Diva poliklinika > BLOG > Uklanjanje bora > Saznajte pravi razlog nastanka pušačkih bora

Saznajte pravi razlog zašto nastaju pušačke bore

Tokom godina na licu se formiraju bore i borice, a one koje su možda i naizraženije i najvidljivije su vertikalne bore oko usana, poznatije kao „pušačke bore“. Iako poznate pod tim nazivom, ove sitne bore ne javljaju se samo kod pušača, već i kod onih koji to nisu. Zanimljivo je da se borice oko usana javljaju kod žena, ali ne i kod muškaraca. Zašto je to tako, objašnjava dr spec. Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, vođa stručnog tima poliklinike Diva.

pravi razlog zbog kojeg nastaju pušačke bore
Na pojavu vertikalnih bora oko usana – „pušačkih bora“ utiče više faktora, odnosno njihova kombinacija:
  • izražena mimika lica, a naročito jaki pokreti mišića oko usana koji podsećaju na one koje prave pušači kao i oni koji piju tečnost na slamčicu,
  • UV zraci,
  • starenje (koža gubi elastičnost, kolagen i hijaluronsku kiselinu i postaje suvlja),
  • a najvažniji faktor je pad estrogena u menopauzi.

Zato bore oko usana nisu izražene kod muškaraca već kod žena. Promene u koži koje se događaju tokom protoka vremena događaju se u srednjem sloju kože – dermu. Čelije u tom sloju kože, odnosno to kako će one stariti, pod direktnim su uticajem estrogena.

„Vertikalne ili `pušačke bore` javljaju se usled pada estrogena. To su takozvane estrogenske bore jer ih muškarci uopšte nemaju, već samo žene. Počinju da se javljaju tokom klimaksa. Takozvane `pušačke bore` nemaju sve žene podjednako izražene, već to dosta zavisi i od genetike, kvaliteta kože i životnih navika“, ističe dr Bogdanović.

Da li se „pušačke bore“ mogu ukloniti?

„One se mogu korigovati:

  • Morfeusom 8 – aparatom za podmlađivanje i zatezanje kože,
  • laserima i
  • hijaluronom, nekada je potrebna kombinacija navedenih procedura,
  • a nekada je potrebno upotrebiti botoks. O tome donosi odluku isključivo lekar specijalista na osnovu stanja kože, godina pacijenta, genetike i načina života.

Recimo, kod mlađih osoba kod kojih su bore oko usana u stvari mimične bore i nastaju zbog pokreta mišića u regiji usana, koriste se male količine botoksa koje se ubrizgavaju ispod i iznad gornje usne. Kada je reč o tako jako izraženoj mimici, tada se u četiri tačkice plasira veoma mala količina botoksa da se opusti mišić kako bi se sprečilo da dolazi do `gužvanja` kože pri pokretu usana. Nekada je potrebno da se uradi i hijaluron i botoks, ako su bore oko usana baš izražene, da bi se istovremeno smanjila aktivnost mišića i da bi se popunile već postojeće bore, a tome odlučuje isključivo lekar specijalista“, zaključuje dr Bogdanović.

NAPOMENA:

Da li su ove procedure pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Na konsultacijama koje su BESPLATNE, naši lekari specijalisti u razgovoru sa pacijentom o očekivanim efektima uz direktan uvid u stanje kože, preporučuju procedure ili kombinaciju procedura koje će dati željene rezultate.

Zakazivanje za besplatne konsultacije pre procedure za uklanjanje „pušačkih bora“ u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure za uklanjanje „pušačkih bora“ kako bi lekar procenio koja će dati najbolje efekte u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Naši lekari specijalisti će Vam na pregledu reći kakve rezultate možete da očekujete.

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Leave a Reply