Kako i zašto nastaju virusne bradavice?

Bradavice su ne samo estetski problem, već i virusno oboljenje kože koje treba blagovremeno lečiti da bi se sprečilo njihovo širenje. Razumevanje kako i zašto nastaju virusne bradavice je ključno ne samo za efikasno lečenje, već i za prevenciju njihovog širenja. U tekstu, lekari specijalisti poliklinike Diva pojašnjavaju šta su HPV virusi i koji faktori doprinose nastanku bradavica, kao i kako moderna medicina pruža efikasno rešenje za uobičajeni, ali rešiv kožni problem.

Kako i zašto nastaju virusne bradavice - poliklinika Diva
Bradavice su benigni kožni izraštaji koji se mogu javiti u svim uzrastima. One nastaju kada humani papiloma virus (HPV) inficira gornji sloj kože.
 
Postoji više od 100 tipova HPV-a, a različiti tipovi izazivaju pojavu različitih vrsta bradavica. Oko 10 podtipova HPV virusa izaziva pojavu bradavica na koži.
 

Infekcija HPV-om – humanim papiloma virusom

HPV virus prodire u kožu ako je suva ili oštećena, kroz mikroranice ili ako postoje sitne posekotine i ogrebotine,

Nakon što virus uđe u kožu, posle perioda inkubacije koji može da traje i do nekoliko meseci, on izaziva umnožavanje epitelnih ćelija kože, što rezultira stvaranjem bradavice.

Virus se može širiti po koži obolele osobe ili preneti direktnim kontaktom na druge osobe, ili indirektno, na primer, preko površina koje su kontaminirane virusom.

Koji su faktori rizika za nastanak bradavica?

Neki ljudi su skloniji dobijanju bradavica od drugih. Faktori rizika uključuju preosetljivu suvu kožu, oslabljen imunitet, kao i česte posete mestima poput bazena ili teretana, gde su površine često vlažne i može doći do kontakta sa virusom.

Vrste bradavica

Bradavice se mogu razlikovati po izgledu i mestu na kojem se nalaze na telu

Najčešće vrste bradavica uključuju:

 • Veruccae plane – ravne bradavice na licu,
 • Papilomi – viseće bradavice lokalizovane na vratu i u prevojima (pazuh i prepone),
 • Moluske – sitne bradavice koje su veoma zarazne i lako se šire po telu,
 • Veruccae vulgaris koje se obično pojavljuju na rukama (obične bradavice),
 • Plantarne bradavice koje se pojavljuju na tabanima,

Većina bradavica je rezultat infekcije kože različitim tipovima HPV-a, dok Moluske izaziva grupa POX virusa.

Zašto je važno uklanjanje bradavica?

Uklanjanje bradavica je preporučljivo kako se ne bi širile dalje po licu, vratu i telu, ali i na druge ljude u našoj okolini. Uz to, preporuka je da se odstrane

 • posebno ako su bolne,
 • nalaze se na vidljivim mestima
 • ili uzrokuju nelagodnost.

Lečenjem se istovremeno smanjuje rizik od širenja virusa i poboljšava izgled i zdravlje kože.

Kako se efikasno uklanjaju virusne bradavice?

Dva su efikasna načina za uklanjanje virusnih bradavice:

 • radiotalasna dermatohirurška metoda i
 • lasersko uklanjanje virusnih bradavica.

Virusne bradavice – radiotalasno uklanjanje

Radiotalasno uklanjanje bradavica je najčešća metoda izbora za eliminaciju bradavica jer ima visok stepen izlečenja od preko 97%. Potreban je samo jedan tretman za skidanje bradavica.

Metoda je komforna uz korišćenje anestetika u obliku kreme a period oporavka kratak. Radiotalasno uklanjanje bradavica je efikasan način za njihovu eliminaciju, smanjujući rizik od širenja virusa i poboljšavajući izgled i zdravlje kože.

Virusne bradavice – lasersko skidanje

U zavisnosti od tipa bradavica i lokalizacije nekada je uklanjanje bradavica ablativnim Erbijum laserom bolje rešenje. Laser se najčešće preporučuje za

 • verrucae plane na licu
 • ili bradavice na šakama i stopalima.

Potrebna su 3 do 4 tretmana sa pauzama od 2 do 4 nedelje.

Naši lekari specijalisti dermatologije posle besplatnog konsultativnog pregleda će odlučiti koja metoda se preporučuje u konkretnom slučaju.

Virusne bradavice – radiotalasno uklanjanje cena

Cena za uklanjanje bradavica radiotalasnom metodom u poliklinici Diva zavisi od vrste, veličine i broja bradavica koje se skidaju tokom jednog tretmana:

 • za uklanjanje papiloma ili visećih bradavica cena je od 20 do 50 evra po bradavici (u dinarskoj protivvrednosti),
 • za uklanjanje verrucae vulgaris ili rožnatih bradavica cena je od 30 do 50 evra po promeni (u dinarskoj protivvrednosti).

Virusne bradavice – lasersko skidanje cena

Kao i u slučaju kada se virusne bradavice uklanjaju radio-talasima, cena za lasersko skidanje bradavica zavisi od vrste, veličine i broja bradavica koje se uklanjaju tokom jednog tretmana:

 • za uklanjanje verrucae plane cena je od 10 do 30 evra po bradavici (u dinarskoj protivvrednosti),
 • za uklanjanje verrucae vulgaris ili rožnatih bradavica cena je od 30 do 50 evra po promeni (u dinarskoj protivvrednosti).

Cene uklanjanja ostalih promena na koži možete pogledati u CENOVNIKU.

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje bradavica proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatan pregled bradavica ili procedure za skidanje bradavica u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled i uklanjanje bradavica u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.

Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

dr-spec-svetlana-bogdanovic-specijalista-estetske-hirurgije-i-otorinolaringologije-poliklinika-diva-beograd

Autor teksta:
dr spec. Svetlana Bogdanović, estetski hirurg

 • Osnivač poliklinike Diva
 • Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine.
 • Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji.
 • Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini.

Doktorka Svetlana Bogdanović završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji.

Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar