Saznajte pravi razlog nastanka pušačkih bora

Tokom godina na licu se forirmiraju bore i borice, a one koje su možda i naizraženije i najvidljivije su vertikalne bore oko usana, poznatije kao „pušačke bore“. Iako poznate pod tim nazivom, ove sitne bore ne javljaju se samo kod pušača, već i kod onih koji to nisu. Ako obratite pažnju, primetićete da se borice oko usana javljaju kod žena, ali ne i kod muškaraca. Zašto je to tako, objašnjava dr spec. Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, vođa stručnog tima poliklinike Diva.

saznajte-pravi-razlog-nastanka-pusackih-bora-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-podmladjivanje
Na pojavu vertikalnih bora oko usana – „pušačkih bora“ utiče više faktora, odnosno njihova kombinacija:
  • izražena mimika lica, a naročito jaki pokreti mišića oko usana koji podsećaju na one koje prave pušači kao i oni koji piju tečnost na slamčicu,
  • UV zraci,
  • starenje (koža gubi elastičnost, kolagen i hijaluronsku kiselinu i postaje suvlja),
  • a najvažniji faktor je pad estrogena u menopauzi.

Zato bore oko usana nisu izražene kod muškaraca već kod žena. Promene u koži koje se događaju tokom protoka vremena događaju se u srednjem sloju kože – dermu. Čelije u tom sloju kože, odnosno to kako će one stariti, pod direktnim su uticajem estrogena.

Vertikalne ili `pušačke bore` javljaju se usled pada estrogena. To su takozvane estrogenske bore jer ih muškarci uopšte nemaju, već samo žene. Počinju da se javljaju tokom klimaksa. Takozvane `pušačke bore` nemaju sve žene podjednako izražene, već to dosta zavisi i od genetike, kvaliteta kože i životnih navika“, ističe dr Bogdanović.

Da li se „pušačke bore“ mogu ukloniti?

„One se mogu korigovati:

Recimo, kod mlađih osoba kod kojih su bore oko usana u stvari mimične bore i nastaju zbog pokreta mišića u regiji usana, koriste se male količine botoksa koje se ubrizgavaju ispod i iznad gornje usne. Kada je reč o tako jako izraženoj mimici, tada se u četiri tačkice plasira veoma mala količina botoksa da se opusti mišić kako bi se sprečilo da dolazi do `gužvanja` kože pri pokretu usana. Nekada je potrebno da se uradi i hijaluron i botoks, ako su bore oko usana baš izražene, da bi se istovremeno smanjila aktivnost mišića i da bi se popunile već postojeće bore“, zaključuje dr Bogdanović.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply