Diva poliklinika > PROCEDURE > SKIDANJE MLADEŽA HIRURŠKIM TEHNIKAMA > Kako prepoznati rizičan mladež?

Kako prepoznati rizičan mladež?

Skoro svaka odrasla osoba na licu i telu u proseku ima od 20 do 40 mladeža. Sa nekima se rađamo, dok se drugi pojavljuju kako godine prolaze i to nikako nije razlog za preteranu brigu jer mladeži u većini slučajeva predstavljaju potpuno benigne promene na koži. Međutim, nisu svi bezazleni i zato je preporuka da se jednom godišnje obavi pregled mladeža kod dermatologa ili plastičnog hirurga.

kako-prepoznati-rizican-mladez-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

U našem narodu postoji izreka: “Bolje sprečiti, nego lečiti”, i to je upravo ono što treba raditi kada je reč o mladežima. Redovne kontrole kod dermatologa ili plastičnog hirurga mogu biti presudne za prevenciju raka kože. Jer, ako se promena na mladežu uoči na vreme, tada je moguće sprečiti da dođe do malignog melanoma.

Između dve redovne kontrole mladeža kod lekara specijaliste, i sami možete obaviti pregled, kako biste uočili da li je došlo do bilo kakve promene, odnosno da li je mladež rizičan, te se javili lekaru.

Sve nagle promene na mladežima, kao što su nagli rast, promena oblika menjanje boje, krvarenje mladeža, pojava krastica na mladežima, svrab, bol, upala, crvenilo oko mladeža ili povreda, znaci su da je potrebno javiti se lekaru specijalisti koji će za početak obaviti klinički pregled i dermoskopiju, jer takav mladež može biti “opasan”. Što je više ovakvih znakova, povećava se rizik za razvoj melanoma.

 

Sve nagle promene na mladežima znaci su da je potrebno javiti se lekaru specijalisti koji će za početak obaviti klinički pregled i dermoskopiju.

 

Naravno, samopregled mladeža nije pouzdan metod, ali je bitan za pravovremeno javljanje lekarima specijalistima i zakazivanje pregleda.

Samopregled mladeža u 5 koraka

Kada se pregledaju mladeži, jedan po jedan, ovo su stvari na koje je potrebno obratiti pažnju kako bi se utvrdilo da li se među njima potencijalno nalazi i neki mladež koji je potrebno možda i ukloniti:

  1. Simetričnost mladeža

Mladeži koji su manje rizični su pravilnog oblika, bilo da su okrugli, duguljasti ili ovalni. Ukoliko se primeti da na koži postoji asimetričan mladež, neophodno je da ga pregleda lekar specijalista.

  1. Ivice mladeža

Prilikom samopregleda treba da se obrati pažnja i na ivice mladeža. Ako su “čiste”, ravne i bez obrisa, nema razloga za brigu. Lekaru se obratite ukoliko su ivice mladeža nejednake boje, reckave ili nepravilne.

  1. Boja mladeža

Manje rizični mladeži imaju boju od svetlokestenjaste do tamno smeđe. Razlog za javljanje doktoru su jako tamni, crni mladeži.

  1. Veličina mladeža

Lekaru se treba obratiti i ako je mladež veći od 6 milimetara, međutim, to nije znak za opasnost, ako takav mladež nije promenio oblik, ivice i boju.

  1. Promena mladeža

Vreme je za specijalistički pregled ako su na mladežu nastupile promene kao što su: zapaljenja, vlaženje, bol, krvarenje, hiperpigmentacija i depigmentacija.

 

Naučnici se slažu da se tek jedan u 100.000 mladeža pretvara u melanom, a adekvatnim pregledom lekara specijaliste utvrdi se 95% melanoma. Ako se, nakon ustanovljene dijagnoze, promenjeni mladež odstrani u početnoj fazi, izlečenje je gotovo sigurno.

Uklanjanje mladeža

 Uz sve navedeno, ako bilo gde na telu postoji mladež koji se često povređuje, preporuka je ukloniti ga, bez obzira na to da li je razlog estetski, praktičan ili zdravstveni. Jer, svaki zdrav mladež se može ukloniti potpuno bezbedno kada to rade stručna lica, dok se uklanjanje rizičnih mladeža, pre promena, itekako preporučuje.

Koji su sumnjivi mladeži možete pročitati u tekstu Šta su sumnjivi mladeži?.

A šta su opasni mladeži saznajte u tekstu Koji su opasni mladeži, kako izgledaju, kako prepoznati rizik od malignog melanoma i kada je važno obratiti se lekaru?

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje mladeža proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatno pregledanje mladeža ili procedure za skidanje mladeža u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled i uklanjanje mladeža u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

  • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
  • DIVA Estetic Njegoševa – Slavija – Vračar,
  • DIVA Dermal Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.

Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar