Redovno kontrolišite mladeže

Mladeže, treba redovno kontrolisati i potražiti pomoć specijalista ako dođe do krvarenja, pojave krasta, crvenila, bola ili svraba. Dermoskopija je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda, služi za dubinski pregled mladeža.

mladezi-bradavice-hijaluron-mezoterapija-diva-uklanjanje-mladez-dermoskopija

U poslednje dve decenije, od kada su u modu ušli taman ten i sunčanje u solarijumima, širom sveta, a naročito u razvijenim zemljama, raste broj obolelih od melanoma, jednog od najzloćudnijih tumora.

Zato mladeže, treba redovno kontrolisati i potražiti pomoć specijalista plastičnih hirurga ili dermatologa, ako dođe do krvarenja, pojave krasta, crvenila, bola ili svraba.

Na pravovremenoj dijagnostici se insistira jer se u početnim fazama svi maligni tumori kože u potpunosti mogu izlečiti jednostavnom hirurškom ekscizijom.

Melanom spada u najopasnije maligne tumour, jer može da se razvije iz bezazlenog mladeža na koži, raste neopaženo i brzo metastazira. Melanom se kod žena najčešće javlja na potkolenicama, a kod muškaraca na leđima. Uspešno se leči hirurškim putem samo u najranijem stadijumu.

Faktori rizika:

 • prekomerno izlaganje suncu i UV zracima u solarijumu
 • više od 50 mladeža na koži
 • svetao ten i prisustvo pegica
 • svetloplava ili crvenosmeđa kosa
 • porodična predispozicija

Čuvajte se povreda

Neprijatnosti može izazvati i povreda mladeža (noktom, brijačem, odećom…) ili hronična iritacija mladeža.

Kada treba otići kod specijaliste na pregled

 • kada mladež počne da raste
 • ukoliko promeni oblik
 • ako ima iskrzane ivice
 • kad mladež promeni boju, posvetli ili potamn
 • ako vas mladež svrbi, pecka i probada
 • ukoliko mladež počne da se peruta ili da krvari

Šta posle pregleda

Dermoskopija, bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda, služi za dubinski pregled mladeža i ostalih promena na koži koje ne mogu da se uoče golim okom. Ovaj pregled ima presudan značaj za rano otkrivanje i lečenje melanoma. Dermatolog će nakon pregleda, ukoliko postoje bilo kakve sumnjive promene, preporučiti odstranjivanje mladeža. Ovaj zahvat treba da rade plastični hirurzi ili onkolozi koji će mladež, nakon odstranjivanja klasičnih hirurškim zahvatom ili radiotalasnom hirurškom tehnikom, poslati na patohistološku analizu.

Intervencija je brza i jednostavna i ne nosi nikakav rizik.

Klasična hirurška ekscizija se koristi za rizičnu grupu mladeža-kongenitalne i displastične mladeže ili za prekanceroze i suspektne lezije, a sve ostale promene se mogu otklanjati raditalasima.

Radiotalasi su savremena hirurška tehnika koja ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Najveće prednosti radiotalasa su minimalna trauma tkiva pa samim tim dovode do lakšeg i boljeg zarastanja rana bez ožiljaka ili sa jedva primetnim ožiljcima.

Metoda je bezbedna, beskrvna i bezbolna (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme) i toliko elegantna da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurškoj intervenciji što je od presudnog značaja za smanjenje stresa i osećaj komfora pacijenta.

Raditalasi su idealna tehnika i za sve ostale benigne promene na koži bradavice, keratoze, fibrome, granulome, aterome, dermatofibrome, siringome, ksantelazme i angiome. Jedna od najvećih prednosti radiotalasa je da su metoda izbora za otklanjanje promena na očnim kapcima zbog svoje preciznosti i apsolutne bezbednosti po oči.

Intervencije radiotalasima traju izuzetno kratko 20 – 30 sekundi a daju izuzetan estetski rezultat.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply