Kako prepoznati rizičan mladež?

Skoro svaka odrasla osoba na licu i telu u proseku ima od 20 do 40 mladeža. Sa nekima se rađamo, dok se drugi pojavljuju kako godine prolaze i to nikako nije razlog za paniku jer mladeži u većini slučajeva predstavljaju potpuno benigne promene na koži. Međutim, nisu svi bezazleni i zato bi trebalo da posetite dermatologa ili plastičnog hirurga jednom u godini dana, kako bi ih pregledao.

kako-prepoznati-rizican-mladez-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

U našem narodu postoji izreka: “Bolje sprečiti, nego lečiti”, i to je upravo ono što treba raditi kada je reč o mladežima. Redovne kontrole kod dermatologa ili plastičnog hirurga mogu biti presudne za prevenciju raka kože. Jer, ako se promena na mladežu uoči na vreme, tada je moguće sprečiti da dođe do malignog melanoma.

Između dve redovne kontrole mladeža kod lekara specijaliste, i sami možete obaviti pregled, kako biste uočili da li je došlo do bilo kakve promene, odnosno da li je mladež rizičan, te se javili lekaru.

Sve nagle promene na mladežima, kao što su nagli rast, promena oblika menjanje boje, krvarenje mladeža, pojava krastica na mladežima, svrab, bol, upala, crvenilo oko mladeža ili povreda, znaci su da je potrebno javiti se lekaru specijalisti koji će za početak obaviti klinički pregled i dermoskopiju, jer takav mladež može biti “opasan”. Što je više ovakvih znakova, povećava se rizik za razvoj melanoma.

 

Sve nagle promene na mladežima znaci su da je potrebno javiti se lekaru specijalisti koji će za početak obaviti klinički pregled i dermoskopiju.

 

Naravno, samopregled mladeža nije pouzdan metod, ali vas može alarmirati da se pravovremeno obratite lekarima za pomoć.

Samopregled mladeža u 5 koraka

Kada pregledate mladeže, jedan po jedan, ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju kako biste znali da li se među njima nalazi i neki “opasan” mladež:

  1. Simetričnost mladeža

Mladeži koji su manje rizični su pravilnog oblika, bilo da su okrugli, duguljasti ili ovalni. Ukoliko primetite da imate asimetričan mladež, neka ga pregleda lekar specijalista.

  1. Ivice mladeža

Prilikom samopregleda obratite pažnju na ivice mladeža. Ako su “čiste”, ravne i bez obrisa, nema razloga za brigu. Lekaru se obratite ukoliko su ivice mladeža nejednake boje, reckave ili nepravilne.

  1. Boja mladeža

Manje rizični mladeži imaju boju od svetlokestenjaste do tamno smeđe. Razlog za javljanje doktoru su jako tamni, crni mladeži.

  1. Veličina mladeža

Lekaru se treba obratiti i ako je mladež veći od 6 milimetara, međutim, to nije znak za opasnost, ako takav mladež nije promenio oblik, ivice i boju.

  1. Promena mladeža

Vreme je za specijalistički pregled ako su na mladežu nastupile promene kao što su: zapaljenja, vlaženje, bol, krvarenje, hiperpigmentacija i depigmentacija.

 

Naučnici se slažu da se tek jedan u 100.000 mladeža pretvara u melanom, a adekvatnim pregledom lekara specijaliste utvrdi se 95% melanoma. Ako se, nakon ustanovljene dijagnoze, promenjeni mladež odstrani u početnoj fazi, izlečenje je gotovo sigurno.

 

Uklanjanje mladeža

 

Uz sve navedeno, ako bilo gde na telu imate mladež koji često povređujete, najbolje ga je ukloniti, bez obzira na to da li je razlog estetski, praktičan ili zdravstveni. Jer, svaki zdrav mladež se može ukloniti potpuno bezbedno kada to rade stručna lica, dok se uklanjanje rizičnih mladeža, pre promena, itekako preporučuje.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply