Uklanjanje akni laserom - lečenje - procedura koja daje odlične rezultate

Akne ili bubuljice javljaju se najčešće u vreme puberteta. Međutim nije neobično da to oboljenje imaju i odrasli jer se akne mogu pojaviti i nakon 40 godina starosti. Uklanjanje akni i njihovo lečenje nije jednostavno i često se moraju kombinovati različiti preparati i tretmani da bi se dobili zadovoljavajući rezultati i prevenirale komplikacije u vidu ožiljaka od akni. Uklanjanje akni laserom je efikasna metoda.

uklanjanje-akni-laserom-lecenje-tretman-lica-diva-poliklinika-dr-bogdanovic-dermatoloska-ordinacija

A u poliklinici Diva dr Bogdanović, pacijentima su na raspolaganju medicinski laseri, tim specijalista dermatologije i savremena tehnologija Twinlight ili frakcionisanog ER:Yag lasera koji su pokazali svoju efikasnost u lečenju blažih i srednje teških oblika akni!

Akne (Acne Vulgaris) ili bubuljice su upalno oboljenje lojnih žlezda. Ukoliko se ne leče na vreme mogu ostaviti trajne posledice – ožiljke od akni. A lečenje akni laserom je dokazano efikasna metoda. Zato je čest izbor lekara specijalista dermatologije u poliklinici Diva.

akne-lecenje-akni-frakcionisanim-laserom-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Na besplatnom konsultativnom pregledu naši lekari specijalisti, koji imaju bogato i dugogodišnje iskustvo u radu, proceniće stanje kože, koji laser je optimalan, kakvi se rezultati mogu očekivati, kao i koliko tretmana je potrebno za uklanjanje akni.

Besplatne konsultacije za uklanjanje akni laserom u Poliklinici Diva dr Bogdanović

BESPLATNU konsultaciju za uklanjanje akni laserom u Beogradu sa lekarima specijalistima dermatologije poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Koji metod za lečenje akni je najbolji?

Stručnjaci smatraju da budućnost u lečenju akni predstavljaju laserski tretmani, jer daju odlične rezultate za kratko vreme (što zavisi od tipa kože i od toga kolika je površina kože zahvaćena aknama, genetike, hormonskog statusa i načina života svakog pojedinačno).

I zato u poliklinici “Diva” lekari specijalisti dermatologije za lečenje akni koriste 2 savremena medicinska lasera:

 1. TwinLight laser i
 2. frakcionisani ER:Yag laser.

 

Uklanjanje akni laserom – lasersko uklanjanje bubuljica iskustva – pre i posle

akne-tretman-laserom-pre-poliklinika-diva          akne-tretman-laserom-posle-poliklinika-diva

uklanjanje-akni-twinlight-laserom-poliklinika-diva

Lečenje akni TwinLight laserom

Nova savremena tehnologija – TwinLight laser – efikasno leči akne i istovremeno sprečava pojavu komplikacija kao što su ožiljci od akni.

TwinLight laser je novi kombinovani Er:Yag i Nd:Yag laser čija svetlost ima protivupalno i regenerativno dejstvo. Na taj način umiruje nastalu infekciju i regeneriše kožu u svim slojevima istovremeno praveći piling površinskih slojeva – epiderma.

Upravo zato je to efikasna i komforna terapija za uklanjanje akni i ožiljaka od akni.

Lasersko uklanjanje akni frakcionisanim ER:Yag laserom

Snažni efekti Frakcionisanog Er:Yag lasera u tretmanu za lečenje akni su posledica usavršene tehnologije laserskog snopa koji je strogo selektivan.

Tretman ovim laserom je sigurna, minimalno invazivna procedura za koja korišćenjem tehnike frakcionisanja laserskog zraka pravi mikroskopske ranice duboko u koži. To omogućava da se površinski sloj kože brzo obnovi i saniraju akne, a tretirane zone u dubljim slojevima derma dovode do proizvodnje potpuno novih kolagenih vlakana sa izuzetnim rezultatima u uklanjanju ožiljaka uz istovremeno zatezanje tretirane kože.

Da li u poliklinici Diva postoji još neki način za lečenje akni?

Da. Pored laserskog lečenja akni, procedura koja daje izuzetne rezultate kod blažih i srednje teških oblika je i PRP tretman.

PRP tretman za lečenje akni

PRP je tretman tokom kojeg se koriste faktori rasta iz krvne plazme samog pacijenta. Time se omogućava regeneracija tkiva i bolji protok krvi u koži. Koži se popravljaju tonus i elastičnost, te podstiče stvaranje novog kolagena.

Plazma terapija bogata trombocitima je oblik regenerativne medicine koja koristi sposobnosti organizma da se sam zaleči, odnosno prirodne faktore rasta koje telo koristi za lečenje tkiva.

Ova procedura:

 • smanjuje upale,
 • poboljšava ten,
 • uklanja fleke (popravlja neujednačenu pigmentaciju),
 • uklanja ožiljke od akni i
 • smanjuje proširene pore.
prp-terapija-podmladjivanje-krvnom-plazmom-poliklinika-diva-dr-bogdanovic
Ujedno utiče na podmlađivanje kože, jer deluje na redukciju finih bora, a koža je elastičnija, svežija i sjajnija, te su benefiti ove procedure mnogobrojni. Dodatna prednost je što se PRP može kombinovati sa laserskom terapijom.

Da li je PRP bezbedna procedura za uklanjanje akni?

S obzirom na to da se tokom PRP terapije koriisti krvna plazma samog pacijenta, ne dolazi do alergijskih ili imunoloških reakcija.

Koliko tretmana je potrebno za efikasno lečenje akni?

Od tipa akni i zahvaćene površine lekar specijalista dermatologije na besplatnim konsultacijama donosi odluku o tome koliko tretmana je potrebno. A obično se rade 3 tretmana sa razmacima od mesec dana.

Zašto je važno obaviti BESPLATNE konsultacije u poliklinici DIVA pre procedure za lasersko uklanjanje akni?

Lekari specijalisti dermatologije u poliklinici Diva na osnovu tipa akni, stanja kože, genetike, hormonskog statusa, zone koja je zahvaćena aknama i načina života na BESPLATNIM konsultacijama donose odluku koji laser će se koristiti, kao i da li će u lečenje uključiti PRP tretman. Kod teških oblika akni neophodno je koristiti i lokalnu ili sistemsku terapiju pod kontrolom lekara specijaliste.

akne-uklanjanje-laserom-pre-i-posle-poliklinika-diva

Lečenje akni TwinLight laserom daje rezultate već nakon 3 tretmana.

Lečenje akni TwinLight laserom – 6 prednosti:

 1. postižu se odlični rezultati već nakon 3 tretmana (što zavisi od tipa kože i od toga koliko je uznapredovao upalni proces),
 2. procedura je komforna,
 3. poboljšava se ten,
 4. nema potrebe za upotrebom lekova,
 5. procedura traje oko 20 minuta, a
 6. period oporavka je kratak,

te se pacijent veoma brzo nakon tretmana može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Što je posebno važno mladim ljudima koji vode dinamičan život.

Kako izgleda procedura za lasersko uklanjanje bubuljica?

Posle detaljnog čišćenja kože dezinfekcionim sredstvom pacijentima se stavljaju naočare koje štite oči tokom tretmana. Zatim se podešavaju parametri laserskog zraka prema tipu kože i tipu problema.
 
Potom se laserom tretira kompletna površina kože zahvaćena aknama.
 
U toku tretmana se koža hladi posebnim aparatom za forsirano hlađenje da bi procedura bila komforna za pacijenta.

Lasersko lečenje akni – koliko tretmana je potrebno?

U zavisnosti od tipa akni i zahvaćene površine potrebno je od 3 do 5 tretmana sa pauzama od 4 do 6 nedelja. Precizan broj tretmana se određuje na besplatnom konsultativnom pregledu kod dermatologa i zavisi od genetike, hormonskog statusa, uzrasta pacijenta i načina života.
 

Koje akne se leče laserima?

Laseri daju odlične rezultate za lečenje blagih i srednje teških formi akni. Kod težih oblika ovog oboljenja kože neophodno je uključiti i dodatnu terapiju.
 

Koliko traje procedura za lečenje bubuljica laserom?

Oko 15 do 20 minuta što zavisi od veličine zahvaćene regije.
 

Da li boli lasersko uklanjanje akni?

Bezbolnost tretmana se obezbeđuje forsiranim hlađenjem kože posebnim aparatom i zato nije potrebno koristiti lokalnu anesteziju.
lecenje-akni-laserom-poliklinika-diva

Kako koža izgleda posle tretmana za lasersko lečenje akni – koliko traje oporavak?

Neposredno posle tretmana koža je blago crvena i pacijenti imaju osećaj laganog peckanja ili žarenja koje prolazi posle nekoliko sati.
 
Oporavak je brz i lagan.

Šta izaziva akne?

Različiti faktori dovode do pojave akni:
 • genetska predispozicija
 • promene u hormonima
 • upotreba lekova
 • bakterije
 • stres
 • mehanička povreda kože
 • masne kreme i neadekvatni kozmetički preparati
 • zagađenje i visoka vlažnost vazduha
 • preterano lučenje lojnih žlezda
 • preterano ljuštenje kože

Koje su posledice akni i zašto je važno lečenje i uklanjanje akni?

Akne je veoma važno lečiti na vreme uz korišćenje odgovarajućih preparata i tretmana, da bi se prevenirale posledice u vidu ožiljaka od akni.

Takođe, akne mogu da budu izuzetno bolne.

Uz to, akne, pored fizičkih, mogu dovesti i do psihičkih posledica, naročito u periodu adolescencije jer utiču na smanjenje samopouzdanja i moguća je pojava depresije.

Uklanjanje ožiljaka od akni laserom

Ako akne nisu tretirane na vreme, može doći do pojave fleka od akni ili ožiljaka od akni. Ako se pojave, i ovi problemi se u poliklinici Diva takođe veoma efikasno mogu tretirati terapijom laserima.
 
Za uklanjanje ožiljaka od akni laserom naši lekari specijalisti dermatologije preporučuju frakcionisani Erbium ili 4D Combo laser.
 
Akne je veoma važno lečiti na vreme uz korišćenje odgovarajućih preparata i tretmana, jer u suprotnom mogu ostaviti posledice u vidu ožiljaka od akni.
akne-uklanjanje-laserom-dermatologija-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Šta su akne?

Akne su upalno oboljenje kože koje se najčešće pojavljuje na licu, vratu, dekolteu, ramenima i leđima. Mogu se manifestovati u obliku mitesera – komedona ili crvenih i žućkastih bubuljica – papulo pustula.
 

Kako nastaju akne?

Pojavu akni uzrokuje pojačana aktivnost lojnih žlezda koje produkuju višak sebuma što uz poremećeno ljuštenje epitelnih ćelija dovodi do stvaranja otvorenih mitisera – komedona koji rastu i uzrokuju zapušenje izvodnih kanala lojnih žlezda stvaranjem čepova čime se formiraju zatvoreni mitiseri. Naseljavanjem i umnožavanjem bakterija na takvom terenu pojačava se upalni proces praćen crvenilom i pojavom gnoja.
 

Ko sve oboleva od akni?

Različiti su razlozi za pojavu akni i mogu se manifestovati u različitim životnim dobima.

Mladalačke pubertetske bubuljice

Od akni pati oko 80% svetske populacije, starosti između 15 i 25 godina, a prve se pojavljuju kod adolescenata oko 11-te godine i traju u tinejdžerskom dobu u 90% slučajeva.
 

Akne kod odraslih

Međutim, od akni nije pošteđena ni starija populacija, pa tako taj problem i dalje ima i 3% starijih od 40 godina.
 

Vrste akni

Najrasprostranjeniji naziv za akne je bubuljice u široj populaciji. Međutim, to bi mogao biti samo jedan od stadijuma u razvoju akni. Najčešće se javljaju na licu, vratu, ramenima i leđima.

Tipovi akni (morfološka podela)

U zavisnosti od lezija koje dominiraju u kliničkoj slici akne se dele na:

 • otvorene i zatvorene komedone,
 • papule,
 • pustule,
 • noduse i
 • pseudociste

Otvoreni i zatvoreni komedoni

Ovo je najblaži oblik akni, bez inflamacije. Ovi oblici nemaju za posledicu ožiljke.

Otvoreni komedoni

U narodu poznatiji kao mitiseri ili “crne tačke“ u porama.

Zatvoreni komedoni

To su poluloptasti bledi čvorići promera oko 2 mm koji se javljaju na masnoj koži sa proširenim porama.

Papule

Predstavljaju srednje težak oblik akni. Nastaju upalom zatvorenih komedona i izgleda kao crvenkasti čvorić, bez gnoja. Ovaj oblik može da ostavi ožiljke.

Pustule

Takođe srednje težak oblik akni nastao iz zatvorenih komedona koji omoće da ostavi ožiljke. To su mehurići ispunjeni gnojem – gnojanice.

Nodusi

Predstavljaju najteži oblik akni. Kod njega su prisutni i komedoni i papule i pustule. Zapaljenski proces napreduje i zahvata dublje delove folikula. Oni ostavljaju ožiljke.

Lezije koje dominiraju su:

 • nodule i
 • ciste
Nodule

Tvrdi bolni čvorovi sferičnog oblika – promera većeg od 0,5 cm. Najčešće se javljaju na leđima i ramenima.

Ciste

Smeštene su dublje u dermu, često upaljene i bolne.

Ovaj oblik se češće javlja kod muškaraca.

Akne tokom života

Iako se najčešće javljaju kod adolescenata, akne se mogu javiti u svim periodima života, čak i kod beba.

U zavisnosti od toga u kom životnom dobu su se pojavile, akne se dele na:

 • Acne neonatorum
 • Acne infantum
 • Acne vulgaris i
 • Acne tarda.

Acne neonatorum

Pojavljuju se po rođenju u najvećem broju slučajeva na obrazima beba, a najčešće se povlače oko 3. meseca starosti. Čest je slučaj da ih nije potrebno tretirati već prolaze spontano ako se koristi adekvatna nega. Retko zahtevaju lečenje.

Acne infantum

Istih su karakteristika kao i neonatalne akne, ali se na koži pojavljuju između 3. do 12. meseca života.

uklanjanje-akni-laserom-diva-poliklinika-beograd

Acne vulgaris

Mladalačke ili pubertetske bubuljice koje se javljaju u adolescentskom dobu između 15. i 18. godine. Ovo je ujedno i najčešći oblik akni koje zahvataju lice i gornji deo tela. Često ostavljaju ožiljke ako se ne leče.

Acne tarda

Češće se javljaju kod žena i to nakon 25. godine života i to na bradi i vilici. Međutim, mogu zahvatiti i celo lice, vrat i gornji deo tela. Kao i Acne vulgaris mogu da ostave ožiljke.

Tipovi akni prema ozbiljnosti simptoma

Akne mogu biti blage, umerene ili teške. Imajući to u vidu, mogu se podeliti na:

 • Acne comedonica,
 • Acne papulopustulosa,
 • Acne conglobata i
 • Acne fulminans.

Acne comedonica

Ovo je najblaži, ali najčešći oblik akni. Karakteristično za njih da su na koži primetni komedoni i tek poneka pustula.

Kao što smo već pomenuli, mogu biti otvoreni ili zatvoreni, a uzrok im je prekomerna aktivnost lojnih žlezda i prevelika količina sebuma.

U blokiranim porama se skupljaju odumrle ćelije kože, nečistoće i masti, pa se stvara vidljiv čep, a lice postaje hrapavo na dodir.

Ovim aknama su sklonije osobe sa prirodno proširenim porama.

Acne papulopustulosa

Spadaju u umeren oblik akni, a karakterišu ga i papule i pustule.

Papule često prelaze u pustule, iz crvenkastih čvorića u gnojne mehuriće ako se ne leče. Često dovode do pojave ožiljaka.

Acne conglobata

Ovaj oblik spada u teške akne i predstavljaju težak dermatološki problem, ali nisu česte u svetskoj populaciji.

One su kombinacija nodula (tvrdih lezija duboko u koži) i cisti (akne duboko u koži ispunjene gnojem), zato su poznate i pod nazivom acne nodulo-cistica.

Acne fulminans

Najređi oblik akni. Češće se javlja kod muškaraca. Poznate su i pod nazivom akutne febrilne ulcerativne akne.

lasersko-lecenje-akni-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Postoji nekoliko načina za lečenje akni.

Tradicionalno lečenje akni

Lečenje akni je vrlo spor i dugotrajan proces koji može da traje i do godinu dana kada je reč o težim oblicima. Tokom perioda lečenja potrebno je tretirati kožu antibakterijskim sredstvima (sapunima, losionima i kremama) i lokalnim antibioticima, uz čestu oralnu upotrebu antibiotika. Kod težih oblika se primenjuje i hormonska terapija (kod žena).

Različiti tradicionalni načini lečenja akni

Za lečenje akni najčešće se koriste:

 • antibakterijski preparati koji sadrže benzoil-peroksid
 • lokalni antibiotici koji se nanose na kožu zahvaćenu aknama
 • oralni antibiotici
 • hormonsko lečenje (na primer kontraceptivnim pilulama)
 • abrazija kože (skidanje površinskih slojeva kože, bilo mehaničkim, bilo hemijskim putem – salicilnom ili glikolnom kiselinom)
 • fototerapija
 • fotodinamička terapija

Međutim, tradicionalno lečenje akni preparatima za lokalnu upotrebu i antibioticima mogu imati neželjena dejstva:

 • irititacije na koži (peckanje i perutanje)
 • fotosenzitivnost kože
 • suvoća usta, nosa, kože i očiju
 • dijareja, iritacija debelog creva

Lasersko uklanjanje akni – bubuljica – cena

Cena za lasersko lečenje akni, kada je reč o Twinlight laseru, u poliklinici Diva zavisi od regije koja se tretira:
 • Uklanjanje ožiljaka od akni i lečenje akni TwinLight laserom – regija obraza je 250 evra (u dinarskoj protivrednosti),
 • Uklanjanje ožiljaka od akni i lečenje akni TwinLight laserom – celo lice je 380 evra (u dinarskoj protivrednosti),
 • Lečenje bubuljica i ožiljaka od akni frakcionisanim laserom – regija obraza je 200 evra (u dinarskoj protivrednosti).
 • Uklanjanje bubuljica i ožiljaka od akni frakcionisanim laserom – celo lice je 250 evra (u dinarskoj protivvrednosti).

Za cene drugih procedura pogledajte naš CENOVNIK.

Najčešće postavljana pitanja u vezi sa procedurom za lasersko lečenje akni

1. Da li je moguće uklanjanje fleka od akni?

Kao posledica akni često ostaju flekice koje mogu biti crvene ili tamne prebojenosti. Efikasno uklanjanje fleka od akni je moguće sa različitim tipovima lasera.

Poliklinika Diva raspolaže sa čak 4 lasera kojima se mogu tretirati i crvene i tamne flekice:

 • DLight SL
 • Lumecca laser
 • frakcionisani erbijum laser i
 • Qswitch laser – Alma Q laser.

2. Koja je preporuka dermatologa za akne u Beogradu

Stručni tim poliklinike Diva ima višedecenijsko iskustvo u lečenju akni laserskom terapijom kao i konzervativnom – klasičnom medikametoznom terapijom. Što smo imali priliku da prezentujemo više puta kroz stručne radove na domaćim i međunarodnim dermatološkim i kongresima estetske medicine.

3. Da li je moguće uklanjanje akni prirodnim putem?

Lekari specijalisti poliklinike Diva ne preporučuju uklanjanje akni prirodnim putem jer se upalni proces može pogoršati i dovesti do komplikacija. Zato je naš stav da je mnogo bezbednije posavetovati se sa dermatologom.

Posebno nije preporučljivo samostalno ceđenje akni jer može dovesti do bakterijske infekcije i nastanka ožiljaka.

4. Koji je lek za akne i bubuljice?

Terapija koja ne daje nikakve neželjene efekte je laserska terapija. Za sve oblike akni koji se mogu tretirati na ovaj način preporučujemo lasersku terapiju.

Kod težih oblika akni je potrebno uključiti lokalnu ili sistemsku terapiju pod kontrolom lekara specijaliste.

5. Da li je moguće lečenje akni kod odraslih?

Nekada se zbog poremećaja hormona, pada imuniteta ili u trudnoći može desiti pojava akni u kasnijem životnom dobu čak i kod ljudi koji ih nisu imali u mladosti. Lečenje akni kod odraslih takođe je moguće obaviti laserom sa odličnim rezultatima.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije kod dermatologa za bubuljice pre procedure za lasersko uklanjanje akni u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedura za lasersko uklanjanje bubuljica u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija kako bismo na pregledu precizirali kakvi rezultati mogu da se očekuju:

 • DIVA Novi Beograd,
 • DIVA Slavija – Vračar i
 • DIVA Centar – Kosovska – Stari Grad

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 5.000 RSD.

 

Vaša poliklinika “Diva”

Related Posts

Leave a Reply