Ksantelazme - efikasno uklanjanje sa kapaka radiotalasnom metodom

Za uklanjanje ksantelazme i za sve intervencije u regiji oko očiju (na očnim kapcima) optimalna metoda su radio-talasi. Upravo zato što je ovo tehnika koja se može komforno primeniti u regiji očnih kapaka.

uklanjanje-ksantelazme-lojne-ciste-radio-talasima-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Besplatan pregled kod lekara specijaliste dermatologije ili estetske hirurgije trebalo bi zakazati ukoliko primetite bilo kakve promene na ksantelazmi. Odnosno, ako menjaju boju, oblik ili veličinu.

Isto važi i ako se ksantelazme nalaze na mestu stalne iritacije, povređene su ili svrbe.

strucni-tim-lekari-specijalisti-estetska-hirurgija-dermatologija-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Na osnovu pregleda, naš doktor procenjuje da li je potrebno:

 • uklanjanje ksantelazmi radiotalasnom tehnikom ili
 • klasičnom hirurškom metodom.

Naravno, moguće je zakazati skidanje ksantelazme i iz estetskih razloga.

Besplatne konsultacije za uklanjanje ksantelazmi u Poliklinici Diva

BESPLATNU konsultaciju za uklanjanje ksantelazmi u Beogradu sa lekarima poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Šta su ksantelazme?

Ksantelazme su primetne žućkasto-bele naslage u obliku pločica oko očiju, odnosno na očnim kapcima. Mogu biti pomalo izdignute iznad kože ili ravne. Meke su na dodir.

Njihova površina je jasno ograničena. Oblik im je okrugao ili ovalan.

Ksantelazme su lokalizovane skupine gigantskih penušavih ćelija (makrofaga) i lipida (masti), a spadaju u benigne izraštaje na koži.

Gde se javljaju ksantelazme?

U najvećem broju slučajeva pojavljuju se u unutrašnjim uglovima očnih kapaka – unutrašnjem uglu oka (gornjih ili donjih kapaka).

Zbog čega se preporučuje uklanjanje ksantelazme?

Prvi razlog za uklanjanje ksantelazmi je estetski, jer uglavnom ne utiču na funkcionisanje očne regije.

Drugi razlog za njihovo otklanjanje je jer, iako sporo, imaju tendenciju rasta. Često se vremenom njihov broj povećava, što može dovesti do njihovog spajanja. U tom slučaju, kada zahvataju veću površinu, postaju uočljivije.

uklanjanje-ksantelazme-radio-talasima-poliklinika-diva
radiotalasno-skidanje-ksantelazme-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Kako se može uraditi uklanjanje ksantelazme?

Lečenje se može sprovesti:

 1. Radiotalasnom metodom
 2. Hirurškom metodom

A optimalna metoda za uklanjanje ksantelazmi veličine od 2 do 8 mm je tehnika radio-talasa. Bez obzira na to da li se nalaze na gornjim ili donjim kapcima,

Ako su promene veće od 8 mm i, na primer, razlivene po celim kapcima, tada se primenjuje hirurška metoda uklanjanja ksantelazmi.

Koja je procedura adekvatna za uklanjanje ksantelazme?

Za otklanjanje ksantelazmi optimalni su radio-talasi. Ovo važi i za sve intervencije u regiji oko očiju (na očnim kapcima).

Radiotalasna hirurgija je izuzetno sofisticirana, savremena hirurška metoda za uklanjanje benignih promena na koži. Ima široku upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji. To je zato što je upravo u ovim granama medicine veoma bitno dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Koje su prednosti uklanjanja ksantelazmi radio-talasima?

Kada se ksantelazme uklanjaju na ovaj način:

 • dovoljna je 1 intervencija,
 • komforno je (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme),
 • efikasno i
 • brzo.

Koliko je tretmana potrebno da bi se uklonile?

Ksantelazme se skidaju jednom intervencijom. Ona obično traje od 2 do 3 minuta.

Komforno je za pacijenta jer se koristi lokalni anestetik u obliku kreme. Posle procedure mogu ostati jedva primetni fini ožiljci.

Međutim, ako su veće od 8 mm i zahvataju veće površine, preporuka je hirurška metoda uklanjanja ksantelazmi.

skidanje-ksantelazme-radiotalasnom-tehnikom-u-poliklinici-diva-dr-bogdanovic

Kako izgleda procedura za uklanjanje ksantelazme radiotalasnom metodom u poliklinici Diva?

Prvo lekar specijalista obavi klinički pregled. Potom se stavlja lokalni anestetik u obliku kreme na mesto na kojem se nalazi ksantelazma. Zatim se radio-talasima uklanja promena sa kože.

Kako izgleda oporavak nakon ove procedure?

Posle intervencije, u tretiranoj regiji prisutne su ranice. Na njima se kasnije formiraju krastice (period epitelizacije). One otpadaju u roku od 7 do 10 dana.

Zbog toga što je tehnika radio-talasa veoma sofisticirana, eventualno ostaju jedva primetni ožiljci. To sve zavisi od tipa kože, uzrasta, genetike, hormonskog statusa i načina života.

Ko obavlja proceduru uklanjanja ksantelazmi u poliklinici Diva?

Isključivo lekari specijalisti sa više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji, na čelu sa estetskim hirurgom dr spec. Svetlanom Bogdanović.

Kako se postavlja dijagnoza pre no što se primeni procedura za uklanjanje ksantelazme?

Najčešće je dovoljno da lekar specijalista obavi klinički pregled. Kada je potrebno, dodatno se može uraditi dermoskopija.

Pacijentima se savetuje da, kada se ksantelazme pojave, urade biohemijske analize. Razlog za to je da bi se utvrdio nivo masti u krvi. Ukoliko postoji potreba za tim, prepisuju se dodatne terapije.

radio-talasi-za-efikasno-skidanje-ksantelazmi-poliklinika-diva-beograd

Zašto nastaju ksantelazme – koji su uzroci?

Ranije je važilo mišljenje da je uzrok formiranja ksantelazmi isključivo povećan nivo holesterola u krvi i poremećaj metabolizma masti. Međutim, pokazalo se da ne postoji direktna uzročno-posledična veza, jer skoro polovina pacijenata sa ksantelazmama nema povišen nivo holesterola ili lipida u krvi.

Ksantelazme nastaju i kod osoba koje nemaju poremećaje metabolizma masti niti povišen holesterol. Zato se došlo do zaključka da veliku ulogu ima genetski faktor.

Kako izgledaju ksantelazme?

Promene u uglu očnih kapaka su:

 • najčešće pločastog oblika,
 • mekane na dodir,
 • javljaju se u unutrašnjem uglu oka,
 • imaju tendenciju rasta i spajanja više ksantelazmi u jedan izraštaj na koži,
 • često su žućkasto-bele boje,
 • mogu se javiti i na gornjim i na donjim kapcima,
 • ne narušavaju funkciju očnih kapaka.

Kada se pojavljuju ksantelazme?

Ovi izraštaji na koži češće se javljaju kod muškaraca nego kod žena. Iako se mogu pojavljivati tokom celog života, ove promene obično nastaju tokom četvrte i pete decenije.

Da li se, nakon uklanjanja, ksantelazme mogu ponovo pojaviti na očnim kapcima?

U zavisnosti od celokupnog stanja organizma, životnih navika, genetike i ishrane, ksantelazme se, na žalost, mogu ponovo pojaviti na očnim kapcima ili ispod njih.

Preporuka lekara:

Kako bi se sprečila ponovna pojava ksantelazmi, lekari savetuju zdravu ishranu, izbegavanje pušenja, fizičke aktivnosti i redovno kontrolisanje nivoa masnoće u krvi.

Da li su ksantelazme opasne po zdravlje?

S obzirom na to da spadaju u benigne promene na koži, da nisu bolne i da uobičajeno ne remete funkciju očnih kapaka, smatra se da je razlog za njihovo uklanjanje uglavnom estetski.

Međutim, u retkim slučajevima, može doći do njihovog naglog rasta. Tada mogu uticati na spuštanje kapka. Kada do toga dođe, pošto kapci natkriju zenice, ometaju vid.

Ksantelazme uklanjanje – cena

Cena uklanjanja ksantelazme radiotalasnom metodom je od 80 do 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Za cene uklanjanja ostalih promena na koži pogledajte naš CENOVNIK.
 

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje ksantelazme proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatno pregledanje ksantelazme ili procedure za uklanjanje ksantelazme u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled i uklanjanje ksantelazme u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.

Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

Koautor: dr spec. Milica Ranitović – Kruščić

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar