Diva poliklinika > BLOG > Uklanjanje bora > Sve što ste hteli da pitate o botoksu, a niste imali koga!

Sve što ste hteli da pitate o botoksu, a niste imali koga!

Sigurno ste u vezi sa botoksom čuli već puno informacija – od toga da se u medicini može koristiti za ublažavanje bora sa čela, između obrva i oko očiju, da se može primeniti za prevenciju starenja kože, te da deluje i na duboke bore. Ipak uvek ima dodatnih pitanja na koje nije tako lako naći odgovor i zato su se lekari specijalisti poliklinike Diva potrudili da sa vama podele sve odgovore na pitanja koja postavljaju pacijenti.

sve-sto-ste-hteli-da-pitate-o-botoksu-a-niste-imali-koga-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Botoks je neuromodulator – u veoma razblaženom obliku botulinum se može koristiti za opuštanje mišića sa idejom da se onemogući prenos lokalnih nervnih impulsa ka specifičnim mišićima na licu kako bi se ublažilo preterano mrštenje i druge izražene facijalne ekspresije i na taj način umanjile duboke bore i uticalo na sprečavanje stvaranja novih.

Da li je procedura botoksom opasna?

Injekcije botoksa su bezbedne, a on je sastavljen od prirodno pročišćenih proteina. A procedura je bezbedna kada se pravilno obavlja od strane lekara specijaliste sa iskustvom i kada se koristi sertifikovan preparat.

Botoks je odobren za korišćenje u neurologiji za lečenje spazama kapaka 1989. godine i danas se koristi za lečenje mnogobrojnih medicinskih stanja – poput preteranog znojenja i migrena.

Za primenu u estetskoj medicini odobren je 2002. godine.

Botoks je jedan od najčešće korišćenih lekova na svetu, a na prvom mestu ispred njega su lekovi protiv bolova.

Kako deluje botoks?

On relaksira mišiće i na taj način utiče na uklanjanje već postojećih bora i sprečava stvaranje novih.

Kako izgleda procedura botoksom?

Tačna doza preparata se injektuje u određene tačke na čelu, između obrva ili oko očiju. Za to se koristi veoma tanka iglica, pa je procedura komforna za pacijenta, a potrebno je nekoliko minuta da bi se izvela.

Kada se vide efekti botoksa?

Potrebno je da prođe od 7 do 10 dana, a krajnji rezutat je vidljiv nakon 2 sedmice.

Za šta sve može da se koristi botoks?

Pored toga što utiče na uklanjanje bora, koristi se i za preterano znojenje ispod pazuha, kao i za sprečavanje prekomernog znojenja dlanova.

Koje su prave godine za botoks?

Lekar specijalista je taj koji na osnovu pregleda procenjuje da li će se botoks koristiti tokom antiaging procedure. Medicinski eksperti su saglasni u stavu da je botoks moguće primenjivati već nakon sredine 25 godine (mada je zvanično potvrđeno da je siguran za pacijente starije od 18 godina).

Kada se primenjuje u od 25 do 30 godine tada se može da služi kao prevencija – da bi se odložila pojava prvih bora i usporio proces starenja.

U tridesetim godinama botoks može da utiče na održavanje mladalačke svežine lica i uklanjanje prvih borice.

Kada nastupe četrdesete godine tada se botoks može koristiti za uklanjanje bora, čak i dubokih, te vraćanje mladolikog izgleda.

Da li će lice da mi se „zamrzne“ nakon botoksa?

Iako je tačno da ova procedura utiče na ograničavanje pokreta mišića, kada iskusan lekar specijalista pravilno odredi dozu, zadržava se normalna mimika lica, pa zadržava i dalje lepo smejanje šalama, ali i mogućnost da se pokaže da je osoba ljuta kada je to potrebno i neće izgledati „plastično“.

Botoks ne utiče na sve mišiće na licu, već samo ublažava rad onih na mestima gde se aplikuje.

Da li smem da dodirnem lice posle botoksa?

Da, smete. Posle procedure nema osećaja bola niti nelagode, tako da kao i obično osoba može da se umiva i nanosi kreme za negu, kao i šminku.

Da li smem da se šminkam nakon procedure?

Da, posle 12 sati od procedure. Samo je važno u prva 24 sata izbegavati vršenje velikog pritiska na regije gde je ubrizgan.

Da li smem da spavam posle tretmana botoksom?

Ova procedura ne menja vašu dnevnu rutinu niti navike u spavanju, samo je potrebno, ako biste da prilegnete nakon procedure, da nekoliko sati izbegavate ležanje na stomaku.

Da li smem na put posle procedure?

Iako lekari specijalisti u poliklinici Diva preporučuju da se putuje tek nakon što botoks počne da deluje, kako bi se obavio i kontrolni pregled u narednim danima, nema drugog razloga da ne putujete, čak možete i avionom.

Koliko traje dejstvo botoksa? Da li je trajno?

U zavisnosti od godina, stanja i tipa kože, kao i metabolizma, razlikuje se koliko će trajati efekti botoksa, ali u proseku to je od 4 do 6 meseci. Sa svakom narednim aplikovanjem dejstvo se produžava.

Da li botoks sme redovno da se koristi?

Odgovor je da. Botoks se ne „gomila“ u telu, a preporučeno je da razmak između procedura bude najmanje 3 do 4 meseca jer nema potrebe ponavljati tretman dok efekti i dalje traju. Kada počne da popušta, tada se procedura ponavlja ukoliko je potrebno, o čemu donosi odluk lekar specijalista.

Na koliko regija sme da se aplikuje botoks u isto vreme?

Tokom jedne procedure može se raditi onoliko regija koliko je potrebno, bez ograničenja.

Kakav je osećaj kad se injektira botoks?

Kada prođu dve nedelje i aktivira se pun efekat botoksa, deo pacijenata koji se prvi put podvrgavaju ovoj proceduri opisuje da se osećaju kao da su na čelo stavili lepljivu traku jer se mišići malo drugačije ponašaju, a navode da taj osećaj nestaje već posle nekoliko dana.

Šta će se desiti ako odlučim da pretanem sa upotrebom botoksa? Šta kada prestane dejstvo botoksa?

Kada botoks prestane da deluje mišići uspostavljaju rad kao i pre tretmana. S obzirom na to da mišići pamte, a da je tokom dejstva botoksa njihov rad bio „mirniji“ sporije će se pojavljivati bore, a kako se tokom njegovog delovanja nisu pojavljivale nove, prvo će se javljati one stare koje su postojale pre procedure.

Rezultati botoksa nisu trajni.

Da li postoje neželjeni efekti botoksa?

U globalu, studije pokazuju da su izuzetno retke negativne posledice botoksa, a ako se i jave, blage su i vrlo brzo se povlače.

 • Pacijenti u zanemarljivom broju mogu imati pojavu modrica samo oko mesta uboda ukoliko imaju određena stanja kože ili su prethodno uzimali određene lekove, ali one se vrlo brzo povlače.
 • Takođe, u vrlo malom broju slučajeva mogu se pojaviti kvržice na mestu uboda, koje nestaju već posle 5 do 10 minuta po završetku tretmana.
 • U vrlo retkim slučajevima može se javiti glavobolja koja se sme tretirati lekovima protiv bolova.

Šta ako rezultati nisu onakvi kakve sam očekivala?

Da bi botoks delovao u potpunosti potrebno je da prođe oko nedelju do desetak dana. Nakon toga se radi kontrolni pregled i ponavlja se procedura na mestima gde je neophodno.

Da li botoks mogu da koriste i muškarci?

Iako su žene bile prve koje su se podvrgle ovoj estetskoj proceduri, danas je podjednako korišćena i među muškom populacijom. Naročito zbog toga što se dobija osveženo i podmlađeno lice bez bora, uz održanje prirodnog izgleda. Tako da se ne primećuje da je rađena neka estetska procedura.

Razlika između botoksa i mikrobotoksa

Dok se botoks može koristiti za uklanjanje dubljih bora u predelu čela, između obrva i oko očiju, mikrobotoks ne blokira mišiće, nego se aplikuje u mezoderm i daje blagi lifting efekat, svežinu licu, hidriran i vitalan izgled kože. To je posebna tehnika tokom koje se aplikuje manja koncentracija botoksa u velikom razblaženju u srednji sloj kože i tretira se kompletna površina lica, vrata ili dekoltea.

Razlika između botoksa i hijaluronskih filera

Hijaluron se koristi za popunjavanje bora, nadoknadu volumena i dodaje jedrinu licu. Koristi se tamo gde se gube podupirači – masne naslage, kako bi se to nadomestilo, a botoksom se bore uklanjaju tako što se relaksira mišić.

Hijaluron je filer, botoks nije.

Šta sve treba znati pre no što se odlučim za botoks?

Pre donošenja odluke o botoksu:

 1. Pronađite lekara specijalistu u kojeg imate poverenja,
 2. Zakažite konsultaciju i pitajte sve što vas interesuje,
 3. Budite sigurni da je preparat koji se koristi sertifikovan,
 4. Ako je procedura isuviše jeftina, zapitajte se zašto je to tako,
 5. Raspitajte se o tome šta smete i šta ne smete da radite pre i posle procedure.

Šta ne smem da radim pre i posle procedure botoksom?

 • Nakon procedure ne bi trebalo barem 4 sata da trljati niti masirati regije gde je botoks injektiran.
 • Takođe, tokom istog vremenskog perioda izbegavati spuštanje glave unapred, odnosno ne ležati na stomaku.
 • Nekoliko sati ne nositi kape ili marame koje stežu glavu.
 • Izbegavati intenzivne vežbe 24 sata posle tretmana.
 • 24 časa pre i posle tretmana ne konzumirati alkohol.

Ko ne sme da se podvrgne tretmanu botoksom?

Ukoliko je osoba trudna, doji ili ima neurološke smetnje ne treba da se podvrgava proceduri tokom koje se koristi botoks.

Koliko brzo nakon procedure botoksom smem da se vratim uobičajenom režimu vežbanja?

Sa ubobičajenim dnevnim aktivnostima se može nastaviti odmah po završetku procedure. Lagane vežbe poput šetnje, džogiranja, joge su dozvoljene posle 24 sata, a intenzivne (odlazak u teretanu, aerobik, trčanje na duže staze, kompletan trening joge) nakon dva dana.

Uklanjanje bora – savet lekara specijaliste

Postoje precizne indikacije za primenu tretmana botoksom. U skladu sa tim, lekar specijalista određuje da li je botoks optimalna procedura za ublažavanje bora ili će se primeniti neke od sledećih procedura:

Šta ako imam još pitanja u vezi sa botoksom?

U poliklinici Diva konsultacije su besplatne, možete ih zakazati na brojeve telefona 011/32 42 841 ili 063/ 338 334 i porazgovarati sa našim lekarima specijalistima estetske hirurgije i dermatologije pre procedure.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Leave a Reply