Hirurške intervencije u lokalnoj anesteziji

Hirurške intervencije u lokalnoj anesteziji su indikovane za izraštaje na koži kao što su: nevusi – mladeži, dermatofibromi, ateromi, prekanceroze i epitelioma basocellulare.

hirurske-intervencije-u-lokalnoj-anesteziji-poliklinika-diva

PLASTIČNA HIRURGIJA

Indikacije za hirurške intervencije:

 • svi izraštaji na koži čiji je prečnik veći od 7 – 8 mm,
 • ksantelazme,
 • displastični i kongenitalani nevusi – mladeži bez obzira na veličinu,
 • prekanceroze (sve promene na koži koja se klasifikuju u prekanceroze – aktinične keratoze, suspektne pigmentne promene, cornu cutaneum, i ostalo),
 • ateromi (sebacealne – epidermalne ciste),
 • dermatofibromi,
 • epitelioma basocellulare – po klasifikaciji spada u maligne tumore kože, ali s obzirom na to da izuzetno retko metastazira ima odličnu prognozu i leči se jednostavnom hirurškom ekscizijom do zdravog tkiva, u lokalnoj anesteziji,
 • biopsije.

Poseban oprez je potreban kod tumora kože, jer samo radikalno hirurško odstranjenje tumora dovodi do izlečenja.

Zašto je važna pravovremena dijagnostika tumora kože?

Kliničke studije pokazuju da je u poslednjih nekoliko decenija došlo do porasta malignih tumora kože, a posebno melanoma.

Pravovremena dijagnostika i redovni pregledi su veoma bitni jer se maligni tumori kože u početnim fazama u potpunosti mogu izlečiti jednostavnom hirurškom ekscizijom bez dodatne terapije.

Preoperativni pregled kože

Pregled može biti:

S obzirom na to da je veoma važno rano prepoznavanje malignih promena kože u početnim fazama, kada su u potpunosti izlečive, često je potrebno primeniti i dermoskopski pregled, pored kliničkog.

Klinički pregled omogućava da se rane promene na koži, koje spadaju u prekanceroze ili već početni stadijum malignog oboljenja, uoče u oko 75% slučajeva,  dok dermoskopski pregled promene, koji lekari specijalisti koriste u poliklinici Diva, podiže preciznost dijagnostike i do 98%.

Zašto se povećava broj malignih tumora na koži?

Dva su glavna razloga za povećanje broja tumora kože:

 • prekomerno izlaganje sunčevim zracima pri nedovoljnoj zaštiti (opekotine od sunca, nekritično korišćenje solarijuma) i
 • povećanje ozonske rupe, što je intenziviralo UV zračenje.

Faktori rizika koji potenciraju nastanak tumora:

 • prekomerno izlaganje suncu i UV zracima u solarijumu,
 • osobe sa svetloplavom ili crvenosmeđom kosom,
 • veliki broj mladeža na koži,
 • porodična predispozicija,
 • svetao ten i prisustvo pegica.

Redovni pregledi kože su presudni kao preventiva tumora kože

Jedini način da se sprovede lečenje pre no što promena na koži postane tumor je pravovremeno uspostavljanje dijagnoze, što je moguće ukoliko se svi mladeži i druge nejasne promene na koži redovno kontrolišu i dijagnostički prate.

U najvećem broju slučajeva, dovoljno je pregled obavljati jednom godišnje, ali je u vezi sa tim najbolje posavetovati se sa lekarom specijalistom, jer je za rizične grupe potrebna češća kontrola.

Postupak hirurške intervencije

Po infiltraciji lokalnim anestetikom (postupak se sprovodi veoma tankom iglicom pa pacijent može osetiti blago peckanje pri ubrizgavanju anestezije) pristupa se klasičnoj hirurškoj eksciziji promene skalpelom po dubini i širini do zdravog tkiva.

Procedura je potpuno komforna (zahvaljujući prethodnoj infiltraciji lokalnim anestetikom) i traje nekoliko minuta.

Potom se napravi hemostaza i plasiraju šavovi (nekoliko šavova finim hirurškim koncima) pa je ožiljak minimalan i po principima savremene plastične hirurgije optimalno uklopljen u reljef kože da bude skoro nevidljiv.

Koja metoda je, pored hirurške intervencije, za uklanjanje promena na koži pacijentima dostupna u poliklinici Diva?

U zavisnosti od vrste i veličine promene na koži, odnosno na osnovu pregleda i uspostavljene dijagnoze, lekar specijalista donosi odluku da li će se uklanjati klasičnom hirurškom ekscizijom ili radiotalasnom hirurgijom, ali uz obaveznu histopatološku verifikaciju.

Zakažite BESPLATNU konsultaciju na brojeve telefona 011 32 42 841 ili 063 338 334.

Vaša poliklinika “Diva”

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply