Diva poliklinika > Uncategorized @sr > Hijaluronidaza za topljenje hijaluronskih filera

Hijaluronidaza za topljenje hijaluronskih filera

Hijaluronidaza je poseban enzim koji se koristi za topljenje hijaluronskih filera kada je aplikovano previše hijalurona ili kada je ubrizgan na pogrešno mesto. Ovu proceduru za korekciju neadekvatnog apliciranja hijalurona u poliklinici Diva obavljaju lekari specijalisti sa više od 3 decenije iskustva.

hijaluronidaza-za-topljenje-hijaluronskih-filera-poliklinika-diva-dr-bogdanovic
Pacijenti nam se s vremena na vreme obraćaju da rešimo problem, odnosno uradimo korekciju, kada je usled neadekvatnog ubrizgavanja hijalurona došlo do asimetrije lica, usana ili pojave kesica ispod očiju, kao i kada im se ne dopada rezultat nakon procedure postavljanja hijaluronskih filera. Kada su, na primer, usne ili jagodice predimenzionirane, odnosno imaju previše volumena.
strucni-tim-lekari-specijalisti-estetski-hirurg-dermatolog-besplatne-konsultacije-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Na besplatnom konsultativnom pregledu naši lekari specijalisti, sa višedecenijskim iskustvom u radu, proceniće stanje kože, da li je ova procedura optimalna, kao i kakvi se rezultati mogu očekivati.

Besplatne konsultacije za proceduru hijaluronidaza u Poliklinici Diva dr Bogdanović

BESPLATNU konsultaciju za proceduru hijaluronidaza u Beogradu sa lekarima specijalistima dermatologije poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Naši lekari specijalisti efikasno rešavaju ovaj problem i u tu svrhu koriste hijaluronidazu – enzim koji razlaže hijaluron.

Da bismo razumeli kako ovaj enzim deluje, prvo da pomenemo šta je hijaluron. To je prirodna supstanca prisutna u našem organizmu. Sposobna je da veže vodu te na taj način dovodi do hidratacije tkiva i vraća jedrinu i mladalački izgled koži i usnama.
 
Imajući na umu da nakon 25. godine života koža počinje polako da gubi tonus, elastičnost, punoću i da počinju da se pojavljuju prve fine bore, čest izbor za očuvanje mladalačkog izgleda su hijaluronski fileri. Oni nadomešćuju nedostatak hijaluronske kiseline u našem organizmu i na prirodan način podstiču našu kožu na hidrataciju.
 
Takođe, mogu korigovati izgubljeni volumen na mestima gde se topi potkožno masno tkivo u procesu starenja kože, što dodatno popravlja tonus i svežinu uz lifting efekat lica i vrata.
 
Iz svih navedenih razloga, hijaluron je postao veoma popularan u antiagingu za podmlađivanja kože i korekcije konture lica i usana. Međutim, može se desiti da se ubrizga previše hijalurona, da se aplicira na pogrešno mesto ili da dovede do asimetrije. Šta tada raditi?
hijaluronidaza-za-topljenje-hijalurona-poliklinika-diva
pre-topljenja-hijaluronskih-filera-poliklinika-diva

Izgled podočnjaka u kojima je aplicirano previše hijalurona pre topljenja hijaluronidazom

Da li je bitno ko aplikuje hijaluron?

Preporuka je da se za ovu proceduru izabere edukovan, sertifikovan lekar specijalista kako ne bi dolazilo do komplikacija.
 

Da li se hijaluronska kiselina može ubrizgati pogrešno?

Nažalost da, i u takvoj situaciji je potrebno da se javite lekaru specijalisti na vreme.

Koje su nuspojave loše aplikovanih hijaluronskih filera? Šta može da dovede do neželjenih efekata?

Iako je hijaluronskim filerima potrebno od 6 do 12 meseci da se potpuno apsorbuju u organizmu, ponekad je otapanje hijalurona potrebno uraditi ranije i to zbog:

  • loše tehnike ubrizgavanja,
  • u situacijama kada je upotrebljen pogrešan filer,
  • ukoliko je ubrizgano previše hijaluronske kiseline,
  • kada je izražena promena oblika usana i kontura lica – kada su postavljeni na pogrešno mesto, može doći i do asimetrije,
  • a najozbiljnija komplikacija može biti ako se prilikom injektovanja pogodi krvni sud pacijenta, što može dovesti i do nekroze tkiva.

Kome se obratiti u toj situaciji?

U bilo kojoj od ovih situacija, bitno je javiti se na vreme lekaru specijalisti koji je iskusan u lečenju komplikacija sa hijaluronidazom.

Šta je hijaluronidaza?

Hijaluronidaza je enzim koji hidrolizuje – razlaže hijaluronsku kiselinu – eliminiše višak tečnosti i olakšava njihovu apsorpciju.

Kako deluje hijaluronidaza? Kako ovaj enzim topi hijaluron?

Hijaluronidaza efikasno razlaže hijaluronsku kiselinu. Zato je naši lekari specijalisti koriste za topljenje neadekvatno apliciranih hijaluronskih filera.

Enzim hijaluronidaza se koristi za razlaganje hijalurona i akumulirane tečnosti. A može i aktivno da deluje na razmekšavanje fibroznog tkiva koje se u veoma retkim slučajevima može pojaviti kao kasna komplikacija aplikacije hijaluronskih filera.

Ova kasna komplikacija se obično dešava 4 do 12 nedelja posle tretmana.

previse-hijalurona-poliklinika-diva-pre-topljenja
hijaluronidaza-za-topljenje-hijalurona-ispravljanje-asimetrija-usana-poliklinika-diva

Kako se koristi hijaluronidaza? Kako izgleda postupak otapanja hijalurona?

Prvo se nanese anestetik u obliku kreme pre same intervencije.

Pre procedure se radi kožna proba – alergijski test na hijaluronidazu da se utvrdi da li postoji alergija na ovaj enzim. 

Ukoliko je test negativan (organizam ne pokazuje reakciju u vidu crvenila na mestu kožne probe), hijaluronidaza se može aplikovati injekcionom metodom. Prilikom ubrizgavanja, regija se blago masira, kako bi enzim bolje prodro u tkivo gde se nalazi hijaluron.

Ovom metodom je moguće potpuno otapanje hijalurona ili delimično (u situacijama kada je potrebno ukloniti samo višak), nakon kog se može raditi ponovno konturisanje.

Hijaluronidaza za otapanje hijalurona na usnama

Ovo je najčešče tražena procedura, jer greške su najvidljivije na usnama. Otapanje hijaluronskih filera u usnama se obavlja potpuno ili samo delimično, ako je potrebno popraviti asimetriju, isto kao i na drugim regijama.

Nakon koliko vremena se vide rezultati hijaluronidaze?

Delovanje enzima počinje odmah, čim dođe u kontakt sa hijaluronskim filerima. Konačni rezultati se vide nakon 48 sati.

Koliko je potrebno tretmana da bi se otopili hijaluronski fileri?

Broj tretmana zavisi od pacijenta do pacijenta. U poliklinici DIVA, naš lekar specijalista će na BESPLATNIM konsultacijama odrediti koliko vam je potrebno tretmana za uklanjanje hijalurona.

Da li je ovaj tretman bolan?

Tretman je komforan zahvaljujući korišćenju anestetika u obliku kreme. Treba znati da je prilikom ove metode potrebno manje ubodnih poteza nego za uobičajeno aplikovanje samih filera.

Kada se koristi hijaluronidaza, da li se mogu ponovo podvrgnuti proceduri aplikovanja hijaluronskih filera?

Da, ali potrebno je napraviti pauzu od minimum nekoliko nedelja nakon tretmana otapanja filera.

posle-topljenja-hijaluronskih-filera-poliklinika-diva

pre-topljenja-hijalurona-u-podočnjacima-poliklinika-divaposle-topljenja-hijalurona-u-podočnjacima-poliklinika-diva

Posle topljenja hijalurona urađena je korekcija hijaluronskim filerima

Nuspojave nakon otapanja filera – da li postoje?

Nakon tretmana, može biti prisutan osećaj da je koža koja je tretirana blago splasnula i diskretno izgubila tonus. To je normalna reakcija koja prolazi nakon 3 do 5 dana.

Da li hijaluronidaza uništava i naše, prirodno tkivo?

Budite bez brige jer hijaluronidaza rastvara samo hijaluronski filer.

Hijaluronidaza – cena?

Cena procedure uklanjanja hijalurona hijaluronidazom u poliklinici Diva je od 150 do 250 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za cenu drugih procedura pogledajte naš CENOVNIK.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije pre procedure hijaluronidaza u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure hijaluronidaza u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija kako bismo na pregledu precizirali kakvi rezultati mogu da se očekuju:

  • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
  • DIVA Estetic Njegoševa – Slavija – Vračar,
  • DIVA Dermal Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša poliklinika “Diva”

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

Koautor: dr spec. Slavica Peković

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar