Diva poliklinika > BLOG > Radiotalasna hirurška metoda > Moluske – Molluscum contagiosum – virusne bradavice

Moluske – Molluscum contagiosum – virusne bradavice

Virusne bradavice (moluske) su specifična vrsta bradavica jer izgledaju kao sitne bubuljice, a izuzetno su zarazne i veoma brzo se šire po koži. Vrlo je bitno da se što pre počne sa lečenjem jer je to jedini način da se zaustavi njihovo rasejavanje. Ranije su moluske nosile naziv “dečije bradavice“ jer su karakteristične za dečiji uzrast ali mogu se javiti i kod odraslih kao polno prenosiva bolest. Tada takođe zahtevaju brzu reakciju i lečenje jer se mogu preneti i na partnera.

diva-poliklinika-moluske-virusne-bradavice

Kako nastaju virusne bradavice?

Virusne bradavice su posledica infekcije humanim papiloma virusom (HPV). Njihovu pojavu na koži izaziva 10 podtipova humanog papiloma virusa. Važno je napomenuti da smo sa HPV virusom svi svakodnevno u kontaktu, kao i da od jačine našeg imunog sistema zavisi da li ćemo se virusom zaraziti ili ne. 

Kako se prenose virusne bradavice?

Virusne bradavice predstavljaju pre svega zdravstveni problem jer se sa jednog mesta na telu mogu preneti, izuzetno lako i brzo, i na druge delove , kao i na druge ljude. Do infekcija najčešće dolazi kada virus uđe u telo kroz male povrede ili pukotine na koži. Dakle, virusne bradavice se prenose dodirom, češanjem bradavica, njihovim otkidanjem i na razne druge načine 

Šta su virusne bradavice (moluske)?

Virusne bradavice (moluske) su bradavičasti izraštaju u obliku kupolastih papulica na koži veličine 2 do 6 mm uobičajene boje kože, staklaste površine sa centralnim pupčastim udubljenjem. Obično ne daju nikakve tegobe osim u slučaju hronične iritacije ili ako se povrede dolazi do njihove inflamacije (upale), naglog rasta i širenja po licu i telu.

Klinički oblici virusnih bradavica – moluski

  • Prvi tip moluski se javlja kod dece, a lokalizuje se na licu, trupu ili ekstremitetima.
  • Drugi tip se javlja kod odraslih i predstavlja polno prenosivu bolest koja se prenosi seksualnim kontaktom. Promene se nalaze na mestu kontakta – stomak, butine ili polni organi.
  • Treći tip se javlja kod imunodeficijentnih osoba koje pate od bolesti koje smanjuju imunitet ili kod pacijenta koji dobijaju imunosupresivnu terapiju. Ovaj oblik je često klinički atipičan progresivnog toka i često otporan na terapiju. Pacijenti često moluske mešaju sa aknama jer liče na sitne bubuljice ili sa bradavicama i keratozama.

Koji su uzročni faktori za nastanak moluske?

Kao uzročnici nastanka moluski dokazani su Molluscum contagiosum virusi koji pripadaju gupi Poxvirusa.

Infekcija ovim virusom je moguća pri neposrednom kontaktu.

Vreme od kontakta do pojave virusnih bradavica je 3 do 7 nedelja.

S obzirom na to da su moluske virusnog porekla postoji mogućnost samostalnog širenja po telu sa jednog mesta na drugo (autoinokulacija) i prenošenja virusa osobama sa kojima je oboleli u bliskom kontaktu.

Zašto virusne bradavice treba energično lečiti?

Moluske su vrlo zarazne virusne bradavice i veoma se brzo šire pa je neophodno njihovo energično lečenje. Uklanjanjem promena se sprečava njihovo dalje širenje po koži ili prenošenje infekcije na bliske osobe.

Koje su metode lečenja za uklanjanje virusnih bradavica moluski?

Metode lečenja su:

Na osnovu obimnih studija rađenih i u svetu i kod nas radiotalasna metoda je pokazala visoku efikasnost, procenat izlečenja je 97%, dok druge metode poo statistikama ne prelaze 60% do 75% uspešnosti.

Osim efikasnosti, radio-talasi daju i dobar estetski rezultat jer se moluske otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od nekoliko sekundi, komforno (koristi se anestetik uobliku kreme) i sa jedva primetnim ožiljcima – što zavisi od tipa kože, njenoj sklonosti ka stvaranju ožiljaka i godina pacijenta.

Za samo 10 do 15 minuta moguće je odstaniti 20 do 30 promena. Uklanjanje je jednostavno i komforno uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Kako odabrati lekara za uklanjanje virusnih bradavica (moluski)?

Neprijatna iskustva sa radio-talasima moguće je doživeti samo ako ih uklanjaju lekari bez potrebnog znanja i iskustva. Naravno za iskusnog radiotalasnog hirurga to su vrlo jednostavne intervencije bez obzira na veličinu ili lokalizaciju, zato mudro birajte gde ćete se lečiti.

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje virusnih bradavica proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatno pregledanje pre procedure uklanjanja virusnih bradavica u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled i uklanjanje virusnih bradavica u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

  • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska 34 – Stari Grad,
  • DIVA Estetic Njegoševa 19a – Slavija – Vračar,
  • DIVA Dermal Z. Đinđića 125d – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.

Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.

 

Vaša „poli klinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar