Pratite nas na

Ksantelazme - efikasno uklanjanje masnog tkiva radiotalasnom metodom

Za otklanjanje ksantelazmi i za sve intervencije u regiji oko očiju (na očnim kapcima) optimalni su radio-talasi, jer, za razliku od lasera, ovo je tehnika koja se može bezbedno primeniti u regiji očnih kapaka.

lojne-ciste-uklanjanje-radio-talasima-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Šta su ksantelazme?

Ksantelazme su žućkasto-bele naslageu obliku pločica oko očiju. Mogu biti pomalo izdignute iznad kože ili ravne. Pojavljuju se u unutrašnjim uglovima očnih kapaka – unutrašnjem uglu oka. Ksantelazme su lokalizovane skupine gigantskih penušavih ćelija (makrofaga) i lipida (masti), a spadaju u benigne izraštaje na koži.

Zašto nastaju ksantelazme?

Ranije se mislilo da je uzrok formiranja ksantelazmi isključivo povećan nivo holesterola u krvi i poremećaj metabolizma masti. Međutim, dokazano je da ne postoji direktna uzročno-posledična veza, jer polovina pacijenata sa ksantelazmama nema povišene lipide u krvi.

Ksantelazme nastaju i kod osoba koje nemaju nikakve poremećaje metabolizma masti niti povišen holesterol. Zato se došlo do zaključka da veliku ulogu ima genetski faktor.

Kako izgledaju ksantelazme?

Promene u uglu očnih kapaka su:

 • najčešće pločastog oblika,
 • mekane na dodir,
 • javljaju se u unutrašnjem uglu oka,
 • imaju tendenciju rasta i spajanja više ksantelazmi u jedan izraštaj na koži,
 • često su žućkasto-bele boje,
 • mogu se javiti i na gornjim i na donjim kapcima,
 • iako ne narušavaju funkciju očnih kapaka, može doći do njihovog spuštanja.

Kada se pojavljuju ksantelazme?

Ovi izraštaji na koži češće se javljaju kod muškaraca nego kod žena. Iako se mogu pojavljivati tokom celog života, ove promene redovnije tokom četvrte i pete decenije života.

Kako se postavlja dijagnoza?

Najčešće je dovoljno da lekar specijalista obavi klinički pregled, a dodatno se može uraditi dermoskopija.

Pacijentima se savetuje da, kada se ksantelazme pojave, urade biohemijske analize da bi se utvrdio nivo masti u krvi, radi dodatne terapije, ukoliko postoji potreba za tim.

Koja je procedura adekvatna za uklanjanje ksantelazmi?

Za otklanjanje ksantelazmi i za sve intervencije u regiji oko očiju (na očnim kapcima) optimalni su radio-talasi. Radiotalasna hirurgija je izuzetno sofisticirana, savremena hirurška metoda za uklanjanje benignih promena na koži.

Za razliku od lasera, ovo je tehnika koja se može bezbedno primeniti u regiji očnih kapaka. Ima široku upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji, jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Uz to, kada se ksantelazme uklanjaju na ovaj način:

 • dovoljna je 1 intervencija,
 • bezbolno je,
 • beskrvno i
 • brzo.

Ksantelazme se skidaju jednom intervencijom u trajanju od 10 do 20 sekundi, komforno je za pacijenta (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme) i sa jedva primetnim finim ožiljcima.

Kako izgleda uklanjanje ksantelazmi radiotalasnom metodom u poliklinici Diva?

Nakon kliničkog pregleda lekara specijaliste na mesto na kojem se nalazi ksantelazma stavlja se lokalni anestetik u obliku kreme. Zatim se radio-talasima tope masne naslage.

Posle intervencije, u tretiranoj regiji budu krastice (period epitelizacije) koje otpadaju u roku od 7 do 10 dana i eventualno ostaju jedva primetni ožiljci (što sve zavisi od tipa kože).

Ko obavlja proceduru uklanjanja ksantelazmi u poliklinici Diva?

Isključivo lekari specijalisti sa više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji, na čelu sa estetskim hirurgom dr spec. Svetlanom Bogdanović.

 

Zakažite pregled u poliklinici “Diva” na brojeve telefona 011 334 21 31 ili 063 338 334 i posetite našu ordinaciju.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply