PRP kose – za lepšu i zdraviju kosu - terapija za lečenje opadanja kose

PRP kose ili terapija sopstvenom plazmom bogatom trombocitima savremena je tehnika koja služi da podstakne regeneraciju ćelija, njihovo zaceljivanje i primenjuje se u svim granama medicine. Te prednosti PRP terapije su razlog što se koristi i za lečenje pojačanog opadanja kose i za rast kose kada nastupi proređivanje, kao i kada se želi bujnija, kvalitetnija i jača vlas koja brže raste.

prp-kose-za-lepu-i-zdravu-kosu-poliklinika-diva

Šta je PRP kose?

PRP kose je vrsta regenerativne medicinske metode koja pomoću stimulatora rasta iz trombocita i bioaktivnih proteina koje sadrži krvna plazma samog pacijenta utiče na:

 • zaustavljanje opadanja kose, zatim na
 • obnovu tkiva vlasišta, te na
 • rast nove kose i
 • brže obnavljanje već postojeće, kao i na
 • stvaranje jače i deblje dlake, jer stimuliše postojeći folikul.

PRP-kose-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

PRP kose dovodi do rasta nove i jače dlake.

Kada se primenjuje PRP kose?

Koristi se za lečenje:

 • kod naglog opadanja kose,
 • tanke kose koja lako puca,
 • kose koja sporo raste,
 • seboreje i peruti,
 • preteranog mašćenja vlasišta.
 • ponekad i opadanja kose na pečate, i
 • nasledne ćelavosti.

Kada je reč o pacijentima koji su prethodno izvršili transplantaciju kose, zabeleženo je da primena ove terapije kose poboljšava zadržavanje presađenih folikula dlake.

Kako deluje PRP kose?

PRP ili Platelet Rich Plasma se dobija se centrifugiranjem krvi pacijenta i puna je trombocita koji ispuštaju faktore rasta. Zaslužna je za prirodno brže zaceljivanje i regeneraciju oštećenog tkiva.

PRP kose na prirodan način stimuliše folikule dlake na rast, regeneraciju vlasišta i utiče na stvaranje novih krvnih sudova.

Kako izgleda PRP kose u poliklinici „Diva“?

Prvo lekar specijalista utvrdi uzrok opadanja kose i na osnovu toga donosi odluku koja je metoda najbolja za lečenje nastalog stanja.

Ovo je jednostavna dermatološka procedura koja iziskuje da se pacijentu izvadi malo krvi kako bi se iz nje izdvojili trombociti koji otpuštaju faktore rasta. Ta krv se centrifugira posebnim aparatom, a zatim se dobijeni serum aplikuje u kožu veoma tankim iglicama, tehnikom mezoterapije.

PRP-kose-lecenje-opadanja-poliklinika-diva

Za PRP kose koristi se plazma iz krvi pacijenta.

U narednih 10 dana nakon procedure, pojačava se aktivnost faktora rasta što pomaže u regeneraciji vlasišta, bolje prokrvljenosti i hidriranosti kože glave.

Da li je ova procedura bezbedna metoda?

Neželjene reakcije do sada nisu zabeležene tokom primene ove minimalno invazivne metode do sada nisu zabeležene, jer se koristi plazma samog pacijenta, i ne očekuje se alergijska niti imunološka reakcija organizma. može se javiti blago crvenilo koje je prisutno 24 sata nakon procedure.

PRP kose je čest izbor pacijenata koji posećuju polikliniku “Diva” za tretiranje proređene kose ili ojačanje postojeće vlasi i za postizanje efekta bujnosti kose.

Koliko je uspešna procedura PRP kose?

Prema istraživanjima, stopa uspešnosti primene PRP terapije kose varira u zavisnosti od stepena oštećenja, genetike, uzrasta pacijenta, hormonskog statusa i načina života svakog pojedinačno i može dostići 70% efikasnosti. Odlični rezultati se postižu kada se kombinuje sa mezoterapijom kose.

Rezultati PRP kose traju oko godinu dana, što zavisi od prethodne proređenosti i kvaliteta kose, uzrasta pacijenta, hormonskog statusa i načina života svakog pojedinačno. Ako se sa tretmanima počne u početnoj fazi, postižu se bolji rezultati.

PRP-za-rast-kose-poliklinika-diva

Ukoliko se sa procedurom počne pri prvim znacima opadanja kose, očekuju se bolji rezultati lečenja.

Koliko tretmana PRP kose je potrebno uraditi da bi se postigao željeni efekat, kao i koliko će procedura trajati, zavisi od više faktora:

 • prethodne proređenosti i kvaliteta kose,
 • uzrasta,
 • genetike, hormonskog statusa i
 • načina života svakoga pojedinačno.

Koje su faze rasta kose?

3 su faze kroz koje prolazi dlaka tokom rasta:

 • anagena ili faza aktivnog rasta traje oko 1.000 dana kada je reč o kosi,
 • katagena ili faza opadanja traje od nedelju do dve,
 • telogena ili faza mirovanja traje 2 do 3 meseca.

Obično se u fazi rasta istovremeno nalazi oko 80% – 90% vlasi, u fazi morovanja 20% – 30% kose, a u fazi opadanja bi trebalo da bude oko 1% kose. Dnevno opadne oko 60 do 100 vlasi kose, a ako se pojača, potrebno je obratiti se lekaru.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kose proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Preporuka lekara specijalista u poliklinici “Diva” je zakazivanje BESPLATNIH konsultacija na brojeve telefona

011 32 42 841 ili 063 338 334

kako bi se dobila prava informacija.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

2 Responses

Leave a Reply