Istine i zablude o botoksu

Šta je botoks? Na koji način ublažava bore? Da li je botoks bezbedan? Da li će ova procedura za podmlađivanje “zamrznuti” lice i onemogućiti prirodan izraz, osmeh, pokazivanje emocija? Šta se događa s kožom nakon prestanka dejstva botoksa? Na ova i druga pitanja u vezi sa botoksom odgovor daju lekari specijalisti poliklinike Diva dr Bogdanović.

istine-i-zablude-o-botoksu-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-dermatologija-estetska-medicina-beograd

Postoje razne nedoumice kada je reč o botoksu koje brinu osobe kada donose odluku o podvrgavanju ovoj metodi za podmlađivanje. Zato smo odlučili da se detaljno pozabavimo ovom temom i da damo informacije u vezi sa čestim zabludama. I zato krenimo redom.

Šta je botoks?

Botoks je pročišćeni protein koji proizvode bakterije clostridium botulinum, a naziv koji za njega često koristimo je u stvari komercijalno ime jednog proizvođača, odnosno brenda.

Pravi naziv je botulinum toxin i u medicinske svrhe se dobija farmakološkom obradom te ima nisku koncentraciju toksina. Kao neuromodulator se koristi u terapiji mnogih oboljenja od 1980. godine – za lečenja poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji, dok je za tretmane uklanjanja bora i podmlađivanje odobren sedam godina kasnije.

Kako botoks uklanja bore?

Ova metoda za podmlađivanje ublažava duboke bore tako što deluje na privremeno sprečavanje preteranih kontrakcija mišića na licu koji ih stvaraju.

Mala količina se injektira u mišić lica gde blokira nerve koji mišiću daju signal da se zgrči. Na taj način se postiže slabiji rad mišića, odnosno ispravljanje tako nastalih dubokih bora i njihovo dalje nastajanje i produbljivanje.

Da li je botoks bezbedan?

Da, ukoliko ga aplikuju obučeni lekari specijalisti sa iskustvom koji poštuju medicinske kodekse i pravila primene uz određivanje adekvatne doze. Pravilno određena doza, iskusno injektovanje i primena čine ga bezbednim i bez posledica.

Sam botoks nestaje iz organizma nakon nekoliko dana, a efekti se zadržavaju nekoliko meseci.

Da li nakon primene botoksa lice ostaje “zamrznuto” bez mogućnosti pokazivanja emocija?

Ako se primeni pravilna doza i aplikuje pravilno, odgovor je ne. I dalje se na licu vidi sreća, osmeh, mrštenje… Samo su bore ublažene, a koža boljeg izgleda.

Slučajevi “smrznutog” izgleda lica posledica su preterane primene botoksa. Dobra vest je što dejstvo prestaje nakon oko 6 meseci, pa samim tim, ukoliko do toga dođe, to je prolazno.

Botoks nije filer niti njegova zamena

Botoks se ne može koristiti na svim delovima lica, već samo tamo gde su jako izražene, duboke bore nastale kontrakcijom mišića. On ispravlja bore, ne popunjava ih. Za delove lica na kojima nije moguće koristiti botoks koriste se hijaluronski fileri koji popunjavaju bore i oblikuju lice, odnosno vraćaju mladalačku jedrinu, tonus i svežinu koži.

Kada se vide efekti botoksa i koliko traju?

Prvi rezultati su vidljivi već nakon 3 do 5 dana, dok se pun efekat vidi posle 10 do 14. Dejstvo botoksa traje od 4 do 6 meseci. Kada se tretman ponavlja, produžava se vreme trajanja rezultata.

Da li botoks ima još primena?

Da, njime se može lečiti hiperhidroza, odnosno prekomerno znojenje, kao i migrene. Čak deluje i na trenutno poboljšanje kvaliteta kože koja je sklona aknama.

Koje su prednosti botoksa?

Procedura kratko traje – nekoliko minuta, komforna je za pacijenta i nema komplikovanog oporavka.

Da li se botoks može koristiti preventivno?

Da. Ukoliko bore još nisu izraženo duboke, ali su kontrakcije mišića vrlo jake, odnosno mimika je vrlo primetna, očekivano je da će i bore koje će se godinama pojavljivati biti prilično duboke. U tom slučaju, kada se krene sa primenom malih doza botoksa pre no što su one nastale, može se odložiti njihova pojava.

Šta kada prođe dejstvo botoksa?

Po prestanku njegovog dejstva, bore koje su ranije postojale neće biti toliko izražene kao pre aplikovanja, a nove ne nastaju u periodu kada je aktivan.

Zaključak lekara specijalista:

Kada se botoks primenju na pravi način, u pravilnoj dozi, rukama iskusnih i edukovanih lekara specijalista, efekti su odlični. Dakle, ponaša se kao i svaki lek, adekvatna i pravilna primena nema neželjene posledice, dok se preterivanje svakako ne savetuje.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Related Posts

Leave a Reply