Kako stari muška koža?

Kožu je bez obzira na pol potrebno negovati kako bi dugo bila zdrava. Iako na prvi pogled deluje kao da se tragovi na koži koje vreme neminovno ostavlja manje vide kod muškaraca, baš kao i žene, oni mogu imati osetljivu kožu, bore na mestima gde ih ne žele… Zbog nešto drugačijeg sastava njihove kože, neophodno ju je na adekvatan način tretirati.

kako-stari-muska-koza

Drugačiji sastav koju ima muška koža uslovljen je testosteronom, te je ona zato deblja, masnija i specifično stari.

Gustina muške kože

U proseku, muška koža je oko 16% do 20% gušća od ženske. Zbog toga što se u njoj nalazi više kolagena, ona je čvšća i zategnutija od ženske. Međutim, tokom vremena sadržaj kolagena u koži muškara se smanjuje konstantno, dok kod žena do toga dolazi u kasnijem dobu, posebno nakon menopauze, kada se istanjuje, a bore su vidljivije.

Masnoća muške kože

S obzirom na to da muškarci imaju više lojnih žlezda nego žene, proizvodnja sebuma je skoro duplo veća, pa su samim tim manje skloni suvoj koži, ali se češće javlja problem sa aknama.

Znaci starenja muške kože

Prve bore u najvećem broju slučajeva su na muškoj koži primetnije nešto kasnije nego kod žena, ali kada se pojave, izraženije su i u potpunosti formirane. Specifičnosti su veći gubitak mišićne mase, kao i tamni podočnjaci koji doprinose umornom izgledu lica.

Ujedno, svakodnevno brijanje (istraživanja pokazuju da je to oko 16.000 puta u proseku tokom životnog veka) predstavlja stres za kožu i može dovesti do iritacija jer uklanja gornji sloj ćelija kože. Čak do 40% muškaraca ima problema sa kožom kao posledicu brijanja.

Kako negovati mušku kožu?

Prilikom odabira odgovarajućih preparata, tretmana i procedura za negu muške kože potrebno je uzeti u obzir njene biološke osobine.

Tokom brijanja važno je da je koža dovoljno podmazana preparatima za brijanje kako bi oštrica pravilno klizila čime se sprečavaju povrede, posekotine i ogrebotine koje mogu dovesti do upala i otoka.

Kreme za mušku kožu trebalo bi kao glavni zadatak da imaju hidrataciju, odnosno da ne budu isuviše masne i da imaju laganu teksturu. Jedna od takvi je Hydra care krema iz dr Bogdanović kolekcije, koja je namenjena za 24 sata nege lica, što znači da jednim nanošenjem lice dobija neophodnu hidrataciju tokom čitavog dana.

Kako bi se sprečio preteran gubitak vlažnosti kože trebalo bi da se izbegava umivanje vrućom vodom i upotreba losiona na bazi alkohola.

Antiage procedure za mušku kožu

S obzirom na to da je muškoj koži potrebna dodatna hidratacija, preporuka lekara specijalista su hijaluronski fileri koji pored toga uklanjaju bore i podočnjake, pa lice dobija svež i manje umoran izgled lica.
Takođe, PRP procedura, koja podstiče kožu na regeneraciju na prirodan način i odlična je za sprečavanje pojave prvih znakova starenja kože.

Ujedno i laser je adekvatna procedura za mušku kožu, jer osim što ima antiage dejstvo, utiče na smirivanje iritacija i upala kože kod, na primer, akni, a podstiče je i na stvaranje novog kolagena.

Ukoliko su bore već formiranje i izražene, tada je izbor botoks.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply

kako-stari-muska-koza

Related Posts

Leave a Reply