Šta sve mogu dermatološki laseri?

Dermatološki laseri ulaze u upotrebu u prošlom veku – 1960. godine kada je proizveden prvi laser od sintetičkog rubina, a istraživanja o tome šta sve laseri mogu kada je reč o lečenju i podmlađivanju kože nastavljena su 1963. godine.

dermatoloski-laseri-poliklinika-diva

Naziv LASER je skraćenica od Light Amplification by Stimulated Emisssion of Radiation, što znači pojačavanje svetlosti stimulisanom emisijom zračenja.

Laseri na kožu deluju po principu selektivne fototermolize. Na taj način se različite promene na koži mogu tretirati ciljano, odnosno bez oštećenja okolnog tkiva, koristeći specifičnu talasnu dužinu svetlosti prilagođenu terapiji koja se sprovodi u zavisnosti od tretmana.

Šta je sve pogodno za lasersku terapiju?

  1. Uklanjanje dlačica laserom
  2. Uklanjane vaskularnih promena laserom
  3. Uklanjanje pigmentnih promena laserom
  4. Uklanjanje ožiljaka laserom
  5. Lečenje akni laserom
  6. Podmlađivanje laserom
  7. Uklanjanje strija i zatezanje kože laserom

Uklanjanje dlačica laserom

Efikasna i dugotrajna metoda za uklanjanje neželjenih dlačica je laserska epilacija.

Laserski zrak cilja pigment melanin u korenu dlake, a tokom tretmana se uništava oko 20% do 30% dlačica. Izuzetno jako kontaktno hlađenje čini ovu metodu vrlo komfornom za pacijenta. Uz to, pomaže u lečenju folikulitisa – upale korena dlake, koji se često javlja kod osoba koje su sklone urastanju dlaka.

Za optimalne rezultate uklanjanja tamnih dlačica u proseku je potrebno od 3 do 5 tretmana (što zavisi od tipa kože i kvaliteta dlake) sa pauzama od 4 do 10 nedelja između tretmana. Kada se laser primenjuje na svetle dlake potrebno je nešto više tretmana kako bi se one uništile.

Uklanjane vaskularnih promena laserom

Uklanjanje kapilara laserom takođe je komforno za pacijenta usled korišćenja hladnog gela ili vazduha za hlađenje kože tokom tretmana. Nekoliko tretmana, sa pauzama od 3 do 4 sedmice između njih, je potrebno kako bi se uklonile vaskularne promene na koži, a krajnji rezultati su izuzetni.

Uklanjanje pigmentnih promena laserom

Različite vrste pega, nastale usled delovanja spoljašnjih uticaja ili godina, mogu se uklanjati dermatološkim laserima. Koliko je laserskih tretmana potrebno zavisi od tipa kože i promene koja je nastala.

Uklanjanje ožiljaka laserom

U zavisnosti od tipa ožiljka bira se kojim će se laserom tretirati. Laser stimuliše stvaranje novog kolagena u koži, te na taj način ispravlja nepravilnosti. Broj tretmana zavisi od tipa kože, starosti i vrste ožiljka.

Lečenje akni laserom

Laseri koji se koriste za lečenje akni imaju antiinflamantorno i regenerativno dejstvo na kožu. Umiruju nastalu infekciju i dovode do obnavljanja tkiva. Zato je ovo efikasna i bezbedna terapija koja daje rezultate nakon, u proseku, od 3 do 5 tretmana (što zavisi od tipa kože, napredovanja upaknog procesa i površine koja je zahvaćena).

Podmlađivanje laserom

Uklanjanje bora i zatezanje kože pomoću lasera postiže se podsticanjem stvaranja novog kolagena i elastina u tkivu. Na taj način se koža podmlađuje, a bore koriguju. Efekat se dobija sa 2 do 3 tretmana odgovarajućim laserom (što zavisi od tipa kože i starosti pacijenta), sa pauzama od 4 do 6 nedelja.

Uklanjanje strija i zatezanje kože laserom

Toplotna energija laserskog zraka podstiče tkivo da stvara novi kolagen i elastin, te se tako zateže koža, a u isto vreme radi blagi piling i to bez uticaja na okolno tkivo, čime se postiže da je koža nakon tretmana boljeg kvaliteta, glatka, zategnuta i elastična. Laserski zrak pravi mikroskopske rupice duboko u koži, upravo tamo gde strije i nastaju te utiče na regeneraciju tkiva, a piling efekat dodatno umanjuje vidljivost strija. Preporučuju se 2 do 4 tretmana sa pauzama od 4 do 6 nedelja.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply