Pratite nas na

UKLANJANJE MLADEŽA RADIOTALASNOM METODOM - MLADEŽI I DIJAGNOSTIKA - ISTINE I ZABLUDE

Uklanjanje mladeža se preporučuje ako pokazuju promene – crvenilo, probadanje ili su povređeni. Mladeži su kožne promene koje nastaju tokom celog života. Ustaljeno je mišljenje da mladeže ne treba dirati. To nije tačno. Svaki zdrav mladež se može odstraniti bez ikakvog rizika po zdravlje.

uklanjanje-mladeza-radio-talasima-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd-hirurgija

Šta su mladeži?

Mladeži su promene na koži. I najvećem broju slučajeva predstavljaju nakupine pigmentnih ćelija. Na koži se mogu naći već i po rođenju. A mogu se javljati tokom celog života bilo gde na koži – na licu, vratu, rukama, nogama, trupu i glavi. Zato su retke osobe koje posle 30. godine života nemaju između 10 i 40 mladeža na telu.
 
Kada se pojave oni su pločaste izrasline, a kako vreme prolazi moguće je njihovo blago izdizanje u odnosu na ravan kože. Međutim, mogu biti i poput peteljki. Oni mogu biti i poput sitnih tačkica, odnosno flekica i obično je najveći broj takvih po koži.
 
uklanjanje-mladeza-radiotalasnom-hirurgijom-poliklinika-diva-beograd
 
 
Boja mladeža se kreće od svetlo do tamnokestenjaste, a kako vreme prolazi, mogu promeniti svoj oblik i boju, pa i veličinu.
 
A prednosti radiotalasne hirurgije, kada je reč o zdravim mladežima, u odnosu na uklanjanje mladeža laserom ili hirurškim putem su mnogobrojne. Zbog toga je ovo često metoda izbora kada je reč o skidanju mladeža.
 

Radiotalasno uklanjanje mladeža – prednosti

Ono što izdvaja radiotalasnu metodu je to da je:
 • komforna za pacijenta,
 • procedura se brzo izvodi,
 • ne zahteva period oporavka, a
 • ožiljci su neprimetni.

 

uklanjanje-mladeza-radiotalasnom-hirurgijom-pre-skidanja-poliklinika-divauklanjanje-mladeza-svez-oziljak-posel-radiotalasne-hirurgije-poliklinika-diva

 
Uklanjanje zdravih mladeža sprečava da oni pređu u maligne promene. Zato je radiotalasno skidanje mladeža preporučljivo kao preventivna procedura.

Uklanjanje mladeža, a naročito onih kod kojih je došlo do promena, je čak preporučljivo jer se na taj način sprečava razvoj malignog melanoma.

Broj mladeža tokom života zavisi kako od genetske predispozicije, tako i od toga koliko često je koža izlagana suncu, odnosno UV zracima. U velikom broju slučajeva, mladeži su bezazleni, ali se mogu desiti i maligne alteracije mladeža.
 

Uklanjanje mladeža – da li je opasno?

Mladeži se danas uklanjaju iz
 • medicinskih,
 • estetskih, ali i
 • praktičnih razloga.

Sva tri razloga su opravdana pod uslovom da se intervencija pravilno izvede. Uklanjanje mladeža, a naročito onih kod kojih je došlo do promena, je čak preporučljivo jer se na taj način sprečava razvoj malignog melanoma.

Najčešći razlozi za uklanjanje mladeža?

U najvećem broju, pacijenti se za uklanjanje zdravih mladeža odlučuju kada:

 • se mladež naglo poveća, u roku od par meseci,
 • kada se nalazi na licu, pa im smeta iz estetskih razloga,
 • kada se nalazi na mestima na telu gde ih stalno povređuju – tamo gde nose kaiš, bretele, grudnjak ili
 • ukoliko se nalazi na glavi, u kosi, pa smeta i povređuje se tokom češljanja.

Dugo je vladalo mišljenje da se mladeži ne smeju dirati, a kamoli uklanjati. To je zabluda. Svaki zdrav mladež se može skinuti bez rizika po zdravlje. Kada je promena već nastupila, odnosno kada mladež:

 • menja boju,
 • oblik,
 • svrbi,
 • pecka,
 • krvari
 • ili se nalazi na mestu na kojem se često povređuje,

tada je njegovo odstranjivanje OBAVEZNO.

Uklanjanje mladeža i zašto je OBAVEZNA patohistološka analiza?

Nakon što je uklonjen, mladež se UVEK šalje na patohistološki pregled (PH). Na taj način se sa sigurnošću, u laboratoriji, ustanovljava o kakvoj je tačno promeni reč. A sve u cilju maksimalne bezbednosti pacijenta.

Specijalisti estetske hirurgije i dermatologije u poliklinici “Diva” BESPLATNO obavljaju konsultativni pregled. To je zato što smatramo da je veoma važno reagovati na vreme. A redovni pregledi mladeža omogućavaju pravovremeno dijagnostikovanje nastale promene. Jer kada su u početnoj fazi tada je moguće izlečiti maligne tumore kože jednostavnom hirurškom ekscizijom.
 
uklanjanje-mladeza-radiotalasnom-metodom-diva-poliklinika
 

Uklanjanje mladeža – kada se preporučuje?

Skidanje mladeža poželjno je:
 • kada se nalaze na mestima na kojima su izloženi iritaciji,
 • ako su promenili oblik,
 • ako su promenili boju,
 • ako su povređivani,
 • ako imaju nepravilan oblik – nazubljene ivice i šarenu pigmentaciju (veći od 6 milimetara),
 • ako su urođeni i veći od 1,5 centimetra,
 • ako krvare, peckaju, bole ili svrbe.

Kada je vreme za uklanjanje mladeža – ABCDE pravilo?

Jednostavno pravilo koje treba upamtiti je ABCDE kada je reč o mladežima.

Uklanjanje mladeža se uvek obavlja kada:

A – kada je prisutna ASIMETRIJA. Benigni mladeži su uglavnom simetrični, bez obzira na to kakvog su oblika – ovalini illi okrugli. Ako je mladež nepravilnog oblika i asimetričan, nejednake visine, na jednom delu veći ili tanji savet je da se obratite lekaru specijalisti koji će obaviti pregled.

B – ako ivica mladeža nije pravilna, već je nazubljena – BORDER.

C – ako su boje unutar mladeža različite ili je naglo promenio boju – COLOR. Mladeži obično imaju ujednačenu nijansu smeđe boje. Kada mladež ima višše nijansi smeđe, crne i plave boje neophodno je obaviti pregled.

D – ako se mladež iznenada širi, odnosno povećava u prečnikuDIAMETER.

E – ako mladež naglo počinje da raste ili se iznenada menja na neki drugi način – EVOLVING, posetite dermatologa.

Nijedna od navedenih promena, ako se uoči na vreme, nije alarmantna.

Kako izgleda uklanjanje mladeža u poliklinici „Diva“ i koju metodu preporučuju naši lekari specijalisti?

Na kliničkom pregledu u poliklinici “Diva” se postavlja klinička dijagnoza.
 
uklanjanje-mladeza-radiotalasnom-metodom-diva-poliklinika
 
A po potrebi se radi i dermoskopski pregled na Mole Max aparatu.  Na taj način se vrši dubinski pregled mladeža, a metoda je
 • jednostavna,
 • bezbolna i
 • neinvanzivna.

Dermoskopski pregled mladeža

Dermoskopija je vrsta pregleda kojim se mogu bolje videti promene na koži koje su nevidljive „golom oku“ – kao što su promene boje kože i struktura izrasline. Može se koristiti prilikom pregleda mladeža i drugih promena poput seboroične keratoze, hemangioma, fibroma i ostalih.
 
Na osnovu ovog pregleda, moguće je ranije i preciznije identifikovati mnoge tumore kože, a naročito melanom. Tako se omogućava veća šansa za izlečenje.
 

dermoskopija-mladeza-dijagnosticka-metoda-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

 
Dermoskopski pregled mladeža u Poliklinici „Diva“
 
Savet lekara specijaliste je da se ovaj pregled obavlja jednom godišnje.
 
Na osnovu toga stručni tim poliklinike “Diva” donosi odluku da li je intervencija potrebna ili ne. Uz to, donosi se odluka i da li će se uklanjanje mladeža obavljati tehnikom radio-talasa ili klasičnim hirurškim putem uz korišćenje lokalne anestezije.
 

Koju metodu biramo za uklanjanje mladeža u poliklinici „Diva“?

 
Displastični nevusi, kongenitalni nevusi i sve suspektne promene u poliklinici Diva se rade isključivo klasičnom hirurškom metodom, dok se ostale promene na koži mogu uklanjati radio-talasima.
 

Stručni tim poliklinike “Diva”, na osnovu pregleda, donosi odluku da li je mladež potrebno odstraniti i da li će se uklanjanje mladeža obavljati tehnikom radio-talasa ili klasičnim hirurškim putem uz korišćenje lokalne anestezije.

 
Kada se mladež odstrani (bez obzira na to kojom se od dve navedene metode uklanja) obavezno se šalje na histopatološki pregled u cilju zdravstvene bezbednosti pacijenta.
 

Uklanjanje promena na koži radiotalasnom hirurškom tehnikom

Mladeži, bradavice, keratoze, ateromi, ksantelazme, kondilomi… su izrasline na koži za koje je radiotalasno uklanjanje često metoda izbora.
 
To je savremenu hirurška tehnika i jedna je od najpopularnijih jer daje ODLIČNE rezultate.
 
 • Ova procedura se brzo obavlja – traje minut do dva kada se uklanjaju mladeži ili manje keratoze, a desetak sekundi kada je reč o manjim bradavicama.
 • Bezbedna je za pacijenta – o tome svedoči i podatak da se mogu uklanjati i izrasline sa očnih kapaka.
 • Bezbolna je – jer se prilikom izvođenja procedure koristi lokalni anestetik u obliku kreme.
 • Minimalno traumatizuje tkivo – radio-talasi imaju visoku frekvenciju od 3,8MHz. Zbog toga sa uspehom mogu zameniti skalpel u skoro svim hirurškim granama!
 • BEZ ožiljaka – u zavisnosti od tipa i sklonosti kože u najvećem broju slučajeva su nevidljivi ili ostaju mali tragovi koji se mogu sanirati laserom.
uklanjanje-mladeza-radiotalasima-dijagnostika-poliklinika-diva
Uklanjanje mladeža radiotalasnom hirurškom metodom u poliklinici „Diva“

Radiotalasna metoda skidanja izraslina sa kože ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji. To je zato što je baš u tim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Ko obavlja skidanje mladeža u poliklinici “Diva”?

Obe navedene procedure skidanja mladeža u poliklinici “Diva” obavljaju isključivo lekari specijalisti plastične hirurgije i dermatologije sa više od 25 godina iskustva.
 

Koje sve metode postoje za uklanjanje mladeža?

Različiti su načini za uklanjanje mladeža.
 

Uklanjanje mladeža radio-talasima

Radiotalasno uklanjanje mladeža ima mnoge prednosti.
 
Tehnika radio-talasa je izuzetno sofisticirana dermatohirurška tehnika koja omogućava da se nerizični mladeži (veličine do 6 milimetara) uklone sa kože.
 
Pored toga, radiotalasna hirurgija je idealna i za uklanjanje bradavica, keratoza, lojnih cisti, ksantelazmi i drugih benignih promena na koži, kako zbog njene preciznosti, tako i zbog neprimetnih ožiljaka nakon intervencije.
 
Uklanjanje mladeža radio-talasima je:
 • bezbolno (upotrebljava se lokalna anestezija),
 • bez šavova,
 • brzo,
 • komforno za pacijenta,
 • sa skoro neprimetnim ožiljcima.

I zato je čest izbor za uklanjanje promena na koži.

uklanjanje-mladeza-radiotalasima-pre-poliklinika-diva-dr-bogdanovic  uklanjanje-mladeza-radiotalasima-posle-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Uklanjanje mladeža radio-talasima na donjem kapku – rezultati

Koji se mladeži skidaju radio-talasima?

Radiotalasno uklanjanje mladeža primenjuje se:
 • ako su na mestu stalne iritacije,
 • ako se uklanjaju iz estetskih razloga,
 • ako su veličine do 6 milimetara (ako se na osnovu kliničkog i dermoskopskog pregleda zaključi da je mladež adekvatan za tehniku radio-talasa).

A koliko traje radiotalasno uklanjanje mladeža?

Procedura uklanjanja mladeža radio-talasima traje veoma kratko – od 20 do 40 sekundi.
 

Uklanjanje mladeža hirurškim putem

Kada se mladež skida hirurškim putem to se radi uz lokalnu anesteziju. Pacijent oseća blagu nelagodnost na mestu gde je mladež bio. Ona u najvećem broju slučajeva traje tokom dana kada je intervencija izvedena.
 
Od toga na kojem je mestu obavljena procedura zavisi koliko vremena je potrebno da prođe da bi konci bili skinuti. To može biti od 7 do 14 dana (što zavisi od mesta na kojem se nalazi mladež).
 

Koji se mladeži skidaju hirurškim putem?

Hirurško skidanje mladeža obavlja se kada spadaju u rizičnu grupu:
 • ako je reč o urođenim mladežima – jer oni nose povećan rizik od maligne alteracije,
 • ako se nalaze na mestu česte iritacije ili iz estetskih razloga, a veći su od 6 milimetara,
 • ako pokazuju promene koje je ih svrstavaju u predtumorska stanja.

A koliko traje uklanjanje mladeža hirurškim putem?

Procedura uklanjanja mladeža hirurškom tehnikom traje oko 10 minuta.

Uklanjanje mladeža laserom

Tokom uklanjanja mladeža laserom vrši se spaljivanje cele promene na koži – agresivno i neprecizno. Uz to, nakon procedure ne ostaje ništa, te je nemoguće poslati mladež na patohistološku analizu. Tako da je nemoguće utvrditi da li je reč o benignoj ili malignoj promeni na koži.

neadekvatno-skinut-mladez-laseromkorekcija-radiotalasnom-hirurgijom-neadekvatno-skinutog-mladeza-laserom-poliklinika-diva

Zato u poliklinici Diva lekari specijalisti ne preporučuju ovaj način skidanja mladeža.

Koju metodu izabrati za uklanjanje mladeža?

U poliklinici Diva, kada je reč o zdravom mladežu, uvek preporučujemo njegovo uklanjanje radio-talasima, zbog svih gorenavedenih prednosti.

Šta je patohistološka analiza mladeža i zašto je važna?

U procesu patohistološke analize mladež koji je uklonjen posmatra se pod mikroskopom kako bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Patohistološkom analizom se precizno utvrđuje o kakvoj je promeni na koži reč i u kom stadijumu razvoja se ona nalazi. Uz to, uočava se sastav promene, njena struktura, brzina rasta

Dva su dela patohistološkog pregleda:

 • mikroskopski (podrazumeva histološku i citološku analizu) i
 • molekularno-biološki (određuje karakteristične osobine nastale promene).

Svakako, pre uklanjanja mladeža u poliklinici Diva njegov pregled obavlja lekar specijalista. Ipak, jedino se pod mikroskopom mogu sa sigurnošću proveriti ćelije i isključiti prisustvo tumorskih ćelija.

Svaki mladež je neophodno nakon uklanjanja poslati na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da li se radi o dobroćudnoj, atipičnoj ili zloćudnoj promeni.

Ukoliko PH analiza pokaže da postoji bilo kakva maligna promena, lekar specijalista određuje dalju terapiju.

 

Vrste mladeža prema poreklu

Postoje različite vrste mladeža, a neke od njih se pojavljuju samo na određenim delovima na koži.
 
Tipovi mladeža:
 • kongenitalni – urođeni mladeži,
 • stečeni mladeži,
 • atipični mladeži.

Kongenitalni – urođeni mladeži

Ovi urođeni mladeži prisutni su kod 1-2% svetske populacije. Iako sami po sebi nisu opasni, kada su veći imaju veći rizik od karcinoma kože nego kada su manji.
 
Kako telo raste, rastu i oni, a kako vreme prolazi, često je normalno da im se blago promeni boja – da psovetle ili potamne.
 

Stečeni mladeži

Takvi mladeži se najčešće na koži pojavljuju tokom detinjstva ili u ranom pubertetu. Na njihovu pojavu utiče učestalo izlaganje suncu.
 
Obično su manji po veličini i u najvećem broju slučajeva nisu rizični. Međutim, ukoliko se pojavi nakon 50. godine, neophodno ga je redovno pratiti jer u potencijalu može biti opasan.
 

Atipični mladeži

Ova vrsta mladeža ima mnogo različitih izgleda i karakteristika. A najčešće su
 • veći od pola centimetra u prečniku,
 • nepravilnog oblika i
 • nejednake boje.

Oni nose povećan rizik od razvoja melanoma kože. Uglavnom se razvijaju iz urođenih ili stečenih mladeža.

Najčešći tipovi mladeža prema izgledu

Na koži se u najvećem broju slučajeva mogu uočiti:

 • sebacealni ili
 • verukozni mladeži.

Sebacealni mladeži

Sebacealni mladeži imaju ravnu površinu, svetlije su boje pa ih ljudi često mešaju sa bradavicama, a kod nekih mogu rasti dlake.

Moguće ih je često pronaći na licu, na nosu, iznad gornje usne, na čelu, ali i u kosi.

Bezazleni su, lako se uklanjaju, pa se to često i preporučuje. Kada iz njih rastu dlake, moguće su upale njenog korena, pa deluje kao da se ispod mladeža nalazi akna.

Verukozni mladeži

Verukozni mladeži su neravne, odnosno hrapave površine i skloni su povredama. Najčešće se nalaze na glavi.

Mladeži na telu

Na telu se mogu pronaći različite vrste mladeža. Često su tamno kestenjaste boje, meki na dodir, mogu biti na peteljci ili širom površinom povezani sa kožom, nekad malinastog izgleda, nekad glatke, a nekad hrapave površine.

 

Koje promene na koži liče na mladeže?

Veoma je važno razlikovati različite izrasline na koži. Od toga zavisi koja će se metoda izabrati za njihovo uklanjanje.

Fibromi i papilomi

Ovo su izraštaji kože koji često klinički izgledaju kao mladeži.

Po obliku i boji mogu biti kao i mladeži od žućkaste do tamno braon boje, okrugli, ovalni ili na peteljci.

To su benigni izraštaji na koži i najčešće prave estetski problem ako su na licu, vratu ili ako se nalaze na mestima trenja – pazuh, prepone ili u nivou pojasa.

Leče se veoma efikasno i bezbolno tehnikom radio-talasa kao i većina mladeža.

Naevus sebaceus – izraštaj porekla lojnih žlezda

To je izraštaj sa povećanim brojem režnjeva lojnih žlezda.

Najčešće se pojavljuje na poglavini ili vratu, a ređe na licu.

Klinički izgleda kao dobro ograničen izraštaj nepravilnog oblika, žućkaste, nekada nepravilne površine, meke na dodir.

Zbog mogućnosti maligne promene preporuka je hirurško otklanjanje tehnikom radio-talasa ili klasičnom hirurškom ekscizijom, zavisno od lokalizacije i veličine.

Senilna keratoza

Ovo je premaligna promena koja se razvija na delovima kože koji su neposredno izloženi suncu, a to su lice, vrat, potiljak i šake.

Promene su najčešće manje od 10 mm u promeru i prekrivene su suvim tvrdim ljuskicama koje su čvrsto srasle za bazu. S obzirom na to da postoji potencijalni razvoj maligne alteracije preporučuje se blagovremena hirurška ekcizija tehnikom radio-talasa.

seboroicna-keratoza-pre-uklanjanja-radiotalasnom-metodommesto-na-kojem-se-nalazila-seboroicna-keratoza-posle-uklanjanja-radiotalasnom-metodom

Cornu cutaneum – kožni rog

Reč je o promeni koja ima oblik roga, te je tako i dobila naziv – kožni rog i najčešće se razvija iz senilne keratoze, ali može nastati i na bazi bradavice ili raznih ožiljaka.

To je tvrda debela naslaga rožnate supstance čunastog ili cilindričnog oblika poput roga.

Terapija je kao i za senilnu keratozu – hirurška intervencija radiotalasnom metodom.

Keratoakantom – benigni izraštaj sa naglim rastom

Ovo je promena za koju je karakteristično prisustvo keratinskog čepa koji brzo raste i najčešće spontano involuira (spontano nestane).

Keratoakantom prolazi kroz tri faze:

 • rast,
 • sazrevanje i
 • regresija

Počinje kao mala crvena mrlja koja brzo raste i za 2 do 8 nedelja postaje crveni prokrvljeni izraštaj sa centralnim kraterom ispunjenim keratinom. Zrela lezija je veličine 8 do 20 mm i visine 5 do 10 mm. Meka je, okrugla, sa cetralnim keratinskim čepom. Keratinska masa je bez krvnih sudova i može se mehanički ukloniti bez krvarenja. Oko izraštaja su prisutni prošireni kapilari i nejasnih je granica prema okolnom tkivu.

Faza regresije izraštaja počinje posle 8 nedelja i traje od 4 do 10 nedelja. Ako se ne leči na mestu izraštaja ostaje atrofični ožiljak – udubljen, uvučen u odnosu na površinu kože i sa pojačanim pigmenton, što u zoni uha ili nosa ili usana može dati deformaciju tkiva i zato je neophodno hirurško lečenje radio-talasima ili klasičnom ekscizijom.

Blagovremenih hiruškim lečenjem se postiže:

 • brze izlečenje,
 • prevenira progresija bolesti i
 • dobija bolji estetski rezultat.

Morbus Bowen – prekancerogena promena

Javlja se na koži lica, vrata ili dekoltea u obliku naslage pljosnatog oblika izbočen u odnosu na okolno tkivo. Vremenom se menja i može da se pojavi krasta ili pojava nekroze – odumiranja tkiva.

S obzirom na to da postoji mogućnost maligne promene potrebno je hirurško lečenje tehnikom radio-talasa.

Redovni pregledi mladeža su PREVENTIVA!

Preporuka je da mladeže pregleda plastični hirurg ili dermatolog jednom godišnje! Na taj način se može na vreme dijagnostikovati ako dođe do maligne promene.

Cena – skidanje mladeža i fibroma radio-talasima sa uključenom patohistološkom analizom:

Cena skidanja mladeža ili fibroma radiotalasnom metodom je 100 evra u dinarskoj protivvrednosti i uključuje OBAVEZNO slanje na patohistološku analizu. Ukoliko se skida 5 ili više mladeža ili fibroma, u poliklinici DIva odobravamo popust pa je tada cena po izraslini 60 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za cene uklanjanja ostalih promena na koži pogledajte naš CENOVNIK.

U poliklinici “Diva” možete zakazati BESPLATNU konsultaciju na jedan od brojeva telefona: 063 338 334 ili 011 32 42 841.

Vaša poliklinika “Diva”

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd.
Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon: 
 011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Koja 2 načina za uklanjanje mladeža preporučuju lekari specijalisti poliklinike Diva i zašto?

Dr spec. Svetlana Bogdanović:
„U poliklinici Diva se mladeži otklanjaju na 2 načina:
 • radiotalasnom hirurgijom i
 • klasičnom hirurškom ekscizijom.“
„Za koju od tih metoda ćemo se odlučiti zavisi od kliničkog pregleda i dermoskopskog pregleda mladeža.
Kada se uradi dijagnostika mladeža mi odlučujemo da li će to biti radiotalasno otklanjanje ili klasično hirurško.

Uklanjanje zdravih mladeža

Svi zdravi mladeži koji predstavljaju:

 • estetski problem,
 • praktičan problem ili
 • spadaju u kategoriju mladeža koji nisu rizični,

mogu se otkloniti tehnikom radio-talasa.

Zašto biramo tu tehniku?

Ta tehnika je mnogo komfornija za pacijenta jer se

 • mladež skida za 10 do 15 sekundi,
 • BEZBOLNO,
 • BESKRVNO,
 • a ožiljci koji ostaju nakon radio-talasa su najfiniji i skoro nevidljivi.

Uklanjanje rizičnih mladeža

Kada se radi o mladežima koji spadaju u rizičnu grupu po definiciji ili pokazuju promene, koje ukazuju na to da nije zdrav mladež, tada je jedina opcija klasična hirurška ekscizija i tada se isključivo odlučujemo za tu tehniku otklanjanja mladeža.“

Related Posts

Leave a Reply