Diva poliklinika > PROCEDURE > UKLANJANJE PROMENA NA KOŽI > Uklanjanje angioma i cherry angioma radio-talasima – crveni mladeži

Uklanjanje angioma i cherry angioma radio-talasima - crveni mladeži

Angiomi ili takozvani crveni mladeži su benigne promene na koži koje se lako mogu ukloniti i ne predstavljaju zdravstveni problem. Uklanjanje angioma je procedura koja se preporučuje u poliklinici DIVA dr Bogdanović ne samo iz estetskih razloga već i zbog toga što sa godinama njihov broj raste.

uklanjanje-angioma-i-cherry-angioma-radio-talasima-crveni-mladezi-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd

Besplatan pregled kod lekara specijaliste dermatologije ili estetske hirurgije trebalo bi zakazati ukoliko primetite bilo kakve promene na angiomu. Odnosno, ako menja boju, oblik ili veličinu.

Isto važi i ako se angiomi nalaze na mestu stalne iritacije, povređeni su ili svrbe.

strucni-tim-lekari-specijalisti-estetski-hirurg-dermatolog-besplatne-konsultacije-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Na osnovu pregleda, naš doktor procenjuje da li je potrebno:

 • uklanjanje angioma radiotalasnom tehnikom ili
 • odstranjivanje laserom.

Naravno, moguće je zakazati skidanje crvenih mladeža i iz estetskih razloga.

Besplatne konsultacije za uklanjanje angioma u Poliklinici Diva

BESPLATNU konsultaciju za uklanjanje crvenih mladeža u Beogradu sa lekarima poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Šta su angiomi?

Angiomi su beningne promene na koži koje se cešto nazivaju i crveni mladeži. Ove promene se sastoje od proširene kapilarne mreže.
 

Koja je razlika između angioma i mladeža? Kako prepoznati razliku?

Nemaju nikakvu sličnost u građi sa mladežima, jer se sastoje samo od kapilara ali po obliku podsećaju na njih pa su tako i dobili ime.
 

Kod koga se javljaju crveni mladeži?

Angiomi se mogu javiti u svim uzrastima, a sa godinama njihov broj raste. Češće se javljalju kod žena.
 

Šta može biti uzrok angioma?

Sklerotične promene u zidu sitnih krvnih sudova kože su najčesci uzrok angioma, ali se mogu javiti i kod osoba koji uzimaju antikoagulantnu i antiagregacionu terapiju.
 

Kako prepoznati angiome? Kako izgledaju angiomi?

To su male crvene ili crveno plavičaste, okrugle ili ovalne promene na koži glatke površine. Veličina može varirati od 2 do 10 mm u prečniku. Najčešće su u nivou kože ili blago prominiraju, ali mogu biti i značajno ispupčeni kada rastu u dijametru.

Da li postoje različiti tipovi angioma?

Da, postoji nekoliko različitih vrsta angioma, a najčešći jesu:

 • Cherry angiomi (nalik plodu višnje) – najčešće su prisutni na gornjem delu tela (ekstremiteti i trup) i javljaju se obično nakon 40. godine života.
 • Spider angioma (paukoliki angiomi) – male, izrazito crvene mrlje sa središnjim žarištem od koga se račvaju manji krvni sudovi koji potsećaju na noge pauka i mogu se javiti u svim uzrastima.
 • Venous lake (venska jezerca) – plavkasta ili crvena izbočina (makula) koja se najčešće pojavljuje na usni u kasnijem zivotnom dobu.

Kod koga se mogu pojaviti crveni mladeži?

Javljaju se u svim uzrastima.  Ali sa godinama njihov broj raste.

Antikoagulantna i antiagregaciona terapija može pospešiti pojavu i rast angioma. 

angiomi-uklanjanje-angioma-radio-talasima-crveni-mladezi-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd

Šta su hemangiomi?

Hemangiomi su urodjene malformacije krvnih sudova.

Kako izgleda hemangiom?

Često hemangiom može biti okarakterisan kao angiom, ali velika je razlika između ove dve promene na koži.

Koja je razlika između angioma i hemangioma?

Prva razlika je u vremenu nastanka. Hemangiom je prisutan već na rođenju i može se prosiriti u prvim godinama zivota deteta, dok se angiomi, javljaju kasnije obično tek posle puberteta.

Da li je potrebno uklanjanje hemangioma?

Hemangiomi obično spontano nestaju nakon 5. ili najkasnije 7. godine života. Ako ne dođe do povlačenja, tada pored estetskog problema, u zavisnosti od veličine i mesta na kome se nalaze primenjuje se laserska ili hirurška terapija.

Da li se preporučuje uklanjanje angioma?

Angiomi su benigne promene i ne predstavljaju zdravstveni problem. Kada su mali u promeru mogu biti esteski problem. Ali kada su veći i nalaze se na mestima gde su izloženi trenju ili povređivanju preporučuje se njihovo uklanjanje, jer ukoliko se povrede mogu jako da krvare, što može biti vrlo neprijatno za pacijenta.

Koje procedure se mogu koristiti za skidanje angioma?

radiotalasna-hirurgija-uklanjanje-keratoza-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Koju metodu preporučujemo za uklanjanje angioma u poliklinici DIVA?

Radiotalasna tehnika je optimalna procedura za uklanjanje ovih promena zbog svojih prednosti.

Koje su prednosti uklanjanja crvenih mladeža radio-talasima?

Ova procedura je:

 • bezbedna,
 • komforna,
 • bezbolna zahvaljujući korišćenju lokalnog anestetika,
 • efikasna,
 • brza,
 • potreban je samo jedan dolazak,
 • ožiljci posle procedure su koro neprimetni.

Lasersko uklanjanje angioma

Nekada prednost imaju vaskularni Nd:Yag ili Nano Q laseri.
Na osnovu pregleda, zbog veličine, vrste ili pozicije angioma se odlučujemo da li ćemo primeniti radiotalasnu ili lasersku tehniku.

Laserska metoda je preporuka za male angiome i vrlo je komforna za pacijenta. Nije potrebna anestezija jer se koristi poseban aparat za forsirano hlađenje kože koji obezboljuje tretman.

Najčešće je potrebno 2 do 3 dolaska da se angiom ukloni.

Koje su prednosti laserskog skidanja crvenih mladeža?

Ova metoda je preporuka za male angiome i vrlo je komforna za pacijenta. Nije potrebna anestezija jer se koristi poseban aparat za forsirano hlađenje kože koji obezboljuje tretman. Najčešće je potrebno 1-3 dolaska da se angiom ukloni.

Koja je prednost uklanjanja angioma laserom u odnosu na radiotalasnu tehniku?

Prednost u odnosu na radiotalasnu tehniku je sto laseri selektivno deluju samo na krvne sudove pa koža ostaje intaktna. Međutim primenljivo je samo kod malih angioma promera do 1.3 mm.

Kako izabrati tehniku za uklanjanje angioma?

Na osnovu pregleda, zbog veličine, vrste ili pozicije angioma se odlučujemo da li ćemo primeniti radiotalasnu ili lasersku tehniku.

Koliko je potrebno tretmana da bi se uklonili angiomi?

Kada govorimo o radiotalasnoj tehnici, potreban je jedan tretman kako bi se uklonili angiomi. Laserskom uklanjanju je potrebno 1-3 tretmana sa razmacima od po mesec dana kako bi bili uklonjeni crveni mladeži.

Da li je procedura uklanjanja angioma bolna?

Nije, veoma je komforna za pacijenta. Kada govorimo o radio-talasima, u poliklinici DIVA koristimo anestetik u obliku kreme. U slučaju laserskog uklanjanja, koristi se poseban aparat za forsirano hlađenje kože.

Koja je procedura nakon uklanjanja angioma? Čega se treba pridržavati?

Nakon procedure laserskog lečenja angioma tretirana regija može biti blago crvenkasta i do 7 dana. Nakon tretmana radiotalasnom metodom uklanjanja angioma, na mestu gde se on nalazio, formira se krasta koja otpadne u roku od 7 do 10 dana. Takođe, tretirano mesto treba mazati kremama sa zaštitnim faktorom SPF 50+ naredna 2 meseca.

switch-q-nehirurski-lifting-laserom-i-za-osuncanu-kozu-poliklinika-diva

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje angioma proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatno pregledanje angioma ili procedure za uklanjanje angioma u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled i uklanjanje mladeža u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.

Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

Koautor: dr spec. Hristina Miladinović

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar