sr POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d
sr POLIKLINIKA DIVA - Kosovska 34 | Njegoševa 19a | Z. Đinđića 125d

Uklanjanje pigmentnih promena na koži - hiperpigmentacije

Nakon leta i sunčanih dana izraženije su i vidljivije pigmentne promene na koži. To je pravo vreme da se posvetite svojoj koži i iskoristite nastupajuće hladnije dane da obavite pregled kod lekara specijaliste i uklonite nastale promene.

uklanjanje-pigmentnih-promena-na-kozi-hiperpigmentacija-poliklinika-diva

Tokom leta posebnu pažnju je potrebno posvetiti zaštiti kože od utraljubičastog zračenja kako bi se sprečilo da nastanu nove pigmentne promene na koži, a zimsko vreme je idealan period za njihovo uklanjanje.

Nakon izlaganja suncu primetne su fleke na koži – hiperpigmentacija, koje se javljaju u obliku pega ili većih površina gde je uočljiva razlika u pigmentu u odnosu na okolno tkivo. Pod uticajem sunca, na mestima gde postoji višak pigmentnih ćelija u koži ili se proizvodi više melanina, javljaju se fleke (češće kod ženske populacije, dok se kod muškaraca pojavljuju u oko 10% slučajeva).

Pigmentne promene na koži – hiperpigmentacija

Sunčane pege – ephelides

Ova vrsta fleka na koži lako se prepoznaje i prisutna je već kod dece. Reč je o anomaliji kože u obliku tačkastih pigmentnih mrlja smeđkaste boje koje se u najvećem broju slučajeva javljaju u središnjem delu lica – na nosu ili obrazima, a može ih biti i na ramenima, vratu, gornjem delu leđa, u predelu grudnog koša i na rukama, ali i skoro celom telu. Reč je o povećanoj proizvodnji melanina na tim mestima na koži.

Intenzivnije su tokom izlaganja suncu, odnosno u letnjem periodu godine. Sunčane pege su dobroćudne promene i mogu se uklanjati laserom iz estetskih razloga.

Staračke pege – solarni lentigo

Ove pigmentne promene na koži predstavljaju hiperpigmentaciju u nivou kože koja zahvata nekoliko milimetara u obimu (od 1 do 5mm) najčešće na delovima tela koji su godinama izloženi suncu (spoljne strane šaka, lice, podlaktice, ramena i dekolte) i posledica su fotostarenja kože. Obično su uočljive posle 40. godine života, a njihov broj se povećava kako vreme prolazi.

Ove promene ne blede tokom godišnjih doba kada je manje izloženosti kože sunčevoj svetlosti. I ove pigmentne promene mogu se uklanjati laserom.

Melazma ili kloazma

Reč je o pojavi velikih tamnih fleka – često na licu, ali mogu zahvatiti i druge delove tela koje se mogu tretirati laserskim procedurama. Razlikuju se:

  • trudnička melazma (često se naziva i „trudnička maska“ jer je zabeležena kod oko 90% trudnica) koja se može povući nakon porođaja, i
  • hormonalna melazma, nastala usled hormonskih promena u organizmu (pod uticajem estrogena) i može se javiti zbog uzimanja kontraceptivnih pilula ili promena na jajnicima.

Melazma može nastati na koži i kod osoba sa hroničnim hepatitisom, ali i pod uticajem raznih lekova.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Vidljiva je posle zapaljenskih procesa na koži, često se javljaju od akni i mogu se ukloniti laserskim tretmanima.

Fleke nastale pod uticajem drugih faktora

Hiperpigmentacija se može pojaviti i nakon upotrebe eteričnih ulja, kozmetičkih preparata ili parfema na mestima na kojima su nanošeni.

Uklanjanje pigmentnih promena laserom – fotorejuvenacija

Na osnovu kliničkog pregleda lekar specijalista dijagnostikuje o kojoj vrsti pigmentnih promena na koži je reč i kakvu je terapiju adekvatno primeniti.

Pigmentne promene na koži u poliklinici Diva uspešno se uklanjaju pomoću 3 savremena lasera:

koji se po potrebi kombinuju u zavisnosti od toga o kojoj vrsti hiperpigmentacija je reč. Zato se na konsultacijama sa lekarom specijalistom pravi individualni plan uklanjanja fleka prilagođen svakom pacijentu.

Koliko tretmana je potrebno da bi se uklonile pigmentne promene na koži?

U proseku je neophodno uraditi od 3 do 5 laserskih tretmana u razmacima od oko mesec dana kako bi se uklonile pigmentne promene, a koliko je tačno potrebno zavisi od vrste promene, kao i od tipa i stanja kože, te godina pacijenta.

Kako izgleda tretman uklanjanja pigmentnih promena laserom i koliko traje?

Laserski snop se usmerava na regiju na kojoj je izražena hiperpigmentacija. Laser deluje na pigment koji apsorbuje svetlost i zagreva se, te se deli na manje celine koje se kasnije uklanjaju tokom prirodnog perutanja kože, a zatim se pristupa ablaciji dela kože gde se nalazi fleka, kao i okolne kože.

Tokom procedure pacijent može osetiti blago peckanje, a nakon tretmana može se javiti blago i kratkotrajno crvenilo. Po obavljenoj proceduri, pacijenti se vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Laserski snop ciljano deluje na pigmentnu promenu te ne oštećuje okolno tkivo niti dublje strukture kože.

Uklanjanje pigmentnih promena laserom je:

  • bezbedna metoda i
  • komforna za pacijenta.

Posle laserskog tretmana poboljšava se kvalitet kože, ona je sveža, čvršća i blistava, a ujedno se uklanjaju i vidljivi kapilari, kao i proširene pore i sitne bore, pa je ten popravljen.

Kako negovati kožu nakon laserskog tretmana uklanjanja fleka sa kože?

Posle laserskog uklanjanja pigmentnih promena važna je redovna hidratacija kože, te se preporučuju odgovarajuće kreme poput onih iz kolekcije „Dr Bogdanović Cosmetics“ koje su posebno prilagođene za negu kože lica i vrata nakon laserskih tretmana.

Ova procedura se ne preporučuje u letnjim mesecima, a deo kože koji se tretira ne bi trebalo izlagati suncu barem 4 nedelje pre i 2 sedmice nakon tretmana. Isto važi i za odlazak u solarijum.

Nekoliko meseci nakon uspešnog uklanjanja fleka na koži neophodno je koristiti RIGOROZNU zaštitu od sunca, odnosno kreme sa visokim zaštitnim faktorom, jer koža je i dalje osetljiva na ultravioletno zračenje, te se promene mogu vratiti u manjoj meri.

Svakako se preporučuje po 1 tretman održavanja na svakih 3 do 10 godina.

Sa kojih se regija mogu laserom uklanjati pigmentne promene?

Laserska procedura uklanjanja pigmentnih promena na koži idealna je za sve regije na kojima se javila hiperpigmentacija.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Leave a Reply