Diva poliklinika > PROCEDURE > SKIDANJE MLADEŽA HIRURŠKIM TEHNIKAMA > Zašto je važno uraditi patohistološku analizu nakon uklanjanja mladeža?

Zašto je važno uraditi patohistološku analizu nakon uklanjanja mladeža?

Mladeži se, u poliklinici Diva, uklanjaju klasičnom hirurškom metodom i savremenom radiotalasnom hirurškom tehnikom. Odluku o tome koju će proceduru primeniti za uklanjanje mladeža donosi lekar specijalista na osnovu pregleda, kliničkog i dermoskopskog, a zatim se mladež obavezno šalje na patohistološku analizu.

zasto-je-vazno-uraditi-patohistolosku-analizu-nakon-uklanjanja-mladeza-poliklinika-diva-dermatologija

Sve promene, osim virusnih bradavica, koje su uklonjene sa kože u poliklinici “Diva” OBAVEZNO se šalju na patohistološki pregled, u cilju maksimalne bezbednosti pacijenta.

Šta je patohistološka analiza?

Patohistologija je nauka koja se bavi postavljanjem dijagnoze bolesti na osnovu mikroskopske analize uzorka tkiva.

Iako pre uklanjanja mladeža pregled obavlja lekar specijalista, jedino se pod mikroskopom mogu sa sigurnošću proveriti ćelije i isključiti prisustvo tumorskih ćelija.

Kao preoperativna dijagnostička metoda u poliklinici Diva se koristi dermoskopija, za pregled mladeža, To je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda i služi za uvid u dubiske strukture koje ne mogu da se uoče golim okom. Ovaj pregled ima presudan značaj za rano otkrivanje tumora kože i melanoma.

Dermatolog će, ukoliko postoje bilo kakve sumnjive promene, preporučiti odstranjivanje mladeža, a zahvat u poliklinici Diva će obaviti dermatolozi ili plastični hirurzi koji će mladež, nakon odstranjivanja radiotalasnom hirurškom tehnikom ili klasičnim hirurškim zahvatom, poslati na patohistološku analizu.

Svaki mladež je neophodno nakon uklanjanja poslati na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da li se radi o dobroćudnoj, atipičnoj ili zloćudnoj promeni.

Patohistološki pregled podrazumeva analizu promene na koži pod mikroskopom od strane patologa i predstavlja jedan od osnovnih elemenata na kojima je zasnovano dijagnostifikovanje kako benignih tako i malignih izraštaja što je presudno za dalje lečenje.

Patohistološka analiza služi da bi se utvrdilo poreklo promene, sastav promene, njena struktura i ostali neophodni parametri.

Ukoliko patohistološka analiza pokaže prisustvo bilo kakvih ćelijskih promena, lekar specijalista određuje da li je potrebna dalja terapija.

Patohistološki pregled se sastoji od:

  • mikroskopskog i
  • molekularno-biološkog dela.

Mikroskopska dijagnostika podrazumeva histološku i citološku analizu, a molekularno-biološka određuje karakteristične osobine nastale promene, koje omogućavaju bliže određivanje adekvatne terapije ukoliko je neophodna.

Na primer, ukoliko je patohistološka analiza pokazala da je uklonjeni mladež bio displastični nevus, sprečena je mogućnost nastanka melanoma, ali je u budućnosti potrebno redovno pratiti pacijenta.

Procedura uklanjanja mladeža laserom se nikada ne preporučuje kao metoda za skidanje mladeža. Laserom se mogu skidati keratoze i bradavice, a mladeži nikada,  jer ne omogućava slanje promene na patohistološku analizu.

Redovni preventivni pregledi mladeža, barem jednom godišnje, povećavaju mogućnost da se na vreme odstrani izmenjen mladež ili neka druga sumnjiva promena na koži.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar