Ožiljci od akni – zašto nastaju i kako se uklanjaju?

Ožiljci od akni su fibrozno tkivo i mogu se pojaviti na licu i telu kao posledica neadekvatnog lečenja i tretiranja akni. Kada se ožiljci od akni nalaze na licu, često utiču na samopouzdanje i godinama kasnije, ne samo tokom adolescencije. Zato je važno odabrati efikasan metod za njihovo uklanjanje, a on postoji.

oziljci-od-akni-uklanjanje-laserom-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Ožiljci od akni – kako i zašto nastaju?

Ožiljci od akni, kao i svi drugi ožiljci, su gusto vezivno tkivo sastavljeno od kolagenih vlakana koje zamenjuje strukturu kože na mestu gde je došlo do povrede.

Kada je reč o ožiljcima od akni, oni su posledica upale nastale punjenem pora gnojem.

Koža je gusto prekrivena porama – folikulima dlaka u kojima se nalaze koren dlake, ali i sebacealne žlezde. One luče sebum koji služi kako bi štitio dlaku i kožu. Dešava se da proizvode previše loja, pa dolazi do blokiranja kanala čija je uloga da mrtve ćelije i masnoću odvode na površinu.

Zapušenje kanala dovodi do crvenila, bola i otoka zbog bakterija i gnoja pa se javljaju se miteseri, bubuljice, a zatim i teži oblik – akne. Upravo one stvaraju ožiljke.

Napunjena pora natiče i dolazi do oštećenja zida u folikulu, a od toga koliko dugo postoje akne, kao i od dubine upalnog procesa, zavisi koja će se vrsta ožiljaka od akni javiti na koži ako se one ne leče na vreme i odgovarajućom metodom.

Vrste ožiljaka od akni

Ožiljci od akni mogu biti:

 1. atrofični – kada dolazi do gubitka tkiva, a ožiljak se nalazi ispod nivoa kože. Kada je reč o aknama, ovo su ožiljci koji se češće javljaju, i
 2. keloidni ili hipertrofični – kada se stvaraju fibrozne mase usled proizvodnje veće količine kolagena, a ožiljak je ružičast, a na dodir tvrd i gladak. Ova vrsta ožiljaka se može smanjivati kako vreme prolazi, ali ne nestaju.

Uslovi za nastanak akni i ožiljaka od akni

Često se nastanak akni vezuje za period puberteta i promene u hormonskom statusu. Međutim, to nije jedini period života kada se one mogu pojaviti na koži.

Uzroci za pojavu akni mogu biti i:

 • poremećaj lučenja hormona,
 • pušenje,
 • određena hrana (masna i teška hrana i slatkiši),
 • neredovno menjanje posteljine,
 • genetska predispozicija,
 • teška šminka i njeno neredovno uklanjanje.

Prevencija nastajanja ožiljaka od akni

Lečenje akni na adekvatan način može sprečiti pojavu ožiljaka od akni. Kada se bira terapija za lečenje akni treba uzeti u obzir koliko dugo postoje i o kakvim aknama je reč, kako bi se odredila individualna terapija.

Svakako je savet da se akne ne diraju i ne istiskuju samostalno. Dermatolozi ističu da ožiljci od akni često nastaju upravo zbog neadekvatnog lečenja i ceđenja akni.

Zaštitite kožu od sunca jer ultraljubičasti zraci mogu da utiču na pojačanje ožiljaka od akni.

Obavezno redovno, na adekvatan način i odgovarajućim sredstvima, čistite kožu, uklanjajte nečistoće, višak sebuma i nakupine mrtvih ćelija.

Koji je tretman uspešan kada je reč o uklanjanju ožiljaka od akni?

Danas postoji više načina za lečenje akni, ali ne daju svi zadovoljavajuće rezultate. Različiti preparati i kreme na bazi ekstrakta crnog luka i silikona mogu delovati na keloidne ožiljke, ali ne i na atrofične. Kreme sa cinkom i bakrom eventualno mogu pomoći kod blažih oblika bubuljica. Hemijski pilinzi daju rezultate, ali mogu oštetiti kožu i izazvati neželjene reakcije. Dermoabrazija mehanički uklanja površinski sloj kože, a ožiljke je moguće skinuti i hirurškim putem, ali je proces oporavka nešto duži.

Tretman hijaluronskom kiselinom, mezoterapijskim koktelima ili PRP metodom može ujednačiti površinu kože, naročito kada je reč o atrofičnim ožiljcima od akni.

Za uklanjanje ožiljaka od akni adekvatnim se pokazao laserski tretman koji daje odlične rezultate i ne zahteva dug period oporavka.

Ožiljci od akni – efikasno uklanjanje laserom

Laser TwinLight, koji u poliklinici Diva koriste lekari specijalisti sa višedecenijskim iskustvom za uklanjanje ožiljaka od akni, ima protivupalno i regenerativno dejstvo i zato je tako efikasan prilikom uklanjanja ožiljaka od akni. Tretman ovim laserom je minimalno invanzivna i izuzetno bezbedna procedura. Ujedno je bezbolna, a proces oporavka je sveden na minimum.

Uklanjanje ožiljaka od akni TwinLight laserom:

 • potrebna su od 2 do 4 tretmana (što zavisi od tipa kože i mesta na kojem se nalaze ožiljci od akni),
 • dovodi se do poboljšanja kvaliteta kože,
 • procedura traje kratko (20-ak minuta),
 • komforna je.

Prilikom uklanjanja ožiljaka od akni laserom koža se podstiče na regeneraciju, na stvaranje novog kolagena i elastina. Tako obnovljena koža omogućava lep ten.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334