Moluske – Molluscum contagiosum – virusne bradavice

Moluske su izuzetno zarazne bradavice i veoma se brzo šire.
Uklanjanjem promena se sprečava njihovo dalje širenje po koži ili prenošenje.

diva-poliklinika-moluske-virusne-bradavice

Šta su moluske

Moluske su bradavičasti izraštaju u obliku kupolastih papulica na koži veličine 2 – 6 mm boje normalne kože, staklaste površine sa centralnim pupčastim udubljenjem. Obično ne daju nikakve tegobe osim u slučaju hronične iritacije ili ako se povrede dolazi do njihove inflamacije ( upale ), naglog rasta i bolova.

Klinički oblici moluski

  • Prvi tip moluskise javlja kod dece a lokalizuje se na licu, trupu ili ekstremitetima.
  • Drugi tip se javlja kod odraslih i predstavlja polno prenosivu bolest koja se prenosi seksualnim kontaktom. Promene se nalaze na mestu kontaktastomak, butine ili polni organi.
  • Treći tip se javlja kod imunodeficijentnih osoba koje pate od bolesti koje smanjuju imunitet ili kod pacijenta koji dobijaju imunosupresivnu terapiju. Ovaj oblik je često klinički atipičan progresivnog toka i često otporan na terapiju. Pacijenti često moluske mešaju sa aknama jer liče na sitne bubuljice ili bradavicama i keratozama.

Koji su uzročni faktori nastanka moluski

Kao uzročnici nastanka moluski dokazani su Molluscum contagiosum virusi koji pripadaju gupi Poxvirusa.

Infekcija ovim virusom je moguća pri neposrednom kontaktu.

Vreme od kontakta do pojave papiloma je 3 – 7 nedelja.

Obzirom na virusno poreklo postoji mogućnost samostalnog širenja po telu sa jednog mesta na drugo (autoinokulacija) i prenošenja virusa osobama sa kojima je oboleli u bliskom kontaktu.

Zašto moluske treba energično lečiti

Moluske su vrlo zarazne bradavice i veoma se brzo šire pa je neophodno njihovo energično lečenje. Uklanjanjem promena se sprečava njihovo dalje širenje po koži ili prenošenje infekcije na bliske osobe.

Koje su metode lečenja moluski

Metode lečenja su tečni azot, elektrokauterizacija, odstranjivanje laserom ili radiotalasna metoda.

Na osnovu obimnih studija rađenih i u svetu i kod nas radiotalasna metoda je pokazala visoku  efikasnost, procenat izlečenja je 97 %, dok druge metode poo statistikama ne prelaze 60 – 75 % uspešnosti. Osim efikasnosti radiotalasi frekvence daju i dobar estetski rezultat jer se moluske otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom u trajanju od nekoliko sekundi, bezbolno ( koristi se anestetik uobliku kreme ) I sa jedva primetnim ožiljcima. Za samo nekoliko  minuta moguće je odstaniti 20 – 30 promena. I sami pacijenti su najzadovoljniji primenom radiotalasa. Uklanjanje je jednostavno i bezbolno uz korišćenje anestezije u obliku kreme.

Kako odabrati lekara

Neprijatna iskustva sa radiotalasima možete doživeti samo ako vam rade lekari bez potrebnog znanja I iskustva. Naravno za iskusnog radiotalasnog hirurga to su vrlo jednostavne intervencije bez obzira na veličinu ili lokalizaciju, zato mudro birajte gde ćete se lečiti.

Autor teksta Dr spec Svetlana Bogdanović Rašković Specijalista
plastične hirurgije sa 20 godina  iskustva u radiotalasnoj hirugiji

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply