Sve što niste znali o rozacei

Rozacea je hronično zapaljensko oboljenje kože, koje se najčešće javlja na licu. Može se javiti u bilo kojem životnom dobu, ali najčešća je od 30. do 50. godine života. Češća je kod osoba ženskog pola. Reč je o učestalom oboljenju koje se više sreće kod osoba svetle puti odnosno onih koji imaju fototip kože I i II.

Rosacea (rozacea) – uzrok i faktori koji je izazivaju?

Uzrok rosacea-e nije u potpunosti razjašnjen ali nesumnjivo više faktora igra ulogu u njenom nastajanju. Neki od njih su:

 • genetski faktori u oko 20% slučajeva,
 • izmenjen mikrobiom kože i creva (hronična infekcija H. Pylori, povećana aktivnost Demodex Folliculorum kao i Staphylococcus epidermidis na koži),
 • imunološki mehanizmi,
 • neurokožni mehanizmi (UV radijacija, temperaturne razlike, fizička aktivnost, hrana, alkohol, lekovi, kozmetika koja sadrži alkohol, stres i dr.)

Navedeni faktori pokreću kaskadu događaja, a rozacea lica je krajnji rezultat.

Biopsijom zahvaćene kože dokazana je povećana ekspresija endotelijalnog faktora rasta (VEGF), CD31 i limfatičnog endotelijalnog markera D2-40 koji povećavaju stimulaciju vaskularnih i limfatičnih endotelijalnih ćelija.

Takođe, stimulacijom završetaka kožnih nerava provocirajućim faktorima dolazi do pojave crvenila i peckanja. Dokazano je da UVB zračenje može da stimuliše pojačanu produkciju angiogenetskih faktora i proces angiogeneze (stvaranja novih krvnih sudova).

A utvrđena je i pojava rozacee kod osoba sa oštećenom kožnom barijerom jer to kožu čini osetljivijom na spoljašnje faktore.

Rozacea lica – 4 tipa 

Klinički se razlikuju četiri tipa rozacee:

1. Eritem-telangiektatična

Najčešća je kod fototipa I i II, a karakteriše se pojavom crvenila sa popucalim kapilarima

2. Papulo-pustularna

Karakteriše se pojavom crvenih bubuljica u centralnom delu lica

3. Fimatoza

Karakterišu je zadebljana koža i proširene pore. Javlja se najčešće na nosu, ali se može pojaviti i na čelu, ušima i kapcima

4. Očna (okularna) rozacea

Ovaj tip rosacea-e zahvata različite delove oka, te se manifestuje u vidu blefaritisa, konjuktivitisa, keratitisa, skleritisa

Rozacea – simptomi i kako se manifestuje?

Rozacea se najčešće javlja centrofacijalno tj. na obrazima, bradi i čelu, dok se u okolini očiju javlja nešto ređe.  

Klinički rozacea se inicijalno manifestuje kao crvenilo kože koje se javlja u naletima, a kasnije, ukoliko se ne leči ili neadekvatno leči crvenilom koje postaje konstantno.

Uz crvenilo moguća je pojava popucalih kapirala (telangiektazija), a kod nekih osoba i pojava bubuljica (acne rosacea).

Najteži oblik oboljenja je rhinophyma kada je zahvaćena koža, najčešće nosa, zadebljana, neravna sa brojim kapilarima.

Kako se postavlja dijagnoza rozacea i kako da znate da je imate?

Dijagnoza rozacee najčešće se postavlja kliničkim pregledom, a retko je potrebno uraditi i biopsiju kože za postavljanje definitivne dijagnoze.

Lečenje rosacea-e

Neophodno je da se pacijent pridržava saveta lekara specijaliste dermatologije u smislu

 • korekcije životnih navika i izbegavanja provocirajućih faktora kao što su UV zračenje, tople kupke, začinjena hrana, alkohol i slično. 
 • Obavezna je zaštita od sunca što pozdrazumeva korišćenje krema sa zaštitnim faktorom (SPF 30+) u sunčanom periodu godine.
 • Osobe sa rozaceom treba da koriste blaga sredstva za čišćenje lica kao i blage hidratantne kreme kako ne bi došlo do iritacije.
 • Rozacea se najčešće leči lokalnom terapijom u vidu krema, gela ili losiona. Moguća je i primena oralnih antibiotika kod težih formi.
 • Poželjno je i savetuje se i lasersko lečenje rosacea-e.

Rozacea – lečenje laserima u poliklinici Diva dr Bogdanović

Rozacea se uspešno leči i laserima kao što su:

 1. D light SR
 2. Lumecca laser
 3. Nd:Yag

Laseri selektivno deluju na vaskularne strukture dovodeći  do suženja proširenih krvnih sudova, povlačenje popucalih kapilara što smanjuje crvenilo i smanjuje zapaljenje.

Koliko je tretmana laserom potrebno za lečenje rosacea-e?

Kako bi se postigli optimalni rezultati tj. rozacea dovela u stadijum mirovanja potrebno je uraditi 3 do 5 tretmana u zavisnosti od toga da li se radi o početnom obliku ili je proces uznapredovao uz prisustvo velikog proja proširenih kapilara.

Neophodno je naglasiti da potpuno izlečenje rozacee nije moguće. Ono što postižemo jeste stanje mirovanja koje će ukoliko se pacijent pridržava saveta dermatologa potrajati.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za proceduru rozacea lečenje laserom u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure za lasersko lečenje rosacee u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska 34 – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa 19a – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića 125d – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Naši lekari specijalisti će Vam na pregledu reći kakve rezultate možete da očekujete nakon ove procedure.

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar