Diva poliklinika > PROCEDURE > UKLANJANJE PROMENA NA KOŽI > Uklanjanje lojnih cisti – ateroma

Uklanjanje lojne ciste - ateroma - komforno i samo jednom intervencijom

Otklanjanje – uklanjanje lojne ciste (ateroma) veličine od 2 do 7 mm vrši se radio-talasima samo jednom intervencijom u trajanju od 40 sekundi komforno (koristi se anestetik u obliku kreme) i sa skoro neprimetnim ožiljkom.

uklanjanje-lojne-ciste-ateroma-radiotalasnom-metodom-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Besplatan pregled kod lekara specijaliste dermatologije ili estetske hirurgije trebalo bi zakazati dok je aterom manji jer postoji mogućnost da se inficira, kada je prvo neophodno lečenje da bi se sanirala upala, pa je tek onda moguće pristupiti uklanjanju.

strucni-tim-lekari-specijalisti-estetski-hirurg-dermatolog-besplatne-konsultacije-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Na osnovu pregleda, naši doktori procenjuju da li je potrebno uklanjanje lojne ciste radiotalasnom tehnikom.

Naravno, moguće je zakazati skidanje ateroma i iz estetskih razloga.

Besplatne konsultacije za uklanjanje ateroma u Poliklinici Diva

BESPLATNU konsultaciju za uklanjanje lojnih cisti u Beogradu sa lekarima poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Šta su lojne ciste (ateromi) i zašto nastaju?

Ateromi ili epidermalne ciste nastaju zapušenjem izvodnih kanala lojnih žlezda ili zbog otoka folikula dlake. S obzirom na to da su lojne žlezde ekskretorne žlezde – sa spoljašnjim lučenjem, ako im se zapuši izvodni kanal one se ne prazne.

Tada im se povećava volumen i pojavljuju se u obliku beličastih loptastih ispupčenja na koži – zatvorenih kesica ispunjenih beličastim sadržajem.

Pored loja, u ateromima se nalaze još keratin i ćelije spoljašnjeg omotača dlake.

Da bi se postigao dugoročan rezultat poželjno je izvaditi celu žlezdu sa kapsulom – omotačem.

lojna-cista-aterom-uklanjanje-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Kako prepoznati lojne ciste (aterom)?

U početku je primetan u najvećem broju slučajeva beličasti čvorić – izbočina na ili ispod kože koja se pomera kada se pritisne i elastična je. Ateromi mogu još biti boje kože ili crvenkasti, i rasti tokom godina. Koža na tom mestu je napeta i glatka, a nekada se mogu videti i prošireni kapilari.

Najčešće su lokalizovani na licu, glavi (i na kosmatom delu), grudima, predelu genitalija, vratu i leđima, ali se mogu pojavljivati na drugim mestima na telu, osim na tabanima i dlanovima.

Aterom može biti prisutan godinama, a veličina varira. Kada su manji u veličini zrna pirinča optimalno je lečenje radiotalasima. A kada su veći, amogu biti i do veličine kokošijeg jajeta, tada je preporuka da se leče klasičnom hirurškom ekscizijom. 

Ko je podložan stvaranju lojnih cista?

Ateromi se često javljaju nakon puberteta, ređe kod žena, pa se dovode u vezu sa muškim polnim hormonom – testosteronom. Kod žena se češće javljaju na kosmatom delu glave.

Pojavi lojnih cista podložnije su osobe koje intenzivno koriste solarijum ili se sunčaju, kao i one koje su tokom adolescentnog perioda imale akne.

Kako se postavlja dijagnoza?

Klinički pregled je uglavnom dovoljan da bi se utvrdilo da li je promena koja je nastala na koži aterom, a može se uraditi i dermoskopija kako bi se izbeglo mešanje sa lipomima, fibrolipomima i neurofibromima.

Zašto uklanjati aterome?

Nekoliko je razloga zbog kojih se pacijenti obraćaju lekarima specijalistima u poliklinici Diva za uklanjanje lojnih cista:

 • estetski,
 • praktični (kada se nalaze na mestu stalne iritacije),
 • kada se primeti nagli rast,
 • fizička povreda ateroma i
 • infekcija.

Kada aterom počinje da se uvećava to je pravo vreme za uklanjanje kako bi se izbegla upala ili povređivanje, što vodi ka složenijem lečenju.

Kada dođe do infekcije lojne ciste zbog njene veličine ili mesta na koži na kojem se nalazi, javlja se crvenilo, bol i otok, a može izazvati lokalno povećanje temperature kože, nekada čak i krvarenje. Ako iz ateroma počne da curi loj, javlja se neprijatan miris.

Kako se obavlja uklanjanje lojne ciste?

Iskustvo lekara specijalista u poliklinici Diva pokazuje da je najbolji način za otklanjanje lojnih cisti (ateroma) veličine do 7 ili 8 mm radio-talasima, zato što:

 • je dovoljna samo 1 intervencija,
 • kratko traje – oko 40 sekundi,
 • takvo uklanjanje ateroma je komforno (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme), i
 • ostaje jedva primetan ožiljak.

Ako se radi o većim ateromima neophodna je klasična hirurška ekscizija u lokalnoj anesteziji.

Ukoliko je već došlo do infekcije dermalne ciste, tada je procedura komplikovanija. Prvo je cistu potrebno hirurški otvoriti i pristupiti čišćenju gnojnog sadržaja. Tek nakon što se smirila upala koja je nastala, lojna cista sa kapsulom se može ukloniti.

Da li se pojava ateroma može sprečiti?

Savet je da se koriste proizvodi za negu kože koji ne sadrže ulja, kako bi se smanjila mogućnost začepljenja izvoda lojnih žlezda.

Uklanjanje ateroma – lojnih cisti cena

Cena za skidanje lojne ciste – ateroma radiotalasnom metodom je od 25 do 50 evra po promeni u dinarskoj protivvrednosti, što zavisi od broja promena koje se uklanjaju. Ukoliko se skida 5 ili više lojnih cisti, u poliklinici Diva odobravamo popust!

Za cene uklanjanja ostalih promena na koži pogledajte naš CENOVNIK.

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje lojnih cisti proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatan pregled lojnih cisti ili procedure za uklanjanje ateroma u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled i uklanjanje lojnih cisti u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika Centar – Kosovska – Stari Grad,
 • DIVA Slavija – Vračar i
 • DIVA Novi Beograd.

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.

Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

Koautor: dr spec. Marija Šejnjanović

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 28 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Dr Bogdanović 1991. godine osniva ordinaciju DIVA koja 1993. godine prerasta u medicinsku ustanovu Polikliniku DIVA.

Leave a Reply