Hijaluronski fileri - za uklanjanje bora i podmlađivanje lica i vrata

Popularno nazvani „supstanca mladosti“, hijaluronski fileri mogu popraviti volumen lica, popuniti bore, dati punoću usnama i vratiti mladalački izgled. Osim podmlađivanja, hijaluron se koristi i za ulepšavanje – što se postiže konturiranjem jagodica, popravljanjem i korigovanjem oblika brade i donje vilice. Hijaluronski fileri spadaju u veoma popularne antiaging procedure jer podmlađuju i prolepšavaju na prirodan način, a efekat je vidljiv ODMAH!

hijaluronski-fileri-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd-podmladjivanje

Šta su hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri su sterilni gelovi koji nisu trajni već su biorazgradivi i visoko usklađeni sa našim tkivom. Imaju skoro isti sastav kao hijaluron koji se nalazi u našoj koži, te ih organizam ne prepoznaje kao strano telo. Zato izuzetno retko daju alergijske reakcije.

To sve je razlog što su u potpunosti zamenili ranije korišćene silikonske filere, koji su često izazivali komplikacije.

Zato se danas fileri hijaluronske kiseline koriste za korekciju izgubljenog volumena, popunjavanje bora, hidriranje kože i konturiranje lica u cilju podizanja atraktivnosti izgleda.

Hijaluron je prirodna supstanca koja se nalazi u našem telu sa sposobnošću da veže veliku količinu vode.

S obzirom na to, hijaluronski fileri se mogu koristiti već pri prvoj pojavi bora jer uspešno zamenjuju naš prirodni hijaluron koji se vremenom troši, već od 25. godine.

U nastavku teksta, lekari specijalisti poliklinike Diva daju odgovore na sva pitanja, nedoumice i zablude u vezi sa hijaluronskim filerima.

Hijaluronski fileri – primena:

Primenom hijaluronskih filera popunjavaju se rezerve hijalurona koje su se istrošile tokom godina. Drugim rečima, dopunjavaju se praznine nastale topljenjem površinskog masnog tkiva.

podmladjivanje-lica-hijaluronskim-filerima-pre-iskustva-poliklinika-diva          podmladjivanje-lica-hijaluronskim-filerima-posle-iskustva-poliklinika-diva

U poliklinici Diva se za različite regije na licu koriste preparati drugačije gustine hijalurona.

Već posle 25. godine, koža prestaje da proizvodi hijaluron u količini u kojoj je to ranije činila. Zato su hijaluronski fileri idealna procedura. Jer njegovim dopunjavanjem u koži omogućava da ona ostane jedra i zategnuta.

Na taj način – nadoknadom izgubljenog volumena, uklanjaju se bore i obnavlja mladalački izgled lica, vrata, dekoltea i šaka. A konturisanjem lica u regiji jagodica, brade i donje vilice kod mlađih pacijenata se postiže ulepšavanje lica.

Stoga služe za podmlađivanje lica, odnosno hijaluronski fileri se koriste za:

 • vraćanje volumena licu,
 • uklanjanje ili ublažavanje bora – popunjavanje,
 • konturiranje lica (jagodica, brade, regija slepoočnica…)
 • hidrataciju kože.

Zašto se hijaluronski fileri u poliklinici Diva aplikuju tehnikom sa Pixel kanilom?

Tehnika sa Pixel kanilom je maksimalno precizna tehnika kojom je omogućeno da se koži vrati mladalački izgled uz veoma smanjen rizik od komplikacija. Nakon ovog tretmana izuzetno je retka pojava modrica.

Poliklinika Diva – edukacioni centar za hijaluronske filere sa tehnikom pixel kanile

Stručni tim Poliklinike Diva već 12 godina radi tehniku sa kanilom. I baš zato je jedini edukacioni centar za za tu metodu u regionu.

U skladu sa tim, svi vodeći svetski edukatori za hijaluronske filere su u zadnje 2 godine prešli na aplikaciju hijalurona kanilom. Iako su se do sada sve njihove procedure zasnivale na ubrizgavanju iglicom – po poznatom konceptu lifting u 8 TAČAKA – 8 points lifting.

U cilju povećanja bezbednosti aplikacije hijalurona svetski stručnjaci preporučuju tehniku kanile. Time se minimalizuje mogućnost ubrizgavanja u krvne sudove. Što se češće može desiti kad se koriste iglice.

Opšta preporuka stručnjaka je da se hijaluron više koristi za nadoknadu izgubljenog volumena nego za ubrizgavanje u bore.

To se postiže tehnikom pomoću kanile u zoni podočnjaka, srednjeg dela lica ili jagodica. Posledica toga je vraćanje jedrine obrazima. Pored toga se koriguju i bore između nosa i usana – nazolabijalne bore. Na ovaj način se može postići zatezanje lica i korekcija “visećih obraza” i linije podbratka.

hijaluronski-fileri-pixel-kanila-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd

U poliklinici Diva dr Bogdanović, hijaluronski fileri se aplikuju pomoću tehnike sa pixel kanilom.

Koje su prednosti aplikacije hijalurona sa kanilom?

Najznačajnije su:

 • jednostavnost,
 • bolji efekat,
 • prirodan izgled i svežina kože i
 • komfor.

Ukoliko se žele održavati efekti ove procedure, preporuka je da se tretman hijaluronom ponavlja jednom godišnje.

Najtraženije procedure u poliklinici Diva tokom kojih se koriste hijaluronski fileri – šta se sve može tretirati hijaluronom?

Pored podmlađivanja lica i vrata, tokom kojih se koriste hijaluronski fileri, izdvaja se još nekoliko procedura kada je reč o popularnosti kod naših pacijenata.

Hijaluronski fileri pre i posle

Tretiranje kože lica i vrata, kao i usana hijaluronom daje odlične i dugoročne rezultate.

podmladjivanje-hijaluronom-iskustva-pre-poliklinika-diva          podmladjivanje-hijaluronom-iskustva-posle-poliklinika-diva

Hijaluronski fileri se koriste za:

 1. Popunjavanje bora
 2. Popunjavanje usana
 3. Uklanjanje podočnjaka
 4. Lifting kompletnog lica
 5. Uklanjanje nazolabijalnih bora i marionetskih bora
 6. Lifting jagodica i konturiranje obraza
 7. Korekciju brade i donje vilice
 8. Povećanje atraktivnosti lica
 9. Podmlađivanje vrata
 10. Podmlađivanje dekoltea
 11. Podmlađivanje šaka
 12. Popunjavanje ožiljaka

hijaluronski-fileri-primena-poliklinika-diva-beograd

1. Popunjavanje bora hijaluronom

Pre više od 20 godina kada smo počeli sa primenom hijalurona u našoj klinici, tehnike aplikacije su se svodile samo na popunjavanje bora. Ali, vremenom je pristup korišćenja hijalurona u antiagingu drastično promenjen.

Sad se plasiranjem hijalurona u određene regije mogu korigovati i konture i opuštenost kože.

popunjavanje-bora-hijaluronom-poliklinika-diva

Iskusni lekari ovom tehnikom mogu napraviti pravi nehirurški lifting lica i vrata. Međutim, u nekim slučajevima i dalje postoji razlog samo za popunjavanje bora bez konturiranja lica.

Hijaluron je idealan izbor za popunjavanje sitnih bora, duboko hidriranje kože skinboosterima ili popunjavanje blago naglašenih nazolabijalnih bora i sitnih bora oko usana – takozvanih „pušačkih bora“.

2. Popunjavanje usana hijaluronom

Među najtraženijim procedurama u poliklinici Diva je popunjavanje usana hijaluronom. Bez sumnje jer je bezbedna procedura kojom je moguće :

 • povećati volumen,
 • korigovati oblik,
 • popraviti konture,
 • ispraviti asimetriju,
 • kreirati prirodan i svež izgled usana.

Pune i senzualne usne su simbol ženstvenosti i lepote. Zato je ovo jedna od najtraženijih procedura. Ali istovremeno i jedna od najzahtevnijih za lekara koji radi tretman.

Usne su vrlo dinamične i u prvom planu pri govoru i osmehu. Samim tim i najsitnije greške su jako uočljive. Te zato pažljivo birajte doktora kome ćete pokloniti poverenje za ovu delikatnu intervenciju.

Rezultat popunjavanja usana hijaluronskim filerima je odmah vidljiv. Aplikacija tehnikom kanile nam omogućava da tretman bude komforan i bez podliva i modrica.

hijaluron-usne-iskustva-pre-poliklinika-diva  hijaluron-usne-iskustva-posle-poliklinika-diva

Mlađe pacijentkinje popunjavaju usne sa ciljem ulepšavanja ili korekcije oblika. A sa godinama se ta korekcija nameće sama, jer one gube na jedrini i veličini. Pa je potrebno popraviti volumen, oblik ili hidriranost usana, a za to su odlični hijaluronski fileri.

Efekat u početku traje od 6 do 9 meseci, a svakim narednim tretmanom se obično značajno produžava.

3. Uklanjanje podočnjaka hijaluronskim filerima

U poliklinici „Diva“ se hijaluronom vrlo efikasno koriguje regija podočnjaka.

Popunjavanje i uklanjanje tamnih, naglašenih, udubljenih podočnjaka spada u veoma tražene procedure. Ovo je veoma osetljiva regija čije tretiranje zahteva veliko iskustvo i veštinu. Poseban naglasak dajemo primeni tehnike aplikacije sa kanilom, koja je zaštitni znak našeg stručnog tima zbog maksimalne preciznosti i bezbednosti.

Prvi znaci starenja na licu upravo se dešavaju u regiji oko očiju. Razlog tome je izuzetno tanka koža kapaka. A osim toga, to je jedina regija na licu koja nema potpornog potkožnog masnog tkiva. I ima veoma izraženu aktivnost mišića.

Prvo se pojavljuju sitne borice oko očiju, a zatim se produbljuju i podočnjaci.

hijaluronski-fileri-iskustva-pre-poliklinika-diva          hijaluronski-fileri-iskustva-posle-poliklinika-diva

Hijaluronski fileri za uklanjanje podočnjaka – na slikama iznad – hijaluron 1 ml

Masni jastučići srednjeg dela obraza zajedno sa ligamentima daju potporu donjem kapku i njihovo topljenje rezultira njegovim opuštanjem i naglašavanjem podočnjaka. To zajedno odaje utisak umornog i iscrpljenog izgleda, a osoba izgleda starije od svojih godina.

Korekcija podočnjaka hijaluronom – dve faze

Mnogo je faktora koji utiču na formiranje podočnjaka. Pre svega genetika, zatim hormonski poremećaji, naglo mršavljenje, umor i neispavanost, a naravno proces starenja. Prisutni su i kod veoma mladih ljudi, nekada već oko 20-e godine, kada se definitivno radi isključivo o genetskoj predospiziciji.

Naš savet za korekciju podočnjaka je da se radi u dve faze. U prvoj fazi se koriguje volumen srednjeg dela lica koji daje potporu donjim kapcima, a u sledecem tretmanu se dodatno koriguje volumen u zoni dolnjeg kapka.

Za srednji deo lica se najčešće koriste fileri koji daju volumen, a za zonu donjih kapka koristimo posebno dizajnirane hijaluronske filere, prilagođene njenim anatomskim specifičnostima. Jer je koža kapaka tanka i nema potkožnog masnog tkiva.

Apsolutna preporuka je da se korekcija podočnjaka radi isključivo tehnikom aplikacije sa Pixel kanilom. Ova metoda minimalizuje mogućnost komplikacija i pojavu hematoma i modrica.

Prednosti ovog načina korekcije podočnjaka:

 • procedura je komforna,
 • tretman kratko traje,
 • rezultat je prirodan izgled,
 • dovoljna je lokalna anestezija u obliku kreme,
 • perioda oporavka praktično nema.

4. Lifting lica hijaluronom

Lice u mladosti ima definisane konture, istaknute jagodice i dobro oblikovanu donju vilicu, što sve zajedno čini takozvani „trougao mladosti“.

U procesu starenja dolazi do narušavanja tog odnosa jer dolazi do gubitka u volumenu potkožnog masnog tkiva. Odnosno dolazi do istanjivanja kože, gubitka kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.

trougao-mladosti-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd-lifting-lica-hijaluronom

Trougao mladosti                                                             Obrnuti trougao

A posle 50. godine dolazi i do slabljenja mišića ligamenata, kao i tanjenja kostiju lica. Što za rezultat ima opuštenu, tanku i suvu kožu. A lice dobija izgled obrnutog trougla.

Lifting lica hijaluronom se postiže upravo nadoknadom volumena u specifičnim zonama koje podižu kožu i vraćaju mladalački izgled.

Naša preporuka je da se uvek prvo počinje sa srednjom trećinom lica. Dodavanjem volumena u srednji deo obraza i u regiju jagodica postiže se istovremeno i lifting i mladolik izraz.

Sledeći korak je dodavanje volumena u nazolabijalne i marionetske bore i korekcija spuštenih uglova usana. I treća faza je definisanje brade donje vilice. Nekada se po potrebi radi popunjavanje slepoočne regije.

lifting-lica-hijaluronskim-filerima-poliklinika-diva

To se naravno može uraditi u istom tretmanu, ali pacijenti često žele postepenu transformaciju i tada preporučujemo podmlađivanje iz tri faze.

5. Uklanjanje nazolabijalnih bora i marionetskih bora hijaluronom

Nazolabijalne bore su linije koje idu od korena nosa do ugla usana. Mogu biti pliće ili dublje i pored podočnjaka obično su jedan od glavnih razloga umornog i starijeg izgleda lica. Zato što nastaju kao posledica istanjivanja kože i topljenja masnog tkiva u srednjem delu lica, obrazi gube potporu. Čime dolazi do opuštanja obraza i formiranja nazolabijalnih bora. A potom, kasnije i marionetskih bora. To su linije koje se pružaju od ugla usana ka donjoj vilici.
 
Nadoknadom volumena hijaluronom u ovim regijama najefikasnije se uklanjaju upravo ove bore.
 
hijaluron-za-muskarce-iskustva-pre-poliklinika-diva  hijaluron-za-muskarce-iskustva-posle-poliklinika-diva
Uklanjanje nazolabijalnih bora hijaluronom

Razlika između procedure za uklanjanje nazolabijalnih i marionetskih bora u 30. i 40. godinama

Bitno je naglasiti da je kod plićih nazolabijalnih bora dovoljno popunjavanje samo u toj zoni.
 
Ako su dublje, bolji rezultati se postižu najpre korekcijom srednjeg dela lica i regije jagodica. Potom i popunjavanjem samih bora. To znači da se hijaluronski fileri prvo ubrizgavaju u predeo između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza. Time se postiže lifting srednjeg dela lica i smanjenje dubine nazolabijalnih bora.
 
Tako se dobija lifting jagodica i srednjeg dela lica. Dok se istovremeno koriguju i nazolabijalne i marionetske bore.

Ovo se obično na taj način radi kod pacijenata koji imaju više od 35 godina. Posle te korekcije procenjuje se da li je potrebno dodatno dodavati volumen i u same bore.

Kod starijih od 45 godina nekada je potrebno raditi i druge zone kako bi se postigao bolji rezultat u korekciji ovih bora.

Površni i duboki masni jastučići koji čine podršku koži sa godinama se tope u svim regijama lica. Koža se vremenom istanjuje i to zajedno vremenom izaziva njeno opuštanje. Tada se određene zone, na primer – jagodice, donja vilica ili brada, a nekada i regija slepoočnica, takođe popunjavaju hijaluronom koji pravi potporu koži i na taj način dovodi do liftinga lica.

6. Lifting jagodica i konturiranje obraza hijaluronskim filerima

Visoko postavljene jagodice doprinose atraktivnom izgledu lica. Ovo je jedan od najtraženijih tretmana u našoj klinici jer su visoke jagodice simbol mladalačkog izgleda i lepote.

Kod mlađih pacijenata hijaluronskim filerima se može popraviti definicija i dodati volumen ako one nisu prirodno naglašene. Ovom procedurom se značajno menja izgled i ulepšava ukupan utisak.

lifting-jagodica-hijaluronom-pre-poliklinika-diva  lifting-jagodica-hijaluronom-posle-poliklinika-diva

Kod pacijenata posle 35. godine, kada su već prisutni prvi znaci opuštanja kože, oblikovanje jagodica hijaluronskim filerima daje efekat podizanja lica. Što istovremeno smanjuje podočnjake i nazolabijalne bore. Lice je podmlađeno i dobija mladalačke konture.

Hijaluronski fileri su idealna procedura za oblikovanje jagodica jer je kombinovanjem filera različitog lifting kapaciteta i mekoće moguće postići i željeni oblik jagodica.

U poliklinici Diva dr Bogdanović uvek posmatramo lice kao celinu. U zavisnosti od oblika lica možemo aplikovati hijaluronske filere da dobijemo oble ženstvene jagodice. A nekada je potrebno samo dodatno definisati konturu bez dodavanja volumena.

7. Korekcija brade i donje vilice hijaluronskim filerima

Skladan profil i atraktivan izgled lica se može postići korekcijom brade i linije donje vilice, i kod žena i kod muškaraca.

Dijametralno se razlikuje pristup kada se radi korekcija brade i donje vilice kod žena u odnosu na definisanje iste regije kod muškaraca.

Ženstven profil zahteva oble linije i suptilan izgled, dok je kod muškaraca poželjno kreirati jaku bradu i donju vilicu jer to daje muževan izgled i lifting donje trećine lica u zavisnosti od godina i potreba pacijenta.

korekcija-brade-hijaluronom-poliklinika-diva

Međutim, ova korekcija se radi i kod osoba koje imaju urođenu uvučenost donje vilice i brade. Postiže se značajno poboljšanje proporcije i ulepšavanje dodavanjem volumena hijaluronskim filerima u te zone. Takođe, može se dobiti i efekat liftinga donje polovine lica pravilnom aplikacijom hijaluronskih filera u zone koje daju efekat zatezanja opuštenih delova lica.

Korekcijom brade se smanjuje višak kože u donjem delu obraza i zoni podbratka.

A korekcijom ivice i ugla donje vilice postiže se istovremeno zatezanje lica i zatezanje vrata.

Kada se preporučuje korekcija brade i donje vilice hijaluronom?

Tretman se preporučuje ukoliko je potrebno:

 • uklanjanje marionetskih bora,
 • podizanje spuštenih uglova usana,
 • korekcija uvučene, male brade,
 • korekcija asimetrije brade i donje vilice,
 • popravljanje kontura donje trećine lica,
 • zatezanje podbratka i gornjih delova vrata.

8. Povećanje atraktivnosti lica hijaluronskim filerima

Karakteristike atraktivnog lica su istaknute visoke jagodice, dobro definisana brada i donja vilica i pune usne. Nemaju svi genetsku predispoziciju za takav izgled, ali nam hijaluronski fileri omogućavaju da finim diskretnim korekcijama postignemo skladnije proporcije i ulepšamo izgled lica.

hijaluronski-fileri-za-povecanje-atraktivnosti-lica-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Hijaluronski fileri koji imaju maksimalan lifting efekat se preporučuju za definisanje jagodica, brade i donje vilice čime se dobijaju lepše konture bez velikog povećanja volumena obraza. Da bi se izbegao neprirodan izgled prenaglašenih jagodica.

Preparati veće mekoće su namenjeni za dinamične regije lica, regiju oko usana i popunjavanje samih usana da bi se popravile sitne borice i nepravilnosti ili asimetrija, a održao prirodan izgled.

9. Podmlađivanje vrata hijaluronskim filerima

Vrat je takođe zona koja „brže stari“ jer je koža vrata delikatna. Dva puta je tanja od kože lica i ima manji procenat lojnih žlezda koje održavaju zaštitni lipidni sloj zadužen za sprečavanje isušivanja. A uz to ima i veoma tanak potporni sloj masnog tkiva mišića. Konstanatna izloženost spoljnim uticajima dovodi do toga da ona sa protokom vremena postaje manje elastična, suva i istanjena.

hijaluronski-fileri-za-podmladjivanje-vrata-poliklinika-diva

Međutim, ovu regiju često zapostavljamo kad je reč o redovnoj nezi. Svi smo fokusiraniji na lice, a koža vrata zahteva više nege i češće tretmane da bi održala tonus i vitalnost. Posledice starenja na vratu se vide u vidu formiranja horizontalnih bora koje se vremenom produbljuju.

Optimalna procedura za podmlađivanje vrata je hijaluron. On povoljno utiče na hidriranost i tonus. Uz to, eliminiše horizontalne borice i fine promene u teksturi, a koža na vratu kasnije sporije stari.

podmladjivanje-vrata-pre-poliklinika-diva  podmladjivanje-vrata-posle-poliklinika-diva

I ova procedura se može koristiti već u tridesetim kao preventiva, a kasnije za korekciju nastalih bora.

Brza je, efikasna i komforna uz korišćenje lokalnog anestetika u obliku kreme.

10. Podmlađivanje dekoltea hijaluronom

Koža dekoltea je izložena stalnim spoljnim uticajima, visokim i niskim temperaturama, vetru i sunčevim zracima, pa se već posle 30. godine vide promene u toj zoni.

Vremenom se smanjuje procenat hijalurona, kolagena i elastina u ovoj regiji i prvo se pojavljuju sitne borice. Kasnije se, uz plitke horizontalne bore koje postaju sve duže, pojavljuju i vertikalne bore na dekolteu.

Da bi se to sprečilo preporuka je da se sa tretmanima počne pri pojavi prvih borica kako bi se usporio proces starenja. Za dekolte su idealni skinbooster hijaluronski fileri, koji se posebnom tehnikom aplikuju u srednji deo kože i daju efekat

 • neutralizacije slobodnih radikala,
 • duboku hidrataciju kože,
 • vraćanje vitalnosti i
 • stimulaciju sinteze kolagena i elastina.

Ubrizgavanjem ovih specijalno dizajniranih hijaluronskih filera dubinski hidriramo kožu i nadoknađujemo manjak hijalurona i kolagena.

hijaluronski-fileri-za-podmladjivanje-dekoltea-poliklinika-diva

Efekat procedure za podmlađivanje dekoltea hijaluronom su ODMAH vidljiva jedrina, svežina i blistavost regije dekoltea.

11. Podmlađivanje šaka hijaluronom

Šake odaju godine brže od ostatka tela jer su stalno na udaru kako Sunca, UV zraka, vetra, visokih i niskih temperatura, tako i različitih sredstava za čišćenje i sapuna.

Hijaluronski fileri specijalno dizajnirani za delikatnu kožu šaka:

 • vraćaju izgubljenu hidriranost,
 • elastičnost,
 • tonus,
 • jedrinu,
 • popravljaju teksturu i
 • ujedno uklanjaju sitne borice.

Preporuka lekara specijalista je da se sa ovom procedurom za podmlađivanje ruku počne već nakon 30. godine, radi prevencije starenja kože. A da bi efekat tretmana što duže trajao, nakon procedure je veoma bitno redovno i pravilno negovati kožu ruku.

hijaluronski-fileri-za-podmladjivanje-saka-poliklinika-diva

Obično se savetuju dva tretmana u seriji sa pauzom od 4 do 6 nedelja. A održavanje je 1 do 2 puta godišnje.

Kad je koža na šakama već oštećena i prisutne su hiperpigmentacije i sunčane fleke lečenje otpočinje sa laserskim tretmanima. Zatim se nastavlja hijaluronom ili PRP procedurama.

Savet za negu je da se tokom zime koriste antiage kreme koje dodatno regenerišu kožu. Leti je neophodno hidrirati kožu uz redovnu upotrebu kreme sa zaštitnim faktorom SPF 50.

12. Popunjavanje ožiljaka hijaluronom

Hijaluronski fileri su idealna dopuna laserskim tretmanima za korekciju ožiljaka.

Stav stručnog tima poliklinike Diva je da se prvo uradi serija lasera, a da se samo ožiljci koji nisu u potpunosti eliminisani laserskim tretmanima, dodatno dopune hijaluronom.

Različite vrste ožiljaka, bez obzira na to da li se nalaze na licu ili telu, mogu se korigovati pomoću hijalurona, poput:

 1. ožiljaka od akni,
 2. raznih sitnih ožiljaka na licu (od ovčjih boginja na primer),
 3. ožiljaka nakon operacije i
 4. od povreda.

popunjavanje-oziljaka-hijaluronom-pre-poliklinika-diva  popunjavanje-oziljaka-hijaluronom-posle-poliklinika-diva

Popunjavanje ožiljaka hijaluronom pre i neposredno nakon procedure

Lečenje ožiljaka kombinacijom lasera i hijalurona je minimalno invazivna, potpuno bezbedna i veoma efikasna procedura sa dugoročnim rezultatima.

Hijaluron je po sastavu složeni šećer – glikozaminoglikan – prirodna supstanca koja se već nalazi u vezivnom tkivu kože i po ubrizgavanju se harmonično utapa u tkivo. Hijaluronski fileri koje koristimo u poliklinici Diva u svom sastavu sadrže hijaluron velike čistoće, što je presudno za bezbednost tretmana.

Besplatne konsultacije za hijaluronske filere u Poliklinici DIVA

BESPLATNU konsultaciju za proceduru tokom koje se koriste hijaluronski fileri za Beograd, Novi Beograd ili Vračar sa lekarima poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Hijaluronski fileri – kako izgleda tretman hijaluronom u poliklinici “Diva”?

Tretman započinje konsultacijama sa lekarom specijalistom koji će preporučiti količinu i vrstu hijaluronskog filera, kao i mesta gde će hijaluron biti ubrizgan.

Pre same procedure se koža temeljno čisti i uklanja se sva šminka.

Zatim se nanosi lokalni anestetik u obliku kreme, čime se postiže da:

 • se bol minimalizuje,
 • a pacijent oseća minimalni diskomfor.

Nakon dvadesetak minuta anestetik se uklanja i pristupa se aplikovanju hijaluronskih filera u kožu.

To u poliklinici “Diva” rade lekari specijalisti sa višedecenijskim iskustvom uz pomoć savremene tehnike sa Pixel kanilom. Sam zahvat je jednostavan u rukama stručnjaka. A prvi efekat je vidljiv odmah nakon tretmana i poboljšava se u narednih par nedelja.

Kakvi su rezultati ove procedure?

Dve do tri nedelje je potrebno da u naše tkivo uklopi ubrizgani hijaluron u svoj sastav. Iako je rezultat vidljiv odmah, on se poboljšava i stabilizuje tokom 3 sedmice.

Koliko traje procedura hijaluronom?

Sam tretman traje oko 25 minuta.

Da li procedura aplikovanja hijaluronskih filera boli?

Obično je komforna, zbog toga što se prethodno nanosi anestetik u obliku kreme.

Kako se pripremiti za tretman hijaluronskim filerima?

Podmlađivanje hijaluronom ne zahteva posebnu pripremu, važno je samo da ne postoji infekcija kože ili neke druge upale.

Hijaluronski fileri – koliko traje oporavak nakon tretmana hijaluronom?

Lepa vest je da je nakon ubrizgavanja hijaluronskih filera, kada se to radi sa Pixel kanilom, period oporavka kratak. Šminka se može nanositi posle 24 sata i vrlo brzo je moguće vratiti se dnevnim aktivnostima. 

Hijaluronski fileri – kako se ponašati nakon procedure:

Posle aplikovanja hijaluronskih filera moguće je vratiti se svakodnevnim aktivnostima, a šminka se može nanositi posle 24 sata.

Važno je da se nakon same procedure ne dodiruje lice.

Ukoliko se po obavljenoj proceduri pojavi blago crvenilo kože ili blagi otok, to je sasvim normalno. Sve to se povlači u roku od 24 sata.

Nakon aplikovanja hijaluronskih filera važno je:

 • ne izlagati se suncu,
 • ne ići u solarijum,
 • ne nanositi šminku i kozmetičke preparate 24h,
 • ne vežbati – ne preznojavati se,
 • ne masirati tretiranu regiju,
 • ne podvrgavati se kozmetičkim tretmanima naredne 2 nedelje,
 • ne izlagati se izrazito visokim niskim temperaturama.

Nakon procedure hijaluronom šminka se može nanositi posle 24 sata.

Nega lica posle hijalurona

Za pravilan oporavak posle aplikacije hijaluronskih filera, bez obzira na to da li su rađene usne, jagodice ili popunjavanje bora, nega lica treba da bude usmerena na to da se postignu što bolji rezultati procedure i da efekti duže traju.

Potrebno je koristiti isključivo preparate preporučene od strane lekara prva dva dana, a nakon toga se nastavlja sa redovnom negom.

Ukoliko se pojavi otok mogu se koristiti hladne obloge. A ako se pojave modrice (što se izuzetno retko dešava posle tehnike sa pixel kanilom) mogu se koristiti preparati sa arnikom koji su se pokazali dobri za njihovo saniranje.

Kada želimo da produžimo efekat hijaluronskih filera i postignemo još bolje rezultate, veoma je važno pravilno negovati kožu između dva tretmana hijaluronskim filerima. Preporuka je svakodnevno korišćenje hidratantnih i vitaminskih krema da se održava vlažnost i pravi zaštitni sloj na površini kože. To povoljno utiče na aplikovani hijaluron.

Između dva tretmana hijaluronom takođe se savetuje hidratacija lica skinboosterima jer to pojačava i produžava efekat filera. Na taj način postižemo na duži period da koža ostaje glatka, elastična i zategnuta. 

Koje hijaluronske filere koriste lekari specijalisti u poliklinici Diva?

Isključivo svetski priznate i kod nas registrovane hijaluronske filere.

Hijaluronski fileri – preporuka lekara:

Bezbednost pacijenta tokom procedure zavisi od kvaliteta preparata koji se koristi, ali i od stručnosti lekara. Doktori specijalisti plastične hirurgije i dermatologije u poliklinici “Diva” koriste hijaluronske preparate vodećih svetskih brendova. I to isključivo one koji su zvanično registrovani i kod nas. Uz to, poliklinika “Diva” je zvanični edukacioni centar za hijaluronske filere.

Stav stručnog tima poliklinike “Diva” je da kada pacijent izađe iz naše ordinacije treba da deluje prirodno i baš je u tome prednost naših stručnjaka.

Hijaluronski fileri kontraindikacije:

Hijaluronski fileri se ne preporučuju za:

 • trudnice i dojilje,
 • obolele od autoimunih oboljenja (poput lupusa, psorijaze…),
 • onkološke pacijente,
 • pacijente sa infektivnim oboljenjima,
 • osobe mlađe od 18 godina,
 • osobe koje imaju inflamantorne ili infektivne procese na koži u predelu koji planiraju da tretiraju hijaluronom,
 • osobe koje imaju poznatu osetljivost na hijaluronsku kiselinu.

Alergija na hijaluron:

Alergija na hijaluron se javlja u izuzetno malom procentu i svedena je na minimum. A da li će se javiti zavisi i od pacijenta, ali i od toga koliko su hijaluronski fileri koji se koriste čisti. Čistoća hijaluronskih filera zavisi od toga da li su mu dodavane druge supstance kako bi se oni „razvodnjili“ te preparat bio jeftiniji.

Hijaluronski fileri – nuspojave

Može se desiti da neposredno posle tretmana dođe do blagog crvenila kože i otoka. To je prirodna reakcija i povlači se 24 sata.

Da li su hijaluronski fileri sigurna procedura?

Ovo je vrlo tražena antiaging procedura baš zato što su hijaluronski fileri veoma slični hijaluronu koji se nalazi u ljudskom tkivu. Samim tim ga organizam obično ne prepoznaje kao strano telo.

Zajedno sa laserima spada u popularne estetske procedure zbog svoje efikasnosti. Pomoću ove procedure bore se mogu korigovati ili ukloniti za vrlo kratko vreme. Uz to, prvi efekat je vidljiv ODMAH nakon procedure uz poboljšanja koja se očekuju u sledećih par nedelja.

Ovo čini hijaluron odličnom alternativom estetskoj hirurgiji, a procedura hijaluronom je komforna i efikasna.

Hijaluronski fileri iskustva

Iskustvo sa hijaluronskim filerima za uklanjanje podočnjaka je podelio Andreja Damnjanović, fotograf.

„Nisam mogao ni da pretpostavim da će to ovako dobro i prirodno da izgleda i ništa ne boli. Prva reakcija odmah nakon završetka procedure mi je bila da izgledam savršeno sveže i odmorno i suptilno podmlađeno.

Prezadovoljan sam, a posebno zbog toga što niko nije ni pretpostavio da je na mom licu rađena bilo kakva procedura, a komplimenti su samo pljuštali. Nakon što sam otkrio da sam uklanjao podočnjake, rečeno mi je da se vidi baš velika promena.“

hijaluronski-fileri-uklanjanje-podocnjaka-andreja-damnjanovic-iskustva-pacijenata-fotograf-poliklinika-diva-dr-bogdanovic 

Uklanjanje podočnjaka hijaluronom pre i neposredno nakon procedure

Koliko traju hijaluronski fileri?

Efekat traje oko 12 meseci (što zavisi od tipa kože i regije koja se tretira, kao i od genetike i hormonskog statusa).

Kako deluje hijaluron?

Obnavljanjem hijalurona dugotrajno se obnavlja normalna količina vode u tkivu, što posle aplikacije čini kožu:

 • hidriranom,
 • elastičnom i
 • čvrstom,

čime koža dobija volumen i bore su popunjene, a lice ima mladalačku svežinu. Na taj način se postiže efekat zategnutog i osveženog lica.

hijaluronski-fileri-za-podmladjivanje-koze-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd

U poliklinici Diva, proceduru aplikovanja hijaluronskih filera obavljaju lekari specijalisti.

Zašto se odlučiti za hijaluronske filere?

Hijaluron predstavlja odličnu anti aging proceduru za uklanjanje bora, konturiranje lica i podmlađivanje vrata.

Nakon procedure hijaluronom koža je hidrirana, elastična, podmlađena, čvrsta, zategnuta i ima mladalačku svežinu.

Šta je hijaluron?

Hijaluron (hijaluronski fileri, hijaluronska kiselina) je glikozaminoglikan – prirodna supstanca koja se već nalazi u vezivnom tkivu kože i ima višestruke funkcije:
 • hidriranje kože (sposoban je da veže i do 500 molekula vode),
 • održavanje tonusa kože i
 • neutralisanje izrazito štetnih slobodnih radikala.

Hijaluron je složeni šećer koji se nalazi u vezivnom tkivu naše kože. Samim time, jasno je da je hijaluronska kiselina, koju sadrže hijaluronski fileri, jedan od sastavnih delova našeg organizma, te ga prikom aplikovanja, naše telo uglavnom ne prepoznaje kao strano telo (izuzetno retko se dešavaju reakcije na hijaluron).

Vezivanjem vode, hijaluronska kiselina omogućava bolju hidrataciju tkiva.

Međutim, kako prolaze godine, koža gubi elastičnost, tonus i smanjuje se njena hidratacija usled resorbcije hijaluronske kiseline, te se pojavljuju prve bore. Zato se hijaluronski fileri ubacuju pod kožu kako bi se popravili nedostaci.

hijaluron-podmladjivanje-lica-uklanjanje-bora-hidratacija-koze-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Da li hijaluronski fileri ostavljaju posledice?

Oni su biorazgradivi, što znači da ih organizam vremenom razgradi, a kada se prestane sa aplikacijom, koža se vraća u prethodno stanje, ali je bolje hidrirana i jedrija. Brzina razgradnje i trajanje rezultata zavisi kako od godina pacijenta, tako i od genetike, hormonskog statusa i načina života.

Vrste hijaluronskih filera

Hijaluronski fileri se razlikuju po:

 • količini hijalurona koji sadrže,
 • po gustini,
 • viskoznosti i
 • čvrstoći.

Preparati sa većom čvrstoćom imaju veći lifting kapacitet i najčešće se koriste kada želimo da postignemo oštre definicije u zoni jagodica, brade i donje vilice.

Mekši preparati se koriste za dinamične regije, kao što je srednji deo lica, regija oko usana i same usne.

Posebno dizajnirani preparati izrazite mekoće – hijaluronski sinboosteri se koriste za duboku hidrataciju lica, vrata, dekoltea i šaka.

Stručni tim poliklinike Diva koristi premijum brend hijaluronskih filera koji ima najveću paletu preparata različite gustine i čvrstoće. To nam omogućava da napravimo idealnu kombinaciju u zavisnosti od indikacija, kvaliteta kože i potreba pacijenta.

Brend sa kojim radimo je jedini koji u svojoj ponudi već 20 godina ima skinboostere. Svi ostali su dobili zvaničan sertifikat ne više od 5 godina unazad.

Hijaluronski fileri ili silikonski fileri?

U poliklinici Diva, lekari specijalisti, preporučuju korišćenje hijaluronskih filera naspram trajnih silikonskih filera, zbog benefita za kožu, o čemu govore i brojne studije. Hijaluron se i prirodno nalazi u našoj koži, te se ne ponaša kao strano telo, za razliku od silikonskih filera koji se ne razgrađuju u organizmu koji ih prepoznaje kao strano telo i zato ih lekari specijalisti poliklinike Dive smatraju opasnim i nikako NE PREPORUČUJU.

Gde se sve mogu aplikovati hijaluronski fileri?

Veoma su popularni u anti-aging medicini je se hijaluronski fileri mogu upotrebiti za tretiranje skoro svih regija na:

 • licu,
 • vratu,
 • dekolteu i
 • šakama.

Hijaluronski fileri – prednosti

Hijaluronski fileri su biorazgradivi, prozirni i sterilni gelovi. Retko izazivaju alergijske reakcije.

Kada se preporučuje upotreba hijaluronskih filera?

Ova procedura veoma je popularna baš zato što je adekvatna i za podmlađivanje i za poboljšanje izgleda kože!

Optimalno je početi kada se pojave prve borice, jer se one lakše koriguju dok su u začetku i sprečava se njihovo produbljivanje.

Hijaluronski fileri za muškarce

U poliklinici Diva česti pacijenti, kada je reč o hijaluronskim filerima, su i muškarci. Oni uglavnom dolaze radi uklanjanja nazolabijalnih bora.

hijaluron-za-muskarce-iskustva-pre-poliklinika-diva          hijaluron-za-muskarce-iskustva-posle-poliklinika-diva

S godinama koža lica i vrata gubi na elastičnosti. Postaje tanka i suva. Stvaraju se bore. Opušta se, a usne se tanje. Ipak, taj proces je moguće ublažiti uz pomoć hijaluronskih filera! Uz to, kada se koža jednom tretira hijaluronom ona obično sporije stari!

Sigurno primećujete da se hijaluron sve češće nalazi u različitim kozmetičkim sredstvima za kućnu negu. Prisutan je u serumima, kremama, losionima, balzamima za usne… Međutim, s obzirom na to da je molekul hijalurona veliki, on ne može da prođe kroz spoljnnji sloj kože. Zato je za dugotrajne rezultate potrebno da se hijaluronski fileri stave u dublje slojeve kože tretiranih regija lica i vrata.

Hijaluronski fileri – cena:

Cena hijaluronskih filera u poliklinici Diva, u kojoj koristimo proveren i svetski poznat brend, za 1ml je 250 evra u dinarskoj protivvrednosti i uključuje posebnu tehniku sa pixel kanilom. Za cenu uklanjanja podočnjaka hijaluronom pogledajte naš CENOVNIK.

Vodite računa o tome kome ćete pokloniti svoje poverenje jer je reč o Vašoj koži!

Najčešće postavljana pitanja u vezi sa procedurom sa hijaluronskim filerima

1. Kada je pravo vreme za hijaluronske filere?

Preporuka stručnog tima poliklinike Diva je da se procedure ulepšavanja lica i usana ne počinju pre 20. godine. Dok se ne završi rast kostiju lica. Posle 20. godine se fileri mogu koristiti za konturiranje jagodica i popravljanje proporcija lica – korekcija profila – uvećavanje male brade i definisanje ivice donje vilice, kao i za popunjavanje usana.

Naš stav je da sve korekcije moraju biti suptilne, optimalno uklopljene sagledavanjem celokupnog izgleda lica. Preterivanje u količini ubrizganih hijaluronskih filera može dovesti do deformacije i nepoželjnog izgleda. Zato je naša preporuka da se ulepšavanje ili podmlađivanje radi u nekoliko etapa. Najčešće se kreće od srednje trećine lica, a zatim koriguje donja trećina lica.

Posle 30. godine hijaluronski fileri se koriste za korekciju sitnih bora i preporuka je krenuti sa ovim tretmanima blagovremeno. Jer ukoliko se bore koriguju u samom početku značajno se ublažavaju znakovi starenja kože. U ovoj fazi je veoma bitan adekvatan izbor preparata koji su namenjeni za mlađu kožu da bi se zadržao svež i prirodan izgled.

Nakon 40. godine često je potrebno koristiti filere sa lifting kapacitetom da bi se popravile konture i opuštenost kože u kombinaciji sa skinboosterima koji održavaju vitalnost u strukturi kože.

Redovnim ponavljanjem ovih procedura, u kombinaciji sa laserima, koža postaje mlađa od pacijenta.

2. Šta 1 militar hijalurona može učiniti za kožu?

1 ml hijalurona je obično dovoljan za:

 • popunjavanje usana,
 • uklanjanje podočnjaka,
 • korekciju srednjeg dela lica ukoliko ne postoji veliki gubitak volumena i za
 • definiciju ugla donje vilice, kao i za
 • blago konturiranje jagodica kod mlađih osoba.

3. Koje procedure se mogu kombinovati sa hijaluronskim filerima

Sa hijaluronskim filerima u poliklinici Diva, u zavisnosti od očekivanih efekata i potreba pacijenta, mogu se kombinovati sve procedure, osim Morfeus 8.

4. Hijaluronski fileri ili silikonski fileri?

Različite su vrste dermalnih filera, ali su hijaluronski fileri najčešće korišćeni i preporučeni zbog njihove bezbednosti i rezultata koje daju. Silikonski fileri – odnosno biopolimer su trajni i često dovode do naknadnih komplikacija jer ih organizam prepoznaje kao strano telo. Zato ih ne koristimo i nikada nismo u poliklinici Diva.

5. U čemu se razlikuju hijaluronski fileri i biopolimer?

U našoj zemlji biopolimer NIJE REGISTROVAN kao bezbedan za upotrebu! Ako se neko odluči za biopolimer, on to radi na sopstvenu odgovornost. Zabranjen je u većini evropskih država i SAD.

Biopolimer je veštačka supstanca. To je silikonski filer. Spada pod trajne filere. S obzirom na to da je reč o stranom telu u organizmu, vremenom može doći do različitih komplikacija. Bubrenje usana, asimetričnost, deformacije i grudvice su benigne. Ozbiljnije su bol, promena boje kože, alergijske reakcije, otvorene rane i infekcije.

Zato lekari specijalisti u poliklinici Diva dr Bogdanović za povećanje usana ne koriste biopolimerveć isključivo sertifikovane hijaluronske filere.

6. Da li je moguća korekcija nosa hijaluronom?

Iako je u poslednjih desetak godina postalo sve popularnije korigovanje nosa hijaluronskim filerima, lekari specijalisti Poliklinike Diva izričito NE PREPORUČUJU tu proceduru. Razlog za to je što nije uvek bezopasna i veoma je važno dobro promisliti pre no što se odlučite za proceduru jer su potencijalne komplikacije koje mogu nastati veoma ozbiljne i nerešive.

Ovde ne govorimo o eventualnim nepravilnostima ili dodatnoj asimetriji. Već o komplikacijama poput zapušenja arterija. A to može dovesti do:
 • odumiranja dela nosa,
 • pojave ožiljaka (i to mesecima nakon procedure),
 • gubitaka delova nosa,
 • pa čak trajno slepilo (retko, ali su opisani slučajevi u stručnoj literaturi).

7. Koliko hijalurona je potrebno za različite korekcije?

Sve zavisi od regije koja se tretira, godina pacijenta, kao i stanja kože, ali i onoga što se želi postići. Zato naši lekari specijalisti na BESPLATNIM KONSULTACIJAMA donose odluku o količini hijaluronskih filera za svakog pacijenta ponaosob, odnosno prave individualni plan.

Ovo su samo okvirne i uobičajene procene:

 • Korekcija jagodica obično zahteva 1 ml hijalurona.
 • Isto je i kada je reč o uklanjanju podočnjaka i nazolabijalnih bora, a to je često dovoljno i za popunjavanje usana.
 • Kada je potrebno oblikovati donju vilicu i bradu, tada je u većini slučajeva potrebno oko 2 ml hijalurona.

8. Šta raditi ako je ubrizgano previše hijalurona ili ako mi se ne dopada rezultat?

S vremena na vreme, lekarima specijalistima Poliklinike Diva, pacijenti se obrate da rešimo problem sa hijaluronom, odnosno da uradimo korekciju tuđeg rada. To se obično događa kada je usled neadekvatnog ubrizgavanja hijalurona došlo do

 • asimetrije lica,
 • usana ili
 • pojave kesica ispod očiju,
 • kao ako im se ne dopada rezultat – na prime – imaju previše volumena u usnama.

Naši doktori efikasno rešavaju ovaj problem i u tu svrhu koriste hijaluronidazu.

Da bi se hijaluronski fileri razložili pomoću nje potrebno je od 15 minuta do 48 sati.

9. Šta se dešava koži kada prođe rezultat hijaluronskih filera?

Hijaluronski fileri se ponašaju baš kao i prirodni hijaluron. Oni se vremenom razgrađuju u koži. Potrebno je odprilike godinu dana da se razlože. Tamo gde su se nalazili u koži kasnije se ugrađuju molekuli vode. Zato i posle kompletne razgradnje aplikovanog hijalurona volumen tkiva ostaje i 30 % veći nego pre.

Koža jednom tretirana hijaluronskim filerom se bolje se ponaša u budućnosti jer je više hidrirana i zadržava jedrinu. Izgleda mlađe i lepše.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za proceduru hijaluronski fileri u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure aplikacije hijaluronskih filera u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
 • DIVA dr Bogdanović Njegoševa – Slavija – Vračar,
 • DIVA dr Bogdanović Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Naši lekari specijalisti će Vam na pregledu reći kakve rezultate možete da očekujete nakon procedure hijaluronom.

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply