Pratite nas na

Nazolabijalne bore - kako i zašto nastaju? Kako ih ukloniti?

Nazolabijalne bore predstavljaju vertikalne linije koje se protežu od korena nosa do ugla usana. Mogu biti vidljive tokom celog života, a kako vreme prolazi postaju sve izraženije. Uklanjanje nazolabijalnih bora je moguće, a koji način je najefikasniji objašnjava dr spec. Svetlana Bogdanović.

nazolabijalne-bore-kako-i-zasto-nastaju-kako-ih-ukloniti-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-dermatologija

Kako nastaju nazolabijalne bore?

Nazolabijalne bore se formiraju tako što se, pored resorpcije kostiju, topi masno jastuče koje je pozicionirano između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza, a koje se nalazi u površinskom sloju kože. Ono svojim topljenjem produbljuje podočnjake i opušta obraz tako da se pod uticajem gravitacije pojavljuju nazolabijalne bore.
 
Ujedno dolazi do tanjenja kože i smanjenja njene čvrstine što ih dodatno naglašava.
 

Kako se uklanjaju nazolabijalne bore?

 
Obično pacijenti žele korekciju nazolabijalnih bora, a to se u stvari bolje postiže korekcijom midface zone. To znači da se hijaluron ubacuje u predeo između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza.
 
Plasiranjem hijalurona u tom predelu dolazi do liftinga srednjeg dela lica što istovremeno vrši korekciju i nazolabijalnih bora.
 

Kako se uklanjaju nazolabijalne bore u različitim životnim dobima?

 
Obično kod mlađih pacijenata, recimo od 32 do 45 godina je dovoljno korigovati midface, a nakon toga se procenjuje da li je potrebno dodatno korigovati nazolabijalne bore.
 
Posle 45. godine je već potrebno raditi i druge zone, zato što se masni jastučići ne tope samo u midface-u, nego se generalno tope u celom licu. Taj površinski potporni sloj masnih jastučića koji oblaže kompletnu kožu ispod, celu lobanju u predelu lica, se topi i gubi se veza između masnih jastučića i samim tim se lice opušta. Onda se u određenim zonama – u zoni jagodica, zoni donje vilice i u zoni brade takođe dodaje hijaluron u određenim tačkama da napravi potporu kože i da na taj način napravi lifting lica.
 

Da li postoji još neka procedura koja bi mogla da se kombinuje sa hijaluronskim filerima kako bi se uklonile nazolabijalne bore ili da ih samostalno ukloni?

Kod mlađih osoba, nazolabijalne bore se mogu ukloniti novom tehnologijom – Morfeus 8 aparatom. To je radiotalasni lifting koji zaista dovodi do značajnih promena, uz minimalan oporavak – od 24 do 48 sati, s tim što se može naneti šminka već posle jednog dana, a efekat se vidi 2 nedelje nakon procedure i pojačava se u sledeća tri meseca.
 
To je procedura koja može korigovati nazolabijalne bore kod mlađih osoba, a kod starijh, koji ne žele dramatične promene, nego samo osveženje, može generalno popraviti sitne bore, zategnuti vrat, podbradak, donju zonu lica i posebno sitne borice oko usana i oko očiju.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply