Koji su opasni mladeži, kako izgledaju, kako prepoznati rizik od malignog melanoma i kada je važno obratiti se lekaru?

Opasni mladeži – rizični mladeži su zdravi mladeži, ali imaju visok potencijal da se razviju u maligni melanom, najopasniji tip raka kože.
Čak u 40% slučajeva za pojavu malignog melanoma “krivci” su rizični mladeži.

Opasni mladeži pregled u poliklinici Diva
Prepoznavanje toga koji su opasni mladeži nije uvek jednostavno. Čak je i dermatolozima ponekad potrebno da osim kliničkog obave i dermoskopski pregled.
 
Potencijalno opasni mladeži ne moraju pokazivati nikakve promene, jer već po svojim karakteristikama spadaju u grupu visokorizičnih i preporučuje se preventivno uklanjanje mladeža hirurškim tehnikama.
 
Ali hajde prvo da se upoznamo sa mladežima, a zatim i sa onim koji su opasni.

Šta su mladeži?

Mladeži, poznati i kao nevusi, su male, pigmentirane izrasline na koži koje su u velikom procentu bezopasne po zdravlje. One nastaju kada se melanociti, ćelije odgovorne za proizvodnju pigmenta melanina, grupišu na jednom mestu umesto da se ravnomerno rasporede po koži.
 
Mogu pojaviti bilo gde na telu i mogu varirati u boji od ružičaste do tamno smeđe ili crne. Najčešće ih odrasla osoba ima između 10 ni 40 na licu i telu. Većina mladeža je benigne prirode, ali neki mogu predstavljati rizik za razvoj melanoma, tipa raka kože.
 
Mladeži se razlikuju po veličini, obliku, boji, teksturi i mogu biti ravni ili ispupčeni. Redovno praćenje promena na mladežima je važno za rano otkrivanje potencijalnih problema.
 

Tipovi mladeža – različiti oblici i rizici

Mladeži se mogu klasifikovati u 3 osnovne kategorije, svaka sa svojim karakteristikama i potencijalnim rizicima.

Kongenitalni (urođeni) mladeži:

Mogu se naći kod 1 do 2% populacije, ovi mladeži su prisutni od rođenja i spadaju u kategoriju rizičnih odnosno opasnih mladeža, jer nose veći rizik od razvoja malignog melanoma.
 

Stečeni mladeži:

Ovi mladeži se uglavnom razvijaju tokom detinjstva i adolescencije. Obično su benigni po svojoj prirodi i ne predstavljaju značajan rizik od razvoja tumora kože.
 

Atipični mladeži – “opasni mladeži”:

Karakterišu ih:
  • različita veličina,
  • nepravilan oblik i
  • neujednačena boja.
Atipični – opasni mladeži nose povećan rizik od razvoja malignog melanoma i mogu biti urođeni ili stečeni.
 

Koji mladeži spadaju u kategoriju koju možemo nazvati rizični – opasni mladeži?

Displastični nevus – veći i nepravilnijeg oblika od uobičajenih mladeža, često sa nepravilnim granicama te varijacijama u boji.
 
Kongenitalni nevus – urođeni mladeži koji su najčešće prečnika većeg od 7 mm.
 
Spitzov nevus – mladež specifičnih karakteristika i oblika i po izgledu podseća na pahuljicu.
 
Halo nevus – mladež okružen belim „halom“- belim krugom, što je znak imunološke reakcije organizma na mladež. Oni su se ranije svrstavali u kategoriju rizičnih, ali se kroz kliničku praksu pokazalo da nemaju maligni potencijal.
 

Kako se na pregledu u potencijalu prepoznaju opasni mladeži?

Zablude o mladežima mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Većina mladeža su benigne promene, ali postoje visokorizični – opasni mladeži koji zahtevaju pažnju.
 
Prilikom pregleda, lekar uzima detaljnu ličnu i porodičnu anamnezu od pacijenta i važne informacije o mladežu:
  • njegovo trajanje,
  • promene u veličini,
  • obliku,
  • boji,
  • reakcije na sunce,
  • pojavu krvi
  • ili krastica,
  • i porodičnu istoriju melanoma.
 
Ako odgovori ukazuju na rizik, vrši se detaljan klinički i dermoskopski pregled mladeža. Na osnovu ovih podataka, može se utvrditi da li je mladež spada u rizične mladeže i da li pokazuje promene koje zahtevaju dalje postupanje.
 
Ukoliko dođe do promene na rizičnom – opasnom mladežu potrebno je javiti se na pregled kod specijaliste.
 
Nakon dermoskopskog pregleda, dermatolog može odlučiti o metodi uklanjanja mladeža i drugih promena na koži. Radio-talasima se mogu ukloniti svi zdravi i visoko rizični – opasni mladeži. Sve uklonjene promene obavezno se šalju na patohistološku analizu radi potvrđivanja dijagnoze.
 

Faktori rizika koji mogu dovesti do toga da se opasni mladeži transformišu u suspektne – sumnjive mladeže

Poslednjih nekoliko decenija, od kada je postalo moderno sunčanje u solarijumima i često izlaganje suncu zarad tamnog tena, naročito u razvijenim zemljama raste broj obolelih od malignog melanoma, jednog od najzloćudnijih tumora kože.
 
Zato mladeže treba redovno kontrolisati i potražiti pomoć specijalista plastičnih hirurga ili dermatologa ako su nastupile promene jer se u početnim fazama svi maligni tumori kože u potpunosti mogu izlečiti jednostavnom hirurškom ekscizijom.
 
Melanom spada u najopasnije maligne tumore, jer može da se razvije iz bezazlenog mladeža na koži. To je tumor koji najčešće raste neopaženo i veoma brzo metastazira.
 
Melanom se kod žena najčešće javlja na potkolenicama, a kod muškaraca na leđima. Uspešno se leči hirurškim putem samo u najranijem stadijumu.
 

Faktori rizika

  • prekomerno izlaganje suncu i UV zracima u solarijumu,
  • više od 50 mladeža na koži,
  • svetao ten i prisustvo pegica,
  • veliki broj urođenih mladeža,
  • svetloplava ili crvenosmeđa kosa,
  • porodična predispozicija
 

Maligni melanom

Maligni melanom je najopasniji oblik raka kože koji nastaje iz melanocita, ćelija odgovornih za proizvodnju pigmenta melanina koji daje boju koži.
 
Melanom se može razviti iz postojećeg mladeža ili kao nova lezija na koži. Promena mladeža u maligni melanom može se dogoditi usled mutacija u DNK ćelijama mladeža, najčešće uzrokovanih prekomernim izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju od sunca ili solarijumu.
 
Rizik od melanoma povećava se s brojem atipičnih – opasnih mladeža na koži i porodičnom istorijom melanoma. Rani znaci melanoma obuhvataju promene u veličini, obliku, boji ili teksturi mladeža, kao i pojavu novih mladeža. Rana detekcija i lečenje su ključni za uspešno upravljanje ovom bolešću.
 

Prevencija malignog melanoma

Maligni melanom predstavlja najozbiljniji oblik raka kože, a najčešći znak da se mladež menja u melanom je prisustvo suspektnih – sumnjivih mladeža.
 
Rana dijagnoza i pravovremeni tretman su ključni za uspešno lečenje!
 
Prekomerno izlaganje UV zračenju je jedan od glavnih faktora rizika, stoga je esencijalno preduzimati mere zaštite kao što su ograničavanje izlaganja suncu, nošenje zaštitne odeće i redovna upotreba kreme za sunčanje sa širokim spektrom zaštite (UVA i UVB) i visokim faktorom (50).
 

Kako lekar dermoskopskim pregledom utvrđuje da li su u pitanju opasni mladeži?

Prilikom dermoskopskog pregleda, lekar koristi dermoskop, uređaj kojim se mladež pregleda pod velikim uvečanjem i omogućava detaljno ispitivanje njegovih karakteristika.
 
Ovom neinvazivno dijagnostičkom metodom dobijamo informacije o obrascu i rasporedu pigmenta:
  1. Retikularni ili mrežoliki obrazac prestavlja strukturu u obliku mreže tamno ili svetlo smeđe boje sa pregradama i otvorima ujednačene veličine i oblika.
  2. Obrazac po tipu Globula koje histološki odgovaju melanocintim gnezdima, okrugle su ili ovalne boje, dijametra manjeg od 0.1 mm.
 
Zatim se posmatra oblik i obrazac krvnih sudova i da li postoji
  • prisustvo ili odsustvo regresionih struktura ili infiltracije i
  • traže se specifični znakovi koji mogu ukazivati na opasnost, kao što su nepravilnosti u pigmentnoj mreži, asimetričan raspored pigmenta ili izreckani rubovi.
 
Ako se na osnovu dermoskopskih karakteristika posumnja na melanom ili drugu vrstu karcinoma kože, mladež se obavezno uklanja u celini uz široku hiruršku ekciziju kojom se zahvata i zdravo tkivo oko mladeža.
 

Klasifikacija mladeža po dermoskopskim karakteristikama

  1. Globularni nevus ima globularni obrazac.
  2. Retikularni nevus karakteriše pravilna pigmentna mreža smeđe do crne boje, a međuprostori u pigmentnoj mreži su hipopigmentisani.
  3. Zvedasti nevus podseća na zvezdu sa pigmentnim crticama i pravilno raspoređenim globulama.
  4. Plavi nevus je homogena struktura ujednačene plave prebojenosti.
  5. Nevusi koji imaju karakteritičan izgled zbog specifične anatomske lokalizacije (mstima na kojima se nalaze – dlanovi i tabani).
  6. Nevusi sa posebnim obeležjima:
  • Kombinovani melanocitni nevus
  • Rekurentni nevus
  • Halo nevus.

Hirurško uklanjanje mladeža

Hirurška intervencija u cilju uklanjanja suspektnog – sumnjivog mladeža se izvodi uz korišćenje lokalne anestezije. U zavisnosti od veličine defekta nastalog posle ekscizije obolelog mladeža rana se može zatvoriti direktnim šavovima kod manjih defekata.
 
Za veće defekte je potrebno uraditi hiruršku tehniku sa upotrebom lokalnog režnja.
 
Veoma je važno hiruršku eksciziju uraditi uz obaveznu PH – patohistološku analizu jer daje precizne podatke o granicama ekscizije.
 
Pod mikroskopom se proverava da li je oboleli mladež koji može biti i početni stadijum malignog melanoma odstranjen u celini i po širirni i po dubini.
 
Nekada je radi još preciznije dijalgnostike potrebno uraditi i detaljnu imunohistohemijsku analizu.
 

Zakazivanje za besplatan pregled pre hirurške intervencije kada se uklanjaju opasni mladeži u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre hirurške intervencije za uklanjanje opasnih mladeža u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:
na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com
Pregled ili proceduru možete zakazati svakog radnog dana od 9h do 20h
i subotom od 9h do 15h.
 

Cena za uklanjanje mladeža hirurškim putem

Cena za uklanjanje mladeža hirurškim putem u poliklinici Diva sa OBAVEZNOM patohistološkom analizom je 220 evra u dinarskoj protivvrednosti.
 
Cenu za uklanjanje ostalih promena na koži možete pogledati u CENOVNIKU.
 

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.
 
Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.
 
Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

dr-spec-svetlana-bogdanovic-specijalista-estetske-hirurgije-i-otorinolaringologije-poliklinika-diva-beograd

Autor teksta:
dr spec. Svetlana Bogdanović, estetski hirurg

  • Osnivač poliklinike Diva
  • Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine.
  • Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji.
  • Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini.

Doktorka Svetlana Bogdanović završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji.

Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar