Diva poliklinika > BLOG > Mladeži > Kako bezbedno otkloniti mladeže?

Kako bezbedno otkloniti mladeže?

Radiotalasna metoda uklanjanja promena sa kože je savremena hirurška tehnika koja ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

kako-bezbedno-otkloniti-mladeze-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Mladeži su kod nas tema o kojoj se mnogo priča, a i dalje malo zna pravih, stručnih i proverenih informacija. Naučna saznanja u vezi sa mladežima u poslednjih 20 godina do kojih se došlo kroz sveobuhvatne medicinske studije dramatično su promenila stavove u medicini upravo na ovu temu.

Raniji stav da je uklanjanje mladeža opasno po zdravlje je u potpunosti netačan i poticao je iz neznanja.

Iskustvo poliklinike DIVA od više od 25 godina u otklanjanju mladeža sa više desetina hilljada medicinski dokumentovanih slučajeva u potpunosti potvrđuje savremene stavove i garantuje maksimalnu bezbednost našim pacijentima.

Činjenice koje razbijaju tabue u vezi sa mladežima

 • Mladeži su, u većini slučajeva, bezopasne nakupine pigmentnih ćelija u koži koje se pojavljuju u prvim godinama života, ili kasnije, i spadaju u grupu stečenih madeža.
 • Rizični mladeži su kongenitalni mladeži koji su prisutni na samom rođenju, ali njihov broj obično ne prelazi 4 do 5% u opštoj populaciji.
 • Mladeži su prisutni u svim uzrastima, a posle 30. godine gotovo da nema osobe koja nema između 10 i 40 mladeža, a nekada i više.
 • Postoje različite vrste mladeža i oni mogu biti u nivou kože ili blago uzdignuti ili na peteljci, pravilnog ili nepravilnog oblika, svetlo braon do mrko crne boje.
 • Većina mladeža su potpuno bezopasni i predstavljaju samo estetski problem ili se nalaze na nezgodnom mestu gde su izloženi povredama pa ih je preporučljivo skinuti iz praktičnih razloga i u tim slučajevima metoda izbora je otklanjanje radio-talasima.

Faktori rizika kod mladeža

 • Opsežnim medicinskim studijama je dokazano da trauma mladeža sama po sebi nikada ne dovodi do obolevanja mladeža i posledične pojave tumora – malignog melanoma.
 • Jedini dokazani rizični faktor je UV zračenje (sunčeva svetlost ili veštačko UV zračenje) koje izaziva pojačanu aktivnost melanocita (to su pigmentne ćelije mladeža) što može dovesti do nastanka tumora.
 • Kao dodatni rizični faktor je dokazana genetska predispozicija, tako da pacijenti sa porodičnim opterećenjem (ako je neko u porodici imao maligni melanom) moraju obratiti posebnu pažnju i redovno pratiti svoje mladeže ili ih preventivno otkloniti.

Kako ukloniti mladež na bezbedan način?

U zavisnosti od tipa mladeža oni se mogu otklanjati klasičnom hirurškom ekscizijom ili tehnikom radio-talasa. Tehnika uklanjanja mladeža radio-talasima je hirurška tehnika kod koje se ekscizija vrši elektrodom umesto skalpelom.

Patohistološki pregled mladeža, odnosno pregled odstranjenog mladeža pod mikroskopom od strane patologa je obavezan, bez obzira kojom metodom se mladež uklanja i da li se uklanja iz esteskih ili zdravstvenih razloga.

Dubina i širina ekscizije, bez obzira na to kojom tehnikom se radi, zavisi prvenstveno od tipa mladeža, lokalizacije i od toga da li se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu uočavaju neke rizične promene u strukturi, boji i obliku.

Kako utvrditi da li je mladež bezopasan?

Da bi se utvrdilo da li je mladež bezopasan ili ne, osim kliničkog pregleda, često je neophodno uraditi i dermoskopiju. Dermoskopija je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava preoperativni pregled strukture mladeža.

Dermoskopija stvara trodimenzionalnu sliku što nam omogućava precizan uvid u oblik, veličinu i strukturu same promene, obrazac i raspored pigmenta, oblik i raspored krvnih sudova i prisustvo ili odsustvo regresionih struktura ili infiltracije. To su sve podaci koji su neophodni da bi se detaljno analizirao odgovarajući mladež i sasvim precizno isključila maligna alteracija sa verovatnoćom od 97 do 98%.

Uspostavite dijagnozu na vreme!

Da bi se pravovremeno postavila dijagnoza i sprovelo lečenje, potrebno je da se svi mladeži, i druge nejasne promene na koži, redovno kontrolišu i dijagnostički prate dermoskopijom. To je izuzetno značajno za sve osobe koje primete neke promene na mladežima, a posebno za

 • rizične grupe: osobe sa preko 50 mladeža,
 • rizične profesije: poljoprivrednici, građevinci, moreplovci i svi oni koji su dugo u toku godine izloženi suncu,
 • osobe sa porodičnim opterećenjem, u smislu karcinoma ili melanoma kože kod kojih se mora sprovoditi redovno praćenje mladeža, svake godine posle izlaganja suncu.

Šta je radiotalasna metoda uklanjanja mladeža i kada se koristi?

Radiotalasna metoda uklanjanja promena sa kože je savremena hirurška tehnika koja ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Sve promene na koži mogu se otklanjati raditalasima, osim kongenitalnih i displastičnih mladeža, prekanceroza i suspektnih lezija, gde je neophodna klasična hirurška ekscizija.

Koje su prednosti uklanjanja mladeža radio-talasima?

Najveća prednost radio-talasa je minimalna trauma tkiva, pa samim tim i lakše i bolje zarastanje rana sa jedva primetnim ožiljcima.

Radiotalasna metoda je bezbedna i bezbolna (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme) i toliko elegantna da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurškoj intervenciji što je od presudnog značaja za smanjenje stresa i osećaj komfora pacijenta.

Radio-talasi su izuzetno dobra tehnika i za sve ostale benigne promene na koži: bradavice, keratoze, fibrome, granulome, aterome, dermatofibrome, siringome, ksantelazme i angiome.

Jedna od najvećih prednosti radio-talasa je da su zbog svoje preciznosti veoma bezbedni za korišćenje pri otklanjanju promena na očnim kapcima bez rizika po oči.

Intervencije radio-talasima traju izuzetno kratko 20 do 30 sekundi, a daju izuzetan estetski rezultat.

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović, specijalista
plastične i rekonstruktivne hirurgije

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar