Diva poliklinika > BLOG > Uklanjanje strija i celulita > Kako se efikasno uklanjaju sveže roze ili crvene strije, a kako bele strije?

Kako se efikasno uklanjaju sveže roze ili crvene strije, a kako bele strije?

Šta su strije i zbog čega nastaju? Zašto su nekada crvene, a nekada bele? Koje se lakše uklanjaju? Na ova i druga pitanja u vezi sa strijama odgovore daju lekari specijalisti poliklinike Diva dr Bogdanović.

kako-se-efikasno-uklanjaju-roze-ili-crvene-strije-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Upornost i strpljenje su dve glavne stavke koje su potrebne kada se počne sa lečenjem strija. A najvažnije je odabrati odgovarajuću proceduru koja dokazano daje rezultate. I naravno, potrebno je da se reaguje na vreme, čim se primete prve strije, jer ih je tada lakše ukloniti.

Šta su strije i zašto nastaju?

Strije su bezopasne promene na koži – ožiljci. Prema medicinskoj klasifikaciji spadaju u vrstu atrofičnih ožiljaka. Kao posledica naglog rastezanja kože usled hormonskog disbalansa, naglog rasta ili nagle promene težine dolazi do trajnog kidanja vlakana kolagena i elastina i formiraju se strije.

One izgledaju kao smežurane uže ili šire linije na koži koje mogu biti rozikaste, crvene, ljubičaste ili bele, što zavisi od starosti strija. 

Češće se pojavljuju kod žena nego kod muškaraca, usled hormonskih promena. Na primer, tokom trudnoće (kod 70-90% žena, a u najvećem broju slučajeva u šestom mesecu i to na stomaku, butinama, leđima i grudima), kada hormoni omekšavaju kolagen.

Strije se formiraju i usled naglih variranja u kilogramima, ali i u adolescenciji, zbog brzog rasta – oko 60-70% devojčica i 30-40% dečaka u pubertetu dobija strije i to obično u predelu nadlaktica, lumbalnoj regiji i iznad kolena.

Takođe, osobe koje intenzivno vežbaju mogu imati strije zbog rastezanja kože kao posledica rasta mišića.

Strije se teško u potpunosti uklanjaju, ali ih je moguće značajno ublažiti. Mlade, tek nastale, rože ili crvene strije, lakše i brže se uklanjaju od belih.

Sveže, roze ili crvene strije

U prvim fazama nastanka, javljaju se rozikasto-crvene strije sa vidljivim krvnim sudovima, koje se kasnije sužavaju i postaju svetlije, odnosno bele. U početku može biti osetan blagi svrab ili peckanje na mestima na kojima se stvaraju.

Crvene strije su idealne da se počne sa lečenjem jer se sprečava regresija u bele strije, lakše se obnavlja kolagen u koži, a regeneracija ćelija je brža.

U ovoj fazi je nekada moguće skoro u potpunosti ih ukloniti.

Bele strije

Bele strije se javljaju kako vreme prolazi, a krvni sudovi se povlače.

Koja metoda daje najbolje rezultate kada je reč o uklanjanju crvenih strija?

Pri uklanjanju strija odlične rezultate daju laserski tretmani i oni se najviše preporučuju dok su strije sveže – crvene. Toplotna energija laserskog zraka podstiče tkivo da stvara novi kolagen i elastin, a u isto vreme smanjuje i njihovu prokrvljenost, te na taj način eliminiše crvenu prebojenost, a površina kože postaje glatka.

Iako su strije vrste ožiljaka i ne mogu se u potpunosti ukloniti, nakon tretmana laserom u ovoj fazi se postižu maskimalni rezultati.

Kada je reč o lečenju mladih crvenih strija, tada je preporuka lekara specijalista u poliklinici Diva dr Bogdanović tretiranje D light SR laserom. Razlog je što se pomoću ovog lasera postiže visok stepen eliminacije mladih strija, oko 70 do 90%, i zato je bitno što pre početi lečenje da bi efekat bio što bolji.

Uklanjanje strija laserom je:

  • jednostavna i
  • komforna za pacijenta,
  • kratko traje,
  • bezbedna je i
  • površinski sloj kože ostaje intaktan tako da nema potrebe za dugim oporavkom.

Koliko je tretmana potrebno da bi se uklonile crvene strije?

U kliničkoj praksi se pokazalo da je u proseku dovoljno obaviti od 2 do 4 tretmana, sa razmakom od 3 do 4 sedmica između njih. A krajnji efekat vidljiv je nakon par meseci od poslednjeg tretmana.

Koja metoda daje najbolje rezultate kada je reč o uklanjanju belih strija?

Bele stije su već formirani atrofični ožiljci.

U njihovom lečenju i uklanjanju visok stepen efikasnosti je pokazao Frakcionisani laser.

Laserski tretman deluje na restrukturiranje kože po dubini uz istovremeno obnavljanje površinskog sloja kože čime se dobija maksimalan efekat u lečenju belih strija.

Procedura je komforna, u toku tretmana se koristi forsirano hlađenje kože. Nakon procedure je prisutno blago cvenilo koje prolazi u sledećih 24 do 48 sati i nakon nekoliko dana se pojavljuje fino perutanje kože tretirane regije.

Koliko se tretmana preporučuje za uklanjanje belih strija?

Potrebno je najčešće od 3 do 4 tretmana sa pauzama od 4 do 6 nedelja da bi se postigao optimalan efekat u lečenju belih strija.

NAPOMENA:

Da li su ove procedure pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Na konsultacijama koje su BESPLATNE, naši lekari specijalisti u razgovoru sa pacijentom o očekivanim efektima uz direktan uvid u stanje kože, preporučuju procedure ili kombinaciju procedura koje će dati željene rezultate.

Zakazivanje za besplatne konsultacije pre procedure za uklanjanje strija u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure za uklanjanje strija kako bi lekar procenio koja će dati najbolje efekte u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Naši lekari specijalisti će Vam na pregledu reći kakve rezultate možete da očekujete.

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar