Česte zablude o mladežima

Zabluda o mladežima koju često čujemo je da ih ne treba dirati, odnosno uklanjati. To je netačno, jer se svaki zdrav mladež može odstraniti bez rizika po zdravlje. Ovo nije jedina zabluda koja prati mladeže, a ove su učestale.

zablude-o-mladezima-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

1. Mladeže ne treba dirati

Ovo je, kao što smo već pomenuli, najčešći mit o mladežima, a verovatno i najopasniji. Čak je preporučljivo uklanjanje mladeža , a naročito ako se oseća probadanje u predelu mladeža, ako se pojavilo crvenilo, peckanje, svrab ili se nalazi na mestu na kojem se često povređuje.
 
Na pravovremenoj dijagnostici i uklanjanju se insistira jer se u početnim fazama svi maligni tumori kože u potpunosti mogu izlečiti jednostavnom hirurškom ekscizijom.
 

2. Ako mladež ne boli, sve je u redu

Kada nastupi promena na mladežu on uopšte ne mora da boli. Već nagli i neuobičajen rast može da bude znak da je vreme da se obratite lekaru. Bol i krvarenje se javljaju u kasnijim stadijumima.
 

3. Došlo je do povrede mladeža, to je opasno

Mladež, kao i svaki drugi deo kože može da zarasta nakon povrede bez posledica, ali ako se nalazi na mestu na kojem je izložen stalnoj iritaciji, a povrede su učestale, trebalo bi ga ukloniti iz predostrožnosti.
 

4. Samopregled mladeža je dovoljan za uočavanje promena

Samopregledom je moguće uočiti rizične mladeže – one koji au asimetrični, sa nepravilnim ivicama, koji menjaju boju, veličinu i oblik… Ovaj stav je delimična zabluda, jer samopregled nije dovoljno precizan, već se uvek treba obratiti lakaru ako se primete bilo kakve promene, jer postoje i oni mladeži koji ne ispunjavaju ni jedan od navedenih kriterijuma – okruglasti su, ali njih karakteriše brz i iznenadan rast.
 

5. Samo su crni i izrazito tamni mladeži opasni

Iako takvi mladeži jesu razlog za posetu lekaru, promene mogu nastupiti i kod mladeža koji su svetliji, pa čak i bez pigmenta.
 

6. Samo veliki mladeži su problematični

Važi pravilo da ako na koži postoji mladež veći od 6mm treba ga redovno kontrolisati. Međutim, ako takav mladež ne menja ivice, boju ili oblik nema razloga za strah. S obzirom na to da promene mogu nastupiti i kod manjih mladeža, ne treba ih zanemarivati.
 

7. Karcinom ne može biti mladež koji ima dlaku

Kada nastupi promena na mladežu koji ima dlaku, ona i dalje postoji, a gubi se tek u poodmaklom stadijumu, kada maligne ćelije napreduju i uništavaju koren dlake.
 
I ne zaboravite, samopregled mladeža jeste važan, ali nije dovoljan da bi se utvrdilo da li su na mladežima nastupile promene i zato barem jednom godišnje posetite lekara specijalistu kako bi vam uradio dermoskopski pregled koji mu omogućava da vidi i ono što nije vidljivo golim okom.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar