Kako se efikasno uklanjaju roze ili crvene strije?

Šta su strije i zbog čega nastaju? Zašto su nekada crvene, a nekada bele? Koje se lakše uklanjaju? Na ova i druga pitanja u vezi sa strijama odgovore daju lekari specijalisti poliklinike Diva dr Bogdanović.

kako-se-efikasno-uklanjaju-roze-ili-crvene-strije-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Upornost i strpljenje su dve glavne stavke koje su potrebne kada odlučite da uđete u bitku sa strijama. A najvažnije je odabrati odgovarajuću proceduru koja dokazano daje rezultate. I naravno, da reagujete na vreme, čim primetite prve strije, jer ih je tada lakše ukloniti.

Šta su strije i zašto nastaju?

Strije su bezopasna oštećenja kože – ožiljci. Kao posledica naglog rastezanja kože i trajnog kidanja vlakana kolagena i elastina, javljaju se strije – smežurane linije koje mogu biti rozikaste, crvene, ljubičaste ili bele, što zavisi od starosti ožiljka. 

Češće se pojavljuju kod žena nego kod muškaraca, usled hormonskih promena. Na primer, tokom trudnoće (kod 70-90% žena, a u najvećem broju slučajeva u šestom mesecu i to na stomaku, butinama, leđima i grudima), kada hormoni omekšavaju kolagen.

Strije se formiraju i usled naglih variranja u kilaži, ali i u adolescenciji, zbog brzog rasta – oko 60-70% devojčica i 30-40% dečaka u pubertetu dobija strije i to obično u predelu nadlaktica, lumbalnoj regiji i iznad kolena.

Takođe, osobe koje intenzivno vežbaju mogu imati strije zbog rastezanja kože kao posledica rasta mišića.

Strije se teško uklanjaju jer nisu površinski problem kože, već se stvaraju u dubljim slojevima. Zato je neophodno biti odlučan u njihovom lečenju. Nije ih moguće ukloniti u potpunosti, ali jeste ublažiti. Mlade, tek nastale, rože ili crvene strije, lakše i brže se uklanjaju od belih.

Sveže, roze ili crvene strije

U prvim fazama nastanka, javljaju se rozikasto-crvene strije sa vidljivim krvnim sudovima, koje se kasnije sužavaju i postaju svetlije, odnosno bele. U početku može biti osetan blagi svrab ili peckanje na mestima na kojima se stvaraju.

Crvene strije su idealne da se počne sa lečenjem jer se lakše obnavlja kolagen u koži, a regeneracija ćelija je brža.

Bele strije

Bele strije se javljaju kako vreme prolazi, a krvni sudovi se povlače.

Koja metoda daje najbolje rezultate kada je reč o uklanjanju crvenih strija?

Pri uklanjanju strija odlične rezultate daju laserski tretmani i oni se najviše preporučuju dok su strije sveže – crvene. Toplotna energija laserskog zraka podstiče tkivo da stvara novi kolagen i elastin, a u isto vreme radi blagi piling, te na taj način izjednačava površinu kože, koja postaje glatka.

Iako su strije ožiljci i ne mogu se u potpunosti ukloniti, nakon tretmana laserom one postaju manje vidljive.

U zavisnosti od toga da li se tretiraju crvene ili bele strije, lekar specijalista u poliklinici Diva dr Bogdanović doneće, nakon pregleda, odluku o tome koji laser će se koristiti za njihovo uklanjanje.

Kada je reč o lečenju mladih crvenih strija, tada je preporuka lekara specijalista u poliklinici Diva dr Bogdanović tretiranje D light SR laserom. Razlog je što se pomoću ovog lasera postiže visok stepen eliminacije mladih strija, oko 70 do 90%, i zato je bitno što pre početi lečenje da bi efekat bio što bolji.

Uklanjanje strija laserom je:

  • jednostavna i
  • BEZBOLNA procedura,
  • komforna za pacijenta,
  • kratko traje,
  • bezbedna je i
  • nema potrebe za dugim oporavkom.

Koliko je tretmana potrebno da bi se uklonile crvene strije?

U kliničkoj praksi se pokazalo da je u proseku dovoljno obaviti od 2 do 4 tretmana, sa razmakom od 4 do 6 sedmica između njih. A krajnji efekat vidljiv je nakon 6 meseci od poslednjeg tretmana.

BESPLATAN konsultativni pregled u poliklinici Diva dr Bogdanović možete zakazati pozivom na brojeve telefona CALL centra 011 32 42 841 ili 063 338 334.

Čekamo vas na tri adrese:

  • u Kosovskoj 34,
  • Njegoševoj 19a i
  • Antifašističke borbe 37.

Vaša poliklinika Diva dr Bogdanović

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply