MLADEŽI - ISTINE I ZABLUDE O DIJAGNOSTICI I UKLANJANJU MLADEŽA

Mladeži su kožne promene koje nastaju tokom celog života. Ustaljeno je mišljenje da mladeže ne treba dirati. To nije tačno. Svaki zdrav mladež se može odstraniti bez ikakvog rizika po zdravlje. Čak je preporučljivo uklanjanje mladeža ako pokazuju bilo kakve promene – crvenilo, svrab, probadanje u predelu mladeža ili ako su povređeni.

uklanjanje-mladeza-radiotalasima-dijagnostika-poliklinika-diva
dermoskopija-pregled-mladeza-poliklinika-diva
uklanjanje-mladeza-radiotalasnom-metodom-diva-poliklinika
Mladeži su promene na koži, a u najvećem broju slučajeva predstavljaju nakupine pigmentnih ćelija. Mogu se javljati tokom celog života bilo gde na koži – na licu, vratu, rukama, nogama, trupu i glavi, te su zato retke osobe koje posle 30. godine života nemaju između 10 i 40 mladeža. Boja im se kreće od svetlo do tamnokestenjaste, a mladeži, kako vreme prolazi, mogu promeniti svoj oblik i boju, pa i veličinu.

Uklanjanje mladeža, a naročito onih kod kojih je došlo do promena, je čak preporučljivo jer se na taj način sprečava razvoj malignog melanoma.

Broj mladeža tokom života zavisi kako od genetske predispozicije, tako i od toga koliko često je koža izlagana suncu, odnosno UV zracima. U velikom broju slučajeva, mladeži su bezazleni, ali se mogu desiti i maligne alteracije mladeža.

Da li je opasno uklanjanje mladeža?

Mladeži se danas uklanjaju iz medicinskih, estetskih, ali i praktičnih razloga. Sva tri razloga su opravdana pod uslovom da se intervencija pravilno izvede. Uklanjanje mladeža, a naročito onih kod kojih je došlo do promena, je čak preporučljivo jer se na taj način sprečava razvoj malignog melanoma.
Specijalisti estetske hirurgije i dermatologije, u poliklinici “Diva” BESPLATNO obavljaju konsultativni pregled jer smatramo da je veoma važno reagovati na vreme. A redovni pregledi mladeža omogućavaju pravovremeno dijagnostikovanje nastale promene. Jer kada su u početnoj fazi, tada je moguće izlečiti maligne tumore kože jednostavnom hirurškom ekscizijom.

Koje je mladeže preporučljivo ukloniti?

Uklanjanje mladeža poželjno je:
 • kada se nalaze na mestima na kojima su izloženi iritaciji,
 • ako su promenili oblik,
 • ako su promenili boju,
 • ako su povređivani,
 • ako imaju nepravilan oblik – nazubljene ivice i šarenu pigmentaciju (veći od 6 milimetara),
 • ako su urođeni i veći od 1,5 centimetra,
 • ako krvare, peckaju, bole ili svrbe.

Kako izgleda procedura uklanjanja mladeža u poliklinici „Diva“ i koju metodu izabrati?

Na kliničkom pregledu u poliklinici “Diva” se postavlja klinička dijagnoza, a po potrebi radi i dermoskopski pregled na Mole Max aparatu.  Na taj način se vrši dubinski pregled mladeža, a metoda je bezbolna i neinvanzivna.
Na osnovu toga stručni tim poliklinike “Diva” donosi odluku da li je intervencija potrebna ili ne i da li će se uklanjanje mladeža obavljati tehnikom radio-talasa ili klasičnim hirurškim putem uz korišćenje lokalne anestezije.
Displastični nevusi, kongenitalni nevusi i sve suspektne promene se rade isključivo klasičnom hirurškom metodom, dok se ostale promene na koži mogu uklanjati radio-talasima.

Stručni tim poliklinike “Diva”, na osnovu pregleda, donosi odluku da li je mladež potrebno odstraniti i da li će se uklanjanje mladeža obavljati tehnikom radio-talasa ili klasičnim hirurškim putem uz korišćenje lokalne anestezije.

Kada se mladež odstrani (bez obzira na to kojom se od dve navedene metode uklanja) obavezno se šalje na histopatološki pregled u cilju zdravstvene bezbednosti pacijenta.

Ko obavlja skidanje mladeža u poliklinici “Diva”?

Obe navedene procedure odstranjivanja mladeža u poliklinici “Diva” obavljaju isključivo lekari specijalisti plastične hirurgije i dermatologije sa više od 25 godina iskustva.

Uklanjanje mladeža radio-talasima

Tehnika radio-talasa je izuzetno sofisticirana dermatohirurška tehnika koja omogućava da se nerizični mladeži (veličine do 6 milimetara) uklone sa kože.
Pored toga, radiotalasna hirurgija je idealna i za uklanjanje bradavica, keratoza, lojnih cisti, ksantelazmi i drugih benignih promena na koži, kako zbog njene preciznosti, tako i zbog neprimetnih ožiljaka nakon intervencije.
Uklanjanje mladeža radio-talasima je:
 • bezbolno (upotrebljava se lokalna anestezija),
 • bez šavova,
 • brzo,
 • komforno za pacijenta,
 • sa skoro neprimetnim ožiljcima.

I zato je čest izbor za uklanjanje promena na koži.

Koji se mladeži odstranjuju radio-talasima?

Radio-talasno odstranjivanje mladeža primenjuje se:
 • ako su na mestu stalne iritacije,
 • ako se uklanjaju iz estetskih razloga,
 • ako su veličine do 6 milimetara (ako se na osnovu kliničkog i dermoskopskog pregleda zaključi da je mladež adekvatan za tehniku radio-talasa).

A koliko traje uklanjanje mladeža radio-talasima?

Procedura uklanjanja mladeža radio-talasima traje veoma kratko – od 20 do 40 sekundi.

Uklanjanje mladeža hirurškim putem

Kada se mladež odstranjuje hirurškim putem to se radi uz lokalnu anesteziju. Pacijent oseća blagu nelagodnost na mestu gde je mladež bio, koja u najvećem broju slučajeva traje tokom dana kada je intervencija izvedena.
Od toga na kojem je mestu obavljena procedura zavisi koliko vremena je potrebno da prođe da bi konci bili skinuti. To može biti od 7 do 14 dana (što zavisi od mesta na kojem se nalazi mladež).

Koji se mladeži odstranjuju hirurškim putem?

Hirurško odstranjivanje mladeža obavlja se kada spadaju u rizičnu grupu:
 • ako je reč o urođenim mladežima – jer oni nose povećan rizik od maligne alteracije,
 • ako se nalaze na mestu česte iritacije ili iz estetskih razloga, a veći su od 6 milimetara,
 • ako pokazuju promene koje je ih svrstavaju u predtumorska stanja.

A koliko traje uklanjanje mladeža hirurškim putem?

Procedura uklanjanja mladeža hirurškom tehnikom traje oko 10 minuta.

Šta je patohistološka analiza i zašto je važna?

U procesu patohistološke analize mladež koji je uklonjen posmatra se pod mikroskopom kako bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Preporuka je da mladeže pregleda plastični hirurg ili dermatolog jednom godišnje! Na taj način se može na vreme dijagnostikovati ako dođe do maligne promene.

U poliklinici “Diva” možete zakazati BESPLATNU konsultaciju na jedan od brojeva telefona: 011 334 21 31 ili 063 338 334.

Vaša poliklinika “Diva”

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd.
Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon: 
 011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Leave a Reply