Diva poliklinika > BLOG > Nega kose > Zašto opada kosa? 12 uzroka gubljenja kose i efikasni tretmani za rast kose

Zašto opada kosa? 12 uzroka gubljenja kose i efikasni tretmani za rast kose

Preterano opadanje kose može predstavljati veliki problem za mnoge ljude utičući na njihovo samopouzdanje i kvalitet života. Upravo zbog toga, mnogi tragaju za rešenjem koje će im pomoći da povrate zdravu i bujnu kosu. Kao i za odgovorom na pitanje: “Zašto opada kosa”. Odgovore imaju naši lekari specijalisti.

zasto-opada-kosa-poliklinika-diva
Uzroci za opadanje kose mogu biti različiti, od medicinskih stanja, preko naslednog faktora, sve do načina života. U tekstu ćemo detaljno objasniti česte razloge koji mogu dovesti do gubitka kose, kao i procedure koje mogu uticati na rast nove kose i sprečavanje njenog opadanja.
 
Pojačano opadanje kose je svakodnevica više od 80% muškaraca i skoro polovine svetske populacije žena. Do 35. godine približno 40% muškaraca iskusi vidljiv gubitak kose, dok do 60. godine taj procenat raste do oko 65%.
 
S obzirom na to da se sve veći broj ljudi suočava sa ovim problemom, sve više su tražene procedure i tretmani koji mogu dovesti do efikasnog rešenja ovog problema.
 

Zašto dolazi do opadanja kose?

Prvo je važno naglasiti da kosa prirodno opada u ciklusima što je potpuno uobičajeno i to je neophodno razlikovati od različitih stanja zbog kojih kosa preterano opada.
 
Da bi se zaključilo da li kosa opada pojačano potrebno je uzeti u obzir da postoje 3 faze rasta kose kroz koje dlaka prolazi kroz tokom svog životnog ciklusa:
  1. Anagena faza – aktivna faza rasta kose, kada dlaka raste iz folikula dlake. Tokom nje, kosa raste oko 1 centimetar svakog meseca i ta faza obično traje između 2 i 6 godina, mada može trajati i duže kod nekih ljudi. Dužina anagene faze zavisi od genetike, starosti i zdravlja osobe. Većina dlaka na glavi (oko 85% do 90%) se uvek nalazi u anagenoj fazi.
  2. Katagena faza – kratka tranziciona faza koja traje u proseku oko 2 do 3 nedelje. U ovoj fazi, rast dlake prestaje, a folikul dlake se skuplja i odvaja od dermalnog papile, strukture koja snabdeva folikul hranljivim materijama. Oko 1% do 3% dlaka na glavi se uvek nalazi u ovoj fazi.
  3. Telogena faza – faza mirovanja je poslednja faza u ciklusu rasta kose i traje oko 3 do 4 meseca. Tokom ove faze, folikul dlake ostaje u mirovanju, a dlaka koja se odvojila od dermalnog papile postaje „mrtva“ i na kraju ispadne. U proseku, oko 50 do 100 dlaka ispadne svakog dana tokom za vreme trajanja ove faze, ali to je neprimetno ako se uzme u obzir da osoba ima oko 100.000 dlaka na glavi. Nakon što dlaka ispadne, novi ciklus rasta počinje, a folikul dlake prelazi iz telogene faze nazad u anagenu fazu.

Zašto opada kosa – uzroci?

Međutim, postoji nekoliko razloga zbog kojih kosa može da počne da opada brže, da se proređuje, te da nastupi vidljiv gubitak kose. Neki od njih su:

  1. Alopecija – autoimuno oboljenje koje dovodi do gubitka kose, ali može uticati i na preterano opadanje i drugih dlaka na telu. Androgena alopecija je zastupljena i kod muškaraca i kod žena i podrazumeva podjednako raspoređeno opadanje kose po celoj glavi. Alopecia areata je stanje tokom kojeg dolazi do potpunog gubitka kose u regiji koju zahvata, te je načešći oblik opadanje kose u “pečatima”. Mada, ima i slučajeva potpunog gubitka kose. Svaka peta osoba koja ima alopecia areata razviće alopecia totalis (potpuna ćelavost), a svaka deseta će razviti alopecia universalis (citav skalp i telo bez dlaka). Veoma retko se javlja Cicatricialna alopecia – poremećaj tokom kojeg se tkivo folikula dlake uništava i zamenjuje ga ožiljno tkivo.
  2. Genetika – razlog za gubitak kose može biti nasledni faktor. Obično je izraženije kod muškaraca.
  3. Hormonske promene – ovo je u većem broju slučajeva uzrok kod žena. Gubitak kose se može javiti nesposredno nakon porođaja, kao i pre ili tokom menopauze. Kada se javlja kod muškaraca može biti primetno već u ranom pubertetu.
  4. Gljivično ili bakterijsko oboljenje.
  5. Manjak hranjivih materija – na primer, kosa može pojačano opadati usled manjka vitamina B12 I gvožđa u organizmu.
  6. Pojedini lekovi – opadanje kose je kod nekih lekova navedeno pod neželjena dejstva.
  7. Određene frizure – ovo je izraženo kod žena koje često nose rep ili punđu i zove se Trakciona alopecia.
  8. Stres – traumatični događaji u životu utiču na stanje celog organizma, pa tako i na kosu.
  9. Psihička stanja poput Trichotilomania – češće se javlja kod žena i predstavlja neprekidno čupanje i povlačenje kose.
  10. Stil života – upotreba agresivnih boja za kosu ili šampona i drugih preparate.
  11. Telogen effluvium – rapidan i nagli gubitak kose kroz samo nekoliko sedmica. Kosa opada jer su folikuli prerano ušli u završnu fazu ciklusa rasta. Dobra vest je da je ovaj process reverzibilan. On se obično događa kao posledica pojedinih terapija lekovima, operacija, jakih infekcija…
  12. Anagen effluvium – predstavlja značajan gubitak kose koja je u fazi rasta – najčešće nakon hemioterapije i radioterapije. Iako jeste reverzibilan proces, nije u potpunosti.

Koje su procedure za sprečavanje opadanja i rast kose na raspolaganju u poliklinici Diva?

Čak 3 procedure za rast kose su dostupne pacijentima poliklinike Diva:

  1. Hair restart laserski tretman za rast kose – savremena i efikasna tehnika obnavlja oštećene folikule dlake i stimuliše rast nove kose i to bez iritacije kože.
  2. PRP kose – terapija sopstvenom plazmom bogatom trombocitima savremena je tehnika koja služi da podstakne regeneraciju ćelija i njihovo zaceljivanje.
  3. Mezoterapija kose – tokom ove procedure, aktivne supstance se injektiraju u srednji sloj kože – mezoderm, po kojem je i dobila naziv.

1. Hair restart

U poliklinici Diva, lekari specijalisti preporučuju ovu inovativnu lasersku proceduru koja obnavlja oštećene folikule dlake, stimuliše rast nove kose i sprečava dalje opadanje. Rezultati su odlični – kosa postaje gušća, čvršća i značajno otpornija na spoljašnje uticaje.

Kako Hair restart deluje na sprečavanje opadanja kose i njen rast?

HAIR RESTART laserski tretman deluje na stimulaciju folikula dlake i formiranje nove kapilarne mreže oko folikula, što dovodi do formiranja nove dlake i njenog ojačavanja. Istovremeno deluje i na produžavanje faze rasta dlake i sprečava opadanje kose. Ova procedura je pogodna za muškarce i žene u početnoj, ranoj fazi proređenja kose, kao i za pacijente sa tankom dlakom, difuznim gubitkom kose, seborejom glave ili peruti.
Pored toga, HAIR RESTART tretman usporava starenje kose i pojavu sedih vlasi, zbog čega se preporučuje kao deo redovne nege za očuvanje zdravlja kose.

PRP kose

Ovo je vrsta regenerativne medicinske metode koja pomoću faktora rasta iz plazme samog pacijenta utiče na zaustavljanje opadanja kose, obnavlja tkivo poglavine, podstiče rast i obnovu kose te stvara jaču i deblju dlaku jer stimuliše folikul.

Kako PRP kose deluje na sprečavanje opadanja kose i njen rast?

PRP kose je jednostavna dermatološka procedura tokom koje se pacijentu izvadi malo krvi. Ona se centrifugira posebnim aparatom, a zatim se dobijeni serum aplikuje u kožu veoma tankim iglicama. Do obnavljanja kose dolazi usled sposobnosti organizma da se regeneriše, što se upravo i događa folikulima dlake nakon ovog tretmana.

Mezoterapija kose

Odličan rezultat dobija se zahvaljujući mezoterapijskom koktelu koji sadrži minerale, vitamine, antioksidanse i peptide. Kada se poglavina tretira ovom metodom dolazi do rasta nove kose i bržeg rasta već postojeće dlake, a vidno se popravlja i njen kvalitet.

Kako mezoterapija kose deluje na sprečavanje opadanja kose i njen rast?

Tokom mezoterapije kose se veoma tankim iglicama mezoterapijski koktel ubrizgava u kožu glave u dubinu od 1 do 2 milimetra. Na taj način koža glave i folikuli dlake dobijaju ono što im je neophodno za rast.

Koju od ovih procedura ili njihovu kombinaciju će pacijentu predložiti lekari specijalisti poliklinike Diva zavisi od uzroka opadanja kose, koliko je gubitak kose izražen kao i od godina pacijenta.

Razumevanje uzroka i pronalaženje pravog tretmana su ključni za rešavanje problema gubitka kose.

U poliklinici Diva konsultacije kod lekara specijaliste su BESPLATNE i mogu se zakazati na telefon +381 63 338 334.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar