Kako nastaju fleke od sunca?

Ako ste na licu ili dekolteu ili podlakticama primetili tamne fleke, one su najverovatnije rezultat povećanog izlaganja ultraljubičastim zracima, koji su doveli do pojave hiperpigmentacija. Tamne fleke od sunca nazivaju se i staračkim ili solarnim flekama jer se najčešće pojavljuju kod osoba starijih od 55 godina. Međutim, sve više pogađaju i one mlađe zbog nekontrolisanog izlaganja sunčevoj svetlosti kao i preterane upotrebe solarijuma u poslednjih 20 godina.

Koji faktori utiču na pojavu fleka od sunca (hiperpigmentacije)?

Sa godinama koža postaje tanja i manje elastična, pa je sklonija oksidativnom stresu i oštećenjima, koja su rezultat delovanja spoljnih faktora. Osim godina života, rizik od nastajanja fleka povećava i uzimanje lekova, kao što su lekovi za alergiju, protiv bolova ili akni.

Gde nastaju i koji tip kože je skloniji pojavi fleka od sunca?

Fleke obično nastaju tamo gde koža već ranije bila oštećena od sunca. Hiperpigmentacijskim flekama od sunca sklonije su osobe svetlije kože, ali mogu se pojaviti i kod ostalih tipova kože. Za razliku od pegica, koje su česte kod dece i blede bez izlaganja UV zračenju, solarne fleke ne nestaju same od sebe.

Kako sprečiti pojavu fleka od sunca na koži?

Da biste sprečili dalja oštećenja kože i pojavu novih fleka, važno je da se:

  • ne izlažete suncu između 10 i 17 časova,
  • da pijete velike količine vode,
  • jedete sezonsko voće i povrće bogato antioksidansima (koji sprečavaju oksidativna oštećenja na vašoj koži), ili
  • uzimate antioksidante u obliku dodataka prehrani.

Koji vitamini se preporučuju u zaštiti kože of fleka od sunca?

Vitamin C

antioksidativna svojstva vitamina C nude mnoge prednosti, uključujući zaštitni efekat protiv UVA i UVB zraka. Lokalna primjena vitamina C takođe je efikasan način za posvjetljivanje različitih tamnih fleka uzrokovanih suncem

Vitamin E

Istraživanja vitamina E iz hrane i lokalno ulje vitamina E pomažu u zaštiti kože od oštećenja od sunca i posvjetljuju fleke od sunca.

Najefikasnije procedure za uklanjanje fleka od sunca?

Laserski tretmani tokom zimskih meseci smanjuju intenzitet sunčanih fleka i popravljaju oštećenja kože nastalih od preteranog izlaganja UVA I UVB zracima i ujedno podmlađuju kožu.

Prp tretmani prirodno regenerišu kožu i smanjuju intenzitet fleka na našoj koži.

Čuvajte i negujte vašu kožu na adekvatan način, a ona će nam zahvaliti na tome i biti mlada, sveža i sjajna do duboke starosti.

NAPOMENA:
Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za uklanjanje fleka sa lica i tela u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNE konsultacije za uklanjanje fleka sa lica i tela u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

  • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska 34 – Stari Grad,
  • DIVA Estetic Njegoševa 19a – Slavija – Vračar,
  • DIVA Dermal Z. Đinđića 125d – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar