sr POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d
sr POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d

Papilomi - kako ih ukloniti

Papilomi, poznati i kao „viseće bradavice“, najčešće se javljaju po vratu, u predelu pazuha, na gornjem delu trupa i očnim kapcima.

uklanjanje-papiloma-poliklinika-diva

Šta su papilomi?

Papilomi su polipoidni izraštaji na koži virusnog porekla. Mogu biti pojedinačne, ali su češće multiple meke izrasline boje kože ili hiperpigmentovane, veličine najčešće nekoliko milimetra, često na tankoj peteljci. Obično ne daju nikakve tegobe osim u slučaju hronične iritacije ili ako se povrede ili uvrne vaskularna peteljka kada dolazi do njihove inflamacije, naglog rasta i bolova.

Gde se papilomi najčešće javljaju?

Papilomi, poznati i kao „viseće bradavice“, najčešće se javljaju po vratu, u predelu pazuha, na gornjem delu trupa i očnim kapcima. Mogu biti pečurkastog ili kupastog oblika, veličine od 1 do 3 mm, boje normalne kože do tamno braon. Pacijenti ih često mešaju sa mladežima, bradavicama ili keratozama.

Koji su uzročni faktori nastanka papiloma?

Kao uzročnici nastanka papiloma su dokazani humani papiloma virusi.

Infekcija ovim virusom je moguća pri neposrednom kontaktu.

Vreme od kontakta do pojave papiloma je od 3 do 6 meseci.

Predisponirajući faktori za pojavu papiloma su gojaznost, hormonski disbalans i hronična iritacija. Obzirom na virusno poreklo postoji mogućnost samostalnog širenja po telu sa jednog mesta na drugo (autoinokulacija) i prenošenja virusa osobama sa kojima je oboleli u bliskom kontaktu.

Zašto papilome treba energično lečiti?

Uklanjanjem papiloma se sprečava njihovo dalje širenje po koži jer su virusnog porekla i lako se rasejavaju. Takođe je veoma bitan i estetski aspekt lečenja jer koža sa papilomima izgleda grubo i neuredno, a njihovim odstranjivanjem se ponovo dobija zdrava lepa koža bez ovih neprijatnih izraslina.

Skidanje visećih bradavica – papiloma

Metode lečenja su tečni azot, elektrokauterizacija, odstranjivanje laserom ili radiotalasna metoda. Na osnovu obimnih studija rađenih i u svetu i kod nas radiotalasna metoda je pokazala veliku efikasnost – procenat izlečenja je oko 97 %.

Osim efikasnosti radio-talasi daju i dobar estetski rezultat jer se papilomi otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od 20 – 30 sekundi, bezbolno, uz korišćenje anestetika u obliku kreme. Za samo nekoliko minuta moguće je odstaniti 20-30 promena. I sami pacijenti su najzadovoljniji primenom radio-talasa. Uklanjanje je jednostavno i bezbolno uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Papilomi na očnim kapcima

Za promene na očnim kapcima takođe su idealni radio-talasi jer je to jedina metoda potpuno bezopasna za oči, a potpuno je bezbolno uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Kako odabrati lekara

Neprijatna iskustva sa radiotalasima možete doživeti samo ako vam rade lekari bez potrebnog znanja I iskustva. Naravno za iskusnog radiotalasnog hirurga to su vrlo jednostavne intervencije bez obzira na veličinu ili lokalizaciju, zato mudro birajte gde ćete se lečiti.

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović Rašković

specijalista plastične hirurgije

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Leave a Reply