NOVO - Centar za lečenje ćelavosti i opadanja kose sa specijalistom trihologije u poliklinici DIVA

Kosa, pored kože, prva nam ukazuje na to kada dođe do neke promene u organizmu, a ujedno gubi sjaj i menjaju joj se kvalitet i gustina kako godine prolaze. Zato ju je potrebno negovati kako bi dugo bila zdrava i lepa. Centar za lečenje ćelavosti i opadanja kose, sa specijalistom trihologije na čelu stručnog tima, u poliklinici Diva od skoro je dostupan pacijentima u Kosovskoj 34 i Njegoševoj 19a.

lecenje-opadanja-kose-celavosti-seboreje-peruti-poliklinika-diva
Nasledni i spoljašnji faktori, psihički ili fizički stres, bolesti kože glave, anemija, problem sa štitnom žlezdom, policistični jajnici… sve to može dovesti do proređivanja kose i menjanja njenog kvaliteta. Kako bi se utvrdio uzrok i prepisala odgovarajuća terapija potrebno je konsultovati se sa trihologom.
 
Kosa je svakodnevno izložena stresu – Suncu, vetru, fenu, presi, farbi… Sve to je isušuje, čini lomljivom i dovodi do gubitka sjaja. Međutim, pomoću odgovarajuće terapije moguće joj je vratiti živost.
 

Trihologija – lečenje opadanja kose, ćelavosti i bolesti kože glave

Triholog je lekar specijalista koji se bavi posebnom granom dermatologije – trihologijom, koja je usmerena na probleme ćelavosti, opadanja kose i bolesti kože glave. To je osoba koje je specijalizovana da uz pomoć odgovarajuće aparature postavi adekvatnu dijagnozu i odgovaraću terapiju.
 
U poliklinici Diva za to koristi aparat trihoskop – vrsta dermoskopa, pomoću kojeg se detaljno može videti stanje kože glave, folikula dlake, te broj i izgled vlasi. Na osnovu svega toga lekar specijalista zaključuje šta je uzrok opadanja kose, koji je stepen proređenosti, kao i kakva je mogućnost za rast kose.
 

Lečenje bolesti kože glave

Bolesti temena koje se mogu tretirati terapijama dostupnim u poliklinici Diva su suva i masna perut (seboroični dermatitis koji se na temenu ispoljava kao ljuspice peruti).

Za takva stanja kože glave preporuka lekara trihologa je PRP kose. Kada je reč o seboroičnom dermatitisu, koji predstavlja hroničan problem, ova terapija ga može držati pod kontrolom, pa se savetuje da se radi preventivno već u jesen ili pred početak lepog vremena, jer se zimi i u rano proleće aktivira.

S obzirom na to da seboreja može biti i jedan od uzroka opadanja i proređivanja kose, naročito ako postoji genetska predispozicija za to, pomoću PRP terapije koja podstiče obnavljanje ćelija utiče se i na rast nove kose.

Ako je pak reč o suvoj peruti, rezultati lečenja su izuzetni.

Lečenje opadanja kose i ćelavosti

Kada se primeti neuobičajeno i pojačano opadanje kose neophodno je što ranije se javiti lekaru specijalisti trihologije kako bi se utvrdio uzrok i reagovalo na vreme, jer se tada, uz odgovarajuću terapiju, dobijaju bolji i brži efekti, a lečenje je uspešnije. Što opadanje kose traje duže, a proređenje je veće, to se manji procenat kose može vratiti.

Triholog, prilikom lečenja opadanja kose, koristi trihoskop kako bi utvrdio da li su folikuli dlake aktivni, kao i da li su atrofirali. Ukoliko su folikuli atrofirali oni se ne mogu nikako stimulisati i tada je opcija presađivanje kose, ali ako su u životu, a prazni, odnosno nemaju dlaku, oni se mogu stimulisati odgovarajućim metodama poput mezoterapije kose i PRP kose.

Trihoskopski aparat ujedno omogućava lekaru da kasnije, tokom i nakon trajanja terapije, prati rezultate. Zbog uvećanja koje pruža, može se uočiti rast nove kose i pre no što to pacijent i sam primeti, što je odlično, jer je kosi potreban duži vremenski period da poraste. Ciklus rasta dlake traje tri meseca, a pomoću trihoskopa se prvi rast dlake vidi već nakon mesec dana.

Nakon presađivanja kose često se koristi PRP kose kao terapija koju i hirurzi savetuju čak i pre same transplantacije, kao i nakon nje, jer se tada pomoću PRP metode omogućava da se što veći broj graftova primi.

Transplantacijom kose se dobija gušća kosa i ta kosa ne opada jer se uzima iz zona u kojoj je dlaka neosetljiva na hormone koji uzrokuju opadanje kose, ali mora se čuvati ostala kosa koja je i dalje podložna opadanju. Zato svakako pacijenti, kada urade transplantaciju, moraju znati da tu nije kraj terapije već da je potrebno negovati i adekvatno tretirati i onu kosu koja nije presađena, a nalazi se u zoni koja je osetljiva na hormone koji uzrokuju opadanje kose, pogotovo kod muškaraca.

Bolji kvalitet kose

Poboljšanje kvaliteta kose je prva stvar koja se primeti kada se radi PRP kose ili mezoterapija kose.

Gustinu kose ne čini samo broj dlaka već i debljina dlake. Najčešće se gustina gubi tako što se dlaka prvo istanjuje pa tek zatim opada. Hranjenjem te dlake odgovarajućim vitaminima i mineralima u mezokoktelima ili uz pomoć faktora rasta iz PRP, kosa postaje:

  • jača,
  • vraća joj se sjaj i
  • ubrzava rast.

Ujedno, ove dve metode su odličan izbor i kada dođe do usporavanja rasta kose, odnosno kada se primeti da dlaka ne može da dostigne odgovarajuću dužinu, već se konstantno lomi. PRP kose i mezoterapija kose tada se primenjuju kako bi se podstakao brži rast.

PRP ubrzava cirkulaciju i obezbeđuje faktore rasta koji ubrzavaju rad svih ćelija u folikulu dlake, a mezokoktelima se dlaci daju neophodni sastojci da bi ona ojačala.

S obzirom na to da je kosa izložena svakodnevnom stresu – Suncu, vetru, fenu, presi, farbi – pomoću ove dve metode može joj se vratiti sjaj.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply