Šta su sumnjivi mladeži?

Mladeži su definitivno još uvek tema koja sa sobom nosi puno nedoumica! A posebno kada se pominju sumnjivi mladeži!
Kao lekari, najčešće se u praksi susrećemo sa dva potpuno suprotna, ali jednako pogrešna stava kada je o mladežima i njihovom uklanjanju reč.

Šta su sumnjivi mladeži?
Postoje tako, na primer, oni koji misle da su mladeži potpuno bezazlene i bezopasne promene na koži, pa ih smatraju čak i estetski poželjnim ukrasima na licu ili telu, a postoje i oni koji misle da se mladeži ne smeju skidati jer njihovo uklanjanje povećava rizik od komplikacija. Oba ova stava su sasvim pogrešna i medicinski netačna!
 
Ovo je posebno važno naglasiti kada se govori o „sumnjivim mladežima“, koje bi trebalo redovno pratiti kod lekara specijaliste i to jednom do 2 puta godišnje.
 
Jer sumnjivi mladeži su promene na koži koje mogu ukazivati na mogućnost nastanka malignog melanoma, agresivnog oblika raka kože.

Sumnjivi mladeži ili zdravi – kako znati o kojima je reč?

Iako većina mladeža ne predstavlja zdravstveni rizik, u oko 30% slučajeva u okviru njih može nastati maligni melanom.

Zato je važno redovno pratiti svoje mladeže i kod bilo kakvih sumnjivih promena posetiti stručnjaka radi pregleda! Rano otkrivanje promene značajno povećava šanse za uspešno lečenje, a jedino lekar može uspostaviti pravilnu dijagnozu i dalji tok lečenja.

Zato ćemo vas u daljem tekstu upoznati sa tim kako se prepoznaju sumnjivi mladeži!

Ako stručnjak na osnovu pregleda proceni da je reč o sumnjivom mladežu, predložiće njegovo uklanjane. Postoje različite metode za uklanjanje mladeža, ali lekari specijalisti u poliklinici Diva preporučuju ISKLJUČIVO

zbog mogućnosti slanja mladeža na patohistološku analizu, što je ključno za zdravlje pacijenta. Izbor metode za uklanjanje mladeža zavisi od karakteristika mladeža i dijagnostičkih nalaza.

Šta su mladeži?

Mladeži, poznati kao melanocitni nevusi, su pigmentirane izrasline na koži. Većina nevusa je bezazlena, ali iz nekih može nastati maligni melanom, posebno ako postoje genetske predispozicije ili je povećana njihova izloženost UV zračenju.

Neki mladeži mogu spontano nestati, dok se drugi pojavljuju tokom života, posebno posle izlaganja suncu.

Šta su sumnjivi mladeži? Koji su znaci upozorenja?

Sumnjivi mladeži se mogu razlikovati od zdravih mladeža po nekoliko karakteristika, poznatih kao „ABCDE“ pravilo:

  1. Asimetrija mladeža (A – ASIMMETRY): Jedna polovina mladeža ne izgleda kao druga.
  2. Ivice mladeža (B – BORDERS): Ivice sumnjivih mladeža mogu biti nepravilne ili zupčaste, odnosno reckave.
  3. Boja mladeža (C – COLOUR): Sumnjivi mladeži mogu biti oni koji imaju više boja (crna, smeđa, ružičasta, bela, plava) ili neujednačenu boju.
  4. Prečnik mladeža (D – DIAMETER): Mladeži koji su veći od 6 mm (otprilike veličine gumice na kraju olovke) mogu biti razlog za zabrinutost.
  5. Evolucija mladeža – promene na mladežu (E – EVOLUTION): Svaka promena u veličini, obliku, boji ili simptomi kao što su svrab, bolno probadanje ili krvarenje razlog je da se javite lekaru.

Posebnu pažnju treba obratiti i na mladeže koji su izloženi konstantnoj iritaciji ili povređivanju (poput onih koji se nalaze na vratu, na mestima na kojima se nalaze bretele ili u predelu pojasa).

Sve su ovo znaci da je vreme za zakazivanje pregleda kod lekara specijaliste, kako bi on na osnovu kliničkog, a po potrebi i dermoskopskog pregleda mladeža doneo odluku da li je neophodno njegovo uklanjanje.

A šta kažu stručnjaci o uklanjanju mladeža?

Svi mladeži se mogu uklanjati, bez ikakvog rizika po zdravlje, čak je i izričit medicinski stav da je neophodno preventivno odstraniti mladeže koji pokazuju promene.

Ukoliko se uklanjanje mladeža koji je počeo da se menja ne uradi na vreme, on se može pretvoriti u jedan od najopasnijih tumora kože – maligni melanom.

Kada mladeži zaista postaju sumnjivi mladeži?

Mnogobrojne zablude u vezi sa mladežima mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, dovesti do bespotrebnih komplikacija i napredovanja bolesti i zato je edukacija na ovu temu neophodna!

Većina mladeža predstavlja samo benigne promene i ne nose nikakav rizik od maligne alteracije ali, nažalost, postoje i oni visokorizični koje je potrebno redovno pregledati, pratiti i blagovremeno ukloniti, pogotovo ako pokazuju gore navedene promene.

Dakle, pre samog pregleda potrebno je uzeti anamnezu, odnosno dobiti što više podataka o mladežu od samog pacijenta.

Šta će pre pregleda pitati lekar specijalista kada želi da utvrdi da li možda mogu da postoje sumnjivi mladeži na koži?

Neka od pitanja na koja je potrebno da pacijent odgovori su sledeća:

  • Koliko dugo je prisutan mladež? Da li od rođenja ili je nastao u ranoj mladosti?
  • Da li je od trenutka kada se pojavio menjao veličinu, oblik i boju?
  • Da li su promene bile nagle ili postepene?
  • Da li su promene nastale posle izlaganja suncu?
  • Da li je mladež možda krvario ili su se na njemu formirale krastice koje su se ljuštile?
  • Da li je neko od članova porodice lečen od malignog melanoma?

Ako je većina odgovora na ova pitanja pozitivna, obavlja se detaljan klinički i dermoskopski pregled, te se na osnovu svih podataka iz anamneze i pregleda konstatuje se da li je mladež sumnjiv (suspektan) i opasan po zdravlje.

Šta kada se nakon pregleda utvrdi da je mladež izmenjen i da na koži postoje sumnjivi mladeži?

U kategoriju suspektnih mladeža spadaju oni sa već uznapredovalim promenama, koje se, i kliničkim i dermoskopskim pregledom, teško mogu jasno razlikovati od početnog stadijuma malignog melanoma.

Obično se pregledom konstatuju više od tri promene koje ukazuju na početnu malignu alteraciju.

Najčešće su izmenjeni oblik i veličina, prisutna je i promena boje, odnosno neravnomerna distribucija pigmenta, a ivice mladeža su nepravilne i nazubljene.

Sve navedeno je zvono na uzbunu i neophodno je što pre tako izmenjen mladež odstraniti širokom klasičnom hirurškom ekscizijom.

A šta su opasni mladeži saznajte u tekstu Koji su opasni mladeži, kako izgledaju, kako prepoznati rizik od malignog melanoma i kada je važno obratiti se lekaru?

Sumnjivi mladeži – uklanjanje klasičnom hirurškom tehnikom u poliklinici Diva

Hirurgija se primenjuje u slučajevima displastičnih mladeža, promena koje upućuju na melanom, kongenitalnih nevusa, plavih nevusa i velikih ili iritirajućih mladeža.

Široka hirurška ekscizija podrazumeva dolazak do zdravog tkiva, kao i uklanjanje zdravog tkiva najmanje 5 mm oko obolelog mladeža. Izvodi se uz korišćenje lokalne anestezije i veoma je važno uraditi je uz OBAVEZNU PH analizu, kako bi se pod mikroskopom proverilo da li je oboleli mladež, koji je već potencijalno i početni stadijum malignog melanoma, otklonjen u celosti – po širini i po dubini.

Patohistološka analiza nam omogućava da precizno odredimo granice ekscizije i po potrebi i zbog još preciznije dijalgnostike potrebno je uraditi i detaljnu imunohistohemijsku analizu.

Važnost redovnih pregleda mladeža

Redovni dermatološki pregledi i samopregledi su ključni za rano otkrivanje sumnjivih mladeža i sprečavanje razvoja melanoma. Ne zanemarujte promene na koži i obratite se lekaru na vreme!

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje mladeža proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatan pregled pre hirurške intervencije za uklanjanje promena na koži u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre hirurške intervencije za uklanjanje promena na koži u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com.

Pregled ili proceduru možete zakazati svakog radnog dana od 9h do 20h
i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.
Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

dr-spec-svetlana-bogdanovic-specijalista-estetske-hirurgije-i-otorinolaringologije-poliklinika-diva-beograd

Autor teksta:
dr spec. Svetlana Bogdanović, estetski hirurg

  • Osnivač poliklinike Diva
  • Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine.
  • Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji.
  • Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini.

Doktorka Svetlana Bogdanović završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji.

Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar