Sve što ste hteli da pitate o botoksu, a niste imali koga!

Sigurno ste u vezi sa botoksom čuli već puno informacija – od toga da je idealan za uklanjanje bora sa čela, između obrva i oko očiju, da je odličan izbor za prevenciju starenja kože, te da deluje i na duboke bore. Ipak uvek ima dodatnih pitanja na koje nije tako lako naći odgovor i zato su se lekari specijalisti poliklinike Diva potrudili da sa vama podele sve odgovore na pitanja koja postavljaju pacijenti.

sve-sto-ste-hteli-da-pitate-o-botoksu-a-niste-imali-koga-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Botoks je neurotoksin – veoma razblažen oblik botulinum toxina koji se može pronaći u bakteriji koja se zove Clostridium botulinum. Tako razblažen koristi se za opuštanje mišića sa idejom da se blokiraju lokalni nervni impulsi ka specifičnim mišićima na licu kako bi se ublažilo preterano mrštenje i druge izražene facijalne ekspresije i na taj način “obrisale” duboke bore i sprečilo stvaranje novih.

Da li je procedura botoksom opasna?

Injekcije botoksa su bezbedne, a on je sastavljen od prirodno pročišćenih proteina. A procedura je bezbedna kada se pravilno obavlja od strane lekara specijaliste sa iskustvom i kada se koristi sertifikovan preparat.

Botoks je odobren za lečenje spazama kapaka 1989. godine i danas se koristi za lečenje hiljade medicinskih stanja – poput preteranog znojenja i migrena.

Za primenu u estetskoj medicini odobren je 2002. godine.

Botoks je jedan od najčešće korišćenih lekova na svetu, a na prvom mestu ispred njega su lekovi protiv bolova.

Kako deluje botoks?

On relaksira mišiće i na taj način utiče na uklanjanje već postojećih bora i sprečava stvaranje novih.

Kako izgleda procedura botoksom?

Tačna doza preparata se injektuje u određene tačke na čelu, između obrva ili oko očiju. Za to se koristi veoma tanka iglica, pa je procedura komforna za pacijenta, a potrebno je nekoliko minuta da bi se izvela.

Kada se vide efekti botoksa?

Potrebno je da prođe od 7 do 10 dana, a krajnji rezutat je vidljiv nakon 2 sedmice.

Za šta sve može da se koristi botoks?

Pored toga što utiče na uklanjanje bora, koristi se i za preterano znojenje ispod pazuha, kao i za sprečavanje prekomernog znojenja dlanova.

Koje su prave godine za botoks?

Medicinski eksperti su saglasni u stavu da botoks može da se primenjuje već nakon sredine 20-ih godina (mada je zvanično potvrđeno da je siguran za pacijente starije od 18 godina).

Kada se primenjuje u dvadestim godinama tada služi kao prevencija – da bi se odložila pojava prvih bora i usporio proces starenja.

U tridesetim godinama botoks ima ulogu održavanja mladalačke svežine lica što duže i uklanja prve borice.

Kada nastupe četrdesete godine tada botoks služi za uklanjanje bora, čak i dubokih, te vraćanje mladolikog izgleda.

Da li će lice da mi se „zamrzne“ nakon botoksa?

Iako je tačno da ova procedura utiče na ograničavanje pokreta mišića, kada iskusan lekar specijalista pravilno odredi dozu, zadržava se normalna mimika lica, pa ćete se i dalje lepo smejati šalama, ali i moći da pokažete da ste ljuti kada je to potrebno i nećete izgledati „plastično“.

Botoks ne utiče na sve mišiće na licu, već samo ublažava rad onih na mestima gde se aplikuje.

Da li smem da dodirnem lice posle botoksa?

Da, smete. Posle procedure nema osećaja bola niti nelagode, tako da kao i obično možete da se umivate i nanosite kreme za negu, kao i šminku.

Da li smem da se šminkam nakon procedure?

Da, samo je važno u prvih nekoliko sati da izbegavate da vršite veliki pritisak na regije gde je ubrizgan.

Da li smem da spavam posle tretmana botoksom?

Ova procedura ne menja vašu dnevnu rutinu niti navike u spavanju, samo je potrebno, ako biste da prilegnete nakon procedure, da nekoliko sati izbegavate ležanje na stomaku.

Da li smem na put posle procedure?

Iako lekari specijalisti u poliklinici Diva preporučuju da se putuje tek nakon što botoks počne da deluje, kako bi se obavio i kontrolni pregled u narednim danima, nema drugog razloga da ne putujete, čak možete i avionom.

Koliko traje dejstvo botoksa? Da li je trajno?

U zavisnosti od godina, stanja i tipa kože, kao i metabolizma, razlikuje se koliko će trajati efekti botoksa, ali u proseku to je oko 6 meseci. Sa svakom narednim aplikovanjem dejstvo se produžava.

Da li botoks sme redovno da se koristi?

Odgovor je da. Botoks se ne „gomila“ u telu, a preporučeno je da razmak između procedura bude jer nema potrebe ponavljati tretman dok efekti i dalje traju. Kada počne da popušta, tada se procedura ponavlja ukoliko to želite.

Na koliko regija sme da se aplikuje botoks u isto vreme?

Tokom jedne procedure može se raditi onoliko regija koliko je potrebno, bez ograničenja.

Kakav je osećaj kad se injektira botoks?

Kada prođu dve nedelje i aktivira se pun efekat botoksa, deo pacijenata koji se prvi put podvrgavaju ovoj proceduri opisuje da se osećaju kao da su na čelo stavili lepljivu traku jer se mišići malo drugačije ponašaju, a navode da taj osećaj nestaje več posle nekoliko dana.

Šta će se desiti ako odlučim da pretanem sa upotrebom botoksa? Šta kada prestane dejstvo botoksa?

Kada botoks prestane da deluje mišići uspostavljaju rad kao i pre tretmana. S obzirom na to da mišići pamte, a da je tokom dejstva botoksa njihov rad bio „mirniji“ sporije će se pojavljivati bore, a kako se tokom njegovog delovanja nisu pojavljivale nove, prvo će se javljati one stare koje su postojale pre procedure.

Rezultati botoksa nisu trajni.

Da li postoje neželjeni efekti botoksa?

U globalu, studije pokazuju da su izuzetno retke negativne posledice botoksa, a ako se i jave, blage su i vrlo brzo se povlače.

 • Pacijenti u zanemarljivom broju mogu imati pojavu modrica samo oko mesta uboda ukoliko imaju određena stanja kože ili su prethodno pili određene lekove, ali one se vrlo brzo povlače.
 • Takođe, u vrlo malom broju slučajeva mogu se pojaviti kvržice na mestu uboda, koje nestaju već par minuta po završetku tretmana.
 • U vrlo retkim slučajevima može se javiti glavobolja koja se sme tretirati lekovima protiv bolova.

Šta ako rezultati nisu onakvi kakve sam očekivala?

Da bi botoks delovao u potpunosti potrebno je da prođe oko nedelju do desetak dana. Nakon toga se radi kontrolni pregled i ponavlja se procedura na mestima gde je neophodno.

Da li botoks mogu da koriste i muškarci?

Iako su žene bile prve koje su se podvrgle ovoj estetskoj proceduri, danas je podjednako popularna i među muškom populacijom. Naročito zbog toga što je idealna jer se dobija osveženo i podmlađeno lice bez bora, a nije jako izraženo da je rađena neka estetska procedura.

Razlika između botoksa i mikrobotoksa

Dok botoks služi za uklanjanje dubljih bora u predelu čela, između obrva i oko očiju, mikrobotoks daje svežinu licu, hidriran i vitalan izgled, te ublažava mimične bore. To je posebna procedura tokom koje se aplikuje manja koncentracija botoksa u kožu lica vrata ili dekoltea, a ne u mišiće, kao što je slučaj sa botoksom.

Razlika između botoksa i hijaluronskih filera

Hijaluron se koristi za popunjavanje bora i dodaje jedrinu licu i koristi se tamo gde se gube podupirači – masne naslage, kako bi se to nadomestilo, a botoksom se bore uklanjaju tako što se relaksira mišić. Hijaluron je filer, botoks nije.

Šta ako želim da brže prođe dejstvo botoksa?

Određene studije pokazuju da mezoterapija i PRP tretman mogu da utiču na slabljenje dejstva botoksa.

Šta sve treba znati pre no što se odlučim za botoks?

Pre donošenja odluke o botoksu:

 1. Pronađite lekara specijalistu u kojeg imate poverenja,
 2. Otiđite na konsultaciju i pitajte sve što vas interesuje,
 3. Budite sigurni da je preparat koji se koristi sertifikovan,
 4. Ako je procedura isuviše jeftina, zapitajte se zašto je to tako,
 5. Raspitajte se o tome šta smete i šta ne smete da radite pre i posle procedure,
 6. Budite spremni na oduševljenje kada botoks počne da deluje!

Šta ne smem da radim pre i posle procedure botoksom?

 • Nakon procedure ne bi trebalo barem 4 sata da trljate niti masirate regije gde je botoks injektiran.
 • Takođe, tokom istog vremenskog perioda izbegavajte spuštanje glave unapred, odnosno ne ležite na stomaku.
 • Nekoliko sati nemojte nositi kape ili marame koje stežu glavu.
 • Izbegavajte intenzivne vežbe 24 sata posle tretmana.
 • 24 časa pre i posle tretmana ne konzumirajte alkohol, kao ni lekove za zgrušnjavanje krvi.

Ko ne sme da se podvrgne tretmanu botoksom?

Ukoliko ste trudni, dojite ili imate neurološke smetnje ne treba da koristite botoks.

Koliko brzo nakon procedure botoksom smem da se vratim uobičajenom režimu vežbanja?

Normalne dnevne aktivnosti nastavljate odmah po završetku procedure. Lagane vežbe poput šetnje, džogiranja, joge (sve dok izbegavate vežbe u kojima je lice okrenuto ka zemlji) su dozvoljene posle 4 sata, a intenzivne (odlazak u teretanu, aerobik, trčanje na duže staze, kompletan trening joge) nakon jednog dana.

Da li ste znali da je Botox zapravo ime brenda?

To je u stvari samo jedan od tipova neurotoksina na tržištu. Sledeći najpoznatiji je Dysport – odobren 2009. godine, a „najmlađi“ je odobren 2019. godine – Jeuveau (Xeomin).

Svi potiču od istog soja bakterije i suštinski deluju na isti način, a male su razlike između tri navedena.

Najnoviji deluje na dublje slojeve kože i ima brže vidljive efekte, Dysport deluje na veću površinu pa je dobar za veće regije kako bi se smanjio broj uboda i najbrže daje vidljive rezultate, već posle 2 do 3 dana, za razliku od 5 do 6, koliko je potrebno Xeominu, odnosno 7 do 10 – Botoxu.

Šta ako imam još pitanja u vezi sa botoksom?

U poliklinici Diva konsultacije su besplatne, možete ih zakazati na brojeve telefona 011/32 42 841 ili 063/ 338 334 i porazgovarati sa našim lekarima specijalistima estetske hirurgije i dermatologije pre procedure.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334