Radiotalasna hirurgija - uklanjanje mladeža, bradavica i izraslina na koži

Radiotalasna hirurgija je idelna metoda za uklanjanje izraslina na koži. Ukoliko tražite optimalan način za uklanjanje mladeža, bradavica, keratoza ili bilo koje druge benigne izrasline na koži, možete izabrati savremenu hiruršku tehniku radio-talasima. Ovaj metod je jedan od veoma traženih jer daje ODLIČNE rezultate, kratko traje, bezbedan je, bezbolan (jer se obavlja uz lokalni anestetik u obliku kreme) i kožu ostavlja najčešće BEZ ožiljaka (u zavisnosti od tipa kože i starosti pacijenta moguće je da ostanu mali tragovi na koži, ali se to može sanirati laserom)!

radiotalasne-intervencije-uklanjanje-mladeza
Radiotalasna hirurgija je izuzetno sofisticirana, savremena hirurška tehnika za uklanjanje benignih promena na koži i zato je preporučuju lekari specijalisti dermatologije u poliklinici “Diva”.
 

Besplatne konsultacije za uklanjanje mladeža u Poliklinici Diva

BESPLATNU konsultaciju za uklanjanje mladeža, bradavica i drugih promena na koži možete zakazati sa lekarima poliklinike Diva dr Bogdanović u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Tehnika radio-talasa ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji, jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Šta se sve može ukloniti radiotalasnom hirurgijom?

 • Mladeži – najčešće benigni izraštaji, ali ih treba redovno pratiti jer ukoliko pokazuju promene neophodno je njihovo preventivno uklanjanje.
 • Virusne bradavice – su promene na koži koje izazivaju različiti sojevi HPV virusa.
 • Papilomi – viseće bradavice virusnog porekla.
 • Fibromi – česti izraštaji na koži benignog porekla. Mogu biti različite veličine i najčešće su na peteljci.
 • Keratoze – formiraju se od seboroičnih keratinskih naslaga.
 • Angiomi – često nazivani crveni mladeži su benigne promene vaskularnog porekla.
 • Lojne ciste (ateromi) – su ciste koje su posledica zapušenja izvodnih kanala lojnih žlezda.
 • Siringomi – male vodene ciste koje nastaju kao posledica zapušenja znojnih žlezda i najčešće se pojavljuju u regiji očnih kapaka.
 • Ksentelazme – žućkaste naslage koje se nastaju na očnim kapcima.
 • Kondilomi – polne bradavice izazvane HPV virusima.
 • Granulomi – promene koje imaju tendenciju brzog rasta i sklonost ka krvarenju.
 • Dermatofibromi – izraštaji na koži koji se najčešće javljaju na rukama i nogama.

Zašto je radiotalasna hirurgija odličan izbor za uklanjanje mladeža, bradavica i izraslina na koži?

Radiotalasna metoda je:
 • beskrvna (istovremeno dok pravi rez zatvaraju se krvni sudovi),
 • kratko traje, SAMO 20 do 30 sekundi,
 • bezbolna (tokom procedure se koristi lokalni anestetik u obliku kreme),
 • bezbedna i
 • toliko sofisticirana da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurškoj intervenciji,

što je od značaja za smanjenje stresa i osećaj komfora pacijenta.

A uz to, prednosti radiotalasa su minimalna trauma okolnog tkiva što je presudno za:

 • lakše,
 • bolje i
 • brže zarastanje rana,
 • a rezultat su skoro neprimetni ožiljci.

Radio-talasi imaju visoku frekvenciju od 3,8MHz, koja minimalno traumatizuje okolno tkivo, čime se dobija sofisticiran beskrvan rez, tako da sa uspehom mogu zameniti skalpel u skoro svim hirurškim granama! Ova tehnika ima široku upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji, jer je upravo u ovim granama medicine bitna maksimalna preciznost reza da bi se dobio što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Sve promene, osim virusnih bradavica, koje su uklonjene sa kože u poliklinici “Diva” OBAVEZNO se šalju na histopatološki pregled tako da se kod nas sprovodi trostruka kontrola dijagnoze:

 1. klinički pregled dermatologa ili plastičnog hirurga,
 2. dermoskopski pregled i
 3. histopatološki pregled od strane patologa u cilju maksimalne bezbednosti pacijenta.

Savet lekara specijaliste u vezi sa izraslinama na koži:

Veoma je važno pravovremeno postaviti dijagnozu i sprovesti lečenje. Zato je potrebno sve mladeže i druge promene na koži redovno kontrolisati!

Pregled izraslina na koži pre intervencije radio-talasima – dermoskopija

S obzirom na to da bradavice, mladeži i drugi izraštaji na koži mogu biti potencijalna žarišta malignih tumora, izuzetno je bitna preoperativna dijagnostika. Pored kliničkog pregleda, nekada je potrebno uraditi i dermoskopski pregled da bi dijagnoza bila precizna, što je presudno za isključivanje maligniteta.

Patohistološki pregled nakon radiotalasne hirurgije

Patohistološki pregled podrazumeva pregled promene koja je uklonjena radiotalasnom tehnikom pod mikroskopom od strane patologa.

Čemu sve služi radiotalasna hirurgija?

Uklanjanje mladeža

Mladeži, naevusi, su benigni izraštaji na koži. Ove promene su kombinacija nakupine pigmentnih ćelija i vezivnog tkiva. Boja mladeža može biti od svetlo do tamnokestenjaste.  Neki se javljuju već po rođenju, u malom procentu. A mogu se javljati tokom celog života na svim regijama kože. Vremenom mogu promeniti oblik, boju i veličinu i zato je potrebno njihovo redovno praćenje. Međutim, više od 90% mladeža ne spada u rizičnu grupu i mogu se tretirati iz estetskih ili praktičnih razloga, tako da je za njihovo skidanje optimalna upravo radiotalasna hirurška tehnika.  
 

Uklanjanje SVIH vrsta bradavica i keratoza

Bradavice – verrucae, su kožne promene virusnog porekla. Ovo oboljenje pogađa oko 10% celokupne populacije. Najčešće se javljaju na rukama, licu, vratu, ispod pazuha, a mogu i na leđima ili stomaku. S obzirom na to da su virusnog porekla rasejavaju se s jednog dela na drugi, recimo sa vrata na lice ili u regiju pazuha, a mogu se preneti i osobama u okruženju, pa se otklanjanje bradavica preporučuje kako bi se sprečilo njihovo širenje. Od inkubacije do pojave bradavica na koži može proći i po nekoliko meseci.

Vrste bradavica koje se uklanjaju radiotalasnom hirurgijom

Najčešće se definiše 6 tipova bradavica:
 • obične – mogu se pojaviti na svim regijama kože
 • zaravljene (verrucae plane) – zahvataju lice i vrat,
 • končaste – prisutne su na vratu i telu,
 • moluske – karakteristične su za dečji uzrast
 • mozaične – najčešće se pojavljuju na šakama i stopalima
 • polne (kondilomi) – prenose se polnim putem.
 
Keratoze su okrugle ili ovalne pločaste promene na koži koje oblikom i bojom mogu podsećati na mladeže. Veličina može biti od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Kod manjih keratoza površina je glatka, a kada rastu postaju hrapave i na njimmase javlja masna keratinska ploča – skrama, koja se lako skida.
 
Pojavljuju se i na licu i na telu i preporuka je skinuti ih dok su male jer su sklone brzom rastu u veličini. 
Keratoze nisu opasne po zdravlje i nisu zarazne, tako da se najčešće uklanjaju iz estetskih ili praktičnih razloga.
radiotalasna-hirurgija-poliklinika-diva

Radio-talasi imaju visoku frekvenciju od 3,8MHz, koja minimalno traumatizuje tkivo, tako da sa uspehom mogu zameniti skalpel u svim hirurškim granama.

Odstranjivanje ateroma, fibroma i ksantelazmi

Ateromilojne ciste, su beličasti čvorići ispunjeni lojnim sadržajem. Nastaju kao posledica zapušenja izvodnih kanala lojnih žlezda. Često se pogrešno nazivaju „masno tkivo“. Pojavljuju se na licu, glavi, vratu, grudima i leđima. Veličina im varira od 2 do 10 milimetara. A kada su manje optimalna metoda za njihovo uklanjanje je radiotalasna hirurgija.
 
Fibromi su benigne izrasline na koži, koje pokazuju spor rast. Pojavljuju se kao pojedinačni ili multipli izraštaji na koži. Nalaze se se iznad ravni kože, izgledaju kao čvorovi i često su u boji kože. Broj fibroma se sa godinama povećava, a ima ih oko polovine svetske populacije. Mogu biti posledica genetike, hormonskog disbalansa, gojaznosti ili hronične iritacije.  Najčešće se javljaju na koži:
 • kapaka,
 • vrata,
 • trupa,
 • pazuha i
 • prepona.
 
Ksantelazme se javljaju na očnim kapcima, češće u unutrašnjem delu oka i meke su na dodir. Predstavljaju žućkasto-beličaste naslage u obliku pločica, okruglog ili ovalnog oblika. Preporučuje se njihovo uklanjanje dok su manje jer su sklone brzom rastu i širenju.
 
Radiotalasna tehnika pokazala se kao optimalna  metoda za njihovo uklanjanje jer posle ove tehnike nema recidiva.

Uklanjanje siringoma, granuloma i dermatofibroma

Siringom je benigni izraštaj – hidroadenom koji nastaje od znojnih žlezda (apokrinih). Češće ih viđamo kod osoba ženskog pola. Javljaju se u regiji oko očiju  i zbog toga je radiotalasna tehnika optimalna za njihovo uklanjanje zbog svoje preciznosti, efiksanosti i bezbednosti za regiju oko očiju.
Potreban je SAMO 1 dolazak za potpuno izlečenje. Procedura je bezbolna zahvaljujući upotrebi anestezije u obliku kreme i ne ostavlja nikakve ožiljke.
 
Granulomi su benigni vaskularni izraštaji kože. Nastaju bujanjem krvnih sudova na terenu postojeće traume kože koja može biti minimalna (ujed insekta). To je brzorastući izraštaj vaskularnog karaktera, izrazito sklon krvarenju.
 
Dermatofibrom je izraslina unutar kože različitog prečnika. Boja im se razlikuje od svetlo-ružičaste do tamno-smeđe u zavisnosti od boje kože pacijenta. Najčešće se pojavljuju na rukama, podkolenicama ili donjem delu leđa.
 
Ne zna se tačan uzrok nastanka ovih izraslina. Neki istraživači smatraju da nastaju kao reakcija na lokalnu traumu, povredu ili ujed insekta. Imaju tendenciju da sporo rastu, tvrdi su na dodir i manifestuju se kao kvrgica ispod kože koje na pritisak reaguju udubljivanjem, što je karakteristično baš za dermatofibrome. Ne predstavljaju opasnost po zdravlje, nisu bolni na dodir i uklanjaju se isključivo iz estetskih razloga.
 

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje promena na koži proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

uklanjanje-mladeza-radiotalasima-diva-poliklinika

Sve promene, osim virusnih bradavica, koje su uklonjene sa kože u poliklinici “Diva” OBAVEZNO se šalju na histopatološki pregled.