Diva poliklinika > PROCEDURE > Hijaluronski fileri > Nazolabijalne bore – kako i zašto nastaju? Kako ih ukloniti?

Nazolabijalne bore - kako i zašto nastaju? Kako ih ukloniti?

Nazolabijalne bore su vertikalne linije na licu. Mogu biti vidljive tokom celog života, a kako vreme prolazi postaju sve izraženije. Polaze od korena nosa i spuštaju se do ugla usana. Uklanjanje nazolabijalnih bora je moguće. A koji način je najefikasniji objašnjava dr spec. Svetlana Bogdanović.

uklanjanje-nazolabijalnih-bora-hijaluronom-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-marionetskih-bora-beograd

Kako nastaju nazolabijalne bore?

Nazolabijalne bore se formiraju tako što se topi masno tkivo koje je pozicionirano između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza, a koje se nalazi u površinskom sloju kože. Ono svojim topljenjem produbljuje podočnjake i opušta obraz tako da se pod uticajem gravitacije pojavljuju nazolabijalne bore.
 
Ujedno dolazi do tanjenja kože i smanjenja njene čvrstine što ih dodatno naglašava.
procedura sa hijaluronskim filerima tehnika sa pixel kanilom u poliklinici Diva dr Bogdanović za nazolabijalne bore

Kako se uklanjaju nazolabijalne bore?

Obično pacijenti žele korekciju nazolabijalnih bora, a to se u stvari bolje postiže korekcijom midface zone (regija između unutrašnjeg ugla oka isredine obraza).
 
To znači da je potrebno vratiti volumen i osvežiti tu regiju, čime se postiže lifting srednjeg dela lica što istovremeno vrši korekciju i nazolabijalnih bora.
 

Kada se odlučiti za upotrebu hijaluronskih filera

 • Na početku formiranja nazolabijalnih bora
 • Pri istovremenoj pojavi podočnjaka i umornog izgleda
 • Kada je primetan gubitak volumena u srednjoj zoni lica što naglašava nazolabijalne bore
 • Pri gubitku tonusa
 • Kada se dese promene u strukturi i konturama te regije 

Šta su glavne prednosti hijaluronskih filera

 • Velika bezbednost procedure jer je hijaluron prirodna supstanca i ne izaziva imunološke reakcije.
 • Komfornost tretmana jer se obavlja tehnikom piksel kanile, nema bolova, modrica, a samim tim ne zahteva period oporavka. Dok se korišćenjem oštre iglice uvek mogu pojaviti velike modrice.
 • Pravilnom aplikacijom i zahvaljujući njihovom dobrom kvalitetu hijaluronski fileri se odlično umrežavaju u tkivo, što doprinosi prirodnom izgledu uz očuvanje fizionomije lica.
 • Minimalna invazivnost procedure jer se kroz samo nekoliko tačkica kanilom može pristupiti većim površinama i popuniti ih bez iritacije.
 • Biostimulativni efekat – hijaluron izaziva neokolagenezu i pojačanu hidrataciju čime značajno poboljšava kvalitet i otpornost kože.
 • Dugotrajnost rezultata – kvalitetni fileri koje koristi stručni tim poliklinike Diva daju postojan rezultat.
 • Značajno usporavaju proces starenja svojim karakterističnim delovanjem na tkivo. Preporuka je da se počne na vreme pri pojavi prvih znakova gubitka vitalnosti kože ili pojavi prvih borica. Redovnim tretmanima minimalizuje se efekat starenja kože tretirane hijaluronom.
 • Povećanje atraktivnosti i harmonizacija lica se postiže ukoliko se, osim korekcije midface zone i nazolabijalnih bora, tretiraju i drugi delovi čime se dobija kompletan rezultat.
stručni tim poliklinike diva dr bogdanovic konsultacije za hijaluronske filere za nazolabijalne bore
doktorka Svetlana Bogdanović iz poliklinike Diva o tome kako se uklanjaju nazolabijalne bore hijaluronom

Kako se uklanjaju nazolabijalne bore u različitim životnim dobima?

Obično kod mlađih pacijenata, recimo od 30 do 40 godina najčešće je dovoljno korigovati midface zonu. A nakon lifting efekta koji je postignut ovom procedurom procenjuje da li je potrebno dodatno korigovati nazolabijalne bore.
 
Posle 40. godine obično je potrebno korigovati i druge zone, jer se oitkožno masno tkivo ne topi samo u midface zoni, nego se to dešava u svim delovima lica. Taj površinski sloj masnog tkiva koji pravi potporu  kompletnoj koži topi se i paralelno sa slabljenjem ligamenata lica dovodi do njegovog opuštanja. Onda se u određenim zonama – u zoni jagodica, zoni donje vilice i u zoni brade takođe dodaje hijaluron posebnim tehnikama da napravi potporu kože i da na taj način napravi lifting lica.
 

Hijaluronski fileri se odlično kombinuju sa drugim antiage procedurama:

 • dermatološkim laserima za podmlađivanje,
 • PRP terapijom,
 • biorevitalizacijom i
 • 3D mezonitima,

u cilju postizanja maksimalnih rezultata.

Da li postoji još neka procedura koja bi mogla da se kombinuje sa hijaluronskim filerima kako bi se uklonile nazolabijalne bore ili da ih samostalno ukloni?

Kod mlađih osoba, nazolabijalne bore se mogu ukloniti novom tehnologijom – Morfeus 8 aparatom. To je radiotalasni lifting koji zaista dovodi do značajnih promena, uz minimalan oporavak – od 24 do 48 sati, s tim što se može naneti šminka već posle jednog dana, a efekat se vidi 2 nedelje nakon procedure i pojačava se u sledeća tri meseca.
 
To je procedura koja može korigovati nazolabijalne bore kod mlađih osoba, a kod starijh koji žele lifting efekat Morfeus 8 se koristi za:
 
 • osveženje kože celog lica,
 • zatezanje obraza
 • zatezanje zone donje vilice i podbratka,
 • eliminaciju bora oko očiju,
 • uklanjanje bora oko usana i
 • zatezanje vrata.

Uklanjanje nazolabijalnih bora hijaluronom – cena

Cena za uklanjanje nazolabijalnih bora hijaluronskim filerima u poliklinici Diva je 250 evra za 1 ml (u dinarskoj protivrednosti).

Za cene drugih antiage i ostalih procedura pogledajte naš CENOVNIK.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za proceduru uklanjanja nazolabijalnih bora i marionetskih bora hijaluronskim filerima u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure uklanjanja nazolabijalnih i marionetskih bora hijaluronom u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

 • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska – Stari Grad,
 • DIVA Estetic Njegoševa – Slavija – Vračar,
 • DIVA Dermal Z. Đinđića – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Naši lekari specijalisti će Vam na pregledu reći kakve rezultate možete da očekujete nakon procedure hijaluronom.

Pregled ili proceduru možete zakazati

 • svakog radnog dana od 9h do 20h
 • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

 

Autor teksta: dr spec. Svetlana Bogdanović

Koautor: dr spec. Marija Šejnjanović

About the author

DR SPEC. SVETLANA BOGDANOVIĆ • specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, • specijalista otorinolaringologije sa hirurgijom glave i vrata, • osnivač poliklinike DIVA Predavač i edukator za hijaluronske filere od 2010. godine. Više od 25 godina iskustva u radiotalasnoj hirurgiji koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu. Više od 20 godina iskustva u antiaging i laserskoj medicini. Doktorka Svetlana Bogdanović Rašković završila je Medicinski fakultet u Beogradu sa samo 23 godine i prvu specijalizaciju sa 29 godina kada je proglašena za najmlađeg hirurga u zemlji. Dve hirurške specijalizacije završila je sa najvećom ocenom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač poliklinike Diva koja je počela sa radom 1993. godine. Od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Ostavite komentar