Diva poliklinika > BLOG > Fileri > Šta uraditi ako je aplikovano previše hijalurona, lošom tehnikom ili na pogrešno mesto?

Šta uraditi ako je aplikovano previše hijalurona, lošom tehnikom ili na pogrešno mesto?

Da li znate da postoji način da se koriguje neadekvatno apliciran hijaluron? U poliklinici Diva dr Bogdanović brzo i efikasno regulišemo ovaj problem koristeći enzim koji razlaže hijaluron. Bilo da je reč o asimetriji lica, usana ili kesica ispod očiju koje su nastale nepravilnom primenom hijalurona, bilo da vam se ne dopada efekat filera, ili je došlo do njegove aplikacije na pogrešno mesto, lekari specijalisti u poliklinici Diva imaju rešenje.

sta-uraditi-ako-je-aplikovano-previse-hijalurona-losom-tehnikom-ili-na-pogresno-mesto-poliklinika-diva-dr-bogdanovic
Hijaluron je po sastavu prirodni polisaharid – složeni šećer. On je sastavni deo potkožnog vezivnog tkiva. U koži služi da privlači vodu, poput sunđera, te povećava svoju zapreminu i daje volumen zbog kojeg naša koža izgleda jedro, zdravo i mladalački.
 
Naš organizam vremenom počinje sve manje da proizvodi hijaluronsku kiselinu i tada troši depozite koje ima. Jedna od najpopularnijih antiage procedura su hijaluronski fileri jer na prirodan način dopunjuju ono što koži počinje da nedostaje kako godine prolaze. Oni ujedno utiču na uklanjanje već nastalih borica i usporavaju starenje kože.
 
Prednost ovog tretmana je i što je rizik od alergijske reakcije sveden na minimum.
 
Hijaluronski fileri koriste se za:
 • uklanjanje bora,
 • popunjavanje i konturiranje usana,
 • održavanje jedrine kože,
 • oblikovanje kontura lica,
 • vraćanje volumena,
 • lifting…

Međutim, do loših iskustava sa hijaluronskim filerima dolazi:

 • kada su ubrizgani lošom tehnikom,
 • ako je upotrebljen pogrešan tip filera,
 • ukoliko je aplicirano previše hijalurona,
 • kada su postavljeni na pogrešno mesto, pa se može javiti asimetrija ili izražena promena oblika usana ili izgleda crta lica,
 • a ako prilikom aplikacije hijaluron zapuši krvni sud, može doći do ozbiljnih komplikacija, pa i nekroze tkiva, ako nije prisutan obučeni lekar specijalista sa iskustvom u radu sa takvom vrstom komplikacija.

Kome se obratiti u slučaju lošeg postavljanja hijaluronskih filera?

U bilo kom od navedenih slučajeva veoma je važno na vreme se obratiti lekaru specijalisti koji ima pristup hijaluronidazi. Hijaluronidaza je enzim koji razlaže hijaluronsku kiselinu, a u estetskoj medicini se koristi za korekciju neadekvatno apliciranih hijaluronskih filera. Posebno je važno da se što pre ubrizga, najkasnije u roku od 24 h sata od intervencije ako je reč o komplikacijama nastalim nakon ubrizgavanja hijalurona, kao što je na primer, kada se hijaluron nađe u krvnom sudu.

Hijaluronidaza je izuzetno efikasan enzim u razgradnji hijalurona, ali je treba obazrivo koristiti i zato se insistira na tome da je upotrebljavaju isključivo lekari specijalisti. U poliklinici Diva dr Bogdanović primenjuju je dermatolozi i estetski hirurzi.

Da bi se videli efekti razgradnje hijalurona pomoću ovog enzima potrebno je da prođe od 24 do 48 sati, što zavisi od tipa problema koji se tretira i količine hijaluronidaze koja se koristi, a o čemu odluku donosi lekar specijalista.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar