UKLANJANJE STRIJA – DO LEPE KOŽE BEZ OPERACIJE!

Oni koji su se ikada upustili u borbu sa strijama znaju da je ona skupa, da oduzima mnogo vremena i zahteva upornost i strpljenje. Međutim, različiti preparati, kako prirodni, tako i oni iz apoteke, ne daju zadovoljavajuće efekte. Razlog je taj što su strije vrsta ožiljaka, koji nastaju usled pucanja kože, a svi znamo koliko je ožiljke teško ukloniti. Ipak, u poliklinici “Diva” lekari specijalisti estetske hirurgije imaju način da, bez operacije, uklone strije!

lasersko-uklanjanje-strija-poliklinika-diva

Strije se javljaju bez obzira na pol i godine, a pogađaju različite delove tela, od nadlaktica, preko predela grudi, pa sve do stomaka, glutealne regije i butina. Nešto češće se javljaju kod žena (u 60% do 70% slučajeva), dok se kod muškaraca javljaju u 40% do 50% slučajeva. Zbog velike rasprostranjenosti ovog problema među populacijom, već dugo se traži način da se one uklone, međutim to nije moguće u potpunosti uraditi, ali strije jeste moguće efikasno ublažiti toliko da se ne vide. A evo i koja metoda daje ODLIČNE rezultate!

Šta su strije?

S obzirom na to da su strije ožiljci nastali usled naglog rastezanja kože što dovodi do kidanja vezivnog tkiva, odnosno vlakana kolagena i elastina, koji inače omogućavaju da koža bude čvrsta i zategnuta, one predstavljaju oštećenja kože. Postoje dve vrste strija, smežuranih linija na koži:

 • roze ili svetlocrvene strije sa vidljivim krvnim sudovima (u prvim fazama nastajanja),
 • bele strije, koje su nešto uže (jer kako vreme prolazi krvni sudovi se skupljaju, a strije posvetljuju i sužavaju).

Kada se mogu pojaviti strije?

Uzroci nastanka strija su različiti, a najčešće do njihove pojave dolazi:

 • zbog genetske predispozicije,
 • tokom trudnoće (naročito na grudima i stomaku),
 • usled variranja težine (što utiče na kidanje tkiva),
 • kod adolescenata usled naglog rasta (što dovodi do intenzivnog rastezanja kože),
 • zbog upotrebe pojedinih preparata,
 • posledica hormonskog disbalansa (usled čega se razmekšava kolagen).

Da li je moguće sprečiti nastanak strija?

Nažalost nije moguće preduprediti stvaranje strija. Međutim, određenim kremama se donekle može uticati na prevenciju pojave strija u velikom broju.

Koji sve tretmani za uklanjanje strija postoje?

Danas postoji veliki broj načina koji, manje ili više uspešno, utiču na “povlačenje” strija, a ovi su najčešći:

 • mezoterapija (tokom ovog tretmana igla se plasira duž linija strija, kako bi se aktiviralo povećanje kolagena i elastina u koži),
 • tretman dermorolerima (deluje slično kao mezoterapija),
 • karboksiterapija (u svaku liniju strija se ubrizgava medicinski ugljen dioksid sa namerom da se izazove obnavljanje tkiva),
 • hemijski pilinzi
 • hirurške metode (ovaj način je moguće sprovesti ako je koža toliko oštećena da je došlo do pojave tkiva koje visi)
 • laserski tretmani (toplotna energija laserskog zraka podstiče tkivo da stvara kolagen i elastin, a u isto vreme radi blagi piling).

Često ćete čuti da se strije u potpunosti mogu izlečiti, ali to nije tačno jer je reč o ožiljcima. Ipak, tehnike za uklanjanje strija koje su do sada usavršene mogu učiniti da one budu manje vidljive.

Koji je način za uklanjanje strija najefikasniji?

Snažan efekat u lečenju strija pruža laser.

Starije strije – bele

Iskustvo lekara specijalista u poliklinici “Diva” potvrđuje i dosadašnje nalaze drugih stručnjaka, da je efikasan u borbi protiv starijih – belih strija tretman frakcionisanim ER: Yag laserom. Tokom te procedure laserski zrak podstiče kožu da proizvodi NOVI kolagen i elastin, i to bez uticaja na okolno tkivo, čime se postiže da je koža nakon tretmana boljeg kvaliteta, glatka, zategnuta i elastična.

Frakcionisani laserski zrak pravi mikroskopske ranice duboko u koži, upravo tamo gde strije i nastaju, te omogućava da se površinsko tkivo obnovi u roku od 24 sata, dok se istovremeno u dubljim delovima kože podstiče stvaranje elastina i kolagena, a piling efekat dodatno umanjuje vidljivost strija.

Na taj način se postiže efekat zadebljanja kože na mestima gde se strije nalaze, odnosno tamo gde je postala tanja. Tako se postiče da se strije ublaže za čak 50% do 60% u periodu od 2 do 4 meseca tokom kojih se primenjuju laserski tretmani (što sve zavisi od tipa kože, godina pacijenta i tipa strija, ali i zdravstvenog stanja).

U periodu između dve procedure lekari ne preporučuju sunčanje tretirane regije.

Mlade strije – crvene

Kada je reč o lečenju mladih crvenih strija, tada je preporuka lekara specijalista u poliklinici Diva tretiranje D light SR laserom. Pomoću ovog lasera postiže se visok stepen eliminacije mladih strija, oko 70 do 90%, i zato je bitno što pre početi lečenje da bi efekat bio što bolji.

Koje su prednosti tretiranja strija fraksionisanim ER: Yag laserom?

Procedura uklanjanja strija pomoću ER: Yag lasera, koju primenjuju lekari specijalisti plastične hirurgije i dermatologije, je:

 • jednostavna
 • BEZBOLNA (zbog sistema hlađenja)
 • komforna za pacijenta
 • efikasna
 • bezbedna i
 • nakon nje nema potrebe za stavljanjem obloga.

To su sve razlozi zbog kojih se pacijenti odlučuju upravo za taj tretman uklanjanja strija.

Kako izgleda i koliko traje laserski tretman uklanjanja strija?

S obzirom na to da se tokom tretmana laserom koristi sistem hlađenja koji odvodi toplotu sa kože nema pregrevanja kože niti bola. Osećaju se blaga toplota i peckanje, a sve prolazi u roku od 24 sata (ovo varira zbog tipa kože). Upravo zbog toga nije potrebna dodatna terapija nakon procedure. Sam tretman traje oko pola sata.

Koliko je tretmana potrebno da bi se strije uklonile?

U zavisnosti od debljine i tipa kože, kao i od širine strija, pokazalo se da je u proseku dovoljno obaviti od 2 do 4 tretmana, sa razmakom od 4 do 6 sedmica između njih. A pravi efekat vidljiv je nakon 6 meseci od poslednjeg tretmana.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

U poliklinici „Diva“ konsultacije su BESPLATNE i možete ih zakazati na jedan od brojeva telefona:

011 32 42 841 ili 063 338 334,

kako bismo na pregledu precizirali kakvi rezultati mogu da se očekuju.

Vaša poliklinika “Diva”

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334