Diva poliklinika > BLOG > Mladeži > Redovno kontrolišite mladeže

Redovno kontrolišite mladeže

Mladeže treba redovno kontrolisati i potražiti pomoć specijalista ako dođe do krvarenja, pojave krasta, crvenila, bola ili svraba. Dermoskopija je komforna i neinvazivna dijagnostička metoda koja služi za dubinski pregled mladeža.

mladezi-bradavice-hijaluron-mezoterapija-diva-uklanjanje-mladez-dermoskopija

U poslednje tri decenije, od kada su u modu ušli taman ten i sunčanje u solarijumima, širom sveta, a naročito u razvijenim zemljama, raste broj obolelih od melanoma, jednog od najzloćudnijih tumora.

Zato mladeže treba redovno kontrolisati i potražiti pomoć specijalista plastičnih hirurga ili dermatologa ako dođe do krvarenja, pojave krasta, crvenila, bola ili svraba.

Na pravovremenoj dijagnostici se insistira jer se u početnim fazama svi maligni tumori kože u potpunosti mogu izlečiti jednostavnom hirurškom ekscizijom.

Melanom spada u najopasnije maligne tumore, jer može da se razvije iz bezazlenog mladeža na koži, raste neopaženo i brzo metastazira. Melanom se kod žena najčešće javlja na potkolenicama, a kod muškaraca na leđima. Uspešno se leči hirurškim putem samo u najranijem stadijumu.

Faktori rizika:

  • prekomerno izlaganje suncu i UV zracima u solarijumu
  • više od 50 mladeža na koži
  • svetao ten i prisustvo pegica
  • svetloplava ili crvenosmeđa kosa
  • porodična predispozicija

Mladeže treba čuvati od povreda

Neprijatnosti može izazvati i povreda mladeža (noktom, brijačem, odećom…) ili hronična iritacija mladeža.

Kada treba otići kod specijaliste na pregled mladeža?

  • kada mladež počne da raste
  • ukoliko promeni oblik
  • ako ima iskrzane ivice
  • kad mladež promeni boju, posvetli ili potamni
  • ako mladež svrbi, pecka i probada
  • ukoliko mladež počne da se peruta ili da krvari

Šta posle pregleda mladeža?

Dermoskopija, bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda, služi za dubinski pregled mladeža i ostalih promena na koži koje ne mogu da se uoče golim okom. Ovaj pregled ima presudan značaj za rano otkrivanje i lečenje melanoma. Dermatolog će nakon pregleda, ukoliko postoje bilo kakve sumnjive promene, preporučiti odstranjivanje mladeža. Ovaj zahvat treba da rade plastični hirurzi ili onkolozi koji će mladež, nakon odstranjivanja klasičnih hirurškim zahvatom ili radiotalasnom hirurškom tehnikom, poslati na patohistološku analizu.

Intervencija je brza i jednostavna i ne nosi nikakav rizik.

Klasična hirurška ekscizija se koristi za rizičnu grupu mladeža – kongenitalne i displastične mladeže ili za prekanceroze i suspektne lezije, a sve ostale promene se mogu otklanjati radio-talasima.

Radio-talasi su savremena hirurška tehnika koja ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak – što zavisi od tipa kože i njenoj sklonosti ka stvaranju ožiljačnog tkiva, kao i godina pacijenta.

Značajne prednosti radio-talasa su minimalna trauma tkiva pa samim tim dovode do lakšeg i boljeg zarastanja rana bez ožiljaka ili sa jedva primetnim ožiljcima.

Radiotalasna mtoda je bezbedna, beskrvna i komforna (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme) i toliko elegantna da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurškoj intervenciji što je od presudnog značaja za smanjenje stresa kod pacijenta.

Radio-talasi su optimalna tehnika i za sve ostale benigne promene na koži – bradavice, keratoze, fibrome, granulome, aterome, dermatofibrome, siringome, ksantelazme i angiome. Jedna od veoma značajnih prednosti radio-talasa je da su metoda izbora za otklanjanje promena na očnim kapcima zbog svoje preciznosti i apsolutne bezbednosti po oči.

Intervencije radio-talasima traju izuzetno kratko – 20 do 30 sekundi, a daju izuzetan estetski rezultat.

NAPOMENA:

Da li su radio-talasi adekvatna metoda za uklanjanje mladeža proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiču faktori poput tipa kože, odnosno da li je sklona stvaranju ožiljačnog tkiva.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

 

Zakazivanje za besplatno pregledanje mladeža ili procedure za skidanje mladeža u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled i uklanjanje mladeža u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

Cena za specijalistički dermatološki pregled kože i dermoskopski pregled mladeža

Ukoliko je potreban specijalistički dermatološki pregled kože zbog dermatoloških promena na koži tada je cena 6.000 RSD.

Ukoliko želite da zakažete samo dermoskopski pregled mladeža cena je 6.000 RSD.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar