Diva poliklinika > PROCEDURE > PODMLAĐIVANJE I LIFTING LICA I VRATA > Hijaluronski fileri za uklanjanje bora i podmlađivanje lica i vrata

Hijaluronski fileri - za uklanjanje bora i podmlađivanje lica i vrata

Hijaluronski fileri – popularno nazvani „supstanca mladosti“, mogu vratiti mladalački izgled, popuniti bore, popraviti volumen lica i dati punoću usnama.
Osim za podmlađivanje, hijaluron se koristi i za ulepšavanje i za povećanje atraktivnosti lica – što se postiže konturiranjem jagodica, popravljanjem i korigovanjem oblika brade i donje vilice.
Veliku popularnost, kao antiage procedura, hijaluronski fileri imaju jer podmlađuju i prolepšavaju na prirodan način, a efekat je vidljiv ODMAH!
Naš stav je da sve korekcije hijaluronom moraju biti suptilne, optimalno uklopljene u celokupan izgled lica. Preterivanje u količini ubrizganih hijaluronskih filera može dovesti do deformacije i nepoželjnog izgleda.
U nastavku teksta, lekari specijalisti poliklinike Diva daju odgovore na sva pitanja, nedoumice i zablude u vezi sa hijaluronskim filerima.

hijaluronski-fileri-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd-podmladjivanje-uklanjanje-bora

Hijaluronski fileri su jedna od izuzetno traženih procedura na svetu i nalaze se na 2. mestu po popularnosti kada je reč o top 5 minimalno invanzivnih estetskih procedura za podmlađivanje, pokazuje istraživanje iz 2022. godine koje je sprovelo Američko udruženje plastičnih hirurga (American Society of Plastic Surgeons, 2022 Plastic Surgery Statistics Report).

A zašto je to tako? Odgovor je jednostavan, jer su prednosti koje pružaju značajne. I zato početak upotrebe hijaluronskih filera u svrhu podmlađivanja predstavlja jedan od revolucionarnih pomaka u estetskoj medicini. 

Kozmetička industrija danas u ponudi ima mnogobrojne proizvode koji sadrže hijaluron, uključujući kreme, tonike i serume. Međutim, u odnosu na hijaluronske filere, njihov način delovanja i efekti su bitno različiti i nisu dugotrajni.

Hijaluronski fileri su napredni stepen nege kože, a odlikuju ih ODMAH vidljivi rezultati. Naravno, važno je da budu kvalitetni, provereni, sertifikovani i da ih aplikuju stručnjaci – lekari specijalisti sa iskustvom.

Hijaluronska kiselina, kao osnovni sastojak hijaluronskih filera, se već prirodno nalazi u našem tkivu i hidrira kožu, održava njen tonus i volumen. A značajna je za očuvanje zdrave, mladalačke kože bez bora koja ima zadržanu jedrinu i glatkoću.

Baš zato što su hijaluronski fileri napravljeni od hijaluronske kiseline, izuzetno su bezbedni i smanjuju mogućnost alergijske reakcije na minimum pa su u estetskoj medicini ovi dermalni fileri zamenili različite preparate koji su ranije bili u upotrebi. 

Za one koji traže način da postignu atraktivniji i mladolik izgled bez operacije, hijaluronski fileri, nehirurška procedura za podmlađivanje na prirodan način mogu biti odgovor!

Šta su hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri su sterilni gelovi koji nisu trajni već su biorazgradivi i visoko usklađeni sa našim tkivom.

Imaju skoro isti sastav kao hijaluron koji se nalazi u našoj koži, te ih organizam ne prepoznaje kao strano telo. Zato izuzetno retko daju alergijske reakcije.

To je razlog što su u potpunosti zamenili sve ranije korišćene filere na bazi kolagena, silikona i biopolimera, koji su veoma često izazivali komplikacije.

Zato se danas isključivo fileri hijaluronske kiseline koriste za korekciju izgubljenog volumena, popunjavanje bora, hidriranje kože i konturiranje lica u cilju podizanja atraktivnosti izgleda.

Zbog svoje sposobnosti da privlače vodu, hijaluronski fileri doprinose i poboljšanju hidratacije kože, što rezultira svežijim i podmlađenim izgledom.

Stav stručnog tima poliklinike “Diva” je da kada pacijent izađe iz naše ordinacije treba da deluje prirodno i baš je u tome prednost naših stručnjaka.

Ova vrsta dermalnih filera omogućava iskusnom lekaru da proceduru prilagodi individualnim potrebama i željama pacijenata, što ih čini veoma popularnim u svetu estetske medicine.

Nakon procedure hijaluronom koža je hidrirana, elastična, podmlađena, čvrsta, zategnuta i ima mladalačku svežinu.

Šta je hijaluronska kiselina – hijaluron?

Hijaluron (hijaluronska kiselina) je glikozaminoglikan – prirodna supstanca koja se već nalazi u vezivnom tkivu kože i ima višestruke funkcije:
 • hidriranje kože (sposoban je da veže i do 500 molekula vode),
 • održavanje tonusa kože i
 • neutralisanje izrazito štetnih slobodnih radikala.

Glikozaminoglikan – hijaluron je složeni šećer koji se nalazi u vezivnom tkivu naše kože. Samim time, jasno je da je hijaluronska kiselina, jedan od sastavnih delova našeg organizma, te kada se aplikuju hijaluronski fileri, naše telo ih uglavnom ne prepoznaje kao strano telo (izuzetno retko se dešavaju reakcije na hijaluron).

S obzirom na to da vezuje vodu, hijaluronska kiselina omogućava bolju hidrataciju tkiva.

U poliklinici Diva, proceduru aplikovanja hijaluronskih filera obavljaju lekari specijalisti.

Zašto se odlučiti za hijaluronske filere?

Hijaluron predstavlja odličnu anti aging proceduru za uklanjanje bora, konturiranje lica i podmlađivanje vrata.

Pogledajte kako izgleda uklanjanje podočnjaka hijaluronom

Pogledajte kako izgleda procedura povećanja usana hijaluronom

Da li ste znali da naše telo troši hijaluron kako vreme prolazi?

Proizvodnja hijalurona u koži se smanjuje već od 25. godine i ona gubi hidriranost, elastičnost i tonus, te se pojavljuju prve bore. Međutim, ovo se može nadoknaditi hijaluronom i zato se i koriste hijaluronski fileri koji vezivanjem vode omogućavaju bolju hidrataciju tkiva.

Zato su hijaluronski fileri idealna procedura. Jer dopunjavanjem hijaluronske kiseline u koži omogućava da ona ostane jedra i zategnuta.

Sigurno i primećujete da se hijaluron sve češće nalazi u različitim kozmetičkim sredstvima za kućnu negu. Prisutan je u serumima, kremama, losionima, balzamima za usne… Ali, s obzirom na to da je molekul hijalurona veliki, on ne može da prođe kroz spoljni sloj kože.

Zato je za dugotrajne rezultate potrebno da se hijaluronski fileri stave u dublje slojeve kože tretiranih regija lica i vrata za nadoknadu volumena i korekciju nastalih promena.

Kada se može početi sa hijaluronskim filerima?

Hijaluronski fileri se mogu koristiti već pri prvoj pojavi bora jer uspešno zamenjuju naš prirodni hijaluron koji utiče na to da koža izgleda jedro, hidrirano i zdravo.

Pored toga što mogu odložiti i uticati na smanjenje znakova starenja, hijaluronski fileri se mogu koristiti i kada je potrebno popraviti asimetriju ili oblikovati pojedine delove lica bez obzira na to da li su se pojavili prvi znakovi starenja.

Preporuka stručnog tima poli klinike Diva je da se procedure ulepšavanja lica i usana ne počinju pre 20. godine. Dok se ne završi rast kostiju lica. Posle 20. godine se fileri mogu koristiti za konturiranje jagodica i popravljanje proporcija lica – korekcija profila – uvećavanje male brade i definisanje ivice donje vilice, kao i za popunjavanje usana.

Hijaluronski fileri – 9  PREDNOSTI ove antiage procedure

Ovo su prednosti hijaluronskih filera koje ističu pacijenti i lekari specijalisti koji traže proverene estetske procedure sa odličnim rezultatima:

REZULTATI SU ODMAH VIDLJIVI

Prvi efekti hijaluronskih filera vide se brzo, već po završetku procedure, dok se krajnji rezultat vidi nekoliko dana kasnije.

EFEKTI SU DUGOTRAJNI

Za razliku od krema i seruma koji sadrže hijaluron, efekti procedure sa hijaluronskim filerima traju dugo – oko 12 meseci – ali to je individualno.

PRILAGODLJIVOST

Hijaluronski fileri se mogu prilagoditi specifičnim potrebama i željama pojedinca, te tako omogućavaju personalizovan pristup lepoti.

MINIMALNO SU INVANZIVNI

U poređenju sa hirurškim procedurama, hijaluronski fileri ne spadaju u invanzivne procedure.

BEZ POTREBE ZA DUGIM OPORAVKOM

Hijaluronski fileri osim što daju instant vidljive efekte, zahtevaju manje vremena za oporavak, tek par sati.

Podstiču prirodnu proizvodnu kolagena

Stimulišu telo da proizvodi svoj kolagen, doprinoseći poboljšanju kvaliteta kože.

Poboljšavaju hidrataciju kože

Hijaluronska kiselina u pomaže u održavanju hidratacije kože iznutra.

Ne izazivaju alergijske reakcije

S obzirom na to da ih organizam ne prepoznaje kao strano telo, izuzetno retko dolazi do bilo kakvih reakcija.

Rezultati su reverzibilni

Imajući u vidu činjenicu da je reč o biorazgradivim gelovima, nakon nekoliko meseci tope se u tkivu. Ujedno, ukoliko je potrebno istopiti ih to je moguće uraditi specijalnim enzimom.

Hijaluronski fileri – primena:

Primenom hijaluronskih filera popunjavaju se rezerve hijalurona koje su se istrošile tokom godina.

I dodatno, dopunjavaju se praznine nastale postepenim topljenjem površinskog masnog tkiva u procesu starenja.

U poslednje dve decenije hijaluronska kiselina je, pored laserskih tretmana za podmlađivanje, zlatni standard za nadoknadu izgubljenog volumena, uklanjanje bora i obnavljanje mladalačkog izgleda lica, vrata, dekoltea i šaka.

Na taj način – nadoknadom izgubljenog volumena, uklanjaju se bore i obnavlja mladalački izgled lica, vrata, dekoltea i šaka.

A konturisanjem lica u regiji jagodica, brade i donje vilice kod mlađih pacijenata se postiže ulepšavanje lica.

Stoga služe za podmlađivanje lica, odnosno hijaluronski fileri se koriste za:

 • uklanjanje ili ublažavanje bora – popunjavanje,
 • vraćanje volumena licu,
 • konturiranje lica (jagodica, brade, regija slepoočnica…)
 • hidrataciju kože.

podmladjivanje-lica-hijaluronskim-filerima-pre-iskustva-poliklinika-diva   podmladjivanje-lica-hijaluronskim-filerima-posle-iskustva-poliklinika-diva

U poliklinici Diva se za različite regije na licu koriste preparati drugačije gustine hijalurona.

Zašto se hijaluronski fileri u poliklinici Diva aplikuju tehnikom sa tupom kanilom?

Tehnika sa tupom kanilom je savremena maksimalno precizna tehnika ubrizgavanja hijalurona koja koži vraća mladalački izgled uz veoma smanjen – skoro zanemarljiv – rizik od komplikacija. A iskustvo stručnog tima poliklinike Diva pokazuje da su podlivi i modrice ekstremno retka pojava nakon ovog tretmana.

Poliklinika Diva – edukacioni centar za hijaluronske filere sa tehnikom tupe kanile

Specijalistički tim poliklinike Diva skoro 15 godina radi tehniku sa tupom kanilom. I jedini je edukacioni centar za ovu metodu u regionu.

U skladu sa tim, svi vodeći svetski edukatori za hijaluronske filere su poslednjih godina prešli na aplikaciju hijalurona kanilom. Iako su se do sada sve njihove procedure zasnivale na ubrizgavanju iglicom – po poznatom konceptu lifting u 8 TAČAKA – 8 points lifting.

U cilju povećanja bezbednosti aplikacije hijalurona svetski stručnjaci preporučuju tehniku kanile. Time se minimalizuje mogućnost ubrizgavanja u krvne sudove. Što se češće može desiti kad se koriste iglice.

Opšta preporuka stručnjaka je da se hijaluron više koristi za nadoknadu izgubljenog volumena nego za ubrizgavanje u bore.

To se postiže tehnikom pomoću kanile u zoni podočnjaka, srednjeg dela lica ili jagodica. Posledica toga je vraćanje jedrine obrazima. Pored toga se koriguju i bore između nosa i usana – nazolabijalne bore. Na ovaj način se može postići zatezanje lica i korekcija “visećih obraza” i linije podbratka.

Koje su prednosti aplikacije hijalurona sa kanilom?

Najznačajnije su:

 • jednostavnost,
 • bolji efekat,
 • prirodan izgled i svežina kože i
 • komfor.

U poliklinici Diva dr Bogdanović, lekari specijalisti hijaluronske filere aplikuju pomoću tehnike sa tupom kanilom.

Ukoliko se žele održavati efekti ove procedure, preporuka je da se tretman hijaluronom ponavlja najčešće jednom godišnje.

Hijaluronski fileri pre i posle

Tretiranje kože lica i vrata, kao i usana hijaluronom daje odlične i dugoročne rezultate.

podmladjivanje-hijaluronom-iskustva-pre-poliklinika-divapodmladjivanje-hijaluronom-iskustva-posle-poliklinika-diva

Najtraženije procedure u poliklinici Diva tokom kojih se koriste hijaluronski fileri – šta se sve može tretirati hijaluronom?

Pored podmlađivanja lica i vrata, kod naših pacijenata su popularne i druge procedure tokom kojih se koriste hijaluronski fileri.

Među njima su one koje služe za

 • povećanje atraktivnosti lica i
 • usana,
 • kao i one za poboljšanje tena
 • i eliminaciju sitnih ožiljaka.
Popunjavanje bora hijaluronom - klinika Diva

1. Popunjavanje bora hijaluronom

Pre više od 20 godina kada smo počeli sa primenom hijalurona u našoj klinici, tehnike aplikacije su se svodile samo na popunjavanje bora. Ali, vremenom je pristup korišćenja hijalurona u antiagingu drastično promenjen.

Sad se plasiranjem hijalurona u određene regije mogu korigovati i konture i opuštenost kože.

Iskusni lekari ovom tehnikom mogu napraviti pravi nehirurški lifting lica i vrata, što naši pacijenti opisuju kao da su prošli kroz vremeplov. Međutim, u nekim slučajevima i dalje postoji razlog samo za popunjavanje bora bez konturiranja lica.

Hijaluron je, prema našem iskustvu, idealan izbor u situacijama kada se koristi za popunjavanje sitnih bora, duboko hidriranje kože skinboosterima ili popunjavanje blago naglašenih nazolabijalnih bora i sitnih bora oko usana – takozvanih „pušačkih bora“.

2. Popunjavanje usana hijaluronom – da li je hijaluron dobar izbor za usne?

Među najtraženijim procedurama u poliklinici Diva je popunjavanje usana hijaluronom.

Procedura je popularna zbog bezbednosti i velikog broja mogućnosti, a njom je moguće:

 • povećati volumen,
 • korigovati oblik,
 • popraviti konture,
 • ispraviti asimetriju,
 • kreirati prirodan i svež izgled usana.

Pune i senzualne usne su simbol ženstvenosti i lepote. Zato je ovo jedna od najzastupljenijih procedura. Ali istovremeno i jedna od najzahtevnijih za lekara koji radi tretman.

Usne su vrlo dinamične i u prvom planu pri govoru i osmehu. Samim tim i najsitnije greške su jako uočljive. Te zato pažljivo birajte doktora kome ćete pokloniti poverenje za ovu delikatnu intervenciju.

hijaluron-usne-iskustva-pre-poliklinika-diva  hijaluron-usne-iskustva-posle-poliklinika-diva

usne-posle-procedure-za-povecanje-sa-hijaluronskim-filerima-poliklinika-diva

Rezultat popunjavanja usana hijaluronskim filerima je odmah vidljiv.

A aplikacija tehnikom kanile nam omogućava da tretman bude komforan i bez podliva i modrica.

Mlađe pacijentkinje popunjavaju usne sa ciljem ulepšavanja ili korekcije oblika.

A sa godinama se ta korekcija nameće sama, jer one gube na jedrini i veličini. Pa je potrebno popraviti volumen, oblik ili hidriranost usana, a za to su odlični hijaluronski fileri.

Efekat u početku traje od 6 do 9 meseci, a svakim narednim tretmanom se obično značajno produžava.

3. Uklanjanje podočnjaka hijaluronskim filerima

U poliklinici „Diva“ se hijaluronom vrlo efikasno koriguje regija podočnjaka.

Popunjavanje i uklanjanje tamnih, naglašenih, udubljenih podočnjaka spada u veoma omiljene procedure. S obzirom na to da je reč o osetljivoj regiji, tretiranje podočnjaka zahteva veliko iskustvo i veštinu lekara. Poseban naglasak dajemo primeni tehnike aplikacije sa kanilom, koja je zaštitni znak našeg stručnog tima zbog maksimalne preciznosti i bezbednosti.

Korekcija podočnjaka hijaluronom – dve faze

Mnogo je faktora koji utiču na formiranje podočnjaka. Pre svega genetika, zatim hormonski poremećaji, naglo mršavljenje, umor i neispavanost, a naravno i proces starenja.

Prisutni su i kod veoma mladih ljudi, nekada već oko 20-e godine, kada se definitivno radi isključivo o genetskoj predospiziciji.

hijaluronski-fileri-iskustva-pre-poliklinika-divahijaluronski-fileri-iskustva-posle-poliklinika-diva

Hijaluronski fileri za uklanjanje podočnjaka – na slikama iznad – hijaluron 1 ml

Hijaluronski fileri za uklanjanje podočnjaka - klinika Diva

Naš savet za korekciju podočnjaka je da se radi u dve faze.

U prvoj fazi se koriguje volumen srednjeg dela lica koji daje potporu donjim kapcima, a u sledećem tretmanu se dodatno koriguje volumen u zoni donjeg kapka.

Za srednji deo lica se najčešće koriste fileri koji daju volumen, a za zonu donjih kapka koristimo posebno dizajnirane hijaluronske filere, prilagođene njenim anatomskim specifičnostima. Jer je koža kapaka tanka i nema potkožnog masnog tkiva.

Apsolutna preporuka je da se korekcija podočnjaka radi isključivo tehnikom aplikacije sa tupom kanilom. Ova metoda minimalizuje mogućnost komplikacija i pojavu hematoma i modrica.

Prednosti ovog načina korekcije podočnjaka:

 • procedura je komforna,
 • tretman kratko traje,
 • rezultat je prirodan izgled,
 • dovoljna je lokalna anestezija u obliku kreme,
 • perioda oporavka praktično nema.

4. Lifting lica hijaluronom

Lice u mladosti ima definisane kontureistaknute jagodice i dobro oblikovanu donju vilicu, što sve zajedno čini takozvani „trougao mladosti“.

A u procesu starenja dolazi do narušavanja tog odnosa.

Tokom godina dolazi do gubitka u volumenu potkožnog masnog tkiva. Istovremeno, dolazi do istanjivanja svih slojeva kože uz smanjivanje koncentracije procenta kolagenih i elastičnih vlakana i procenta hijaluronske kiseline.

A posle 50. godine dolazi i do slabljenja mišića ligamenata, kao i tanjenja kostiju lica. Što za rezultat ima opuštenu, tanku i suvu kožu. A lice dobija izgled obrnutog trougla.

trougao-mladosti-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd-lifting-lica-hijaluronom

Trougao mladosti                                                                  Obrnuti trougao

Lifting lica hijaluronom se postiže upravo nadoknadom volumena u specifičnim zonama koje podižu kožu i vraćaju mladalački izgled.

Potrebno je veliko iskustvo da se plasira precizna količina hijaluronskih filera u lifting tačke, a da se ne naruši prirodna fizionomija.

Naša preporuka je da se uvek prvo počinje sa srednjom trećinom lica. Dodavanjem volumena u srednji deo obraza i u regiju jagodica postiže se istovremeno i lifting efekat i podmlađivanje.

Sledeći korak je dodavanje volumena u nazolabijalne i marionetske bore i korekcija spuštenih uglova usana.

I treća faza je definisanje brade i donje vilice.

A nekada se po potrebi radi i popunjavanje slepoočne regije.

To se naravno može uraditi u istom tretmanu, ali pacijenti često žele postepenu transformaciju i tada preporučujemo podmlađivanje iz tri faze.

5. Uklanjanje nazolabijalnih bora i marionetskih bora hijaluronom

Nazolabijalne bore su linije koje idu od korena nosa do ugla usana. Mogu biti pliće ili dublje i pored podočnjaka obično su jedan od glavnih razloga umornog i starijeg izgleda lica. Nastaju kao posledica istanjivanja kože i topljenja masnog tkiva u srednjem delu lica, čime obrazi gube potporu. Tako dolazi do opuštanja obraza i formiranja nazolabijalnih bora.
 
Vremenom, uglovi usana se spuštaju i dovode do formiranja marionetskih bora koje se pružaju od usana ka donjoj vilici.
 
Za njihovu korekciju najčešće je potrebno nadoknaditi volumen u srednjem delu lica čime se delimično ili u potpunosti neutrališu nazolabijalne.
U nekim slučajevima, potrebno je korigovati dodatno i same nazolabijalne bore i uglove usana.
 
hijaluron-za-muskarce-iskustva-pre-poliklinika-diva  hijaluron-za-muskarce-iskustva-posle-poliklinika-diva
Uklanjanje nazolabijalnih bora hijaluronom

Razlika između procedure za uklanjanje nazolabijalnih i marionetskih bora u 30. i 40. godinama

Bitno je naglasiti da je kod plićih nazolabijalnih bora dovoljno popunjavanje samo u toj zoni.
 
Ako su dublje, bolji rezultati se postižu najpre korekcijom srednjeg dela lica i regije jagodica. Potom i popunjavanjem samih bora. To znači da se hijaluronski fileri prvo ubrizgavaju u predeo između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza. Time se postiže lifting srednjeg dela lica i smanjenje dubine nazolabijalnih bora.
 
Tako se dobija lifting jagodica i srednjeg dela lica. Dok se istovremeno koriguju i nazolabijalne i marionetske bore.

Ovo se obično na taj način radi kod pacijenata koji imaju više od 35 godina. Posle te korekcije procenjuje se da li je potrebno dodatno dodavati volumen i u same bore.

Kod starijih od 45 godina nekada je potrebno raditi i druge zone kako bi se postigao bolji rezultat u korekciji ovih bora.

Površni i duboki masni jastučići sa godinama se tope u svim regijama lica. Koža se vremenom istanjuje i to zajedno vremenom izaziva njeno opuštanje. Tada se određene zone, na primer – jagodice, donja vilica ili brada, a nekada i regija slepoočnica, takođe popunjavaju hijaluronom koji pravi potporu koži i na taj način dovodi do liftinga lica.

6. Podizanje jagodica i konturiranje obraza hijaluronom

Visoko postavljene jagodice doprinose atraktivnom izgledu lica.

U poliklinici Diva dr Bogdanović uvek posmatramo lice kao celinu. U zavisnosti od oblika lica možemo aplikovati hijaluronske filere da dobijemo oble ženstvene jagodice. A nekada je potrebno samo dodatno definisati konturu bez dodavanja volumena.

Ovo je jedan od najtraženijih tretmana u našoj klinici jer su visoke jagodice simbol mladalačkog izgleda i lepote.

Kod mlađih pacijenata hijaluronskim filerima se može popraviti definicija i dodati volumen ako one nisu prirodno naglašene. Ovom procedurom se značajno menja izgled i ulepšava ukupan utisak.

Kod pacijenata posle 35. godine, kada su već prisutni prvi znaci opuštanja kože, oblikovanje jagodica hijaluronskim filerima daje efekat podizanja lica.

To istovremeno smanjuje podočnjake i nazolabijalne bore. Lice je podmlađeno i dobija mladalačke konture.
 
Hijaluronski fileri su idealna procedura za oblikovanje jagodica jer je kombinovanjem filera različitog lifting kapaciteta i mekoće moguće postići i željeni oblik jagodica.
 
lifting-jagodica-hijaluronom-pre-poliklinika-diva  lifting-jagodica-hijaluronom-posle-poliklinika-diva

7. Korekcija brade i donje vilice hijaluronskim filerima

Skladan profil i atraktivan izgled lica se može postići korekcijom brade i linije donje vilice, i kod žena i kod muškaraca.

Razlika u korekciji brade i donje vilice hijaluronom kod muškaraca i kod žena

Dijametralno se razlikuje pristup kada se radi korekcija brade i donje vilice kod žena u odnosu na definisanje iste regije kod muškaraca.

korekcija-brade-hijaluronom-poliklinika-diva

Ženstven profil zahteva oble linije i suptilan izgled, dok je kod muškaraca poželjno kreirati jaku bradu i donju vilicu jer to daje muževan izgled i lifting donje trećine lica u zavisnosti od godina i potreba pacijenta.

Korekcija brade i donje vilice hijaluronskim filerima kod uvučenosti

Međutim, ova korekcija se radi i kod osoba koje imaju urođenu uvučenost donje vilice i brade. Postiže se značajno poboljšanje proporcije i ulepšavanje dodavanjem volumena hijaluronskim filerima u te zone.

Lifting efekat nakon aplikacije hijalurona u donju polovinu lica

Efekat liftinga donje polovine lica pravilnom aplikacijom hijaluronskih filera u zone koje daju efekat zatezanja opuštenih delova lica.

Istovremeno, korekcijom brade se smanjuje višak kože u donjem delu obraza i zoni podbratka.

A korekcijom ivice i ugla donje vilice se uz se zatezanje lica postiže i značajno zatezanje vrata.

Kada se preporučuje korekcija brade i donje vilice hijaluronom?

Tretman se preporučuje ukoliko je potrebno:

 • uklanjanje marionetskih bora,
 • podizanje spuštenih uglova usana,
 • korekcija uvučene, male brade,
 • korekcija asimetrije brade i donje vilice,
 • popravljanje kontura donje trećine lica,
 • zatezanje podbratka i gornjih delova vrata.

8. Povećanje atraktivnosti lica hijaluronskim filerima

Karakteristike atraktivnog lica su istaknute visoke jagodice, pune usne i dobro definisana brada i donja vilica.

S obzirom na to da nemaju svi genetsku predispoziciju za takav izgled, hijaluronski fileri omogućavaju da finim diskretnim korekcijama postignemo skladnije proporcije i ulepšamo izgled lica.

Za definisanje jagodica, brade i donje vilice koriste se hijaluronski fileri koji imaju maksimalan lifting efekat. Tako se dobijaju lepše konture bez velikog povećanja volumena obraza.

Na taj način se povećava atraktivnost lica uz očuvanje prirodnog izgleda.

S druge strane, preparati veće mekoće su namenjeni za dinamične regije lica, regiju oko usana i popunjavanje samih usana da bi se popravile sitne borice i nepravilnosti ili asimetrija, a održala prirodnost.

9. Podmlađivanje vrata hijaluronskim filerima

Vrat ima delikatnu kožu i slabu mišićnu potporu. Zato spada u zone koje „brže stare“. Koža na vratu je dva puta tanja od kože lica i ima manji procenat lojnih žlezda koje održavaju zaštitni lipidni sloj zadužen za sprečavanje isušivanja. A uz to ima i veoma tanak potporni sloj masnog tkiva. Konstanatna izloženost spoljnim uticajima dovodi do toga da ona sa protokom vremena postaje manje elastična, suva i istanjena.

Međutim, ovu regiju često zapostavljamo kad je reč o redovnoj nezi. Svi smo više fokusirani na lice, a koža vrata zahteva dodatnu negu i češće tretmane da bi održala tonus i vitalnost. Posledice starenja na vratu se vide u vidu formiranja horizontalnih bora koje se vremenom produbljuju.

Optimalna procedura za podmlađivanje vrata su hijaluronski skinboosteri.

Oni povoljno utiču na hidriranost i tonus. Uz to, eliminišu horizontalne borice i fine promene u teksturi, a koža na vratu duže zadržava vitalnost i kasnije sporije stari.

I ova procedura se može koristiti već u tridesetim kao preventiva, a kasnije za korekciju nastalih bora.

Brza je, efikasna i komforna uz korišćenje lokalnog anestetika u obliku kreme.

 

podmladjivanje-vrata-pre-poliklinika-diva  podmladjivanje-vrata-posle-poliklinika-diva

10. Podmlađivanje dekoltea hijaluronom

Koža dekoltea je izložena stalnim spoljnim uticajima, visokim i niskim temperaturama, vetru i sunčevim zracima, pa se već posle 30. godine vide promene u toj zoni.

Vremenom se smanjuje procenat hijalurona, kolagena i elastina u ovoj regiji i prvo se pojavljuju sitne borice. Kasnije se, uz plitke horizontalne bore koje postaju sve duže, pojavljuju i vertikalne bore na dekolteu.

Da bi se to sprečilo preporuka je da se sa tretmanima počne i pre pojave prvih borica kako bi se usporio proces starenja. Za dekolte su idealni skinbooster hijaluronski fileri, koji se posebnom tehnikom aplikuju u srednji deo kože i daju efekat:

 • vraćanja vitalnosti,
 • duboke hidratacije kože,
 • stimulacije sinteze kolagena i elastina i
 • neutrališu slobodne radikale.

Ubrizgavanjem ovih specijalno dizajniranih hijaluronskih filera dubinski hidriramo kožu i nadoknađujemo manjak hijalurona i kolagena.

Efekat procedure za podmlađivanje dekoltea hijaluronom su ODMAH vidljiva jedrina, svežina i blistavost regije dekoltea.

11. Podmlađivanje šaka hijaluronom

Šake odaju godine brže od ostatka tela jer su stalno na udaru kako Sunca, UV zraka, vetra, visokih i niskih temperatura, tako i različitih sredstava za čišćenje i sapuna.

Hijaluronski skinbooster fileri specijalno dizajnirani za delikatnu kožu šaka:

 • vraćaju izgubljenu hidriranost,
 • elastičnost,
 • tonus,
 • jedrinu,
 • popravljaju teksturu i
 • ujedno uklanjaju sitne borice.

Preporuka lekara specijalista je da se sa ovom procedurom za podmlađivanje ruku počne već nakon 30. godine, radi prevencije starenja kože. A da bi efekat tretmana što duže trajao, nakon procedure je veoma bitno redovno i pravilno negovati kožu ruku.

hijaluronski-fileri-za-podmladjivanje-saka-poliklinika-diva

Obično se savetuju dva tretmana u seriji sa pauzom od 4 do 6 nedelja. A održavanje je 1 do 2 puta godišnje.

Kad je koža na šakama već oštećena i prisutne su hiperpigmentacije i sunčane fleke lečenje otpočinje sa laserskim tretmanima. Zatim se nastavlja hijaluronom ili PRP procedurama.

Savet za negu je da se tokom zime koriste antiage kreme koje dodatno regenerišu kožu. Leti je neophodno hidrirati kožu uz redovnu upotrebu kreme sa zaštitnim faktorom SPF 50.

12. Popunjavanje ožiljaka hijaluronom

Hijaluronski fileri su idealna dopuna laserskim tretmanima za korekciju ožiljaka.

popunjavanje-oziljaka-hijaluronom-pre-poliklinika-diva  popunjavanje-oziljaka-hijaluronom-posle-poliklinika-diva

Popunjavanje ožiljaka hijaluronom pre i neposredno nakon procedure

Na osnovu višedecenijskog iskustva, stručni tim poliklinike Diva preporučuje da se prvo uradi serija lasera, a zatim da se samo ožiljci koji nisu u potpunosti eliminisani laserskim tretmanima, dodatno dopune hijaluronom.

Različite vrste ožiljaka, bez obzira na to da li se nalaze na licu ili telu, mogu se korigovati pomoću hijalurona, poput:

 1. ožiljaka od akni,
 2. raznih sitnih ožiljaka na licu (od ovčjih boginja na primer),
 3. ožiljaka nakon operacije i
 4. od povreda.

Lečenje ožiljaka kombinacijom lasera i hijalurona je minimalno invazivna, potpuno bezbedna i veoma efikasna procedura sa dugoročnim rezultatima.

Hijaluron je po sastavu složeni šećer – glikozaminoglikan – prirodna supstanca koja se već nalazi u vezivnom tkivu kože i po ubrizgavanju se harmonično utapa u tkivo.

Hijaluronski fileri koje koristimo u poliklinici Diva u svom sastavu sadrže hijaluron velike čistoće, što je presudno za bezbednost tretmana.

Besplatne konsultacije za hijaluronske filere u Poliklinici DIVA

BESPLATNU konsultaciju za proceduru tokom koje se koriste hijaluronski fileri za Beograd, Novi Beograd ili Vračar sa lekarima poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

strucni-tim-lekara-specijalista-poliklinike-diva-dr-bogdanovic-estetska-hirurgija-dermatologija
hijaluronski-fileri-kako-izgleda-procedura-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Hijaluronski fileri – kako izgleda tretman hijaluronom u poli klinici “Diva”?

Tretman započinje konsultacijama sa lekarom specijalistom koji će preporučiti vrstu korekcija koje je potrebno napraviti za postizanje željenog rezultata, bez obzira na to da li se radi o podmlađivanju, popravljanju asimetrije ili povećanju atraktivnosti lica i usana, količinu i vrstu hijaluronskog filera, kao i mesta gde će hijaluron biti ubrizgan.

Na konsultacijama je važno da se lekaru saopšti da li pacijent ima neke bolesti, alergije i slično.

Pre same procedure se koža temeljno čisti i uklanja se sva šminka.

Zatim se nanosi lokalni anestetik u obliku kreme, čime se postiže da:

 • se bol minimalizuje,
 • a pacijent oseća minimalni diskomfor.

Nakon dvadesetak minuta anestetik se uklanja i pristupa se aplikovanju hijaluronskih filera u kožu savremenom tehnikom sa pixel kanilom.

Sam zahvat je jednostavan u rukama stručnjaka. A to u poliklinici “Diva” rade lekari specijalisti sa višedecenijskim iskustvom. Prvi efekat je vidljiv odmah nakon tretmana i poboljšava se u narednih par nedelja.

Kako se pripremiti za tretman hijaluronskim filerima?

Pre same procedure hjaluronom nije potrebna nikakva posebna priprema od strane pacijenta. Važno je samo da ne postoji infekcija kože ili neke druge upale. Savet lekara je da se pre procedure sa hijaluronskim filerima izbegavaju:
 • alkohol, jer širi krvne sudove i postoji veća mogućnost za stvaranje podliva,
 • ne koriste lekovi koji remete zgrušavanje krvi,
 • ne koriste lekovi koji utiču na razređivanje krvi,
 • odlazak u solarijum, jer povećava prokrvljenost kože.
 • a poželjno je da se procedura ne radi u prvim danima ciklusa zbog povećane osetljivosti na bol.

Preporuka je da se na tretman hijaluronom dođe bez šminke, ali ukoliko to nije moguće, to možete uraditi u poli klinici Diva neposredno pred tretman.

A poželjno da se pre tretmana konzumira laganija hrana, sa manje soli i ne preterano masnu.

Da li je tretman hijaluronskim filerima bezbedan?

Imajući u vidu to da je hijaluronska kiselina prirodna supstanca, a da se hijaluronski fileri koje koristimo u poliklinici Diva samo 1% razlikuju po obliku molekula od hijalurona u našoj koži, što je jedinstvena prednost isključivo švedskog brenda koji upotrebljavamo i preporučujemo, procedura je veoma bezbedna. Odnosno, organizam ga ne prepoznaje kao strano telo, to jest neželjene reakcije su svedene na minimum.

Zato i jeste jako važno da se koriste sertifikovani, testirani, registrovani i odobreni hijaluronski fileri, jer bezbednost pacijenta mora biti na prvom mestu. A to je posebno važno kada se zna da je na svetskom tržištu dostupno više od 100 različitih hijaluronskih filera, od kojih je većina neproverenog kvaliteta, te lako mogu dovesti do raznih neželjenih efekata.

Uz to, i način aplikacije hijaluronskih filera utiče na bezbednost procedure, a tehnika sa pixel kanilom, koju koristimo u poliklinici Diva, se pokazala kao izuzetno bezbedna i da smanjuje rizik od komplikacija na minimum. Poliklinika Diva je od 2010. godine jedini regionalni edukacioni centar za ovu naprednu tehniku.

A hijaluronski fileri koje koristimo imaju i Evropski CE standard što znači da ispunjavaju evropske standarde o zdravlju, bezbednosti i kvalitetu, i ujedno su odobreni su i od Američke agencije za hranu i lekove – Food and Drug Agency (FDA) – što predstavlja duplu kontrolu kvaliteta. Što znači da poli klinika Diva koristi hijaluronske filere koji su jedni od retkih koji poseduju oba sertifikata.

Kakvi su rezultati ove procedure?

Iako je rezultat vidljiv odmah, on se poboljšava i stabilizuje tokom naredne 3 sedmice. U tom periodu se ubrizgani hijaluron integriše u sastav našeg tkiva.

Koliko traje procedura hijaluronom?

Sam tretman traje oko 25 minuta.

Da li procedura aplikovanja hijaluronskih filera boli?

Obično je veoma komforna, zbog toga što se prethodno nanosi anestetik u obliku kreme.

Hijaluronski fileri – koliko traje oporavak nakon tretmana hijaluronom?

Lepa vest je da je nakon ubrizgavanja hijaluronskih filera, kada se to radi sa tupom kanilomperiod oporavka kratak. Šminka se može nanositi posle 24 sata i vrlo brzo je moguće vratiti se dnevnim aktivnostima. 

hijaluronski-fileri-koliko-traje-procedura-poliklinika-diva
hijaluronski-fileri-rezultati-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd

Hijaluronski fileri – kako se ponašati nakon procedure:

Posle aplikovanja hijaluronskih filera moguće je vratiti se svakodnevnim aktivnostima.

Važno je da se nakon same procedure ne dodiruje lice. Dozvoljeno je samo umivanje vodom i sapunom u prva 24 sata.

Ukoliko se po obavljenoj proceduri pojavi blago crvenilo kože ili blagi otok, to je sasvim normalno. Sve to se povlači u roku od nekoliko sati.

Nakon aplikovanja hijaluronskih filera važno je:

 • ne izlagati se suncu,
 • ne ići u solarijum,
 • ne nanositi šminku i kozmetičke preparate 24h,
 • ne vežbati – ne preznojavati se par dana,
 • ne masirati tretiranu regiju,
 • ne podvrgavati se kozmetičkim tretmanima naredne 2 nedelje,
 • ne izlagati se izrazito visokim niskim temperaturama.

Nakon procedure hijaluronom šminka se može nanositi posle 24 sata.

Nega lica posle tretmana hijaluronom

Za pravilan oporavak posle aplikacije hijaluronskih filera, bez obzira na to da li su rađene usne, jagodice ili popunjavanje bora, nega lica treba da bude usmerena na to da se postignu što bolji rezultati procedure i da efekti duže traju.

Potrebno je koristiti isključivo preparate preporučene od strane lekara prva dva dana, a nakon toga se nastavlja sa redovnom negom.

Ukoliko se pojavi otok mogu se koristiti hladne obloge. A ako se pojave modrice (što se izuzetno retko dešava posle tehnike sa pixel kanilom) mogu se koristiti preparati sa arnikom koji su se pokazali dobri za njihovo saniranje.

Kada želimo da produžimo efekat hijaluronskih filera i postignemo još bolje rezultate, veoma je važno pravilno negovati kožu između dva tretmana hijaluronskim filerima. Preporuka je svakodnevno korišćenje hidratantnih i vitaminskih krema da se održava vlažnost i pravi zaštitni sloj na površini kože. To povoljno utiče na postignuti rezultat.

Za produžavanje efekta filera savetuje se dodatna hidratacija lica skinboosterima. Na taj način postižemo da koža ostaje na duži period da koža glatka, elastična i zategnuta. 

hijaluronski-fileri-poliklinika-diva-edukacioni-centar

Koje hijaluronske filere koriste lekari specijalisti u poliklinici Diva?

Isključivo svetski priznate i kod nas registrovane hijaluronske filere.

Hijaluronski fileri – preporuka lekara:

Bezbednost pacijenta tokom procedure zavisi od kvaliteta preparata koji se koristi, ali i od stručnosti lekara.

Doktori specijalisti plastične hirurgije i dermatologije u poli klinici “Diva” koriste hijaluronske preparate vodećih svetskih brendova. I to isključivo one koji su zvanično registrovani i kod nas.

Uz to, poliklinika “Diva” je zvanični edukacioni centar za hijaluronske filere.

Stav stručnog tima poliklinike “Diva” je da kada pacijent izađe iz naše ordinacije treba da deluje prirodno i baš je u tome prednost naših stručnjaka.

Hijaluronski fileri kontraindikacije:

Hijaluronski fileri se ne preporučuju za:

 • trudnice i dojilje,
 • obolele od autoimunih oboljenja (poput lupusa, psorijaze…),
 • onkološke pacijente,
 • pacijente sa infektivnim oboljenjima,
 • osobe mlađe od 18 godina,
 • osobe koje imaju inflamantorne ili infektivne procese na koži u predelu koji planiraju da tretiraju hijaluronom,
 • osobe koje imaju poznatu osetljivost na hijaluronsku kiselinu.

Alergija na hijaluron:

Alergija na hijaluron se javlja u izuzetno malom procentu i svedena je na minimum. A da li će se javiti zavisi i od pacijenta, ali i od toga koliko su hijaluronski fileri koji se koriste čisti.

Čistoća hijaluronskih filera zavisi od toga da li su mu dodavane druge supstance kako bi se oni „razvodnjili“ te preparat bio jeftiniji.

Hijaluronski fileri nuspojave

Može se desiti da neposredno posle tretmana dođe do blagog crvenila kože i otoka. To je očekivana reakcija i povlači se u roku od nekoliko sati.

Da li su hijaluronski fileri sigurna procedura?

Ovo je vrlo tražena antiaging procedura baš zato što su hijaluronski fileri veoma slični hijaluronu koji se nalazi u ljudskom tkivuSamim tim ga organizam obično ne prepoznaje kao strano telo.

Zajedno sa laserima spada u popularne estetske procedure zbog svoje efikasnosti.

Pomoću ove procedure bore se mogu korigovati ili ukloniti za vrlo kratko vreme.

Uz toprvi efekat je vidljiv ODMAH nakon procedure uz poboljšanja koja se očekuju u sledećih par nedelja.

Ovo čini hijaluron odličnom alternativom estetskoj hirurgiji, a procedura je komforna i efikasna.

hijaluronski-fileri-savet-lekara-specijalista-poliklinika-diva
andreja-damnjanovic-iskustva-pacijenata-hijaluronski-fileri-fotograf-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Uklanjanje podočnjaka hijaluronom – iskustva

Hijaluronski fileri iskustva

Iskustvo sa hijaluronskim filerima za uklanjanje podočnjaka je podelio Andreja Damnjanović, fotograf.

„Nisam mogao ni da pretpostavim da će to ovako dobro i prirodno da izgleda i ništa ne boli!

Prva reakcija odmah nakon završetka procedure mi je bila da izgledam savršeno sveže i odmorno i suptilno podmlađeno.

Prezadovoljan sam, a posebno zbog toga što niko nije ni pretpostavio da je na mom licu rađena bilo kakva procedura, a komplimenti su samo pljuštali.

Nakon što sam otkrio da sam uklanjao podočnjake, rečeno mi je da se vidi baš velika promena.“

Koliko traju hijaluronski fileri?

Efekat traje oko 12 meseci (što zavisi od tipa kože i regije koja se tretira, kao i od genetike i hormonskog statusa).

Kako deluje hijaluron?

Obnavljanjem hijalurona dugotrajno se obnavlja normalna količina vode u tkivu, što posle aplikacije čini kožu:

 • hidriranom,
 • elastičnom i
 • čvrstom,

čime koža dobija volumen i bore su popunjene, a lice ima mladalačku svežinu. Na taj način se postiže efekat zategnutog i osveženog lica uz značajno usporavanje starenja kože.

dr-specijalista-estetske-hirurgije-svetlana-bogdanovic-poliklinika-diva

Zašto je poliklinika Diva pravo mesto za proceduru tokom koje se koriste hijaluronski fileri?

Doktorka Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, osnovala je polikliniku Diva 1993. godine.

Tupa kanila je zaštitni znak stručnog tima poli klinike Diva dr Bogdanović zbog maksimalne preciznosti i bezbednosti, a od 2010. godine, poliklinika Diva dr Bogdanović je jedinstveni regionalni centar za obuku ove sofisticirane tehnike.

više od0
godina rada poliklinike
0
lekara specijalista
0
godina JEDINI edukacioni centar u regionu za tupu kanilu
0
lokacije

Da li hijaluronski fileri ostavljaju posledice?

Oni su biorazgradivi, što znači da ih organizam vremenom razgradi, a kada se prestane sa aplikacijom, koža se zadržava bolji izgled zbog efekta hidriranosti koji je još dugo prisutan.

Brzina razgradnje i trajanje rezultata zavisi kako od godina pacijenta, tako i od genetike, hormonskog statusa i načina života.

Vrste hijaluronskih filera

Hijaluronski fileri se razlikuju po:

 • količini hijalurona koji sadrže,
 • gustini,
 • viskoznosti i
 • čvrstoći.
hijaluronski-fileri-podmladjivanje-lica-uklanjanje-bora-hidratacija-koze-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd
hijaluronski-fileri-vrste-poliklinika-diva

Preparati sa većom čvrstoćom imaju veći lifting kapacitet i najčešće se koriste kada želimo da postignemo oštre definicije u zoni jagodica, brade i donje vilice.

Mekši preparati se koriste za dinamične regije, kao što je srednji deo lica, regija oko usana i same usne.

Posebno dizajnirani preparati izrazite mekoće – hijaluronski sinboosteri se koriste za duboku hidrataciju lica, vrata, dekoltea i šaka.

Stručni tim poli klinike Diva koristi premijum brend hijaluronskih filera koji ima najveću paletu preparata različite gustine i čvrstoće. I najčistije filere u kojima se molekul hijaluronske kiseline razlikuje od našeg prirodnog hijalurona samo 1%. To nam omogućava da napravimo idealnu kombinaciju u zavisnosti od indikacija, kvaliteta kože i potreba pacijenta bez neželjenih reakcija zbog visoke kompatibilnosti sa našim tkivom.

Brend sa kojim radimo je jedini koji u svojoj ponudi već 20 godina ima skinboostere. Svi ostali su dobili zvaničan sertifikat ne više od 5 godina unazad.

Gde se sve mogu aplikovati hijaluronski fileri?

Veoma su popularni u anti-aging medicini je se hijaluronski fileri mogu upotrebiti za tretiranje skoro svih regija na:

 • licu,
 • vratu,
 • dekolteu i
 • šakama.

Hijaluronski fileri – prednosti

Hijaluronski fileri su biorazgradivi, prozirni i sterilni geloviRetko izazivaju alergijske reakcije.

Kada se preporučuje upotreba hijaluronskih filera?

Ova procedura veoma je popularna baš zato što je adekvatna i za podmlađivanje i za poboljšanje izgleda kože!

Optimalno je početi kada se pojave prve borice, jer se one lakše koriguju dok su u začetku i sprečava se njihovo produbljivanje.

sta-su-hijaluronski-fileri-poliklinika-diva

hijaluron-za-muskarce-iskustva-pre-poliklinika-diva    hijaluron-za-muskarce-iskustva-posle-poliklinika-diva

Hijaluronski fileri za muškarce

U poliklinici Diva česti pacijenti, kada je reč o hijaluronskim filerima, su i muškarci. Oni uglavnom dolaze radi uklanjanja nazolabijalnih bora.

S godinama koža lica i vrata gubi na elastičnosti. Postaje tanka i suva. Stvaraju se bore. Opušta se, a usne se tanje.

Ipak, taj proces je moguće ublažiti uz pomoć hijaluronskih filera! Uz to, kada se koža jednom tretira hijaluronom ona obično sporije stari!

Hijaluronski fileri cena – 1ml hijalurona:

Cena hijaluronskih filera u poliklinici Diva, u kojoj koristimo proveren i svetski poznat brend, za 1ml je 250 evra u dinarskoj protivvrednosti i uključuje posebnu tehniku sa tupom kanilom. Za cenu uklanjanja podočnjaka hijaluronom pogledajte naš CENOVNIK.

Hijaluronski fileri za usne cena:

Cena hijalurona za usne zavisi od količine preparata koji se koristi. U poliklinici Diva to je 150 evra u dinarskoj protivvrednosti za 0,5ml hijalurona i 250 evra u dinarskoj protivvrednosti za 1ml.

Količinu potrebnu za željenu korekciju predlaže lekar specijalista.

Vodite računa o tome kome ćete pokloniti svoje poverenje jer je reč o Vašoj koži!

Hijaluronski fileri – najčešća pitanja (FAQ)

1. Kada je pravo vreme za hijaluronske filere?

Preporuka stručnog tima poliklinike Diva je da se procedure ulepšavanja lica i usana ne počinju pre 20. godine. Dok se ne završi rast kostiju lica. Posle 20. godine se fileri mogu koristiti za konturiranje jagodica i popravljanje proporcija lica – korekcija profila – uvećavanje male brade i definisanje ivice donje vilice, kao i za popunjavanje usana.

Stav specijalističkog tima poliklinike Diva je da se sve korekcije moraju uraditi u skladu sa celokupnim izgledom lica. Jer ako se pretera sa hijaluronskim filerima može doći do deformacije i nepoželjnog izgleda. Zato je naša preporuka da se ulepšavanje ili podmlađivanje radi u nekoliko etapa. Najčešće se kreće od srednje trećine lica, a zatim koriguje donja trećina lica.

Posle 30. godine hijaluronski fileri se koriste za korekciju sitnih bora i preporuka je krenuti sa ovim tretmanima blagovremeno. Jer ukoliko se bore koriguju u samom početku značajno se ublažavaju znakovi starenja kože. U ovoj fazi je veoma bitan adekvatan izbor preparata koji su namenjeni za mlađu kožu da bi se zadržao svež i prirodan izgled.

Nakon 40. godine često je potrebno koristiti filere sa lifting kapacitetom da bi se popravile konture i opuštenost kože u kombinaciji sa skinboosterima koji održavaju vitalnost u strukturi kože.

Redovnim ponavljanjem ovih procedura, u kombinaciji sa laserima, koža postaje biološki mlađa od pacijenta.

2. Šta 1 militar hijalurona može učiniti za kožu?

1 ml hijalurona je obično dovoljan za:

 • popunjavanje usana ili
 • uklanjanje podočnjaka ili
 • korekciju srednjeg dela lica ukoliko ne postoji veliki gubitak volumena ili za
 • definiciju ugla donje vilice, ili za
 • blago konturiranje jagodica kod mlađih osoba.

3. Šta se može uraditi sa 1 mililitrom hijaluronskog filera?

1 mililitar hijalurona može biti dovoljan za korekciju usana, za korekciju podočnjaka i zone srednjeg dela lica ili za blago konturiranje jagodica. Nekada sa jednim mililitrom možemo postići korekciju vilice ili brade. 1 mililitar može da bude dovoljan, i ne mora, u zavisnosti od toga šta pacijent želi da postigne.

Kada 1 ml hijalurona nije dovoljan?

Često je potrebno korigovati više regija i u tom slučaju 1 ml hijalurona nije dovoljan.

Preporuka stručnog tima poliklinike Diva

Da se uvek kreće od srednje zone lica jer tu se prve promene i pojavljuju i najčešće je potrebno korigovati volumen u toj zoni ili „obrisati“ borice oko očiju.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

A post shared by DIVADrBogdanovic_poliklinika (@diva_poliklinika)

4. Zašto je važna gustina hijaluronskih filera?

Hijaluronski fileri su popularno nazvani „supstanca mladosti“ upravo zato što mogu da vrate mladalački izgled, da popune bore, konturiraju lice, poprave volumen i daju punoću usnama.

Zašto se nekad koriste tvrđi (gušći), a nekad mekši hijaluronski fileri?

Tvrđi hijaluronski fileri:

Tvrđi hijaluronski fileri kada se pritisnu ne prave veliku deformaciju molekula. A šta to znači? Da takav filer ne podleže pritisku i ne menja oblik.

Filer sa ovakvom gustinom se aplicira u regiji jagodica, donje vilice i brade i daje izuzetan lifting efekat.

Mekši hijaluronski fileri:

Isti poznati švedski proizvođač, čije hijaluronske filere koristimo u poli klinici Diva, pored gušćih filera hijaluronske kiseline, proizvodi i tehnologiju koja ima drugačija elastična svojstva. Ovakav mekši hijaluronski filer se koristi u dinamičkim regijama i prati pokrete lica.

U kojim regijama lica se koriste mekši hijaluronski fileri?

U nazolabijalnoj zoni, u zoni marionetskih bora i ukoliko treba da dodamo volumen u zoni srednjeg dela lica i u zoni jagodica.

Nekada je, kada su jagodice u pitanju, dovoljno samo konturirati i napraviti lifting efekat, a nekada je potrebno dobiti oblu liniju jagodica – kod mršavih lica. Onda kombinujemo preparate sa lifting efektom – tvrđe (gušće) filere i preparate koji daju volumen i oblu konturu – mekše hijaluronske filere.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

A post shared by DIVADrBogdanovic_poliklinika (@diva_poliklinika)

 

5. Koje procedure se mogu kombinovati sa hijaluronskim filerima

Sa hijaluronskim filerima u poliklinici Diva, u zavisnosti od očekivanih efekata i potreba pacijenta, mogu se kombinovati sve procedure, ali u pravilnim razmacima.

6. Hijaluronski fileri ili silikonski fileri – koji je savet lekara specijalista?

Različite su vrste dermalnih filera, ali su hijaluronski fileri najčešće korišćeni i preporučeni zbog njihove bezbednosti i rezultata koje daju. Silikonski fileri – odnosno biopolimer su trajni i često dovode do naknadnih komplikacija.

Zato ih ne koristimo i nikada nismo u poliklinici Diva.

U poliklinici Diva, lekari specijalisti, preporučuju isključivo korišćenje hijaluronskih filera naspram trajnih silikonskih filera, zbog benefita za kožu, o čemu govore i brojne studije. Hijaluron se i prirodno nalazi u našoj koži, te se ne ponaša kao strano telo, za razliku od silikonskih filera koji se ne razgrađuju u organizmu koji ih prepoznaje kao strano telo i zato ih lekari specijalisti poliklinike Dive smatraju opasnim i nikako NE PREPORUČUJU.

7. U čemu se razlikuju hijaluronski fileri i biopolimer?

U našoj zemlji biopolimer NIJE REGISTROVAN kao bezbedan za upotrebu! Ako se neko odluči za biopolimer, on to radi na sopstvenu odgovornost. Zabranjen je u većini evropskih država i SAD.

Biopolimer je veštačka supstanca. To je silikonski filer. Spada pod trajne filere. S obzirom na to da je reč o stranom telu u organizmu, vremenom može doći do različitih komplikacija. Bubrenje usana, asimetričnost, deformacije i grudvice su benigne. Ozbiljnije su bol, promena boje kože, alergijske reakcije, otvorene rane i infekcije.

Zato lekari specijalisti u poliklinici Diva dr Bogdanović za povećanje usana ili podmlađivanje ne koriste biopolimer, niti su ga ikada koristili, već isključivo sertifikovane hijaluronske filere.

8. Da li je moguća korekcija nosa hijaluronom? Da li su hijaluronski fileri za nos?

Iako je u poslednjih desetak godina postalo sve popularnije korigovanje nosa hijaluronskim filerima, lekari specijalisti Poliklinike Diva izričito NE PREPORUČUJU tu proceduru. Razlog za to je što nije uvek bezopasna i veoma je važno dobro promisliti pre no što se odlučite za proceduru jer su potencijalne komplikacije koje mogu nastati veoma ozbiljne i nerešive.

Ovde ne govorimo o eventualnim nepravilnostima ili dodatnoj asimetriji. Već o komplikacijama poput zapušenja arterija. A to može dovesti do:
 • odumiranja dela nosa,
 • pojave ožiljaka (i to mesecima nakon procedure),
 • gubitaka delova nosa,
 • pa čak trajno slepilo (retko, ali su opisani slučajevi u stručnoj literaturi).

Zato je naša preporuka da se korekcija nosa isključivo radi hirurškim putem kod iskusnih estetskih hirurga.

9. Koliko hijalurona je potrebno za različite korekcije?

Sve zavisi od regije koja se tretira, godina pacijenta, kao i stanja kože, ali i onoga što se želi postići. Zato naši lekari specijalisti na BESPLATNIM KONSULTACIJAMA daju preporuku koja količina hijaluronskih filera je potrebna za željenu korekciju i pravi se individualni plan za svakog pacijenta ponaosob.

Ovo su samo okvirne i uobičajene procene:

 • Korekcija jagodica obično zahteva 1 do 2 ml hijalurona.
 • Za korekciju srednjeg dela lica koristi se takođe 1 do 2 ml hijaluronskih filera.
 • Kada je reč o uklanjanju podočnjaka ili nazolabijalnih bora, često je dovoljan 1 ml, baš kao i za popunjavanje usana.
 • Kada je potrebno oblikovati donju vilicu i bradu, tada je u većini slučajeva potrebno oko 2 do 3 ml hijalurona.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

A post shared by DIVADrBogdanovic_poliklinika (@diva_poliklinika)

10. Šta raditi ako je ubrizgano previše hijalurona ili ako mi se ne dopada rezultat?

S vremena na vreme, lekarima specijalistima poli klinike Diva, pacijenti se obrate da rešimo problem sa prevelikom količinom hijalurona, odnosno da uradimo korekciju tuđeg rada. To se obično događa kada je usled neadekvatnog ubrizgavanja hijalurona došlo do

 • asimetrije lica,
 • usana ili
 • pojave kesica ispod očiju,
 • kao i ako im se ne dopada rezultat – na primer – imaju previše volumena u licu ili usnama.

Naši doktori efikasno rešavaju ovaj problem i u tu svrhu koriste hijaluronidazu.

Da bi se hijaluronski fileri razložili pomoću nje potrebno je od 15 minuta do 48 sati. A po potrebi, ova procedura se kombinuje sa Morfeus 8 da bi se popravila čvrstina i jedrina kože.

11. Šta se dešava koži kada prođe rezultat hijaluronskih filera?

Hijaluronski fileri se ponašaju baš kao i prirodni hijaluron. Oni se vremenom razgrađuju u koži. Potrebno je odprilike godinu dana da se razlože. Tamo gde su se nalazili u koži kasnije se ugrađuju molekuli vode. Zato i posle kompletne razgradnje aplikovanog hijalurona volumen tkiva ostaje i 30 % veći nego pre.

Koža jednom tretirana hijaluronskim filerom se bolje se ponaša u budućnosti jer je više hidrirana i zadržava jedrinu. Izgleda mlađe i lepše.

12. Koji su najbolji hijaluronski fileri za usne?

Odgovor na ovo pitanje bi bio da su to hijaluronski fileri koji su:

 • sertifikovani,
 • kvalitetni,
 • koji imaju najsličniji molekul hijaluronske kiseline poput one u našem tkivu,
 • te samim tim ga organizamne prepoznaje kao strano telo,
 • koji daju prirodan izgled,
 • odnosno pružaju uobičajen osećaj usnama,
 • oni koji daju jedre, podmlađene i meke usne.

Zato u poliklinici Diva koristimo hijaluronske filere koji ispunjavaju sve navedeno, a uz to nam omogućavaju da izaberemo baš pravu gustinu hijalurona kako bi se postigao željeni rezultat jer u svojoj ponudi imamo paletu hijaluronskih filera različite gustine.

13. Kubik hijalurona cena?

Često pitanje koje nam pacijenti postavljaju je koja je cena za kubik hijalurona. Imajući u vidu da je jedinica merenja za hijaluronske filere mililitar, što je česta asocijacija na kubik, pa otud dolazi do mešanja. Cena za 0,5ml hijalurona je 150 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok je cena za 1ml 250.

14. Hijaluronski fileri u trudnoći? Zašto NE?

Naša je preporuka da se hijaluronski fileri NE KORISTE u trudnoći.

Trudnoća je specifično razdoblje u kojem telo prolazi kroz brojne promene. A posebno hormonalne, zahtevajući posebnu brigu o tome što se unosi u organizam. Iz tog razloga, hijaluronski fileri se ne preporučuju tokom trudnoće.

Premda nisu sprovedena opsežna istraživanja o potencijalnoj štetnosti hijaluronskih filera u trudnoći, niti postoje definitivni dokazi o o tome, preporuka lekara specijalista je da se ovakvi tretmani izbegavaju tokom trudnoće.

Važno je dodati i to da u toku trudnoće postoji povećana osetljivost organizma, što može rezultirati neočekivanim reakcijama. Neka od mogućih neželjenih dejstava uključuju oticanje, crvenilo, osetljivost na mestu injektiranja ili čak alergijske reakcije.

Takođe, neophodno je uzeti u obzir i to da hijaluronska kiselina može privremeno da menja izgled kože i lica, što može biti neželjeno tokom perioda kada se te promene i prirodno događaju usled trudnoće.

15. Zašto u poliklinici Diva insistiramo na prirodnom izgledu?

Kao što smo već pomenuli, naš stav, kao lekara specijalista, je da je važno negovati i održati prirodan izgled lica. A estetske korekcije nam omogućavaju da ispravimo nepravilnosti i istaknemo prirodnu lepotu.

Smatramo da sve korekcije hijaluronom moraju biti suptilne! Važno je da se optimalno uklope u celokupan izgled lica. A preterivanje u količini ubrizganih hijaluronskih filera može dovesti do deformacije i nepoželjnog izgleda. To često može da se vidi kod osoba koje imaju prevelike jagodice ili usne.

Zato se držimo individualnog pristupa svakom pacijentu kada je reč o estetskim tretmanima hijaluronskim filerima. Naglasak prilikom procedure treba da bude na značaju razumevanja prirodnih karakteristika lica pacijenta, kako bi se izbeglo preterivanje i neprirodan izgled.

Zato posmatramo lice kao celinu i poštujemo prirodne proporcije. To i jeste razlog što su u poli klinici Diva konsultacije pre procedure sa hijaluronskim filerima BESPLATNE. Tako možemo detaljno pregledati lica i njegove pojedine delove, kako u mirovanju, tako i u pokretu, kako bismo razumeli ponašanje tretiranih regija tokom mimike.

Pored toga, uvek savetujemo i praktikujemo postepeni pristup. A šta to znači? To znači da uvek radimo sa manjom količinom hijalurona, uz kontrolu rezultata i eventualnu dalju korekciju.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za proceduru hijaluronski fileri u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure aplikacije hijaluronskih filera u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska 34 – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa 19a – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića 125d – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Naši lekari specijalisti će Vam na pregledu reći kakve rezultate možete da očekujete nakon procedure hijaluronom.

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

Koautor: dr spec. Slavica Peković

Pogledajte video kako izgleda podmlađivanje hijaluronskim filerima u poliklinici Diva

Dr spec. Svetlana Bogdanović u videu demonstrira kako izgleda podmlađivanje hijaluronskim filerima tehnikom pixel kanile u poliklinici Diva. U emisiji je uživo rađena aplikacija hijalurona.

„Hijaluron je prirodna materija koja sadrži polisaharid koji ne izaziva alergijske reakcije i zato je supstanca koja se na bezbedan način može plasirati u kožu. Sve što ima primese veštačkih materija, kao što su biopolimer ili metakril, to su supstance koje se ne koriste i odavno su zabranjene u Evropi.“, objašnjava naša dr Bogdanović.

„Bezbednost pacijenta zavisi od kvaliteta preparata, naravno, i od stručnosti doktora. Ali pre svega, kvalitet preparata je nešto što mora biti broj 1.“, zaključuje naš lekar specijalista.
„Bezbednost pacijenta zavisi od kvaliteta preparata, naravno, i od stručnosti doktora. Ali pre svega, kvalitet preparata je nešto što mora biti broj 1.“, zaključuje naš lekar specijalista.
 

Kako izgleda tretman hijaluronskim filerima i koja je tajna stručnog tima poliklinike Diva?

 
Svetlana Bogdanović pojašnjava kako će teći procedura: „Mi ćemo malo osvežiti zonu podočnjaka, deo između nosa i usana – nazolabijalne bore, i blago ćemo osvežiti usne da sve deluje prirodno.
 
Stav stručnog tima poliklinike Diva je da podmlađivanje uvek mora biti maksimalno prirodno, a da kada pacijent izađe od nas, niko ne zna šta je rađeno. U tome je čar našeg stručnog tima.“
 
Prvo je urađena jedna polovina lica, kako bi se mogao uporediti rezultat sa drugom i kako bi bila jasno vidljiva razlika.
 

Zašto hijaluronski fileri?

Starenje kože se naravno ne može zaustaviti, ali se značajno može usporiti. A hijaluronski fileri prednjače u tome.
 
Prvo se radi lifting srednje zone lica da bi se dobilo osveženje obraza. A u zoni jagodica se dobija jedrina koja je bila prisutna u mlađim danima.
 
U nazolabijalne bore se ubrizgava hijaluron da se osveži dimenzija i da se poravna obraz. Dok se ugao usana osvežava da se dobije jedrina usana.
 
Rezultat je prirodan, osvežen izgled, bez borica.
 
A zato što je korišćena tehnika sa pixel kanilom, ne vide se tragovi uboda niti modrice.

Rezultati procedure sa hijaluronskim filerima – slike i video – galerija

usne-pre-i-posle-procedure-sa-hijaluronom-poliklinika-diva  popunjavanje-usana-hijaluronskim-filerima-poliklinika-diva   rezultat-popunjavanja-usana-hijaluronom-poliklinika-diva

usne-nakon-procedure-hijaluronskim-filerima-poliklinika-diva   popunjavanje-usana-i-ispravljanje-asimetrije-hijaluronom-poliklinika-divapre-i-posle-povecanja-usana-hijaluronskim-filerima-poliklinika-diva

hijaluron-za-usne-rezultat-posle-procedure-poliklinika-diva   pre-posle-hijaluron-usne-poliklinika-diva     poliklinika-diva-rezultat-posle-povecanja-usana-hijaluronom

povecanje-usana-hijaluronskim-filerima-rezultat-posle-procedure-poliklinika-diva  poliklinika-diva-povecanje-usana-hijaluronom-pre-i-poslepoliklinika-diva-korekcija-usana-hijaluronom-pre-i-posle

poliklinika-diva-popunjavanje-usana-hijaluronom-pre-i-posle   poliklinika-diva-popunjavanje-usana-hijaluronskim-filerima  poliklinika-diva-oblikovanje-usana-hijaluronskim-filerima

usne-hijaluron-poliklinika-diva poliklinika-diva-dr-bogdanovic-povecanje-usana-hijaluronom hijaluron-za-usne-poliklinika-diva-beograd

dr-spec-svetlana-bogdanovic-specijalista-estetske-hirurgije-i-otorinolaringologije-poliklinika-diva-beograd

Autor teksta:
dr spec. Svetlana Bogdanović, estetski hirurg

 • Osnivač poliklinike Diva
 • Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine.
 • Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji.
 • Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini.

Doktorka Svetlana Bogdanović završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji.

Iskusan stručnjak za aplikaciju hijaluronskih filera tehnikom pixel kanile sa više od 20 godina iskustva i zvanični edukator za hijaluronske filere tom tehnikom od 2010. godine.

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar