Metoda radiotalasa je optimalna za skidanje keratoza, jer pokazuje manji broj recidiva u odnosu na druge tehnike koje se koriste.

Keratoze su relativno česte žućkasto braonkaste promene po koži, hrapave na dodir, koje se javljaju u srednjoj i starijoj životnoj dobi.

Obično su multiple i raspoređene u seboroičnim predelima lica, grudi, leđa, ali i na koži stomaka i na velikim pregibima. Najčešće tegobe koje pacijenti navode su svrab u predelu zahvaćenom keratozama.

U početku su to okrugle ili ovalne pločaste promene, žućkaste ili braonkaste boje.

Promene od mekših i bledo žućkastih vremenom prelaze u tvrde, tamno prebojene promene veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Melanin može biti prisutan u svim slojevima epitela, zbog čega pacijenti često misle da je to mladež koji ne treba dirati, pa se zato i jave u fazi kada su promene multiple rasprostranjene i tvrđe, što svakako otežava uklanjanje i bolji estetski rezultat.

Poželjno je otklanjati keratoze dok su manje jer imaju tendenciju širenja i formiranja keratotičnih plakova (pločaste naslage) koji mogu dostizati veličinu i 20-30mm u prečniku.

Metoda radiotalasa je optimalna za skidanje keratoza, jer ima manji broj recidiva u odnosu na druge tehnike.

Terapija radiotalasima je vrlo komforna, efikasna i bezbolna (koristi se anestezija u obliku kreme) i traje 20 do 40 sekundi po promeni.