Lasersko uklanjanje tetovaža i obrva

NANO Q SWITCHED laser se dokazao u kliničkoj praksi kao izuzetno efikasan i bezbedan laser za uklanjanje tetovaža i tetoviranih obrva sa odsustvom rizika za oštećenje okolnih tkiva. Ovo je siguran način da se tetovaža eliminiše i izbledi. Prvi efekti su vidljivi odmah nakon tretmana, pigment je svetliji, raspršen u sitne čestice i postepeno se eliminiše.

Lasersko uklanjanje tetovaža i obrva - klinika Diva

Lasersko uklanjanje tetovaža i obrva – sve što treba da znate o ovoj proceduri

Zbog želje za promenom, mnogi se okreću ka laserskom uklanjanju tetovaža i obrva. Ali kako zapravo ova tehnologija briše utisnute boje sa kože? Objasnićemo u daljem tekstu.

Koji sve načini postoje za uklanjanje tetovaža?

Uspešno uklanjanje tetovaže zavisi od više faktora. Od veličine tetovaže, mesta na kojem je urađena, od organizma i starosti tetovaže do načina na koji je urađena… Ali i od načina na koji se uklanja.

Važno je naglasiti da se profesionalno urađene tetovaže lakše uklanjanju jer je boja ravnomerno naneta na istu dubinu u koži.

Postoji nekoliko načina za uklanjanje tetovaže, ali većina njih nije primenjiva na obrve ili su zastareli i mogu ostaviti ožiljke:

 • Lasersko uklanjanje tetovaža je delotvorno i primenjivo i na obrve, te predstavlja zlatni standard jer je ovaj način BEZBEDAN i KOMFORAN. Laser deluje direktno i precizno na pigment, bez uticaja na okolnu kožu.
 • Dermoabrazijom se tetovaža skida tako što se koža “peskari” abrazivnom pastom i četkom ili diskom kako bi se uklonio površinski sloj u kojem se nalazi boja, te postoji mogućnost pojave ožiljaka. Nije primenjivo na obrve.
 • Kriohirurgija zahteva da se oblast na kojoj se nalazi tetovaža zaledi, odnosno tetovaža se skida pomoću tečnog azota tako što se smrzavanjem uništava pigment. Ova metoda takođe može ostaviti ožiljke i nije primenjiva na obrve.
 • Skidanje tetovaže salicilnom kiselinom je u stvari hemijski piling koji dovodi do ljuštenja kože kako bi se pigment uklonio. Nije idealno za obrve i može biti potrebno nekoliko meseci pa do nekoliko godina da se pigment ukloni.
 • Eksfolijacijom se tetovaža skida tako što se uklanjaju površinski slojevi kože posebnim aparatom koji vrši piling kože, nije primenjivo na obrve i potrebno je mnogo ponavljanja sa neizvesnim rezultatom.
 • Hirurško uklanjanje tetovaže zahteva uklanjanje dela kože, a ponekad zahteva i presađivanje kože sa drugih delova tela. Često ostavlja veoma vidljive ožiljke i ne može se primeniti na obrve.

Zbog benefita koje ima, lasersko uklanjanje tetovaža i obrva postalo je zlatni standard u savremenom svetu.

Koji laser koristimo u poliklinici Diva za uklanjanje tetovaža i obrva?

Prilikom izbora lasera koji će se koristiti za uspešno uklanjanje tetovaža i obrva važno je odlučiti se za onaj koji ima dovoljno jaku energiju da utiče na različite boje.

Upravo takav je NANO Q SWITCHED laser, jer poseduje 2 različite talasne dužine koje targetiraju čitav spektar boja.

Kako funkcioniše lasersko uklanjanje tetovaža i obrva?

Lasersko uklanjanje tetovaža i obrva radi se specijalizovanim laserom koji emituje zrak na određenim talasnim dužinama. Laser koji koristimo u poliklinici Diva je dizajniran da precizno cilja pigment u tetovaži ili obrvi, ne oštećujući okolno tkivo.

Kada laser prodre u kožu, njegova svetlost se apsorbuje u pigmentu tetovaže. Tokom procedure laserski zrak fotoakustičnim efektom razbija pigment na sitne fragmente koji potom bivaju odstranjeni ćelijama imunog sistema, fagocitima, dok okolno tkivo ostaje netaknuto.

Proces može zahtevati više tretmana, zavisno od veličine, boje i starosti tetovaže ili obrva.

Za eliminaciju raspršenog pigmenta putem fagocitoze potrebno je 8 do 10 nedelja nakon procedure kada se tretman ponavlja.

Koji sve pigment može da ukloni ovaj laser?

Boje koje se lako uklanjaju laserom:

 • Crna
 • Tamno plava
 • Tamno braon
 • Tamno zelena

Boje koje se teže uklanjaju laserom:

 • Svetlo plava
 • Svetlo zelena
 • Crvena
 • Narandžasta
 • Žuta

Ovo je zato što laser cilja pigment tetovaže, a različite boje pigmenta apsorbuju svetlost na različite načine. Laser koji se koristi za uklanjanje tetovaža ima određenu talasnu dužinu koja je usklađena sa talasnom dužinom određenih boja pigmenta. Tako će laser biti efikasniji u razbijanju pigmenata koji apsorbuju svetlost na istoj talasnoj dužini.

QSW 1064 nm je idealan za tretiranje tamnijih tetovaža, dok je talasna dužina od 532 nm efikasna za tretiranje svetlijih boja uključujući crvenu i narandžastu.

A visok stepen mogućnosti prilagođavanja parametara ovog lasera individualnim potrebama svakog pacijenta omogućava postizanje odličnih rezultata.

Koliko tretmana je potrebno za lasersko uklanjanje tetovaža i obrva?

Broj tretmana kao i krajnji efekat kada se radi lasersko uklanjanje tetovaža i obrva zavise od boje ili broja boja na tetovaži (za višebojne tetovaže je potreban veći broj tretmana), površine i gustine nanošenja boje, vrste boje koja se koristila, dubine tetovaže, lokalizacije, tipa kože kao i pacijentove individualne reakcije na laserski tretman.

Kako bi se uklonila tetovaža potrebno je uraditi seriju tretmana. Najčešće od 3 do 5 tretmana za obrve ili 5 do 8 tretmana za tetovaže na telu sa pauzama od 8 do 10 nedelja između procedura.

Koliko traje tretman za uklanjanje tetovaža i obrva?

Trajanje tretmana zavisi od veličine tetovaže koja se uklanja i može biti od 10 minuta (za manje tetovaže) do 45 min (za veće tetovaže).

Da li uklanjanje tetovaža i obrva boli?

Prilikom uklanjanja tetovaže oseća se blago peckanje jer se koristi forsirano hlađenje pomoću posebnog cooling aparata što obezboljuje tretman. Naši pacijenti opisuju ovu proceduru kao prilično komfornu.

Prednosti laserskog uklanjanja tetovaža i obrva

Bezbedan je

Laserski zrak cilja pigment tetovaže, dok okolno tkivo ostaje netaknuto.

Klinički odobren

Laser je odobren od strane Američke uprave za lekove (FDA).

Vidljivi rezultati

Prvi rezultati se vide već nakon prvog tretmana.

Minimalno invazivan tretman bez ožiljaka

Deluje samo na pigment, a dodatno utiče na regeneraciju kože.

Brz oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima

Već 2 do 3 dana nakon procedure nema nikakvog crvenila.

Bez krvarenja

Laser ne pravi rane.

Bez neželjenih efekata

Kratkotrajno crvenilo brzo prolazi

Siguran tretman za sve tipove kože

Tip kože nema uticaja na to da li se ovaj laser može primeniti.

Za koga je ovaj tretman?

Za sve one koi žele uklanjanje tetovaža ili obrva. Pre same procedure obavljaju se BESPLATNE konsultacije sa našim iskusnim lekarima specijalistima koji će na osnovu toga utvrditi koliko je tretmana potrebno i dati dalja uputstva.

Lasersko uklanjanje tetoviranih obrva

U poslednjih desetak godina, tetoviranje obrva je postalo veoma popularno. Japanske, puder, tetovirane obrve, mikroblejding – različite su tehnike koje se primenjuju kako bi obrve bile simetrične, lepo oblikovane i da izgledaju što prirodnije. Ipak, ukoliko obrve ne budu zadovoljavajuće, ili postoji potreba za promenom boje, rešenje je lasersko uklanjanje tetoviranih obrva.

Kao i kada je reč o uklanjanju tetovaža, za skidanje obrva izbor je NANO Q SWITCHED laser. To je zato što on deluje samo na pigment, ali ne i na okolno tkivo. Oporavak traje kratko, samo oko 2 dana. Tretman je brz i traje oko desetak minuta. Da bi pigment izbledeo potrebno je oko 3 dana, što zavisi od individualnih odlika pacijenta i tipa tetovaže.

Idealno je što se ova procedura može raditi tokom cele godine, bez obzira na godišnje doba.

Lasersko uklanjanje tetovaža i obrva – iskustva

Milena. L. iz Beograda podelila je svoje iskustvo sa uklanjanjem tetovaže sa obrva:
“Moje iskustvo je odlično! Na početku, na besplatnim konsultacijama, imala sam puno pitanja za doktorku koja mi je na sve odgovorila. Objasnila mi je kako funkcioniše proces, šta mogu da očekujem i koliko tretmana će biti potrebno. Odlučila sam se za lasersko uklanjanje obrva jer nisam bila zadovoljna kako izgledaju, a i boja se nije uklapala sa mojom bojom kose. Sama procedura je prilično brza. Nakon svakog tretmana kod mene je bilo prisutno blago crvenilo koje je trajalo odprilike jedan dan. Postepeno, tetovaža na mojim obrvama je postajala sve bleđa i nakon 3 tretmana sam bila zadovoljna krajnjim rezultatom.

Lasersko uklanjanje tetovaža i obrva – slike pre i posle

Na fotografiji je tetovaža tokom procedure i neposredno nakon tretmana.

Kako izgleda tretman za uklanjanje tetovaža i obrva?

Prvo se očisti oblast kože koja će se tretirati laserom. S obzirom na to da se tokom procedure koristi system hlađenja koji obezboljava ceo proces, nema potrebe za anestezijom. Potom se laserski zrak usmerava na mesto gde se nalazi tetovaža i cilja pigment baš tamo gde se nalazi u koži. Tokom procedure pacijenti imaju zaštitne naočare.
 
Zanimljivo je da laser ne samo da uklanja tetovaže i obrve, već ujedno deluje i na regeneraciju kože na tom mestu, jer podstiče sintezu kolagena i elastina.
 

Da li postoje nuspojave – neželjeni efekti?

 
Neposredno nakon tretmana može doći do blagog otoka i crvenila što predstavlja očekivanu reakciju kože i prolaznog je karaktera (prolazi u proseku za maksimum 2 do 3 dana).
 

Da li je bezbedno uklanjanje tetovaža i obrva laserom?

Jeste i to je jedan od razloga popularnosti ove procedure, jer nema ožiljaka niti oštećenja. Laser je odobren od strane Američke uprave za lekove (FDA).

Saveti lekara specijalista za negu kože nakon tretmana

 • Tretiranu regiju ne izlagati suncu,
 • koristiti kremu sa zaštitnim faktorom,
 • izbegavati saunu i korišćenje bazena 2 nedelje nakon tretmana,
 • izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost 7 do 10 dana nakon tretmana,
 • koristiti negu za brzu epitalizaciju po savetu dermatologa.

Kontraindikacije za uklanjanje tetovaža i obrva laserom

 • Bakterijske ili virusne infekcije,
 • trudnoća i dojenje,
 • terapija izotretinoinom (unazad 6 meseci),
 • osunčana koža,
 • vitiligo,
 • epilepsija,
 • upotreba fotosenzitivnih lekova.

Uklanjanje tetovaža i obrva – cena

 
Cena za lasersko uklanjanje tetovaža u poliklinici Diva zavisi od regije koja se tretira i njene veličine:
 • Lasersko skidanje tetoviranih obrva je 100 evra po tretmanu (u dinarskoj protivrednosti),
 • Lasersko uklanjanje tetovaža na telu je od 100 do 250 evra po tretmanu – u zavisnosti od veličine tetovaže (u dinarskoj protivrednosti).
 • Za cene drugih procedura pogledajte naš CENOVNIK.

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje mladeža proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

 

Zakazivanje za besplatno konsultacije pre procedure za lasersko uklanjanje tetovaža i tetoviranih obrva Beograd

U poli klinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure za lasersko uklanjanje tetovaža i obrva u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.

Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

dr-spec-svetlana-bogdanovic-specijalista-estetske-hirurgije-i-otorinolaringologije-poliklinika-diva-beograd

Autor teksta:
dr spec. Svetlana Bogdanović, estetski hirurg

 • Osnivač poliklinike Diva
 • Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine.
 • Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji.
 • Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini.

Doktorka Svetlana Bogdanović završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji.

Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar