Pratite nas na

Uklanjanje lojne ciste - ateroma - komforno i samo jednom intervencijom

Otklanjanje – uklanjanje lojne ciste (ateroma) veličine do 7 ili 8 mm vrši se radio-talasima samo jednom intervencijom u trajanju od 20 do 40 sekundi bezbolno (koristi se anestetik u obliku kreme) i sa skoro neprimetnim ožiljkom.

uklanjanje-lojne-ciste-ateroma-radiotalasnom-metodom-poliklinika-siva-dr-bogdanovic

Šta su lojne ciste (ateromi) i zašto nastaju?

Ateromi ili epidermalne ciste nastaju zapušenjem izvodnih kanala lojnih žlezda ili zbog otoka folikula dlake. S obzirom na to da su lojne žlezde ekskretorne žlezde – sa spoljašnjim lučenjem, ako im se zapuši izvodni kanal one se ne prazne. Tada im se povećava volumen i pojavljuju se u obliku beličastih loptastih ispupčenja na koži – zatvorenih kesica ispunjenih beličastim sadržajem.

Pored loja, u ateromima se nalaze još keratin i ćelije spoljašnjeg omotača dlake.

Da bi se postigao dugoročan rezultat poželjno je izvaditi celu žlezdu sa kapsulom – omotačem.

Kako prepoznati lojne ciste (aterom)?

U početku je primetan u najvećem broju slučajeva beličasti čvorić – izbočina na ili ispod kože koja se pomera kada se pritisne i elastična je. Ateromi mogu još biti boje kože ili crvenkasti, i rasti tokom godina. Koža na tom mestu je glatka, bez dlačica, a često se vide prošireni kapilari.

Najčešće su lokalizovani na licu, glavi (i na kosmatom delu), grudima, predelu genitalija, vratu i leđima, ali se mogu pojavljivati na drugim mestima na telu, osim na tabanima i dlanovima.

Neprijatan miris koji ima loj koji se nalazi u čvoriću je od keratina, proteina koji stvaraju lojne žlezde. Osoba može imati aterome godinama, a mogu biti od veličine zrna graška sve do veličine kokošijeg jajeta.

Ko je podložan stvaranju lojnih cista?

Ateromi se često javljaju nakon puberteta, ređe kod žena, pa se dovode u vezu sa muškim polnim hormonom – testosteronom. Kod žena se češće javljaju na kosmatom delu glave.

Pojavi lojnih cista podložnije su osobe koje intenzivno koriste solarijum ili se sunčaju, kao i one koje su tokom adolescentnog perioda imale akne.

Kako se postavlja dijagnoza?

Klinički pregled je uglavnom dovoljan da bi se utvrdilo da li je promena koja je nastala na koži aterom, a može se uraditi i dermoskopija kako bi se izbeglo mešanje sa lipomima, fibrolipomima i neurofibromima.

Zašto uklanjati aterome?

Nekoliko je razloga zbog kojih se pacijenti obraćaju lekarima specijalistima u poliklinici Diva da bi uklonili lojne ciste:

  • estetski,
  • praktični (kada se nalaze na mestu stalne iritacije),
  • kada se primeti nagli rast,
  • fizička povreda ateroma i
  • infekcija.

Ako je aterom počeo da se uvećava to je pravo vreme za uklanjanje kako bi se izbeglo povređivanje i upala, što vodi ka složenijem lečenju.

Kada dođe do povrede lojne ciste zbog njene veličine ili mesta na koži na kojem se nalazi, može doći do krvarenja i infekcije, te lokalnog povećanja temperature kože. Tada se javlja crvenilo, bol i otok. Ako iz ateroma počne da curi loj, javlja se neprijatan miris.

Kako se obavlja uklonjanje lojne ciste?

Iskustvo lekara specijalista u poliklinici Diva pokazuje da je najbolji način za otklanjanje lojnih cisti (ateroma) veličine do 7 ili 8 mm radio-talasima, zato što:

  • je dovoljna samo 1 intervencija,
  • kratko traje – od 20 do 40 sekundi,
  • takvo uklananje ateroma je bezbolno (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme),
  • beskrvno i
  • ostaje jedva primetan ožiljak.

Ako se radi o većim ateromima neophodna je klasična hirurška ekscizija u lokalnoj anesteziji.

Ukoliko je već došlo do infekcije dermalne ciste, tada je procedura komplikovanija i bolnija. Prvo je cistu potrebno hirurški otvoriti i pristupiti čišćenju gnojnog sadržaja. Tek nakon što se smirila upala koja je nastala, lojna cista se može ukloniti.

Da li se pojava ateroma može sprečiti?

Na žalost, ne postoji dokazan način za sprečavanje nastanka lojnih cisti. Savet je da se koriste proizvodi za negu kože koji ne sadrže ulja, kako bi se smanjila mogućnost začepljenja izvoda lojnih žlezda.

Uklanjanje ateroma – lojnih cisti cena

Cena za skidanje ateroma – lojne ciste radiotalasnom metodom je od 25 do 40 evra po promeni u dinarskoj protivvrednosti, što zavisi od broja ateroma koje se uklanjaju. Ukoliko se skida 5 ili više lojnih cisti, u poliklinici Diva odobravamo popust pa je tada cena po izraslini 25 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za cene uklanjanja ostalih promena na koži pogledajte naš CENOVNIK.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply