Mladeži su kožne promene koje nastaju tokom celog života. Ustaljeno je mišljenje da mladeže ne treba dirati. To nije tačno. Svaki zdrav mladež se može odstraniti bez ikakvog rizika po zdravlje. Čak je preporučljivo uklanjanje mladeža ako pokazuju bilo kakve promene – crvenilo, svrab, probadanje u predelu mladeža ili ako su povređeni. 

Mladeži su promene na koži, a u najvećem broju slučajeva predstavljaju nakupine pigmentnih ćelija. Mogu se javljati tokom celog života bilo gde na koži – na licuvraturukamanogamatrupu i glavi, te su zato retke osobe koje posle 30. godine života nemaju između 10 i 40 mladeža. Boja im se kreće od svetlo do tamno kestenjaste, a mladeži, kako vreme prolazi, mogu promeniti svoj oblik i boju, pa i veličinu.

Broj mladeža tokom života zavisi kako od genetske predispozicije, tako i od toga koliko često je koža izlagana Suncu, odnosno UV zracima. U velikom broju slučajeva, mladeži su bezazleni, ali se mogu desiti i maligne alteracije mladeža.

 

Da li je opasno uklanjanje mladeža?

Mladeži se danas uklanjaju iz medicinskihestetskih, ali i praktičnih razloga. Sva tri razloga su opravdana i pod uslovom da se intervencija pravilno izvede. Uklanjanje mladeža, a naročito onih kod kojih je došlo do promena, je čak preporučljivo jer se na taj način sprečava razvoj malignommelanoma

 Poliklinika Diva - Uklanjanje mladeza

 Uklanjanje mladeža, a naročito onih kod kojih je došlo do promena, je čak preporučljivo jer se na taj način sprečava razvoj malignog melanoma.

  

Koje je mladeže preporučljivo ukloniti?

Uklanjanje mladeža poželjno je:

 • kada se nalaze na mestima gde su izloženi iritaciji
 • ako su promenili oblik
 • ako su promenili boju
 • ako su povređivani
 • ako imaju nepravilan obliknazubljene ivice i šarenu pigmentaciju (veći od 6 milimetara)
 • ako su urođeni i veći od 1,5 centimetra
 • ako krvare, peckaju, bole ili svrbe

 

Kako izgleda procedura uklanjanja mladeža i koju metodu izabrati?

Na kliničkom pregledu u poliklinici “Diva” se postavlja klinička dijagnoza, a po potrebi radi i dermoskopski pregled na Mole Max aparatu.

Na osnovu toga stručni tim poliklinike “Diva” donosi odluku o tome da li je intervencija potrebna ili ne i da li će se uklanjanje mladeža obavljati tehnikom radio-talasa ili klasičnim hirurškim putem uz korišćenje lokalne anestezije.

Displastični nevusi, kongenitalni nevusi i sve suspektne promene se rade isključivo klasičnom hirurškom metodom, dok se ostale promene na koži može koristiti radio-talasima.

 

 Stručni tim klinike “Diva”, na osnovu pregleda, donosi odluku o tome da li je mladež potrebno odstraniti i da li će se uklanjanje mladeža obavljati tehnikom radio-talasa ili klasičnim hirurškim putem uz korišćenje lokalne anestezije.

 

Kada se mladež odstrani (bez obzira na to kojom se od dve navedene metode uklanja) obavezno se šalje na histopatološki pregled u cilju zdravstvene bezbednosti pacijenta

 

Ko obavlja skidanje mladeža?

Obe navedene procedure odstranjivanja mladeža u poliklinici “Diva” obavljaju lekari specijalisti plastične hirugije i dermatologije sa 25 godina iskustva.

 Poliklinika Diva - Uklanjanje mladeza

Uklanjanje mladeža radio-talasima

Tehnika radio-talasa je izuzetno sofisticirana dermatohirurška tehnika koja omogućava da se nerizični mladeži (veličine do 6 milimetara) uklone sa kože.

Uklanjanje mladeža radio-talasima je:

 • bezbolno (upotrebljava se lokalna anestezija)
 • bez šavova
 • brzo
 • komforno za pacijenta
 • sa skoro neprimetnim ožiljcima.

 

Koji se mladeži odstranjuju radio-talasima?

Radio-talasno odstranjivanje mladeža primenjuje se:

 • ako su na mestu stalne iritacije,
 • ako se uklanjaju iz estetskih razloga,
 • ako su veličine do 6 milimetara (ako se na osnovu kliničkog i dermoskopskog pregleda zaključi da je mladež adekvatan za tekniku radio-talasa).

 

A koliko traje uklanjanje mladeža radio-talasima?

Procedura uklanjanja mladeža radio-talasima traje od 20 do 40 sekundi.

 

Uklanjanje mladeža hirurškim putem

Kada se mladež odstranjuje hirurškim putem to se radi uz lokalnu anesteziju. Pacijent oseća blagu neprijatnost na mestu gde je mladež bio, koja u najvećem broju slučajeva traje tokom dana kada je intervencija izvedena. Od toga na kojem je mestu obavljena procedura zavisi koliko vremena je potrebno da prođe da bi konci biti skinuti. To može biti od 7 do 14 dana (što zavisi od mesta na kojem se nalazi mladež).

 

Koji se mladeži odstranjuju hirurškim putem?

Hirurško odstranjivanje mladeža obavlja se:

 • ako je reč o urođenim mladežima – jer oni nose povećan rizik od maligne alteracije,
 • ako se nalaze na mestu česte iritacije ili iz estetskih razloga, a veći su od 6 milimetara,
 • ako pokazuju promene koje je ih svrstavaju u predtumorska stanja.

 

A koliko traje uklanjanje mladeža hirurškim putem?

Procedura uklanjanja mladeža hirurškom tehnikom traje oko 10 minuta.

 Poliklinika Diva - Uklanjanje mladeza

 

 

Šta je patohistološka analiza i zašto je važna?

U procesu patohistološke analize mladež koji je uklonjen posmatra se pod mikroskopom kako bi se utvrdila tačna dijagnoza.

 

Preporuka je da mladeže pregleda plastični hirurg ili dermatolog jednom godišnje!

U poliklinici “Diva” možete zakazati BESPLATNU konsultaciju na jedan od brojeva telefona: 011 334 21 31 ili 063 338 334.

 

Vaša poliklinika “Diva”