Diva poliklinika > BLOG > Uklanjanje fleka sa lica i tela laserom – skidanje hiperpigmentacija – pigmentnih promena

Uklanjanje fleka sa lica i tela laserom - skidanje hiperpigmentacija - pigmentnih promena

Hiperpigmentacija ili fleka je vidljiva pigmentna promena na koži lica, vrata, dekoltea i šaka koje joj daju tamniju prebojenost. Uklanjanje fleka sa lica i tela laserom – skidanje hiperpigmentacija – pigmentnih promena se u poliklinici Diva dr Bogdanović uspešno obavlja terapijom neablativnim D light, Nano Q switch ili Lumecca laserom. Oni eliminišu fleke bez bilo kakvih znakova iritacije kože.

uklanjanje-pigmentnih-promena-na-kozi-hiperpigmentacija-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Ovim laserima se istovremeno postiže čistija i lepša tekstura i dobija efekat osvežavanja i podmlađivanja kože sa boljim tenom, bez proširenih pora i fleka.

Različiti su faktori koji mogu dovesti do pojave fleka na koži. Od sunčevih zraka, preko kožnih oboljenja i upala, poput akni, pa sve do upotrebe pojedinih lekova ili jednostavno uticaja vremena.

hiperpigmentacija-poliklinika-diva

U poliklinici Diva, lekari specijalisti već decenijama uspešno obavljaju procedure za uklanjanje fleka sa lica i tela pomoću čak 4 savremena medicinska lasera.

Šta je hiperpigmentacija – pigmentne promene na koži – fleke na licu i telu

Kada koža proizvodi previše ili premalo melanina, pojavljuju se fleke na koži. One mogu da budu tamnije (hiperpigmentacija) ili svetlije boje (hipopigmentacija) u odnosu na okolno tkivo.

Hiperpigmentacija ili fleka predstavlja višak pigmenta u određenim delovima kože zbog čega ona na pojedinim mestima ima tamniju prebojenost – od svetlosmeđe do tamnobraon, a ten izgleda neujednačen.

Te nakupine pigmenta nastaju prekomernom proizvodnjom melanina koji daje prirodnu boju našem licu, telu, kosi i očima.

Besplatne konsultacije za lasersko uklanjanje fleka sa lica, tela i kože – hiperpigmentacija u Poliklinici Diva

BESPLATNU konsultaciju za uklanjanje fleka sa lica ili tela za Beograd, Novi Beograd ili Vračar sa lekarima poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Uklanjanje fleka sa lica, tela i kože laserom – skidanje hiperpigmentacija – pigmentnih promena – da li se i kako mogu lečiti ili odstraniti?

Kada se hiperpigmentacija već pojavi na koži u vidu tamnih fleka, a u zavisnosti od intenziteta i veličine zahvaćene površine kože, bira se optimalna terapija. Laseri su se pokazali kao efikasna terapija za uklanjanje fleka sa kože lica i tela.

U poliklinici Diva to su najčešće jedan od 3 savremena lasera:

strucni-tim-lekari-specijalisti-estetska-hirurgija-dermatologija-poliklinika-diva-dr-bogdanovic
lasersko-uklanjanje-fleka-sa-lica-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd

Ovi laseri imaju prilagođene talasne dužine koje razlažu nakupine pigmenta – melanina u sitne čestice. One se kasnije resorbuju i nestaju bez iritacije kože (prisutno je blago crvenilo kože tokom nekoliko sati, a koliko će crvenilo trajati zavisi od tipa kože).

Rezultat nakon procedure za uklanjanje fleka sa lica, tela i kože laserom

U isto vreme se pod uticajem laserske svetlosti popravljaju sve strukture kože. Na taj način pa se dobija čistiji i lepši ten i efekat osvežene i podmlađene kože bez fleka.

O blagotvornom dejstvu ovih lasera na kožu govori podatak da se u Americi koriste kao preventivna terapija protiv tumora kože, jer se tretiranjem kože ovim laserima postiže njeno ozdravljenje i popravljanje svih oštećenja u strukturi kože koja su nastala pod dejstvom UV zraka.

Koje se sve fleke sa kože mogu ukloniti laserom?

Laserima je moguće skinuti različite vrste hiperpigmentacija sa lica i tela, kao što su:

  • Fleke
  • Sunčane pege
  • Staračke pege
  • Fleke od akni

Lasersko uklanjanje fleka sa lica iskustva

Pacijenti poliklinike Diva veoma su zadovoljni rezultatima laserskog skidanja hiperpigmentacija u našoj medicinskoj ustanovi:

„Zbog posla kojim bavim moja koža je često izložena suncu, pa su se vremenom pojavile fleke koje su me nervirale. Morala sam stalno da koristim puder kako bih ih prikrila. Nakon 3 tretmana laserom u poliklinici Diva, ten mi se ujednačio, a koža je zablistala, pa se sada skoro i ne šminkam. Samo za posebne prilike“

hiperpigmentacija-lica-poliklinika-diva-pre  lasersko-uklanjanje-fleka-salica-iskustva-poliklinika-diva-posle

switch-q-podmladjivanje-i-laserski-lifting-bez-perioda-oporavka-poliklinika-diva

Zašto izabrati lasersko uklanjanje fleka sa lica i tela?

Iako na tržištu postoji veliki broj preparata za izbeljivanje hiperpigmentacija – fleka sa kože, njihova efikasnost je ograničena.

To je zbog toga što ti preparati mogu delovati samo na površinske nakupine pigmenta, ali ne i na one koji se nalaze u dubljim delovima kože. Tretiranjem fleka ovim preparatima dolazi do privremenog prosvetljavanja tamnih fleka, ali pri prvom izlaganju sunčevim zracima, hiperpigmentacija se ponovo pojavljuje jer dolazi do aktiviranja melaninskih granula koje su ostale netaknute u dubljim slojevima kože.

S druge strane, laserski zrak kožu tretira i u dubljim slojevima, te na taj način veoma efikasno uklanja fleke sa lica i tela.

Uklanjanje fleka sa lica i tela laserom – skidanje hiperpigmentacija – pigmentnih promena – fotorejuvenacija u poliklinici Diva

Na osnovu kliničkog pregleda lekar specijalista u poliklinici Diva dijagnostikuje o kojoj vrsti pigmentnih promena na koži je reč i kakvu je terapiju adekvatno primeniti.

Pigmentne promene na koži u poliklinici Diva uspešno se uklanjaju pomoću 4 savremena neablativna lasera, koja smo već pomenuli.

Ovi laseri se po potrebi kombinuju u zavisnosti od toga o kojoj vrsti hiperpigmentacija je reč.

Zato se na konsultacijama sa lekarom specijalistom pravi individualni plan uklanjanja fleka prilagođen svakom pacijentu.

Koliko tretmana je potrebno da bi se uklonile pigmentne promene na koži?

Broj tretmana laserom zavisi od:

  • veličine fleka,
  • vrste hiperpigmentacije,
  • starosti pacijenta i
  • stanja kože.

U proseku je neophodno uraditi od 2 do 3 laserska tretmana u razmacima od oko mesec dana kako bi se uklonile pigmentne promene.

A koliko je tačno potrebno zavisi od vrste promene, kao i od tipa i stanja kože, te godina pacijenta.

poliklinika-diva-dr-bogdanovic-uklanjanje-fleka-sa-lica-laserom
switch-q-nehirurski-lifting-laserom-i-za-osuncanu-kozu-poliklinika-diva

Kako izgleda tretman uklanjanja pigmentnih promena laserom?

Laserski snop se usmerava na regiju na kojoj je izražena hiperpigmentacija. Laser deluje na pigment koji apsorbuje svetlost, dovodi do njegovog raspršivanja u male čestice koje se kasnije uklanjaju procesom fagocitoze – koji obavljaju ćelije čistači – makrofazi. A sve se dešava ispod površinskog dela kože koji ostaje netaknut.

Tokom procedure pacijent može osetiti blago peckanje, a nakon tretmana može se javiti izuzetno blago i kratkotrajno crvenilo. Po obavljenoj proceduri, pacijenti se vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Laserski snop ciljano deluje na pigmentnu promenu te ne oštećuje okolno tkivo niti dublje strukture kože.

Uklanjanje pigmentnih promena laserom je:

  • bezbedna metoda i
  • komforna za pacijenta.

Posle laserskog tretmana poboljšava se kvalitet kože, ona je sveža, čvršća i blistava, a ujedno se uklanjaju i vidljivi kapilari, kao i proširene pore i sitne bore, pa je ten popravljen.

Koliko traje tretman za lasersko uklanjanje fleka sa lica i tela?

Bez obzira na to da li je u pitanju uklanjanje fleka sa lica, dekoltea, šaka ili bilo kog drugog dela kože tela, tretman traje od 15 do 30 minuta u zavisnosti od veličine tretirane regije.

Sa kojih se regija mogu laserom uklanjati pigmentne promene?

Laserska procedura uklanjanja pigmentnih promena na koži optimalna je za sve regije na kojima se javila hiperpigmentacija:

  • na licu,
  • vratu,
  • dekolteu,
  • rukama,
  • šakama,
  • grudima,
  • leđima i
  • potkolenicama
    odnosno, tamo gde se najčešće i pojavljuju.
uklanjanje-tamnih-fleka-sa-lica-laserom-poliklinika-diva

Kako izgleda koža nakon uklanjanja fleka sa lica? Šta očekivati nakon uklanjanja fleka sa kože?

Nakon tretmana na koži obično nema nikakvih promena ili je prisutno blago crvenilo samo sat do dva nakon procedure. Laserski zrak istovremeno obnavlja i sve strukture kože, pa posle ovog tretmana koža osvežena i podmlađena.

Da li je lasersko uklanjanje fleka sa lica i tela bezbedna procedura?

S obzirom na to da lekari specijalisti u poliklinici Diva za uklanjanje fleka sa kože upotrebljavaju savremene medicinske lasere, kojima se tokom procedure parametri prilagođavaju svakom pojedinačno u odnosu na tip i stanje kože, ova procedura je bezbedna.

Uklanjanje fleka sa lica, tela i kože laserom pre i posle

Na fotografijama je primer naše pacijentkinje koja je sa 3 laserska tretmana za skidanje fleka sa lica dobila rezultat kakav je priželjkivala.

U tu svrhu smo koristili Lumecca laser, a rezultat je čista koža bez flekica nastalih od sunca.

uklanjanje-fleka-na-kozi-laserom-pre-poliklinika-diva          uklanjanje-fleka-na-kozi-laserom-posle-poliklinika-diva

NOVO – Uklanjanje fleka sa lica laserom Nano Q switch

Ovom najsavremenijom nano tehnologijom postižemo precizan tretman i popravljanje svih nesavršenosti kože, bez obzira da li su posledica oštećenja od sunca ili drugih udruženih faktora.

Rezultat je povećanje čvrstoće i otpornosti kože uz veoma efikasno uklanjanje fleke i hiperpigmentacija. Posle procedure koža je dodatno podmlađena, zategnuta i blistava zbog istovremene snažne stimulacije proizvodnje prirodnog kolagena. Više možete pročitati OVDE 

NOVI NANO Q laser koji lekari specijalisti koriste u poliklinici Diva dr Bogdanović je maksimalno bezbedan za lečenje i uklanjanje fleka i hiperpigmentacija, ČAK i kod osunčane kože. Zato se može terapijski primenjivati tokom cele godine.

Ovaj laser nam omogućava da neometano radimo uklanjanje fleka i lečenje melazme i u letnjem periodu. Baš kao i mnogobrojne procedure koje podrazumevaju podmlađivanje.

To je moguće jer ovom laseru cilj nije direkno pigment kože. On deluje na dublje strukture i preko tretmana na pojačanu vaskularizaciju, koji je karakterističan za melazmu, uklanja duboke hiperpigmentacije i fleke.

Velika prednost ovog lasera je što ne zahteva da koža nije osunčana, za razliku od drugih lasera.

Koje su prednosti procedure za lasersko uklanjanje fleka sa lica i tela NOVOM nano tehnologijom NANO Q?

Kada je reč o svestranosti u lečenju mnogobrojnih dermatoloških indikacija, jačini, kvalitetu i rezultatima – Nano Q laser je broj jedan i bez premca, a neke od najvažnijih prednosti su:

  • visoka efikasnost,
  • bezbolna i neinvazivna terapija bez perioda oporavka,
  • tretman je pogodan za sve tipove kože, uključujući tanku kožu i osetljive oblasti lica i vrata,
  • savršeno dubinsko podmlađivanje kože – prirodno i iznutra poboljšava nesavršenosti bez plastičnih operacija,
  • neablativni je laser koji nema premca u snazi i svestranosti,
  • ima visoku preciznost u kontroli dubine,
  • nema perioda oporavka,
  • nakon tretmana, ako se radi o uklanjanju fleka sa kože lica, može se naneti šminka,
  • uklanjanje fleka je ili potpuno ili su svedene na minimum,
  • tretman je potpuno bezbedan.
q-switch-lasersko-skidanje-fleka-sa-lica-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-nano-tehnologija-beograd

Kako negovati kožu nakon laserskog tretmana uklanjanja fleka sa kože?

Posle laserskog uklanjanja pigmentnih promena važna je redovna hidratacija kože.

Stoga se preporučuju odgovarajuće kreme koje su posebno prilagođene za negu kože lica i vrata nakon laserskih tretmana.

Ukoliko se za uklanjanje hiperpigmentacija i fleka koriste D light ili Lumecca laseri, deo kože koji se tretira ne bi trebalo izlagati suncu oko 4 nedelje pre i nakon tretmana. Isto važi i za odlazak u solarijum.

4 nedelje nakon uspešnog uklanjanja fleka na koži neophodno je koristiti RIGOROZNU zaštitu od sunca, odnosno kreme sa visokim zaštitnim faktorom, jer koža je i dalje osetljiva na ultravioletno zračenje, te se promene mogu vratiti u manjoj meri.

Izuzetak je uklanjanje hiperpigmentacija Nano Q laserom!

Kao što smo prethodno već pomenuli, ukoliko se uklanjanje hiperpigmentacija obavlja Nano Q laserom, proceduru je moguće obavljati i tokom leta, bez dodatne zaštite!

Da li je potrebno ponavljati proceduru za uklanjanje hiperpigmentacija?

Svakako se preporučuju tretmani održavanja, a koliko često zavisi od svakog individualnog slučaja. Lekar će vam posle serije uklanjanja fleka i hiperpigmentacija dati savet koliko često treba dolaziti na terapiju održavanja.

Lasersko uklanjanje fleka sa lica i tela, hiperpigmentacija – cena:

Cena za lasersko uklanjanje fleka sa lica i tela u poliklinici Diva zavisi od regije koja se tretira, kao i lasera koji se koristi:
  • Lumecca lasersko uklanjanje fleka sa celog lica je 250 evra (u dinarskoj protivrednosti),
  • Lumecca lasersko uklanjanje fleka sa obraza je 200 evra (u dinarskoj protivrednosti),
  • Lumecca lasersko uklanjanje fleka sa vrata ili šaka je 120 evra (u dinarskoj protivrednosti),
  • Lumecca lasersko uklanjanje fleka sa dekoltea je 250 evra (u dinarskoj protivvrednosti),
  • D Light lasersko uklanjanje fleka sa celog lica je 250 evra (u dinarskoj protivvrednosti),
  • D Light lasersko uklanjanje fleka sa obraza je 180 evra (u dinarskoj protivvrednosti),
  • D Light lasersko uklanjanje fleka sa regije nosa je 80 evra (u dinarskoj protivvrednosti),
  • D Light lasersko uklanjanje fleka sa dekoltea je 180 evra (u dinarskoj protivvrednosti),
  • D Light lasersko uklanjanje fleka sa šaka je 120 evra (u dinarskoj protivvrednosti),
  • D Light lasersko uklanjanje fleka sa vrata je 120 evra (u dinarskoj protivvrednosti).

Za cene drugih procedura pogledajte naš CENOVNIK.

Kako nastaje hiperpigmentacija?

Više faktora utiče na pojavu fleka na koži.

Uzroci pojave fleka su različiti:

  1. Preterano izlaganje UV zracima
  2. Hormonski disbalans
  3. Upotreba pojedinih lekova
  4. Neodgovarajući kozmetički preparati
  5. Upale na koži
  6. Određena oboljenja
  7. Alergije
  8. Upotreba solarijuma

1. Preterano izlaganje UV zracima

U velikom broju slučajeva hiperpigmentacije su posledica prekomernog izlaganja suncu.

Fleke na licu, kao i hiperpigmentacija bilo kog dela kože, pojavljuju se zbog prevelike proizvodnje melanina izazvano različitim faktorima. UV zračenje pojačava proizvodnju melanina i zato je ovo definitivno jedan od glavnih uzroka njihovog nastanka.

Osim što se mogu pojačati postojeće fleke, UV zračenje doprinosi i formiranju novih. Zato je neophodno redovno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom.

Tokom leta posebnu pažnju je potrebno posvetiti zaštiti kože od utraljubičastog zračenja kako bi se sprečilo da dođe do hiperpigmentacija, odnosno da nastanu pigmentne promene na koži.

Nakon izlaganja suncu primetne su tamne fleke na koži koje se javljaju u obliku pega ili većih površina gde je uočljiva razlika u pigmentu u odnosu na okolno tkivo.

Međutim, ako je već došlo do pigmentnih promena na koži, one se mogu ukloniti laserom. U poliklinici Diva, lekari specijalisti imaju na raspolaganju nekoliko različitih neablativnih lasera koji uspešno uklanjaju fleke sa lica i tela.

2. Hormonski disbalans

Kada dođe do poremećaja hormona, na primer u trudnoći, u menopauzi ili pod uticajem stresa, na koži se mogu pojaviti hiperpigmentacije.

3. Lekovi

Uzimanje određenih lekova koji čine kožu fotosenzibilnom može biti okidač za nastanak pigmentnih promena i u takvim situacijama je potrebno redovno koristiti preparate sa zaštitnim faktorom.

4. Neodgovarajući kozmetički preparati

Pojedini kozmetički preparati, u zavisnosti od sastava, mogu dovesti do pojave fleka na licu, a posebno kod osetljive kože. Isto važi i za šminku. Zato je neophodno dobro poznavati svoju kožu, pogledati sastav preparati i izbegavati neadekvatne.

5. Upale na koži

Kao što smo već pomenuli, upalni procesi na koži, kao što su akne i bubuljice ili druge vrste upala ili iritacije, ukoliko se ne tretiraju na vreme, za posledicu mogu imati pojavu manjih ili većih fleka na licu i telu.

6. Oboljenja

Nekada se može desiti da fleke na koži nastanu kao posledica različitih sistemskih i autoimunih oboljenja ili poremećaja metabolizma. Nedostatak pojedinih vitamina takođe može dovesti do promene pigmentacije.

7. Alergije

Neke od namirnica koje izazivaju alergijske reakcije mogu izazvati pojavu, najčešće crvenih, fleka na koži. Isto važi i kada koža dođe u dodir sa alergenom.

8. Upotreba solarijuma

Baš kao i zbog sunca, fleke na koži mogu nastati i zbog odlaska u solarijum.

Koje sve vrste fleka i hiperpigmentacija postoje?

  1. Sunčane pege – ephelides
  2. Staračke pege – solarni lentigo
  3. Melazma ili kloazma
  4. Postinflamatorna hiperpigmentacija
  5. Fleke nastale pod uticajem drugih faktora

Sunčane pege – ephelides

Ova vrsta fleka na koži lako se prepoznaje i prisutna je već kod dece. Reč je o anomaliji kože u obliku tačkastih pigmentnih mrlja smeđkaste boje koje se u najvećem broju slučajeva javljaju u središnjem delu lica – na nosu ili obrazima, a može ih biti i na ramenima, vratu, gornjem delu leđa, u predelu grudnog koša i na rukama, ali i skoro celom telu. Reč je o povećanoj proizvodnji melanina na tim mestima na koži.

Sunčevi zraci pospešuju proizvodnju melanina, koji se ponaša kao prirodni filter štiteći kožu od UV zračenja. Prekomerno i neadekvatno izlaganje suncu dovodi do pojačane proizvodnje melanina i samim time stvaranja fleka i flekica na koži.

Kod koga se najčešće javljaju fleke na licu i telu od sunca?

Izražene su kod osoba svetlije puti ili riđokosih osoba.

Uklanjanje fleka od sunca laserom

Intenzivnije su tokom izlaganja suncu, odnosno u letnjem periodu godine. Sunčane pege su dobroćudne promene i mogu se uklanjati laserom iz estetskih razloga.

Staračke pege – solarni lentigo

Ove pigmentne promene na koži predstavljaju hiperpigmentaciju u nivou kože koja zahvata nekoliko milimetara u obimu (od 1 do 5mm) najčešće na delovima tela koji su godinama izloženi suncu (spoljne strane šaka, lice, podlaktice, ramena i dekolte) i posledica su fotostarenja kože.

Kod koga se najčešće javljaju staračke pege?

Obično su uočljive posle 40. godine života, a njihov broj se povećava kako vreme prolazi.

Kako se mogu ukloniti staračke pege?

Ove promene ne blede tokom godišnjih doba kada je manje izloženosti kože sunčevoj svetlosti. I ove pigmentne promene mogu se uklanjati laserom.

Melazma ili kloazma

Reč je o pojavi velikih tamnih fleka – često na licu, ali mogu zahvatiti i druge delove tela koje se mogu tretirati laserskim procedurama.

Kod koga se javlja melazma?

Razlikuju se:

  • trudnička melazma (često se naziva i „trudnička maska“ jer je zabeležena kod oko 90% trudnica) koja se može povući nakon porođaja, i
  • hormonalna melazma, nastala usled hormonskih promena u organizmu (pod uticajem estrogena) i može se javiti zbog uzimanja kontraceptivnih pilula ili promena na jajnicima.

Melazma može nastati na koži i kod osoba sa hroničnim hepatitisom, ali i pod uticajem raznih lekova.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Vidljiva je posle zapaljenskih procesa na koži, trauma ili povreda kože. Često se javlja od akni i može se ukloniti laserskim tretmanima.

lasersko-uklanjanje-fleka-sa-lica-poliklinika-diva

Lasersko uklanjanje fleka sa lica od akni

Često, kao posledica akni, na koži ostaju fleke. S obzirom na to da je uzrok upala, one su crvene ili tamne. Različite vrste lasera efikasni su za uklanjanje fleka sa lica od akni.

U poliklinici Diva, pacijentima su na raspolaganju čak 4 lasera. Svi su adekvatni za lečenje kako crvenih, tako i tamnih flekica:

  • DLight SL
  • Lumecca laser
  • frakcionisani erbijum laser i
  • Q switch laser – Nano Q laser.

akne-tretman-laserom-pre-poliklinika-diva  akne-tretman-laserom-posle-poliklinika-diva

Kako nastaju fleke?

Hiperpigmentacije u velikom broju slučajeva, kao što smo već naveli, nastaju kao posledica prekomernog izlaganja suncu ili kao posledica sunčanja kože koja je tretirana neadekvatnim kozmetičkim preparatima ili uzimanja lekova koji je čine fotosenzibilnom, a nekada su i posledica nekih sistemskih oboljenja.

Fleke mogu nastati i pod uticajem drugih faktora. Na primer, nakon upotrebe eteričnih ulja, kozmetičkih preparata ili parfema na mestima na kojima su nanošeni.

Uz to, uzroci mogu biti i:

  • genetika, odnosno nasledni faktor,
  • hormonalni disbalans može dovesti do nastanka fleka na licu dekolteu ili na rukama. Iako se često javljaju u trudnoći u vidu melazme, mogu se pojaviti i kod osoba koje koriste na primer kontraceptivne pilule ili su na nekoj određenoj hormonalnoj terapiji,
  • upotreba određenih lekova,
  • povrede kože,
  • alergija na određene namirnice ili loša ishrana mogu dovesti do pojave fleka na koži,
  • ekcem, psorijaza, dermatitis,
  • autoimmune bolesti,
  • poremećaji metabolizma,
  • nikotin,
  • zapaljenje i upalni procesi.

Kod povreda ili zapaljenja kože, fleke na koži se javljaju prilikom zaceljivanja tkiva. To je najčešće hiperpigmentacija koja nastaje prilikom zarastanja akni i bubuljica nakon kozmetičkog tretmana – dermoabrazije i sl.

Gde se može pojaviti hiperpigmentacija?

Najčešće se pojavljuju fleke na licu (fleke na čelu, nosu, jagodicama, ali i dekolteu), rukama pa drugim delovima tela.

Koji tipovi fleka na licu i telu postoje?

  • Epidermalne – javljaju se u površinskom sloju kože,
  • Dermalne, lokalizovane – u srednjem, odnosno dubljem sloju kože,
  • Kombinovane – oba gorenavedena tipa (Melazma).

Kod koga se najčešće javlja hiperpigmentacija?

Pojava fleka na koži je češća kod ženske populacije, a najčešći uzroci njihovog nastanka su dugotrajno izlaganje suncu, kao i sam proces starenja.

Zašto ne preporučujemo da se rade tretmani za skidanje fleka sa lica i hiperpigmentacija kao što je hemijski piling?

Pre pojave neablativnih lasera hemijski pilinzi su imali svoju ulogu u lečenju i uklanjanju fleka. Međutim, sa pojavom lasera koji bez ikakve iritacije kože i bez potrebe za periodom oporavka efikasno eliminišu fleke sa dugoročnim rezultatima, hemijski pilinzi su izgubili na značaju.

Najčešće postavljana pitanja u vezi sa procedurom za uklanjanje fleka sa lica i tela – hiperpigmentacija

1. Da li je hiperpigmentacija trajna?

Većina fleka na koži ostaju ako se ne tretiraju na pravi način jer su prisutna oštećenja kože različitog stepena. Ženska populacija ima ovaj problem u većem procentu, dok se kod muškaraca pojavljuju u oko 10% slučajeva.

2. Da li su sve fleke na licu i telu bezazlene?

Hiperpigmentacije su sasvim bezazlene i predstavljaju samo kozmetički problem.

Ali često nije moguće razlikovati hiperpigmentaciju od mladeža bez upotrebe dodatne dijagnostike. Zbog toga je potreban oprez. A sud da li je konkretna promena samo hiperpigmentacija – fleka ili ne, treba ostaviti stručnjacima.

3. Da li postoje preparati koji efikasno uklanjaju fleke i hiperpigmentacije? 

Na tržištu postoje mnogi preparati za izbeljivanje fleka. Oni imaju ograničenu efikasnost jer deluju samo na površinske nakupine pigmenta. Ne mogu delovati na depozite melanina u dubljim slojevima kože tako da daju samo privremeni efekat prosvetljavanja hiperpigmentacija.

Međutim, već u prvom kontaktu sa UV zracima ili suncem one se ponovo vraćaju jer se aktiviraju pigmentne granule u dubljim delovima kože koje su ostale netaknute.

4. Kako sprečiti pojavu tamnih fleka na koži?

Savet lekara specijalista poliklinike Diva

Kako bi što uspešnije sprečili pojavu hiperpigmentacije, važno je dobro poznavati svoj tip kože. Međutim, najbitnije jeste štititi svoju kožu od štetnih UV zraka.

Osobe sklone hiperpigmentaciji, moraju cele godine nanositi zaštitne kreme sa SPF faktorom. Preporučuje se minimalno faktor zaštite 20 tokom cele godine čak i kada je oblačno jer UV zraci prolaze i kroz oblake. A leti je potrebno izbegavati sunčanje u periodu visokog indeksa UV zračenja i obavezno koristiti spf faktor 50.

Nanosite zaštitu 15 minuta pre izlaska na sunce i posle toga na svakih sat vremena. Zaštita od sunca podrazumeva i nošenje šešira sa širokim obodom i naočari za sunce.

U slučaju genetske predispozicije i hormonalne neravnoteže, ne možemo puno uticati na stvaranje fleka na koži.

NAPOMENA:
Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za uklanjanje fleka sa lica i tela u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNE konsultacije za uklanjanje fleka sa lica i tela u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

  • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
  • DIVA Estetic Njegoševa – Slavija – Vračar,
  • DIVA Dermal Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

Koautor: dr spec. Hristina Miladinović

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar