sr POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d
sr POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d

Hiperhidroza – prekomerno znojenje – koja je procedura efikasna pri lečenju preteranog znojenja?

Hiperhidroza ili prekomerno znojenje je neprijatno stanje tokom kojeg dolazi do učestalog lučenja znoja u većim količinama nego što je to potrebno i uobičajeno. Dobra vest je da je ovu pojavu moguće uspešno lečiti efikasnom metodom u poliklinici Diva.

hiperhidroza-prekomerno-znojenje-lecenje-poliklinika-diva
Možda baš vi ili neko vama blizak ima nelagodnosti zbog preteranog znojenja ili prema medicinskom rečniku – hiperhidroze. Prekomerno znojenje se manifestuje najčešće u predelu pazušne regije, na stopalima ili dlanovima, a onoga kod koga se javlja često dovodi u neprijatne i nezgodne situacije. Pored toga što izaziva nelagodu u fizičkom smislu i može smetati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, često izaziva i psihičku nelagodu, te može uticati i na pojavu depresivnih epizoda i povlačenja iz društvenog života.
 

Šta je hiperhidroza – preterano znojenje i zašto se javlja?

 
Postoje 2 vrste hiperhidroze:
 • primarnom ili idiopatskom hiperhidrozom se smatra stanje prekomernog znojenja kada ne postoji nikakvo drugo oboljenje, dok je
 • sekundarna hiperhidroza kada se pojačano znojenje javlja pod uticajem infekcije, neuroloških ili endokrinih bolesti, sistemskih bolesti vezivnog tkiva, malignih bolesti ili povreda kičmenog stuba.

Uz to, do preteranog znojenja, u savremenom dobu, mogu dovesti i različiti hemijski agensi koje unosimo putem hrane, ali i pojedini lekovi. U oba slučaja prekomerno znojenje obično prestaje nakon njihovog unošenja u organizam.

Kada je reč o primarnoj hiperhidrozi, ona se javlja u 2 oblika:

 • fokalna hiperhidroza je stanje kod kojeg su pojačanim znojenjem zahvaćeni određeni delovi tela – pazuh, dlanovi, tabani, lice
 • a kod generalizovane hiperhidroze znojenje je prekomerno po celom telu.

Preterano znojenje se u najvećem broju slučajeva javlja u fokalnom obliku i to kombinovano na tabanima i dlanovima, zatim u pazušnoj regiji i na dlanovima (kod oko 15% do 20% slučajeva), dok je izraženo znojenje samo ispod pazuha zabeleženo kod 5% do 10% osoba sa ustanovljenom hiperhidrozom. Pojačano znojenje lica (kraniofacijalno znojenje) se javlja najređe i često je izazvano visokim temperaturama, veoma začinjenom hranom ili emocionalnom napetošću.

Hiperhidroza je nasledno stanje organizma i ukoliko je ima jedan od roditelja, verovatnoća da će se pojaviti kod deteta je oko 25%.

Kako lekar specijalista postavlja dijagnozu hiperhidroza?

Naše telo ima, u proseku, između 2 i 5 miliona znojnih žlezda, a najgušće su raspoređene na čelu, potiljku, ispod pazuha, na dlanovima i tabanima.

Znojenje je normalna funkcija organizma koja omogućava termoregulaciju. Kada su spoljašnje temperature visoke, znojimo se kako bi se održavala odgovarajuća telesna temperatura i može se ispoljiti na čitavom telu.

Situacije u kojima takođe može doći do znojenja su one tokom kojih dolazi do emocionalnog naboja, a tada se uglavnom znoje lice, pazušna regija, dlanovi i tabani. Ujedno, znojimo se i tokom fizičkih aktivnosti.

Da bi se utvrdilo da li osoba ima hiperhidrozu nije potrebno sproveti posebne testove. Klinička slika je vrlo očigledna s obzirom na to da je prekomerno lučenje znojnih žlezda vidljivo već i tokom samog pregleda. Takođe, na osnovu razgovora sa pacijentom jasno je o čemu se radi čim pomene da često ima fleke na odeći od znoja čak i kada nije bio u stresnim situacijama ili se bavio nekom fizičkom aktivnošću ili se izlagao visokim temperaturama.

Prekomerno znojenje se javlja kod oko 3% populacije i nije opasno po zdravlje, ali lekar može pacijenta uputiti na dodatne analize u slučaju kada posumnja da ga je izazvalo neko drugo oboljenje kako bi se tačno utvrdio uzrok i sprovela odgovarajuća terapija ukoliko je reč o sekundarnoj hiperhidrozi.

Kako se leči hiperhidroza – prekomerno znojenje?

Ima više načina za lečenje preteranog znojenja, a kao efikasan dokazao se tretman botoksom koji blokira nerve koji aktiviraju znojne žlezde, te se na taj način sprečava prekomerno lučenje znoja.

Kako u poliklinici Diva izgleda procedura eliminisanja preprekomernog znojenja?

Procedura lečenja preteranog znojenja u poliklinici Diva počinje pregledom lekara specijaliste, a kada se postavi dijagnoza, tretman počinje nanošenjem lokalnog anestetika u obliku kreme na kožu. Zatim se postavlja okluzivna folija, te se sačeka oko 30 minuta da lokalni anestetik počne da deluje. Potom se regija koja će se tretirati dezinfikuje i plasira se botoks po određenoj shemi.

Procedura apliciranja botoksa je:

 • zbog korišćenja lokalnog anestetika komforna za pacijenta,
 • bezbedna i
 • delotvorna.

Koliko traje tretman za lečenje preteranog znojenja u poliklinici Diva?

Procedura traje nekoliko minuta.

Koliko tretmana je potrebno da bi se videli efekti lečenja hiperhidroze?

Efekti lečenja hiperhidroze traju oko šest meseci, te se preporučuju dva dolaska na tretman tokom godinu dana.

Preporuka lekara nakon procedure lečenja prekomernog znojenja kada je reč o dezodoransima

Nakon procedure lečenja hiperhidroze pomoću botoksa nema ograničenja. Bitno je da se tokom prva 24 časa ne koristi ništa kada je reč o dezodoransima, a nakon toga može se koristi onaj koji vam odgovara.

Da li se u poliklinici Diva obavlja još neka procedura za smanjenje preteranog znojenja?

Alternativno rešenje je epilacija pazuha jer nakon nje dolazi do smanjenja znojnih žlezda, pa se na taj način umanjuje i proizvodnja znoja, ali ta procedura ne daje toliko efikasne rezultate kao tretman botoksom.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

2 Responses
 1. Nemanja

  Postovani/a,

  Imam 20 godina i prakticno od kada znam za sebe, primecujem znojenje na tabanima i dlanovima. Znojenje pazuha je pocelo tek sa nekih 17 godina. pre toga se nije javljalo. To mi stvara ogromne socijalne i psiholoske probleme pa sam zeleo da pitam, da li imate predlog kako se leciti u ovoj starosnoj dobi? Po prici mog oca, on se takodje u tinejdzerskom periodu suocavao sa istim problemom, manjeg obima, ali je kod njega na veliku srecu to proslo sa nekih 22 ili 23 godine. interesuje me takodje, da li se tako nesto i meni moze desiti? Takodje jedna interesantna stvar, koja ne znam da li je karakteristicna za sve ljude koji pate od ovoga, ali meni se veoma retko znoji bilo koji deo tela u kucnim uslovima, ali uz ubavezno nosenje carapa. Cim bih skinuo carape, znojenje bi opet pocelo.(i tako je uvek, bez obzira da li sam kod kuce ili napolju u papucama)
  Jos jednom, sta smatrate za najbolje resenje u ovim godinama?

  Srdacan pozdrav,
  Nemanja

  1. Poštovani Nemanja,

   Prekomerno znojenje u poliklinici Diva dr Bogdanović možemo rešiti uz pomoć dve procedure, botoksom ili Morfeusom 8. Najbolje bi bilo da zakažete konsultacije kako bismo videli koja bi Vam procedura odgovarala.

   Srdačan pozdrav!

   Vaša poliklinika Diva

Leave a Reply