Uticaj vetra na kožu i kako je negovati i zaštiti

Poznato je da vetar dovodi do dehidratacije kože, a česta izloženost, naročito hladnom i jakom vetru, redovno je okidač za stanja kože poput rosaceae i seboroičnog dermatitisa. Ali na koji način kožu zaštititi od nepovoljnih uticaja vetra?

uticaj-vetra-na-kozu-i-kako-je-negovati-i-zastiti
Posledice koje vetar ostavlja na kožu su dugotrajne. Kada koža nije adekvatno zaštićena, vetar, u kombinaciji sa niskim temperaturama i suvljim vazduhom prouzrokovanim grejanjem u stambenom prostoru, može dovesti do iritacije kože, njenog isušivanja, pucanja, perutanja, svraba, pojave crvenila, oštećenja, izraženijih bora i pojave novih, a seboroična koža i ona sklona rosacei imaće vidljivije simptome.
 
Iako kožu od takvih stanja štite lojne žlezde, one moraju mnogo više da rade kada je koža izložena vetru. I zato je neophodno da nega, zaštita i ishrana kože u vetrovitom periodu godine budu adekvatne kako bi ona ostala zdrava i lepa.
 

Kako zaštiti kožu tokom vetrovitih dana?

Ovo je period godine kada je potrebno koristiti nešto „jaču“ kremu za lice sa prirodnim uljima, koja će koži obezbediti dovoljno masnoće i slobodnim masnim kiselinama, koje će pomoći pri popravljanju oštećenja.
 
Hranjiva krema sa hijaluronom sprečiće dehidrataciju, a ukoliko sadrži pantenol nahraniće je i uticati na smanjenje perutanja i crvenila. Takva krema pravi zaštitni sloj na koži i potrebno ju je naneti na lice neposredno nakon umivanja.
 
Preporuka lekara specijalista poliklinike Diva je “Ultra care” krema koja sadrži hijaluron za hidriranje kože i ši buter koji stvara zaštitni sloj, a uz to i esencijalna ulja, slobodne masne kiseline iz ulja semenki grožđa i semenki kajsije, pantenol B5 i vitamin E.
 
Ova krema dovodi do regeneracije i transformacije kože što utiče na popravljanje vlažnosti, tonusa i elastičnosti. Film koji stvara, štiti kožu od negativnih spoljašnjih uticaja, te sprečava preterano isušivanje kože, uz normalnu propustljivost pora (koža “diše”).
 
Izbegavajte umivanje vrelom vodom jer to dodatno isušuje kožu, kao i kozmetičke preparate koji sadrže alkohol i agresivne sapune. Birajte prirodne i kremaste sapune od prirodnih ulja.
 
Jedan od takvih je ručno rađeni prirodni sapun za negu svih tipova kože napravljen od 4 biljna ulja – maslinovog, kokosovog, palminog i ricinusovog iz kolekcije “Dr Bogdanović Cosmetics”.
 
Ešarpa, marama ili šal su obavezan deo odevne kombinacije kada duva vetar. Pomoću njih zaštitićete ne samo lice, već i kosu.
 

Rosacea i vetar

Vetar utiče na pojačavanje simptoma rosaceae – crvenilo kože i jasno izraženi kapilari u predelu čela, nosa, obraza i brade koji mogu biti praćeni sitnim bubuljicama. Iako rosaceau nije moguće u potpunosti izlečiti moguće ju je držati pod kontrolom i ublažiti simptome.
 
Pored redovne upotrebe odgovarajućih krema i sapuna, dugotrajne rezultate daje terapija savremenim medicinskim laserima.
 
U poliklinici Diva, u zavisnosti od stanja kože, lekari specijalisti određuju adekvatnu terapiju, kao i koji laser će dati rezultat.
 

Seboroični dermatitis i vetar

Još jedno stanje kože pojačava se ili aktivira pod uticajem vetra. Reč je o seboroičnom dermatitisu ili seboroičnom ekcemu (poznatom i pod nazivom seboreja). To je hronično kožno oboljenje praćeno žućkastim masnim ljuspicama na koži glave ili licu i osnovni je uzrok pojave peruti. Koža zahvaćena seboroičnim dermatitisom je crvena, a prati ga svrab.
 
Pravilnom i redovnom primenom adekvatne terapije – upotrebom odgovarajuće kozmetike u kombinaciji sa medicinskim laserima – ovakvo stanje kože može se regulisati i držati pod kontrolom tokom celog života.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply

uticaj-vetra-na-kozu-i-kako-je-negovati-i-zastiti

Related Posts

Leave a Reply