Trihologija – šta je to?

Da li ste razmišljali o tome kome se obratiti kada kosa počne preterano da opada? Kada se pojave seboreja, perut? Kada kosa izgubi sjaj i gustinu i kada je primetna promena u njenom kvalitetu?

trihologija-sta-je-to
Nega kose podjednako je važna kao i nega kože. Promene na kosi i koži glave nastupaju usled uticaja različitih faktora – genetskih, spoljašnjih, ishrane, načina života, hormonskih promena, stresa, lekova, načina nege kose…
 

Trihologija – posebna grana dermatologije

 
S obzirom na to da je jedan od derivata kože folikul dlake – živi deo dlake smešten duboko u srednjem sloju kože – dermu, gubitkom kose i promenama na koži temena bavi se dermatologija, tačnije njena posebna grana – trihologija. Trihologija je usmerena na proučavanje i lečenje bolesti kose i vlasišta i jedno je od važnih oblasti estetske medicine.
 
Dermatolog koji se specijalizovao za lečenje ćelavosti, opadanja kose i bolesti kože glave je triholog.
 
Tokom pregleda u poliklinici Diva, triholog za postavljanje dijagnoze koristi poseban aparat koji se zove trihoskop. To je posebno prilagođen dermoskop koji lekaru specijalisti pomaže, zbog uvećanja koje daje, da utvrdi uzrok opadanja kose, kakva je mogućnost za rast kose, koji je stepen proređenosti, kakvo je stanje folikula dlake i kože glave. Sve to je značajno kako bi se odredila adekvatna terapija – preparati za negu kose, PRP kose, mezoterapija kose, presađivanje…
 
Kada je reč o problemu gubitka kose, trihoskopski aparat omogućava lekaru specijalisti i da kasnije prati rezultate terapije, što je značajno jer može uočiti rast nove kose i pre no što to pacijent i sam primeti.
 
Kada je reč o lečenju seboreje i peruti, tada pomoću ovog aparata može videti kojom brzinom deluje terapija i kako napreduje lečenje.
 
Triholog, takođe, može pomoći čak i kada nije nastupio nijedan od navedenih problema, već kada je kosa izgubila sjaj, postala krta, lomljiva i kada sporo raste. Uz primenu odgovarajuće metode, može joj se vratiti svilenkastost i bujnost, kao i ubrzati rast.
 
Zato, ako primetite neke promene na kosi, javite se trihologu. I imajte na umu da su, kada se u ranijim fazama počne sa terapijom, rezultati bolji.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply

trihologija-sta-je-to

Related Posts

Leave a Reply