sren POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d
sren POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d

Keratoze - šta su i kako se uklanjaju?

Šta su seboroične keratoze i kako ih ukloniti? Lekari specijalisti u poliklinici Diva preporučuju metodu radio-talasa kao optimalnu za uklanjanje keratoza jer pokazuje manji broj recidiva u odnosu na druge tehnike koje se koriste.

uklanjanje-keratoza-radio-talasi-poliklinika-diva

Šta je seboroična keratoza?

Keratoze ili seboroične keratoze su relativno česte žućkasto-braonkaste promene po koži, hrapave na dodir, koje se javljaju u srednjem i starijem životnom dobu, najčešće oko 50. godine života. To su benigni bradavičasti izraštaji epidermisa koji predstavljaju mutacije u genetskom materijalu, odnosno prekomerno uvećavanje ćelija u površinskom sloju kože.
 
Obično su multiple i raspoređene u seboroičnim predelima lica, grudi, leđa, ali i na koži stomaka i na velikim pregibima. Najčešće tegobe koje pacijenti navode su svrab u predelu zahvaćenom keratozama, ali i crvenilo i vlažnost na mestu gde se nalaze seboroične keratoze. Naročito je neprijatno kada se nalaze na mestu na kojem su izložene čestoj iritaciji.
 
Jedina mesta na koži gde se keratoze ne pojavljuju su dlanovi i tabani, kao i sluzokoža.

Radiotalasna metoda je optimalna za skidanje keratoza, jer ima manji broj recidiva u odnosu na druge tehnike.

Kako prepoznati keratoze?

U početku su to okrugle ili ovalne pločaste promene, žućkaste ili braonkaste boje, glatke na dodir.
Ove promene, od mekših i bledožućkastih s vremenom prelaze u tvrde, uzdignute i tamno prebojene bradavičaste promene veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Tada keratoze dobijaju hrapavu zrnastu površinu, ispucalog izgleda kože, a na njima se može javiti i masna keratinska masa – skrama, koja se lako skida.
 
Melanin može biti prisutan u svim slojevima epitela, zbog čega pacijenti često misle da je to mladež koji ne treba dirati, pa se zato i jave u fazi kada su promene multiple rasprostranjene i tvrđe, što svakako otežava uklanjanje i bolji estetski rezultat.
 
Poželjno je otklanjati keratoze dok su manje jer imaju tendenciju širenja i formiranja keratotičnih plakova (pločaste naslage) koji mogu dostizati veličinu i 20 do 30mm u prečniku.
 
Važno je napomenuti da ne dolazi do spontanog povačenja keratoza, već se one stalno uvećavaju i umnožavaju.
 

Kod koga se javljaju seboroične keratoze?

Keratoze su često prisutne kod osoba čija je koža često izložena suncu. Treba naglasiti da osobe koje imaju veći broj keratoza nisu sklonije pojavi melanoma u odnosu na one koje ih nemaju. Ipak, veliki broj keratoza, nekoliko desetina ili stotina, na jednom mestu, mogu zamaskirati mladeže na tom delu kože pa je teže uočiti ukoliko dođe do promena na njima. Zato je veoma važno redovno obavljati dermoskopski pregled.
 
Iako se seboroične keratoze javljaju kod osoba oba pola, nešto su češće kod žena starije populacije, mada su i mladi skloni ovim kožnim promenama.
 

Na koji način se postavlja dijagnoza seboroične keratoze?

Lekar specijalista već kliničkim pregledom može utvrditi da je reč o keratozi, a dermoskopskim pregledom se potvrđuje dijagnoza, što je naročito važno uraditi pre uklanjanja promene na koži. 
 
U poliklinici Diva, lekari specijalisti koriste savremeni kompjuterizovani dermoskopski aparat Mole Max koji im omogućava da brzo i bezbolno utvrde kakva je promena na koži nastala, te da tokom vremena prate da li je došlo do dalje mutacije. 
 

Na koji način se mogu ukloniti keratoze?

S obzirom na to da uklanjanje keratoza nije moguće pomoću lekova, krema ili melema, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti kako bi se one skinule.
 
Razlozi za uklanjanje keratoza su različiti, od estetskih, do praktičnih, kada se, na primer, izraštaj nalazi na „nezgodnom“ mestu na koži koje je izloženo stalnoj iritaciji.
 
Postoji više načina za uklanjanje keratoza:

Koja metoda za uklanjanje keratoza daje najbolje rezultate?

Upotreba tečnog azota za uklanjanje keratoza daje rezultate, ali je vrlo sporo i sa čestim recidivima.

Površna elektrokoagulacija i kiretiranje veoma često dovode do takvih ožiljaka da mesto na koži kojem se nalazila keratoza izgleda lošije nego pre uklanjanja.

Kao adekvatne metode za uklanjanje keratoza u kliničkoj praksi dokazale su se hirurška intervencija, kod većih, odnosno radiotalasna kod manjih izraštaja na koži.

Zašto uklanjati keratoze radio-talasima?

Metoda radio-talasa je optimalna za skidanje keratoza, jer ima manji broj recidiva u odnosu na druge tehnike, sa skoro ili u potpunosti neprimetnim ožiljkom.
 
Terapija radiotalasima je:
  • vrlo komforna,
  • efikasna,
  • bezbolna (koristi se anestezija u obliku kreme),
  • i traje kratko – od 20 do 40 sekundi po promeni.

Što se pacijent ranije javi lekaru specijalisti za uklanjanje keratoza, izbegava se njeno uvećanje i širenje.

Pogledajte proceduru

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd.
Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon: 
 011/334-21-31 ili +381 63 338 334

2 Responses

Leave a Reply