Pratite nas na

PRP kose – za lepšu i zdraviju kosu - terapija za lečenje opadanja kose

PRP kose ili terapija sopstvenom plazmom bogatom trombocitima savremena je tehnika koja služi da podstakne regeneraciju ćelija i njihovo zaceljivanje. To i jeste razlog što se primenjuje i za rast kose kada nastupi proređivanje, kao i kada se želi bujnija, kvalitetnija i jača vlas koja brže raste.

prp-kose-za-lepu-i-zdravu-kosu-poliklinika-diva

Koje su faze rasta kose?

3 su faze kroz koje prolazi dlaka tokom rasta:

 • anagena ili faza aktivnog rasta traje oko 1.000 dana kada je reč o kosi,
 • katagena ili faza opadanja traje od nedelju do dve,
 • telogena ili faza mirovanja traje 2 do 3 meseca.

Obično se u fazi rasta istovremeno nalazi oko 80% do 90% vlasi, a u fazi opadanja bi trebalo da bude oko 1% kose. Dnevno opadne oko 60 do 100 vlasi kose, a ako se pojača, potrebno je obratiti se lekaru.

Šta je PRP kose?

PRP kose je vrsta regenerativne medicinske metode koja pomoću trombocita, bioaktivnih proteina i stimulatora rasta koje sadrži krvna plazma samog pacijenta utiče na:

 • zaustavljanje opadanja kose, zatim na
 • obnovu tkiva vlasišta, te na
 • rast nove kose i
 • brže obnavljanje već postojeće, kao i na
 • stvaranje jače i deblje dlake, jer stimuliše postojeći folikul.

PRP-kose-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

PRP kose dovodi do rasta nove i jače dlake.

Kada se primenjuje PRP kose?

PRP kose se koristi za lečenje:

 • naslednje ćelavosti,
 • kod naglog opadanja kose,
 • tanke kose koja lako puca,
 • kose koja sporo raste,
 • ponekad i opadanja kose na pečate,
 • seboreje i peruti, i
 • preteranog mašćenja vlasišta.

Kada je reč o pacijentima koji su prethodno izvršili transplantaciju kose, zabeleženo je da primena PRP terapije kose dovodi do efikasnog zadržavanja presađenih folikula dlake.

Kako deluje PRP kose?

PRP ili Platelet Rich Plasma se dobija se centrifugiranjem krvi pacijenta i puna je trombocita koji ispuštaju faktore rasta. Zaslužna je za prirodno brže zaceljivanje i regeneraciju oštećenog tkiva.

PRP kose na prirodan način stimuliše folikule dlake na rast, regeneraciju vlasišta i utiče na stvaranje novih krvnih sudova.

Kako izgleda PRP kose u poliklinici „Diva“?

Prvo lekar specijalista utvrdi uzrok opadanja kose i na osnovu toga donosi odluku koja je metoda najbolja za lečenje nastalog stanja.

PRP kose je jednostavna dermatološka procedura koja iziskuje da se pacijentu izvadi malo krvi kako bi se iz nje izdvojili trombociti koji otpuštaju faktore rasta. Ta krv se centrifugira posebnim aparatom, a zatim se dobijeni serum aplikuje u kožu veoma tankim iglicama, tehnikom mezoterapije.

PRP-kose-lecenje-opadanja-poliklinika-diva

Za PRP kose koristi se plazma iz krvi pacijenta.

U narednih 7 do 10 dana nakon procedure, trombociti otpuštaju faktore rasta što pomaže u regeneraciji vlasišta, bolje prokrvljenosti i hidriranosti kože glave.

Da li je PRP kose bezbedna metoda?

Jeste. Neželjene reakcije tokom primene ove minimalno invazivne metode do sada nisu zabeležene, jer se koristi plazma samog pacijenta, te nema alergijske niti imunološke reakcije organizma, osim blagog crvenila koje je prisutno 24 sata nakon intervencije.

Zato je PRP kose čest izbor pacijenata koji posećuju polikliniku “Diva”, a koji žele da tretiraju proređenje kose ili da je ojačaju te postignu efekat bujnosti.

Koliko je uspešna procedura PRP kose?

Prema istraživanjima, stopa uspešnosti primene PRP terapije kose je oko 80%. A odlični rezultati se postižu kada se kombinuje sa mezoterapijom kose.

Rezultati PRP kose traju oko godinu dana, što zavisi od prethodne proređenosti i kvaliteta kose. Ako se sa tretmanima počne u početnoj fazi alopecije, postižu se bolji rezultati.

PRP-za-rast-kose-poliklinika-diva

Ukoliko se sa procedurom počne pri prvim znacima opadanja kose, rezultati su bolji.

Koliko tretmana PRP kose je potrebno uraditi da bi se postigao željeni efekat, kao i koliko će procedura trajati, zavisi od više faktora, pa je iz tog razloga preporuka lekara specijalista u poliklinici “Diva” zakazivanje BESPLATNIH konsultacija na brojeve telefona 011 334 21 31 ili 063 338 334 kako bi se dobila prava informacija.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

2 Responses

Leave a Reply