Diva poliklinika > PROCEDURE > LEČENJE OPADANJA KOSE > PRP kose
zdravija i gušća kosa

PRP kose – za lepšu i zdraviju kosu - terapija za lečenje opadanja kose

PRP kose ili terapija sopstvenom plazmom bogatom trombocitima savremena je tehnika koja služi da podstakne regeneraciju ćelija, njihovo zaceljivanje i primenjuje se u svim granama medicine. Te prednosti PRP terapije su razlog što se koristi i za lečenje pojačanog opadanja kose i za rast kose kada nastupi proređivanje, kao i kada se želi bujnija, kvalitetnija i jača vlas koja brže raste.

prp-kose-za-lepu-i-zdravu-kosu-poliklinika-diva

Šta je PRP kose?

PRP kose je vrsta regenerativne medicinske metode koja pomoću stimulatora rasta iz trombocita i bioaktivnih proteina koje sadrži krvna plazma samog pacijenta utiče na:

 • zaustavljanje opadanja kose, zatim na
 • obnovu tkiva vlasišta, te na
 • rast nove kose i
 • brže obnavljanje već postojeće, kao i na
 • stvaranje jače i deblje dlake, jer stimuliše postojeći folikul.
besplatne-konsultacije-poliklinika-diva-dr-spec-svetlana-bogdanovic-estetski-hirurg-beograd

Naši lekari specijalisti, sa višedecenijskim iskustvom u radu, na besplatnom konsultativnom pregledu proceniće stanje kože, da li je ova procedura optimalna, kakvi se rezultati mogu očekivati, kao i koliko tretmana je potrebno.

Besplatne konsultacije za proceduru PRP kose u Poliklinici Diva dr Bogdanović

BESPLATNU konsultaciju za ovu proceduru u Beogradu sa lekarima specijalistima dermatologije poliklinike Diva dr Bogdanović možete zakazati u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

Kada se primenjuje PRP kose?

Koristi se za lečenje:

 • kod naglog opadanja kose,
 • tanke kose koja lako puca,
 • kose koja sporo raste,
 • seboreje i peruti,
 • preteranog mašćenja vlasišta.
 • ponekad i opadanja kose na pečate, i
 • nasledne ćelavosti.

Kada je reč o pacijentima koji su prethodno izvršili transplantaciju kose, zabeleženo je da primena ove terapije kose poboljšava zadržavanje presađenih folikula dlake.

Kako deluje PRP kose?

PRP ili Platelet Rich Plasma se dobija centrifugiranjem krvi pacijenta i puna je trombocita koji ispuštaju faktore rasta. Zaslužna je za prirodno brže zaceljivanje i regeneraciju oštećenog tkiva.

Procedura na prirodan način stimuliše folikule dlake na rast, regeneraciju vlasišta i utiče na stvaranje novih krvnih sudova.

PRP-kose-poliklinika-diva-dr-bogdanovic
PRP-kose-lecenje-opadanja-poliklinika-diva

Kako izgleda PRP kose u poliklinici „Diva“?

Prvo lekar specijalista utvrdi uzrok opadanja kose i na osnovu toga donosi odluku koja je metoda najbolja za lečenje nastalog stanja.

Ovo je jednostavna dermatološka procedura koja iziskuje da se pacijentu izvadi malo krvi kako bi se iz nje izdvojili trombociti koji otpuštaju faktore rasta. Ta krv se centrifugira posebnim aparatom, a zatim se dobijeni serum aplikuje u kožu veoma tankim iglicama, tehnikom mezoterapije.

U narednih 10 dana nakon procedure, pojačava se aktivnost faktora rasta što pomaže u regeneraciji vlasišta, bolje prokrvljenosti i hidriranosti kože glave.

Da li je ova procedura bezbedna metoda?

Neželjene reakcije tokom primene ove minimalno invazivne metode do sada nisu zabeležene, jer se koristi plazma samog pacijenta, i ne očekuje se alergijska niti imunološka reakcija organizma. Može se javiti blago crvenilo koje je prisutno 24 sata nakon procedure.

PRP terapija kose je čest izbor pacijenata koji posećuju polikliniku “Diva” za tretiranje proređene kose ili ojačanje postojeće vlasi i za postizanje efekta bujnosti kose.

Koliko je uspešna procedura PRP kose?

Prema istraživanjima, stopa uspešnosti primene PRP terapije kose varira u zavisnosti od stepena oštećenja, genetike, uzrasta pacijenta, hormonskog statusa i načina života svakog pojedinačno i može dostići 70% efikasnosti.

Odlični rezultati se postižu kada se kombinuje sa mezoterapijom kose.

Rezultati traju oko godinu dana, što zavisi od prethodne proređenosti i kvaliteta kose, uzrasta pacijenta, genetike, hormonskog statusa i načina života svakog pojedinačno.

Ako se sa tretmanima počne u početnoj fazi, postižu se bolji rezultati.

Koliko tretmana je potrebno uraditi da bi se postigao željeni efekat, kao i koliko će procedura trajati, proceniće lekari poliklinike Diva na besplatnim konsultacijama.

PRP-za-rast-kose-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Koje su faze rasta kose?

3 su faze kroz koje prolazi dlaka tokom rasta:

 • anagena ili faza aktivnog rasta traje oko 1.000 dana kada je reč o kosi,
 • katagena ili faza opadanja traje od nedelju do dve,
 • telogena ili faza mirovanja traje 2 do 3 meseca.

Obično se u fazi rasta istovremeno nalazi oko 80% – 90% vlasi, u fazi morovanja 20% – 30% kose, a u fazi opadanja bi trebalo da bude oko 1% kose. Dnevno opadne oko 60 do 100 vlasi kose, a ako se pojača, potrebno je obratiti se lekaru.

PRP kose – cena

U poliklinici Diva, cena PRP kose iznosi od 200 do 220 evra (u dinarskoj protivrednosti),

Za cene drugih antiage procedura pogledajte naš CENOVNIK.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kose proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za proceduru PRP kose u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure PRP kose u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

Koautor: dr spec. Hristina Miladinović

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.
2 Responses

Ostavite komentar