Diva poliklinika > BLOG > Mladeži > Dijagnostika i lečenje tumora na koži

Dijagnostika i lečenje tumora na koži

Jedini način da se smanji broj obolelih od malignih tumora kože je pravovremena dijagnostika i lečenje tumora na koži na vreme, odnosno otklanjanje suspektnih promena pre nego što se one transformišu u tumor.

dijagnostika-i-lecenje-tumora-na-kozi-lekari-specijalisti-poliklinika-diva
Širom sveta se beleži ekstremni porast malignih tumora kože, a posebno melanoma kože koji spada u najzloćudnije tumore, jer brzo raste i rano metastazira. Jedini način da se smanji broj obolelih od malignih tumora kože je pravovremena dijagnostika i otklanjanje suspektnih promena pre nego što se one transformišu u tumor.
U početnim fazama svi maligni tumori kože u potpunosti se mogu izlečiti jednostavnom hirurškom ekscizijom.
Na pravovremenoj dijagnostici se insistira jer se u početnim fazama svi maligni tumori kože u potpunosti mogu izlečiti jednostavnom hirurškom ekscizijom, bez dodatne terapije (hemioterapija – citostatici ili zračenje).
 

Čime se objašnjava povećanje broja malignih tumora na koži?

Povećanje broja tumora kože se može objasniti prekomernom, nekritičnom izlaganjem sunčevim zracima pri nedovoljnoj zaštiti (opekotine od sunca, nekritično korišćenje solarijuma) i povećanje ozonske rupe, što je intenziviralo UV zračenje.
 
„Otišao sam na pregled mladeža u polikliniku Diva na preporuku prijatelja. Doktorka je nakon dermoskopskog pregleda zaključila da je neophodno što pre ukloniti mladež koji sam imao na vratu, jer je primetila promenu na njemu.“
Miloš
 

Koji su faktori rizika za nastanak tumora?

Rizični faktori koji potenciraju nastanak tumora kože su:
 • prekomerno izlaganje suncu i UV zracima u solarijumu,
 • veliki broj mladeža na koži,
 • svetao ten i prisustvo pegica,
 • osobe sa svetloplavom ili crvenosmeđom kosom,
 • porodična predispozicija.

Kako se vrši pregled promena na koži?

Pregled se vrši kliničkidermoskopski.

Rano prepoznavanje malignih promena kože u početnim fazama kada su u potpunosti izlečive, često nije moguće samo kliničkim pregledom. To je zato što rane promene na koži koje spadaju u prekanceroze ili već početni stadijum malignog oboljenja često nisu vidljive golim okom, već se mora uraditi dermoskopski pregled promene.

Koje su to promene na mladežu na koje pacijent treba da obrati pažnju?

Znaci upozorenja kada se mladež menja u melanom (mada ne treba zaboraviti da se melanom može javiti i na nepromenjenoj koži ili na pigmentnim promenama koje ne spadaju u kategoriju mladeža):

 • brz rast mladeža
 • nepravilna ivica mladeža
 • neravna površina
 • promena u boji ili obliku
 • svrab ili bol,
 • spontano krvarenje.

Da li se redovnim dermoskopskim pregledima mogu izbeći tumori kože?

Definitivno, to je jedini način da se pravovremeno postavi dijagnoza i sprovede lečenje pre nego što promena na koži postane tumor.

Zato je potrebno da se svi mladeži i druge nejasne promene na koži redovno kontrolišu i dijagnostički prate dermoskopijom. Najčešće je dovoljno jednom godišnje, osim za rizične grupe kada je potrebna i češća kontrola.

Koje metode se preporučuju za skidanje mladeža?

Mladeži se, u zavisnosti od vrste i veličine, mogu skidati klasičnom hirurškom ekscizijom ili radiotalasnom hirurgijom, ali uz obaveznu histopatološku verifikaciju.

Dijagnostika i lečenje tumora na koži: „Da li se mladeži mogu skidati preventivno ili iz estetskih razloga?“

Naravno, i jedan i drugi razlog su sasvim validni. Nekada se mladeži nalaze na nezgodnom mestu, pa se pacijenti plaše da ih ne povrede, ili pozicijom i veličinom narušavaju estetski izgled kože lica ili tela kada je sasvim opravdano ih odstraniti iz estetskih razloga.

Dijagnostika i lečenje tumora na koži – iskustva

Naš dugogodišnji pacijent, Miloš, podelio je sa nama svoje iskustvo sa dijagnostikom i uklanjanjem mladeža:

„Otišao sam na pregled mladeža u polikliniku Diva na preporuku prijatelja. Doktorka je nakon dermoskopskog pregleda zaključila da je neophodno što pre ukloniti mladež koji sam imao na vratu, jer je primetila promenu na njemu. Odmah nakon pregleda obavila je uklanjanje mladeža radio-talasima i on je poslat na analizu. Nakon nekoliko dana stigli su rezultati na kojima je pisalo da je promena na koži u potpunosti uklonjena.“

Cena pregleda i skidanja mladeža radio-talasima sa uključenom patohistološkom analizom:

Cena dermoskopskog pregleda kod lekara specijaliste dermatologije je 6.000 RSD, a skidanja mladeža radiotalasnom metodom je 120 evra u dinarskoj protivvrednosti i uključuje OBAVEZNO slanje na patohistološku analizu. Ukoliko se skida 5 ili više mladeža u poliklinici Diva odobravamo popust pa je tada cena po izraslini 70 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za cene uklanjanja ostalih promena na koži pogledajte naš CENOVNIK.

U poliklinici “Diva” možete zakazati BESPLATNU konsultaciju na jedan od brojeva telefona: 063 338 334 ili 011 32 42 841.

Vaša poliklinika “Diva”

Ostavite komentar