Diva poliklinika > BLOG > Terapija za akne i ožiljke od akni > Ožiljci od akni – zašto nastaju i kako se uklanjaju?

Ožiljci od akni – zašto nastaju i kako se uklanjaju?

Ožiljci od akni su u najvećem broju slučajeva atrofični ožiljci u vidu ulegnuća u koži i mogu se pojaviti na licu i telu kao posledica jake upale ili neadekvatnog lečenja i tretiranja akni. Kada se ožiljci od akni nalaze na licu, često utiču na samopouzdanje i godinama kasnije, ne samo tokom adolescencije. Zato je važno odabrati efikasan metod za njihovo uklanjanje, a on postoji.

oziljci-od-akni-uklanjanje-laserom-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Ožiljci od akni – kako i zašto nastaju?

Ožiljci od akni, kao i svi drugi ožiljci, nastaju kao posledica destrukcije (uništavanja) kolagenih vlakana i atrofije potkožnog vezivnog tkiva na mestu gde su bile akne ili na na mestu gde je došlo do povrede.

Kada je reč o ožiljcima od akni, oni su posledica upale lojnih žlezda.

Koža je gusto prekrivena porama – folikulima dlaka u kojima se nalaze koren dlake, ali i sebacealne žlezde. One luče sebum koji služi kako bi štitio dlaku i kožu. Dešava se da proizvode previše loja, pa dolazi do blokiranja kanala čija je uloga da mrtve ćelije i masnoću odvode na površinu.

Zapušenje kanala dovodi do pojave mitesera i sitnih bubuljica, koje mogu preći i u teži oblik bolesti kože kada se formiraju akne, koje karakteriše pojava crvenila, bola i otoka koje uzrokuje bakterijska upala. Upravo one stvaraju ožiljke. A od toga koliko dugo traje upala, kao i od dubine upalnog procesa, zavisi koja će se vrsta ožiljaka od akni javiti na koži.

Napunjena pora natiče i dolazi do oštećenja zida u folikulu, a od toga koliko dugo postoje akne, kao i od dubine upalnog procesa, zavisi koja će se vrsta ožiljaka od akni javiti na koži ako se one ne leče na vreme i odgovarajućom metodom.

Vrste ožiljaka od akni

Ožiljci od akni mogu biti:

 1. Atrofični – kada dolazi do gubitka tkiva, a ožiljak se nalazi ispod nivoa kože. Kada je reč o aknama, ovo su ožiljci koji se češće javljaju.
 2. Hipertrofični – kada je ožiljno tkivo iznad površine kože. Uvećavaju se u prvih 6 meseci, a kasnije ulaze u fazu regresije i smanjuju se i menjaju prebojenost iz ružičaste u boju kože.
 3. Keloidni – kada se stvaraju fibrozne mase usled proizvodnje veće količine kolagena, a ožiljak prerasta ivice početnog defekta, jarko crvene je boje, a na dodir tvrd i gladak. Ova vrsta ožiljaka se ne smanjuje kako vreme prolazi i često svrbe i daju bolne senzacije na dodir.

Uslovi za nastanak akni i ožiljaka od akni

Često se nastanak akni vezuje za period puberteta i promene u hormonskom statusu. Međutim, to nije jedini period života kada se one mogu pojaviti na koži.

Uzroci za pojavu akni mogu biti i:

 • poremećaj lučenja hormona,
 • stres,
 • pušenje,
 • određena hrana (masna i teška hrana i slatkiši),
 • neredovno menjanje posteljine,
 • genetska predispozicija,
 • teška šminka i njeno neredovno uklanjanje.

Prevencija nastajanja ožiljaka od akni

Lečenje akni na adekvatan način može sprečiti pojavu ožiljaka od akni. Kada se bira terapija za lečenje akni treba uzeti u obzir koliko dugo postoje i o kakvim aknama je reč, kako bi se odredila individualna terapija.

Svakako je savet da se akne ne diraju i ne istiskuju samostalno. Dermatolozi ističu da ožiljci od akni često nastaju upravo zbog neadekvatnog lečenja i ceđenja akni.

Zaštitite kožu od sunca jer ultraljubičasti zraci mogu da utiču na pojačanje ožiljaka od akni.

Obavezno redovno, na adekvatan način i odgovarajućim sredstvima, čistite kožu, uklanjajte nečistoće, višak sebuma i nakupine mrtvih ćelija.

Koji je tretman uspešan kada je reč o uklanjanju ožiljaka od akni?

Danas postoji više načina za lečenje akni, ali ne daju svi zadovoljavajuće rezultate.

Za uklanjanje ožiljaka od akni kao veoma efikasna terapija se pokazao laserski tretman medicinskim laserima koji daje odlične rezultate i ne zahteva dug period oporavka.

Koriste se i drugi vidovi lečenja ožiljaka od akni kao što su:

 • Hemijski pilinzi koji u nekim slučajevima daju rezultate, ali često izazivaju neželjene reakcije u obliku postinflamatornih fleka i hiperpigmentacija.
 • Dermoabrazija mehanički uklanja površinski sloj kože, ali zahteva dug oporavak.
 • Tretmani hijaluronskom kiselinom, mezoterapijskim koktelima ili PRP metodom odlično se kombinuju sa laserima, jer doprinose ujednačavanju površine kože, naročito kada je reč o atrofičnim ožiljcima od akni.

Ožiljci od akni – efikasno uklanjanje laserom

Frakcionisani ilil TwinLight laser, koji u poliklinici Diva koriste lekari specijalisti sa višedecenijskim iskustvom za uklanjanje ožiljaka od akni, ima protivupalno i regenerativno dejstvo i zato je tako efikasan prilikom uklanjanja ožiljaka od akni. Tretman ovim laserom je minimalno invanzivna i izuzetno bezbedna procedura. Ujedno je komforna, a proces oporavka je sveden na minimum.

Uklanjanje ožiljaka od akni Frakcionisanim ili TwinLight laserom:

 • potrebna su od 2 do 4 tretmana (što zavisi od tipa kože i mesta na kojem se nalaze ožiljci od akni),
 • dovodi se do poboljšanja kvaliteta kože,
 • procedura traje kratko (20-ak minuta),
 • komforna je.

Prilikom uklanjanja ožiljaka od akni laserom koža se podstiče na regeneraciju, na stvaranje novog kolagena i elastina. Tako obnovljena koža kao rezultat ima poboljšanje teksture kože i lep ten.

NAPOMENA:

Da li su ove procedure pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Na konsultacijama koje su BESPLATNE, naši lekari specijalisti u razgovoru sa pacijentom o očekivanim efektima uz direktan uvid u stanje kože, preporučuju procedure ili kombinaciju procedura koje će dati željene rezultate.

Zakazivanje za besplatne konsultacije pre procedure za uklanjanje ožiljaka od akni u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure za uklanjanje ožiljaka od akni kako bi lekar procenio koja će dati najbolje efekte u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Naši lekari specijalisti će Vam na pregledu reći kakve rezultate možete da očekujete.

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar