Pratite nas na

Hiperpigmentacija - uklanjanje fleka - pigmentnih promena sa lica i tela laserom

Nakon leta i sunčanih dana često dolazi do pojave hiperpigmentacija – izraženije su i vidljivije pigmentne promene na koži. To je pravo vreme da se posvetite svojoj koži i iskoristite hladnije dane da obavite pregled kod lekara specijaliste i uklonite ih. Terapija D light laserom, Alma Q ili Lumeca laserom eliminiše fleke, a istovremeno se dobija čistiji i lepši ten i efekat osvežene i podmlađene kože.

uklanjanje-pigmentnih-promena-na-kozi-hiperpigmentacija-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Tokom leta posebnu pažnju je potrebno posvetiti zaštiti kože od utraljubičastog zračenja kako bi se sprečilo da dođe do hiperpigmentacija, odnosno da nastanu pigmentne promene na koži, a zimsko vreme je idealan period za njihovo uklanjanje.

Nakon izlaganja suncu primetne su tamne fleke na koži koje se javljaju u obliku pega ili većih površina gde je uočljiva razlika u pigmentu u odnosu na okolno tkivo.

Međutim, ako je već došlo do pigmentnih promena na koži, one se mogu ukloniti laserom. U poliklinici Diva, lekari specijalisti imaju na raspolaganju nekoliko različitih lasera koji uspešno uklanjaju fleke sa lica i tela.

Hiperpigmentacija – pigmentne promene na koži

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija predstavlja višak pigmenta u određenim delovima kože zbog čega ona na pojedinim mestima ima tamniju prebojenost – od svetlosmeđe do tamnobraon, a ten izgleda neujednačen.

Te nakupine pigmenta nastaju prekomernom proizvodnjom melanina koji daje prirodnu boju našem licu, telu, kosi i očima.

Pod uticajem sunca, na mestima gde postoji višak pigmentnih ćelija u koži ili se proizvodi više melanina, javljaju se fleke (češće kod ženske populacije, dok se kod muškaraca pojavljuju u oko 10% slučajeva).

hiperpigmentacija-poliklinika-diva

Da li je hiperpigmentacija trajna?

Većina fleka na koži ostaju ako se ne tretiraju na pravi način jer su prisutna oštećenja kože različitog stepena.

Da li se i kako hiperpigmentacija – fleke na koži, može lečiti, odstraniti, ukloniti?

Kada se hiperpigmentacija već pojavi na koži u vidu tamnih fleka, a u zavisnosti od intenziteta i veličine zahvaćene površine kože, bira se optimalna terapija.

U poliklinici Diva to su najčešće jedan od 3 savremena lasera:

Ovi laseri imaju prilagođene talasne dužine koje razlažu nakupine pigmenta – melanina u sitne čestice. One se kasnije resorbuju i nestaju bez iritacije kože (prisutno je blago crvenilo kože tokom nekoliko sati, a koliko će crvenilo trajati zavisi od tipa kože).

U isto vreme se pod uticajem laserske svetlosti popravljaju sve strukture kože. Na taj način pa se dobija čistiji i lepši ten i efekat osvežene i podmlađene kože bez flekica.

Uklanjanje fleka na koži laserom iskustva – pre i posle

uklanjanje-fleka-na-kozi-laserom-pre-poliklinika-diva          uklanjanje-fleka-na-kozi-laserom-posle-poliklinika-diva

Zašto izabrati laser za uklanjanje fleka sa lica i tela?

Iako na tržištu postoji veliki broj preparata za izbeljivanje hiperpigmentacija – fleka sa kože, njihova efikasnost je ograničena.

To je zbog toga što ti preparati mogu delovati samo na površinske nakupine pigmenta, ali ne i na one koji se nalaze u dubljim delovima kože. Tretiranjem fleka ovim preparatima dolazi do privremenog prosvetljavanja tamnih fleka, ali pri prvom izlaganju sunčevim zracima, hiperpigmentacija se ponovo pojavljuje jer dolazi do aktiviranja melaninskih granula koje su ostale netaknute u dubljim slojevima kože.

S druge strane, laserski zrak kožu tretira i u dubljim slojevima, te na taj način veoma efikasno uklanja fleke sa lica i tela.

O tome kakvi su efekti lasera na kožu govori i podatak da se u Americi sve češće koristi kao preventivna terapija protiv tumora kože. To je zato što kada se koža tretira laserom dolazi do njenog ozdravljenja i popravke u dubljim slojevima kože, odnosno oštećenja koja su nastala pod dejstvom UV zraka.

Uklanjanje hiperpigmentacija – fleka na licu i telu laserom – fotorejuvenacija u poliklinici Diva

Na osnovu kliničkog pregleda lekar specijalista u poliklinici Diva dijagnostikuje o kojoj vrsti pigmentnih promena na koži je reč i kakvu je terapiju adekvatno primeniti.

Pigmentne promene na koži u poliklinici Diva uspešno se uklanjaju pomoću 3 savremena lasera, koja smo već pomenuli.

Ovi laseri se po potrebi kombinuju u zavisnosti od toga o kojoj vrsti hiperpigmentacija je reč. Zato se na konsultacijama sa lekarom specijalistom pravi individualni plan uklanjanja fleka prilagođen svakom pacijentu.

Koliko tretmana je potrebno da bi se uklonile pigmentne promene na koži?

Broj tretmana laserom zavisi od:

 • veličine fleka,
 • vrste hiperpigmentacije,
 • starosti pacijenta i
 • stanja kože.

U proseku je neophodno uraditi od 3 do 5 laserskih tretmana u razmacima od oko mesec dana kako bi se uklonile pigmentne promene, a koliko je tačno potrebno zavisi od vrste promene, kao i od tipa i stanja kože, te godina pacijenta.

Kako izgleda tretman uklanjanja pigmentnih promena laserom i koliko traje?

Laserski snop se usmerava na regiju na kojoj je izražena hiperpigmentacija. Laser deluje na pigment koji apsorbuje svetlost i zagreva se, te se deli na manje celine koje se kasnije uklanjaju tokom prirodnog perutanja kože, a zatim se pristupa ablaciji dela kože gde se nalazi fleka, kao i okolne kože.

Tokom procedure pacijent može osetiti blago peckanje, a nakon tretmana može se javiti blago i kratkotrajno crvenilo. Po obavljenoj proceduri, pacijenti se vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Laserski snop ciljano deluje na pigmentnu promenu te ne oštećuje okolno tkivo niti dublje strukture kože.

Uklanjanje pigmentnih promena laserom je:

 • bezbedna metoda i
 • komforna za pacijenta.

Posle laserskog tretmana poboljšava se kvalitet kože, ona je sveža, čvršća i blistava, a ujedno se uklanjaju i vidljivi kapilari, kao i proširene pore i sitne bore, pa je ten popravljen.

Koliko traje tretman uklanjanja fleka?

Bez obzira na to da li je u pitanju uklanjanje fleka sa lica ili bilo koje drugo uklanjanje fleka sa kože, tretman traje od 15 do 30 minuta u zavisnosti od veličine tretirane regije.

Sa kojih se regija mogu laserom uklanjati pigmentne promene?

Laserska procedura uklanjanja pigmentnih promena na koži idealna je za sve regije na kojima se javila hiperpigmentacija:

 • na licu,
 • vratu,
 • dekolteu,
 • rukama i
 • šakama
  odnosno, tamo gde se najčešće i pojavljuju

uklanjanje-tamnih-fleka-sa-lica-laserom-poliklinika-diva

Kako izgleda koža nakon uklanjanja fleka sa lica? Šta očekivati nakon uklanjanja fleka sa kože?

Nakon tretmana na koži obično nema nikakvih promena ili je prisutno blago crvenilo samo sat do dva nakon tretmana. Laserski zrak istovremeno obnavlja i sve strukture kože, pa ćete posle ovog tretmana imati osveženu i podmlađenu kožu.

NOVO – Uklanjanje fleka sa lica laserom leti – ALMA Q

NOVI nano laser ALMA Q koji lekari specijalisti koriste u poliklinici Diva dr Bogdanović je maksimalno bezbedan i za podmlađivanje osunčane kože. Zato se može terapijski primenjivati tokom cele godine, odnosno bez ograničenja tokom celog leta.

Ovaj laser nam omogućava neometano radimo uklanjanje fleka i lečenje melazme i u letnjem periodu. Baš kao i mnogobrojne procedure koje podrazumevaju podmlađivanje.

To je moguće jer ovom laseru cilj nije direkno pigment kože. On deluje na kolagen i krvne sudove, kapilare i crvenilo i ne zahteva da koža nije osunčana, za razliku od drugih lasera.

Koje su prednosti laserskog uklanjanja fleka sa lica i tela NOVOM nano tehnologijom ALMA Q?

Kada je reč o svestranosti u lečenju mnogobrojnih dermatoloških indikacija, jačini, kvalitetu i rezultatima – Alma Q laser je broj jedan i bez premca, a neke od najvažnijih prednosti su:

 • visoka efikasnost,
 • bezbolna i neinvazivna terapija bez perioda oporavka,
 • tretman je pogodan za sve tipove kože, uključujući tanku kožu i osetljive oblasti lica i vrata,
 • savršeno dubinsko podmlađivanje kože – prirodno i iznutra poboljšava nesavršenosti bez plastičnih operacija,
 • neablativni je laser koji nema premca u snazi i svestranosti,
 • ima visoku preciznost u kontroli dubine.

Koje su prednosti uklanjanja fleka ovim laserom?

Prednosti su:

 • nema perioda oporavka,
 • nakon tretmana, ako se radi o uklanjanju fleka sa kože lica, možete naneti šminku,
 • uklanjanje fleka je ili potpuno ili su svedene na minimum,
 • tretman je potpuno bezbedan.

Kako negovati kožu nakon laserskog tretmana uklanjanja fleka sa kože?

Posle laserskog uklanjanja pigmentnih promena važna je redovna hidratacija kože, te se preporučuju odgovarajuće kreme koje su posebno prilagođene za negu kože lica i vrata nakon laserskih tretmana.

Ova procedura se obično ne preporučuje u letnjim mesecima, a deo kože koji se tretira ne bi trebalo izlagati suncu barem 4 nedelje pre i 2 sedmice nakon tretmana. Isto važi i za odlazak u solarijum.

Nekoliko meseci nakon uspešnog uklanjanja fleka na koži neophodno je koristiti RIGOROZNU zaštitu od sunca, odnosno kreme sa visokim zaštitnim faktorom, jer koža je i dalje osetljiva na ultravioletno zračenje, te se promene mogu vratiti u manjoj meri.

Izuzetak je uklanjanje hiperpigmentacija Alma Q laserom!

Međutim, kao što smo prethodno već pomenuli, ukoliko se uklanjanje hiperpigmentacija obavlja Alma Q laserom, tada je moguće proceduru obaviti i tokom leta!

Da li je potrebno ponavljati proceduru?

Svakako se preporučuje po 1 tretman održavanja na svakih 3 do 10 godina.

Kako nastaje hiperpigmentacija?

Više faktora utiče na to:

 • u velikom broju slučajeva hiperpigmentacije su posledica prekomernog izlaganja suncu,
 • mogu se pojaviti i nakon solarijuma,
 • tamne fleke na koži mogu se javiti usled korišćenja neadekvatnih kozmetičkih preparata
 • ili uzimanja lekova koji kožu čine fotosenzibilnom,
 • dok su nekad posledica nekih sistemskih oboljenja.

Koji su uzroci hiperpigmentacije i kakvi su simptomi?

Fleke na licu, kao i hiperpigmentacija bilo kog dela kože, pojavljuju se zbog prevelike proizvodnje melanina izazvano različitim faktorima:

Sunčane pege – ephelides

Ova vrsta fleka na koži lako se prepoznaje i prisutna je već kod dece. Reč je o anomaliji kože u obliku tačkastih pigmentnih mrlja smeđkaste boje koje se u najvećem broju slučajeva javljaju u središnjem delu lica – na nosu ili obrazima, a može ih biti i na ramenima, vratu, gornjem delu leđa, u predelu grudnog koša i na rukama, ali i skoro celom telu. Reč je o povećanoj proizvodnji melanina na tim mestima na koži.

Sunčevi zraci pospešuju proizvodnju melanina, koji se ponaša kao prirodni filter štiteći kožu od UV zračenja. Prekomerno i neadekvatno izlaganje suncu dovodi do pojačane proizvodnje melanina i samim time stvaranja fleka i flekica na koži.

Kod koga se najčešće javljaju fleke na licu i telu od sunca?

Izražene su kod osoba svetlije puti ili riđokosih osoba.

Kako se mogu ukloniti tamne fleke na licu i telu od sunca?

Intenzivnije su tokom izlaganja suncu, odnosno u letnjem periodu godine. Sunčane pege su dobroćudne promene i mogu se uklanjati laserom iz estetskih razloga.

Staračke pege – solarni lentigo

Ove pigmentne promene na koži predstavljaju hiperpigmentaciju u nivou kože koja zahvata nekoliko milimetara u obimu (od 1 do 5mm) najčešće na delovima tela koji su godinama izloženi suncu (spoljne strane šaka, lice, podlaktice, ramena i dekolte) i posledica su fotostarenja kože.

Kod koga se najčešće javljaju staračke pege?

Obično su uočljive posle 40. godine života, a njihov broj se povećava kako vreme prolazi.

Kako se mogu ukloniti staračke pege?

Ove promene ne blede tokom godišnjih doba kada je manje izloženosti kože sunčevoj svetlosti. I ove pigmentne promene mogu se uklanjati laserom.

Melazma ili kloazma

Reč je o pojavi velikih tamnih fleka – često na licu, ali mogu zahvatiti i druge delove tela koje se mogu tretirati laserskim procedurama.

Kod koga se javlja melazma?

Razlikuju se:

 • trudnička melazma (često se naziva i „trudnička maska“ jer je zabeležena kod oko 90% trudnica) koja se može povući nakon porođaja, i
 • hormonalna melazma, nastala usled hormonskih promena u organizmu (pod uticajem estrogena) i može se javiti zbog uzimanja kontraceptivnih pilula ili promena na jajnicima.

Melazma može nastati na koži i kod osoba sa hroničnim hepatitisom, ali i pod uticajem raznih lekova.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Vidljiva je posle zapaljenskih procesa na koži, trauma ili povreda kože. Često se javlja od akni i može se ukloniti laserskim tretmanima.

lasersko-uklanjanje-fleka-sa-lica-poliklinika-diva

Fleke nastale pod uticajem drugih faktora

Hiperpigmentacija se može pojaviti i nakon upotrebe eteričnih ulja, kozmetičkih preparata ili parfema na mestima na kojima su nanošeni.

Uz to, uzroci mogu biti i:

 • genetika, odnosno nasledni faktor,
 • hormonalni disbalans može dovesti do nastanka fleka na licu dekolteu ili na rukama. Iako se često javljaju u trudnoći u vidu melazme, mogu se pojaviti i kod osoba koje koriste na primer kontraceptivne pilule ili su na nekoj određenoj hormonalnoj terapiji,
 • upotreba određenih lekova,
 • povrede kože,
 • alergija na određene namirnice ili loša ishrana mogu dovesti do pojave fleka na koži,
 • ekcem, psorijaza, dermatitis,
 • autoimmune bolesti,
 • poremećaji metabolizma,
 • nikotin,
 • zapaljenje i upalni procesi.

Kod povreda ili zapaljenja kože, fleke na koži se javljaju prilikom zaceljivanja tkiva. To je najčešće hiperpigmentacija koja nastaje prilikom zarastanja akni i bubuljica nakon kozmetičkog tretmana – dermoabrazije i sl.

Gde se može pojaviti hiperpigmentacija?

Najčešće se pojavljuju fleke na licu (fleke na čelu, nosu, jagodicama, ali i dekolteu), rukama pa drugim delovima tela.

Koji tipovi fleka na licu i telu postoje?

 • Epidermalne – javljaju se u površinskom sloju kože,
 • Dermalne, lokalizovane – u srednjem, odnosno dubljem sloju kože,
 • Kombinovane – oba gorenavedena tipa (Melazma).

Kod koga se najčešće javlja hiperpigmentacija?

Pojava fleka na koži je češća kod ženske populacije, a najčešći uzroci njihovog nastanka su dugotrajno izlaganje suncu, kao i sam proces starenja.

Da li su sve tamne fleke na licu i telu bezazlene?

Hiperpigmentacije su sasvim bezazlene i predstavljaju samo kozmetički problem.

Međutim, s obzirom na to da često nije moguće razlikovati hiperpigmentaciju od mladeža bez upotrebe dodatne dijagnostike, potreban je oprez, a sud da li je konkretna promena samo hiperpigmentacija – fleka ili ne, treba ostaviti stručnjacima.

Kako sprečiti pojavu tamnih fleka na koži? Savet lekara specijalista

Kako bi što uspešnije sprečili pojavu hiperpigmentacije, važno je dobro poznavati svoj tip kože. Međutim, najbitnije jeste štititi svoju kožu od štetnih UV zraka. Osobe sklone hiperpigmentaciji, moraju cele godine nanositi zaštitne kreme sa SPF faktorom. Preporučuje se minimalno faktor zaštite 20 tokom cele godine, osim leti kad je preporučljiv faktor 50.

Nanosite zaštitu 15 minuta pre izlaska na sunce i posle toga na svakih sat vremena. Zaštita od sunca podrazumeva i nošenje šešira sa širokim obodom i naočari za sunce.

U slučaju genetske predispozicije i hormonalne neravnoteže, ne možemo puno uticati na stvaranje fleka na koži.

 

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334