Šta su strije i kako nastaju?

Strije su linearne atrofije kože čija lezija obuhvata i epiderm i derm, odnosno i površni i srednji sloj kože. Epiderm je u celini stanjen, dok su u dermu kolagena vlakna razređena i tanka. Češće se javljaju kod osoba ženskog pola, ali se sreću i kod jačeg pola. Ne mogu nestati ali postoje efikasni načini, poput lasera, koji ih mogu ublažiti i poboljšati izgled kože.

Kako nastaju strije i kada se pojavljuju?

Strije nastaju usled udruženog dejstva tri faktora:

 • genetike,
 • izmenjenog hormonskog statusa i
 • mehaničkog stresa.

Pojavljuju se najčešće na mestima gde je koža najrastegljivija, te tako svako rastezanje kože može dovesti do kidanja kolagenih vlakana što jedan od glavnih razlog za njihov nastanak.

Strije se javljaju u fiziološkim stanjima kao što su pubertet i trudnoća, u slučajevima gubitka i variranja težine, kao i u patološkim stanjima (kod Kušingovog sindroma i usled primene kortikosteroidne terapije u dužem vremenskom periodu).

Zašto se pojavljuju u pubertetu?

Kod dece u pubertetu, tj. kod adolescenata, ovaj problem je izuzetno prisutan. One nastaju pre svega zbog ubrzanog fizičkog razvoja kada zbog smanjene elastičnosti koža ne uspeva da isprati ubrzani fizički rast.

Ali su i posledica stavaranja hormona rasta, kao i intezivnog rastezanja kože.

Strije u trudnoći i da li se mogu izbeći?

Strije su definitivno nešto čega se većina žena pribojava u trudnoći. Međutim, dok neke žene u trudnoći dobijaju strije, postoje i one koje imaju “više sreće” i prođu bez njih. Već verovatno pogađate da su hormoni ti koji su za to odgovorni. Oni su ti koji utiču na razmekšavanje kolagena koji je neophodan kako bi koža bila što elastičnija u toku porođaja.

Neke žene usled genetske predispozicije imaju jači, a neke slabiji kolagen, te tako imaju i različite sklonosti ka razvoju strija. Dakle, genetika igra izuzetno važnu ulogu u pojavi strija.

Kada se i zašto strije pojavljuju kod muškaraca?

Iako se najčešće povezuju sa ženama i ređe se pojavljuju kod muškaraca, važno je napomenuti da ni oni nisu pošteđeni niti zaštićeni kada je reč o strijama. Postoje muškarci koji, kao i žene, imaju genetske predispozicije za dobijanje strija.

Takođe, kod muškaraca koji treniraju i redovnije posećuju teretane moguć je ovaj problem, posebno u regiji ramena i ruku. A važno je napomenuti da pojava strija kod muškaraca često može biti i posledica korišćenja raznih stereoidnih preparata.

Gde se strije najčešće javljaju?

Klinička slika se razlikuje u zavisnosti od perioda kada su nastale, ali zavisi i od razloga njihovog nastanka pa im je tako i lokalizacija različita.

U pubertetu kod devojčica najpre se javljaju na butinama i grudima, a kod dečaka u predelu nadlaktica i u krsnom predelu (lumbo-sakralnom) gde su orjentisane horizontalno.

Kod trudnica se lokalizuju uglavnom na stomaku, a kod žena koje doje, na dojkama.

Kod gojaznih osoba najčešće se javljaju na stomaku, butinama i glutealnoj regiji.

Kako strije izgledaju?

Javljaju se u vidu linearnih promena koje su raspoređene najčešće paralelno, sa mogućim grananjem u više pravaca, a postavljene su simetrično na obe strane tela. Pre nego što nastanu prethodi im period u kojem se može imati osećaj svraba i peckanja.

U početku su to crveno – ljubičaste linearne promene, a kasnije je koža na njima izuzetno tanka i belo -sedefaste boje zbog atrofije kože.

Kakve strije postoje?

Na osnovu boje strija možemo razlikovati koliko su one stare. Pa, u tom smislu, može se reći da postoje i da strije delimo na:

 • crvene strije – one novije, mlade strije koje imaju veoma izmenjen kolagen, promenjenu strukturu i deblji elastin i
 • bele strije – starije strije imaju izrazitu atrofiju epiderma i jednako izmenjen kolagen. Zapravo one najviše odgovaraju strukturi ožiljaka.

Mogu biti različitih dimenzija, široke i do 0,5 cm, a duge i do 1-2 cm, što zavisi od intenziteta rastezanja kože.
Posle više meseci pa i godina one se izravnaju i postaju svetlije od prirodne boje kože, te su i izrazito vidljive.

Kreme za strije – da li pomažu i mogu li strije mogu nekako da nestanu?

Strije, nažalost, ne mogu da nestanu same od sebe, odnosno ne mogu spontano da se povuku.
S obzirom na to da nisu estetski poželjne, često se pribegava raznim kozmetičkim preparatima kako bi ih se rešili. Kreme za strije i slični preparati se nanose i utrljavaju na kožu, ali oni sami ne mogu doprineti željenom rezultatu jer ne mogu da prodru u dublje ćelijske strukture. Naročito ne mogu uticati na strukturu kolagena u koži.

Koji su najefikasniji načini za uklanjanje strija?

Dugogodišnje iskustvo lekara specijalista poliklinike Diva dr Bogdanović kaže da su najefikasnije rešenje za uporne strije medicinski laseri nakon kojih promene postaju manje vidljive, strije su uže, koža je glatkija, a boja znatno sniženog inteziteta.

Laserski tretman uklanjanja strija preporučuje se naročito kada su strije sveže. Tada su i rezultati znatno brži i efikasniji. Uklanjanje strija laserom funkcioniše po principu grejanja i stimulacije proizvodnje kolagena i elastina, te samim tim i regeneracije.

Laseri za strije koje koristimo u poliklinici Diva su Frakcionisani ER: Yag – za bele strije, kao i D light SR laser – za mlade strije.

Uz lasere savetuju se i tretmani kao što su mezoterapija i PRP sa dermapenom.

Ne zaboravite na važnost prevencije u borbi protiv strija

Ukoliko imate genetsku predispoziciju vrlo je važna prevencija.

 • Korisne su masaže tela, naročito na mestima koja su podložnija pojavi strija. U toku tuširanja naizmenično koristiti toplu i hladnu vodu, kao i grublje rukavice za masažu kako bi se podstakla cirkulacija.
 • Da bi se koža održavala, makar površinski, hidriranom i elastičnom treba koristiti i hidrantne kreme.
 • Redovni treninzi kojima se pojačava muskulatura.
 • Ishrana bi trebalo da bude bogata vitaminima C i E.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za proceduru uklanjanje strija u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za proceduru uklanjanje strija u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska 34 – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa 19a – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića 125d – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar