Diva poliklinika > BLOG > Hiperhidroza – prekomerno znojenje – preterano ili pojačano znojenje – lečenje

Hiperhidroza – prekomerno znojenje – preterano ili pojačano znojenje - koja je procedura efikasna pri lečenju?

Hiperhidroza ili prekomerno znojenje je neprijatno stanje tokom kojeg dolazi do učestalog lučenja znoja u većim količinama nego što je to potrebno i uobičajeno. Dobra vest je da je ovu pojavu moguće uspešno lečiti efikasnom metodom u poliklinici Diva.

hiperhidroza-prekomerno-znojenje-pojacano-lecenje-poliklinika-diva-dr-bogdanovic
Pored toga što je znojenje jako važno jer reguliše toplotu tela i štiti od pregrevanja, može biti i veliki teret, pogotovo kad je u pitanju pojačano znojenje.
 
Brojne su nelagodnosti zbog preteranog znojenja ili prema medicinskom rečniku – hiperhidroze. Prekomerno znojenje se manifestuje najčešće u
 • predelu pazušne regije,
 • na stopalima ili
 • dlanovima,
Pored toga što izaziva nelagodu u fizičkom smislu i može smetati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, često izaziva i psihičku nelagodu.
 
Znoj luče znojne žlezde, a čovek ih ima više od 2 miliona po čitavom telu.
strucni-tim-lekari-specijalisti-estetski-hirurg-dermatolog-besplatne-konsultacije-poliklinika-diva-dr-bogdanovic
Za regulisanje znojenja je odgovoran autonomni nervni sistem. I dok dnevno izlučivanje znoja može varirati u svrhu regulisanja temperature, kod intenzivne fizičke aktivnosti može ići i do nekoliko litara, što se smatra normalnim.
 
Međutim, ako telo stvara znoj u količinama koje nisu potrebne za regulaciju temperature radi se o poremećaju, a takvo stanje se naziva hiperhidroza (prekomerno, pojačano, obilno ili preterano znojenje).
 

Besplatne konsultacije za proceduru za pojačano znojenje u Poliklinici Diva

BESPLATNU konsultaciju za proceduru kojom se uspešno tretira pojačano znojenje za Beograd, Novi Beograd ili Vračar sa lekarima poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Kako se leči hiperhidroza – pojačano znojenje?

Ima više načina za lečenje preteranog znojenja, a kao efikasan dokazao se tretman botoksom koji blokira prenos nervog impulsa koji aktivira znojne žlezde, te se na taj način sprečava prekomerno lučenje znoja.

Kako u poliklinici Diva izgleda procedura lečenja prekomernog znojenja?

Procedura lečenja preteranog znojenja u poliklinici Diva počinje pregledom lekara specijaliste, a kada se postavi dijagnoza, tretman počinje nanošenjem lokalnog anestetika u obliku kreme na kožu. Zatim se postavlja okluzivna folija, te se sačeka oko 30 minuta da lokalni anestetik počne da deluje. Potom se regija koja će se tretirati dezinfikuje i plasira se botoks po određenoj shemi.

Procedura apliciranja botoksa je:

 • zbog korišćenja lokalnog anestetika komforna za pacijenta zbog korišćenja lokalnog anestetika,
 • brza i
 • delotvorna.
hiperhirdroza-preterano-znojenje-prekomerno-znojenje-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Takođe, potrebno je redovno sprovoditi higijenske mere i koristiti odeću i obuću prvenstveno načinjenu od prirodnih materijala.

Koliko traje tretman za lečenje preteranog znojenja u poliklinici Diva?

Procedura traje oko 10 minuta.

Koliko tretmana je potrebno da bi se videli efekti lečenja hiperhidroze?

Efekti lečenja hiperhidroze traju oko šest meseci, te se preporučuju dva dolaska na tretman tokom godinu dana.

Šta je hiperhidroza – preterano znojenje (prekomerno znojenje) i zašto se javlja?

Postoje 2 vrste hiperhidroze:
 • primarnom ili idiopatskom hiperhidrozom se smatra stanje prekomernog znojenja kada ne postoji nikakvo drugo oboljenje, dok je
 • sekundarna hiperhidroza kada se pojačano znojenje javlja pod uticajem infekcije, neuroloških ili endokrinih bolesti, sistemskih bolesti vezivnog tkiva, malignih bolesti ili povreda kičmenog stuba.

Uz to, do preteranog znojenja, u savremenom dobu, mogu dovesti i različiti hemijski agensi koje unosimo putem hrane, ali i pojedini lekovi. U oba slučaja prekomerno znojenje obično prestaje nakon njihovog unošenja u organizam.

Kada je reč o primarnoj hiperhidrozi, ona se javlja u 2 oblika:

 • fokalna hiperhidroza je stanje kod kojeg su pojačanim znojenjem zahvaćeni određeni delovi tela – pazuh, dlanovi, tabani, lice
 • a kod generalizovane hiperhidroze znojenje je prekomerno po celom telu.

Preterano znojenje se u najvećem broju slučajeva javlja u fokalnom obliku i to kombinovano na tabanima i dlanovima, zatim u pazušnoj regiji i na dlanovima (kod oko 15% do 20% slučajeva), dok je izraženo znojenje samo ispod pazuha zabeleženo kod 5% do 10% osoba sa ustanovljenom hiperhidrozom. Pojačano znojenje lica (kraniofacijalno znojenje) se javlja najređe i često je izazvano visokim temperaturama, veoma začinjenom hranom ili emocionalnom napetošću.

Hiperhidroza je nasledno stanje organizma i ukoliko je ima jedan od roditelja, verovatnoća da će se pojaviti kod deteta je oko 25%.

hiperhidroza-preterano-znojenje-pojacano-znojenje-poliklinika-diva

Koji su uzroci prekomernog znojenja – pojačanog znojenja?

Uzroci obilnog znojenja mogu biti:

 • fiziološki
 • simptomatski i
 • genetski.

Fiziološki uzrok preteranog znojenja

Fiziološki uzrok hipertoze se javlja u stanju klimaksa, trudnoće ili na primer prekomernog fizičkog rada.

Simptomatski uzrok prekomernog znojenja

Simptomatska hiperhidroza je preterano znojenje koje prati simptome bolesti kao što su malarija, tuberkuloza ili upala pluća.

Genetski uzrok pojačanog znojenja

Genetska hiperhidroza je urođena sklonost za obilno znojenje.

Hiperhidroza – drugi uzroci

Preterano znojenje može biti i reakcija na uzimanje različitih supstanci kao što su lekovi, nikotin, alkohol…

Naravno, potrebno je pomenuti da i emotivni i psihički stresovi utiču na prekomerno znojenje. Navedene uzroke prate i simptomi kao što su drhtanje ruku i lupanje srca.

Na poremećaj znojenja utiče čak i oštećenje nervnog sistema.

Preterano znojenje – kada posumnjati na hiperhidrozu?

Postoje različiti nivoi hiperhidroze:

 • blaga hiperhidroza – karakteriše je pojačano znojenje ispod pazuha, dlanova i stopala,
 • umereno-teška hiperhidroza – javlja se prekomerno znojenje lica, zatim nastupa znojenje vrata, kapljice znoja se formiraju ispod pazuha, na dlanovima i stopalima,
 • ozbiljna hiperhidroza – počinje prekomernim znojenjem glave i vrata, kapljice znoja slivaju se iz pazuha, s dlanova i stopala.
konsultacije-lekari-specijalisti-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Kako lekar specijalista postavlja dijagnozu hiperhidroza?

Naše telo ima, u proseku, između 2 i 5 miliona znojnih žlezda, a najgušće su raspoređene na čelu, potiljku, ispod pazuha, na dlanovima i tabanima.

Znojenje je normalna funkcija organizma koja omogućava termoregulaciju. Kada su spoljašnje temperature visoke, znojimo se kako bi se održavala odgovarajuća telesna temperatura i može se ispoljiti na čitavom telu.

Zašto se javlja pojačano znojenje?

Situacije u kojima takođe može doći do pojačanog znojenja su one tokom kojih dolazi do emocionalnog naboja, a tada se uglavnom znoje lice, pazušna regija, dlanovi i tabani. Ujedno, znojimo se i tokom fizičkih aktivnosti.

Da bi se utvrdilo da li osoba ima hiperhidrozu nije potrebno sproveti posebne testove. Klinička slika je vrlo očigledna s obzirom na to da je prekomerno lučenje znojnih žlezda vidljivo već i tokom samog pregleda. Takođe, na osnovu razgovora sa pacijentom jasno je o čemu se radi čim pomene da često ima fleke na odeći od znoja čak i kada nije bio u stresnim situacijama ili se bavio nekom fizičkom aktivnošću ili se izlagao visokim temperaturama.

Prekomerno znojenje se javlja kod oko 3% populacije i nije opasno po zdravlje, ali lekar može pacijenta uputiti na dodatne analize u slučaju kada posumnja da ga je izazvalo neko drugo oboljenje kako bi se tačno utvrdio uzrok i sprovela odgovarajuća terapija ukoliko je reč o sekundarnoj hiperhidrozi.

Kod koga se javlja pojačano znojenje?

Pojačano znojenje se može javiti i kod muškaraca i žena, bez obzira na starosnu dob pacijenta.

Preporuka lekara nakon procedure lečenja prekomernog znojenja kada je reč o dezodoransima

Nakon procedure lečenja hiperhidroze pomoću botoksa nema ograničenja. Bitno je da se tokom prva 24 časa ne koristi ništa kada je reč o dezodoransima, a nakon toga može se koristi onaj koji vam odgovara.

epilacija-pazuha-alternativno-resenje-za-lecenje-hiperhidroze-pojacanog-znojenja-poliklinika-diva

Da li je lečenje pojačnog znojenja opasno?

Neželjene reakcije su retke, potrebno je samo obavestiti lekara specijalistu ukoliko imate alergijske reakcije na određene supstance.

Da li se u poliklinici Diva obavlja još neka procedura za smanjenje preteranog znojenja?

Alternativno rešenje je epilacija pazuha jer nakon nje dolazi do smanjenja znojnih žlezda, pa se na taj način umanjuje i proizvodnja znoja, ali ta procedura ne daje toliko efikasne rezultate kao tretman botoksom.

Da li pojačano znojenje ukazuje na neki zdravstveni problem?

Ne nužno, u situaciji kada lekar specijalista posumnja da je razlog za prekomerno znojenje druge zdravstvene prirode, uptiće vas na specijalistički pregled.

Hiperhidroza lečenje – cena

Cena lečenja prekomernog znojenja u regiji pazuha kreće se od 380 do 450 evra u dinarskoj protivvrednosti.
 
Za cene ostalih procedura pogledajte naš CENOVNIK.
 

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za prekomerno znojenje i proceduru kojom se leči hiperhidroza u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled i proceduru za pojačano znojenje u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

Koautor: dr spec. Slavica Peković

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.
2 Responses
 1. Nemanja

  Postovani/a,

  Imam 20 godina i prakticno od kada znam za sebe, primecujem znojenje na tabanima i dlanovima. Znojenje pazuha je pocelo tek sa nekih 17 godina. pre toga se nije javljalo. To mi stvara ogromne socijalne i psiholoske probleme pa sam zeleo da pitam, da li imate predlog kako se leciti u ovoj starosnoj dobi? Po prici mog oca, on se takodje u tinejdzerskom periodu suocavao sa istim problemom, manjeg obima, ali je kod njega na veliku srecu to proslo sa nekih 22 ili 23 godine. interesuje me takodje, da li se tako nesto i meni moze desiti? Takodje jedna interesantna stvar, koja ne znam da li je karakteristicna za sve ljude koji pate od ovoga, ali meni se veoma retko znoji bilo koji deo tela u kucnim uslovima, ali uz ubavezno nosenje carapa. Cim bih skinuo carape, znojenje bi opet pocelo.(i tako je uvek, bez obzira da li sam kod kuce ili napolju u papucama)
  Jos jednom, sta smatrate za najbolje resenje u ovim godinama?

  Srdacan pozdrav,
  Nemanja

  1. Poštovani Nemanja,

   Prekomerno znojenje u poliklinici Diva dr Bogdanović možemo rešiti uz pomoć dve procedure, botoksom ili Morfeusom 8. Najbolje bi bilo da zakažete konsultacije kako bismo videli koja bi Vam procedura odgovarala.

   Srdačan pozdrav!

   Vaša poliklinika Diva

Ostavite komentar