sren POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d
sren POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d

PRP tretman – Platelet Rich Plasma - podmlađivanje krvnom plazmom

Jedna od veoma traženih procedura za podmlađivanje kože je PRP tretman tokom kojeg se koriste faktori rasta iz krvne plazme samog pacijenta. Time se omogućava regeneracija tkiva i bolji protok krvi u koži. Koži se popravljaju tonus i elastičnost, te podstiče stvaranje novog kolagena.

hijaluronski-fileri-podmladjivanje-poliklinika-diva-prp-tretman

Kako godine prolaze koža gubi elastičnost, sjaj i tonus. Sadrži sve manje kolagena koji je čini zategnutom i pojavljuju se bore. Jedna od procedura koja pruža izuzetne rezultate u podmlađivanju je tretman sopstvenom plazmom pacijenta – PRP terapija. Ova metoda je jedna od onih koje na prirodan način utiču na stvaranje novog kolagena u koži.

Šta je PRP – Platelet Rich Plasma?

Platelet Rich Plasma je bogata trombocitima (krvnim pločicama). Dobija se centrifugiranjem krvi pacijenta, serum koji se injektira u kožu je pun trombocita kojih ima i do 4 puta više nego što je to uobičajeno u krvi, koji ispuštaju faktore rasta. Već više od decenije ova procedura za podmlađivanje je izuzetno popularna zbog efekata koji se pomoću nje dobijaju.

Ovaj tretman pomaže tkivu da se regeneriše i zato se koristi kako za podmlađivanje, tako i za lečenje osteoartritisa i povređenih tetiva i hrskavice. Ova terapija predstavlja jedno od savremenih dostignuća u medicini, a njena prednost je ta što koristi prirodnu sposobnost organizma da zaceli. Primera radi, kada se posečemo, odbrambena reakcija tela je da privlači trombocite na to mesto kako bi se ubrzao proces zarastanja rane.

Čemu sve služi PRP tretman?

Od 2005. godine koristi se za podmlađivanje, a više od 30 godina u medicini, posebno u ortopediji i kardiologiji.

Primenjuje se kada je potrebno stimulisati regeneraciju tkiva i brži oporavak:

 • u estetskoj medicini,
 • kod degenerativnih promena na zglobovima,
 • u lečenju hroničnih rana i
 • kod povreda muskuloskeletnog sistema.

Kako izgleda PRP procedura u poliklinici “Diva”?

Ovo je jednostavna dermatološka procedura koja u poliklinici “Diva” počinje pregledom od strane lekara specijaliste. Nakon toga vadi se malo pacijentove krvi kako bi se iz nje izdvojili trombociti koji otpuštaju faktore rasta, a odbacili leukociti i eritrociti.

To se postiže posebnim aparatom koji ih izdvaja pomoću jake centrifugalne sile. U tako dobijen serum dodaju se aktivne supstance koje podstiču trombocite da otpuštaju faktore rasta (growth faktore).

Centrifugirani pročišćeni serum aplikuje se u kožu veoma tankim iglicama, tehnikom mezoterapije.

Tokom 7 do 10 dana nakon procedure, aplikovani trombociti otpuštaju faktore rasta. Na taj način se postiže bolja hidriranost i prokrvljenost kože, ona je nahranjena i dobija više kiseonika. Ovaj tretman dovodi do:

 • poboljšanja tena,
 • vidno su bolji tonus,
 • boja i
 • tekstura kože.

Tretman traje oko 15 minuta, a po završetku procedure pacijent nastavlja sa svakodnevnim aktivnostima.

Tretman se preporučuje osobama koje žele da kontrolisano stare i osveže lice, a pritom izbegnu agresivne tretmane.

“Drakulin tretman” ili „Vampirski tretman“ je jedan od naziva pod kojim je poznata ova metoda.

Služi za:
stimulisanje stvaranja novih kolagenih mrežica,
poboljšanje tena,
održavanje tonusa i svežine kože,
kontrolisano starenje kože,
lečenje ožiljaka od akni,
pospešivanje rasta kose,
uklanjanje bora.

Da li je PRP tretman bezbedan?

Apsolutno. PRP je sigurna procedura jer tokom nje koristi plazma samog pacijenta te nema bojazni od alergijskih niti imunoloških reakcija organizma.

Koliko se PRP tretmana preporučuje i kada su efekti vidljivi?

Preporuka lekara specijalista u poliklinici “Diva” je da se procedura obavlja 3 do 5 puta godišnje, sa pauzama od 4 do 6 sedmica između tretmana. Nema ograničenja kada je reč o broju tretmana koji se mogu obaviti tokom godinu dana, s obzirom na to da se koristi serum dobijen iz pacijentove krvi.

Prvi rezultati u poboljšanju kože vidljivi su nedelju dana nakon PRP tretmana, a krajnji efekat posle mesec dana.

Tretman se preporučuje osobama koje žele da kontrolisano stare i osveže svoje lice, a pritom izbegnu agresivne tretmane.

Da li se PRP može aplikovati u kožu bez iglica?

Da. Za one koji se plaše iglica, PRP procedura se može obaviti u kombinaciji sa laserskim podmlađivanjem. Kombinovanje ove dve antiage metode daje snažan efekat jer udružuje dejstvo laserskog podmlađivanja sa stimulacijom regeneracije pomoću krvne plazme.

Laser pravi mikrootvore u koje se plasira centrifugirani serum iz krvne plazme, što garantuje da je ova procedura komforna za pacijenta

Da li se PRP tretman može kombinovati sa drugim procedurama za podmlađivanje?

Naravno. Odlične rezultate daje u kobinaciji sa mezoterapijom, laserskim tretmanom, hijaluronskim filerima

Da li, pored podmlađivanja, postoje i druge estetske procedure tokom kojih se koristi PRP?

U poliklinici Diva, PRP kose se koristi u lečenju opadanja kose, a u kombinaciji sa laserskom terapijom ili mezoterapijom – za podmlađivanje i uklanjanje ožiljaka.

Mezoterapija i PRP

Redovna nega mezoterapijskim koktelima i faktorom rasta održava tonus i svežinu kože i značajno doprinosi usporavanju starenja kože.

PRP kose

Primenjuje se za rast kose kada nastupi proređivanje, ali i kada se želi imati bujnija, kvalitetnija i jača vlas koja brže raste.

Laser i PRP za uklanjanje ožiljaka od akni

Ovaj tretman ima kumulativno dejstvo dve metode. Laserskim pilingom koža se izjednačava, podstiče se stvaranje novog kolagena, a uz to ima protivupalno i regenerativno dejstvo, pa utiče na poboljšanje kvaliteta kože.

PRP metoda dodatno doprinosi proizvodnji kolagena pa se je po tretmanu struktura kože popravljena, a ulegnuća su popunjena, odnosno stvara se novo, mlado tkivo.

Ko se ne sme podvrgnuti PRP terapiji?

Apsolutne kontraindikacije za primenu PRP tretmana:

 • maligna oboljenja,
 • akutne infekcije i
 • sistemska oboljenja krvi.

Relativne kontraindikacije za PRP terapiju su:

 • primena kortikosteroida 4 do 6 sedmica pre intervencije,
 • upotreba antiinflamatornih lekova nedelju dana pre tretmana,
 • autoimuna oboljenja koštano-zglobnog sistema,
 • antikoagulantna terapija,
 • hronična oboljenja bubrega i jetre,
 • operacija mesec dana pre PRP procedure.

 

Iskoristite 25-godišnje iskustvo lekara specijalista estetske hirurgije i dermatologije u poliklinici “Diva” i zadržite prirodan izgled pomoću PRP metode. BESPLATNU konsultaciju možete zakazati na brojeve telefona 011 334 21 31 ili 063 338 334.
Vaša poliklinika “Diva”

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Leave a Reply