sren POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d
sren POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d

Uklanjanje keratoza radio-talasima - šta su keratoze i kako ih se rešiti?

Šta su seboroične keratoze i kako ih ukloniti? Lekari specijalisti u poliklinici Diva za uklanjanje keratoza preporučuju metodu radio-talasa kao optimalnu jer pokazuje manji broj recidiva u odnosu na druge tehnike koje se koriste.

uklanjanje-keratoza-seboroicne-keratoze-radio-talasi-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Šta je seboroična keratoza?

Keratoze ili seboroične keratoze su relativno česte žućkasto-braonkaste promene po koži, hrapave na dodir. One se se javljaju u srednjem i starijem životnom dobu. Najčešće oko 50. godine života. To su benigni bradavičasti izraštaji epidermisa koji predstavljaju mutacije u genetskom materijalu. Odnosno prekomerno uvećavanje ćelija u površinskom sloju kože.
 
Seboroične keratoze su ranije bile poznate i pod kolokvijalnim nazivom sunčana, odnosno staračka ili senilna keratoza. Međutim, pošto se mogu javiti i kod mlađih osoba, ovi nazivi nisu u potpunosti adekvatni.
 
Obično su multiple i raspoređene u seboroičnim predelima lica, grudi, leđa, ali i na koži stomaka i na velikim pregibima. Najčešće tegobe koje pacijenti navode su svrab u predelu zahvaćenom keratozama. Ujedno mogu se pojaviti i crvenilo i vlažnost na mestu gde se nalaze seboroične keratoze. Naročito je neprijatno kada se nalaze na mestu na kojem su izložene čestoj iritaciji.
 
Jedina mesta na koži gde se keratoze ne pojavljuju su dlanovi i tabani, kao i sluzokoža.
 

Uklanjanje keratoza iskustva – pre i posle

 
seboroicna-keratoza-pre-uklanjanja-radiotalasnom-metodommesto-na-kojem-se-nalazila-seboroicna-keratoza-posle-uklanjanja-radiotalasnom-metodom 

Radiotalasna metoda je optimalna za uklanjanje keratoza, jer ima manji broj recidiva u odnosu na druge tehnike.

Kako prepoznati keratoze?

U početku su to okrugle ili ovalne pločaste promene, žućkaste ili braonkaste boje, glatke na dodir.
Ove promene, od mekših i bledožućkastih, s vremenom prelaze u tvrde, uzdignute i tamno prebojene bradavičaste promene.
 
Obično, veličina im se kreće od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Tada keratoze dobijaju hrapavu zrnastu površinu, ispucalog izgleda kože, a na njima se može javiti i masna keratinska masa – skrama, koja se lako skida.
 
Melanin može biti prisutan u svim slojevima epitela, zbog čega pacijenti često misle da je to mladež koji ne treba dirati. Zato se i jave u fazi kada su promene multiple rasprostranjene i tvrđe, što svakako otežava uklanjanje keratoze i postizanje boljeg estetskog rezultata.
 
Poželjno je otklanjati keratoze dok su manje. To je zato što imaju tendenciju širenja i formiranja keratotičnih plakova (pločastih naslaga) koji mogu dostizati veličinu i 20 do 30mm u prečniku.
 
Važno je napomenuti da ne dolazi do spontanog povlačenja keratoza, već se one stalno uvećavaju i umnožavaju.
 

Kod koga se javljaju seboroične keratoze?

Keratoze su često prisutne kod osoba čija je koža često izložena suncu. Treba naglasiti da osobe koje imaju veći broj keratoza nisu sklonije pojavi melanoma u odnosu na one koje ih nemaju.
 
Ipak, veliki broj keratoza, nekoliko desetina ili stotina, na jednom mestu, mogu zamaskirati mladeže na tom delu kože pa je teže uočiti ukoliko dođe do promena na njima. Zato je veoma važno redovno obavljati dermoskopski pregled.
 
Iako se seboroične keratoze javljaju kod osoba oba pola, nešto su češće kod žena starije populacije, mada su i mladi skloni ovim kožnim promenama.
 

Na koji način se postavlja dijagnoza seboroične keratoze?

Lekar specijalista već kliničkim pregledom može utvrditi da je reč o keratozi. Zatim se dermoskopskim pregledom potvrđuje dijagnoza. Ovo je naročito važno uraditi pre uklanjanja promene na koži. 
 
U poliklinici Diva, lekari specijalisti koriste savremeni kompjuterizovani dermoskopski aparat Mole Max koji im omogućava da brzo i bezbolno utvrde kakva je promena na koži nastala, te da tokom vremena prate da li je došlo do dalje mutacije. 
 
Kod prelaznih oblika, koji su retki, neophodno je uraditi i patohistološku analizu (PH analizu). Na taj način se potvrđuje dijagnoza, odnosno može se precizno u stanoviti o kakvoj je promeni na koži reč. O tome će vas blagovremeno obavestiti lekar specijalista
 

Na koji način se može obaviti uklanjanje keratoza?

S obzirom na to da uklanjanje keratoza nije moguće pomoću lekova, krema ili melema, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti kako bi se one skinule.
 
Razlozi za uklanjanje keratoza su različiti, od estetskih, do praktičnih, kada se, na primer, izraštaj nalazi na „nezgodnom“ mestu na koži koje je izloženo stalnoj iritaciji.
 
Postoji više načina za uklanjanje keratoza:

Uklanjanje seboroične keratoze klasičnom hirurškom metodom

Ukoliko je, zbog njene veličine, keratozu potrebno uklanjati klasičnom hirurškom metodom o tome će vas obavestiti lekar specijalista nakon pregleda.

Prilikom ove metode vrši se skidanje keratoze pod lokalnom anestezijom. A koliko će trajati oporavak zavisi od dubine i širine ekscizije.

Uklanjanje keratoza radiotalasnom metodom

Prilikom skidanja keratoza radio-talasima, nema šavova, procedura kratko traje, a ožiljci su neprimetni. Zato je ovo česta metoda izbora kako pacijenata tako i lekara specijalista.

Skidanje keratoza tečnim azotom

Vrlo dugo je uklanjanje keratoza tečnim azotom bio najzastupljeniji način. Ipak, zbog toga što je potrebno nekoliko tretmana da bi se promena skinula, kao i što nije bilo moguće ukloniti one koje su otvrdnule ili se značajno uvećale, sve češće su počele da se koriste druge metode.

Uklanjanje seboroične keratoze elektrokoagulacijom

U ovom slučaju keratoze se skidaju pomoću aparata sa naizmeničnom električnom strujom. Ovu proceduru je nemoguće izvesti kod pacijenata koji imaju ugrađen „pace-maker“.

Skidanje seboroične keratoze kiretiranjem

Kod ove metode, kada se primenjuje oštra kireta za uklanjanje keratoza, česti su vidljivi ožiljci.

Uklanjanje keratoza laserom

Laserski zrak se usmerava na kožu i prelazi se nekoliko puta, a procedura može da traje do 30 minuta. Na ovaj način promena se uklanja sloj po sloj.

Koja metoda za uklanjanje keratoza daje najbolje rezultate?

Upotreba tečnog azota za uklanjanje keratoza daje rezultate, ali je vrlo sporo i sa čestim recidivima.

Površna elektrokoagulacija i kiretiranje veoma često dovode do takvih ožiljaka da mesto na koži kojem se nalazila keratoza izgleda lošije nego pre uklanjanja.

Kao adekvatne metode za uklanjanje keratoza u kliničkoj praksi dokazale su se:

  • hirurška intervencija, kod većih,
  • odnosno radiotalasna kod manjih izraštaja na koži.

Zašto obaviti uklanjanje keratoza radio-talasima?

Metoda radio-talasa je optimalna za skidanje keratoza, jer ima manji broj recidiva u odnosu na druge tehnike.
 
S obzirom na to da radio-talasi minimalno oštećuju tkivo, te odmah zatvaraju ranu, nakon procedure koža brzo, lako i bolje zarasta. To je razlog što su ožiljci skoro ili u potpunosti neprimetni.
 

Koliko traje uklanjanje keratoza radiotalasnom metodom i kako se obavlja?

U poliklinici Diva skidanje keratoza ovom metodom počinje nanošenjem lokalnog anestetika u obliku kreme. Nakon što počne da deluje, procedura traje kratko, oko pola minute po promeni.
 

Skidanje keratoza radio-talasima je:

  • vrlo komforna,
  • efikasna,
  • bezbolna (koristi se anestezija u obliku kreme),
  • BEZ krvi,
  • BEZ šavova,
  • i traje kratko – od 20 do 40 sekundi po promeni.

Uklanjanje keratoza – savet lekara specijaliste

Što se pacijent ranije javi lekaru specijalisti za uklanjanje keratoza, izbegava se njeno uvećanje i širenje.

Oporavak i nega nakon skidanja keratoza radiotalasnom metodom

Posle procedure nije potrebna posebna nega mesta na kojem se keratoza nalazila pre uklanjanja. Važno je regiju na kojoj se nalazila održavati čistom, a lekar specijalista će vas uputiti u to da li je potrebno i kako i koliko koristiti neku od krema koje dobijate po završetku procedure u poliklinici Diva.

Uklanjanje keratoza cena

Cena za skidanje keratoza radiotalasnom metodom je od 10 do 30 evra po promeni u dinarskoj protivvrednosti, što zavisi od broja keratoza koje se uklanjaju. Ukoliko se skida 5 ili više keratoza, u poliklinici Diva odobravamo popust pa je tada cena po izraslini 10 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za cene uklanjanja ostalih promena na koži pogledajte naš CENOVNIK.

Pogledajte proceduru

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd.
Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon: 
 011/334-21-31 ili +381 63 338 334

2 Responses

Leave a Reply