Diva poliklinika > BLOG > Nega kože > Da li pravite neku od najčešćih grešaka u nezi kože?

Da li pravite neku od najčešćih grešaka u nezi kože?

Jedan od prvih uslova za lepu i zdravu kožu je pravilna nega kože. Da li ste znali da tokom samo godinu dana žena u proseku nanese na kožu između 4 i 6 kilograma kozmetičkih proizvoda? Zato je važno da se nega kože sprovodi na adekvatan način kako svojoj koži ne bismo napravili više štete nego koristi. Zbog toga proverite da li tokom dnevne rutine nege kože pravite neku od ovih grešaka.

da-li-pravite-neku-od-najcescih-gresaka-u-nezi-koze-dermatologija-poliklinika-diva-dr-bogdanovic

Nepravilno se umivate

Da li koristite samo vodu kada se umivate? Sredstva za čišćenje lica služe da uklone sve nečistoće sa kože, što nije moguće uraditi samo vodom.

Isto tako, prilikom umivanja ne treba koristiti agresivne proizvode jer oni uklanjaju i prirodni film koje proizvode lojne žlezde i pokriva površinu kože, a služi za njenu zaštitu.

Izaberite blaga hidrirajuća sredstva za umivanje koja odgovaraju vašem tipu kože i koristite ih najviše dva puta tokom dana – ujutru i uveče.

Tuširate se i umivate vrućom ili pretoplom vodom

Iako prija, naročito tokom zimskih meseci, isuviše topla voda isušuje kožu i dovodi do njene dehidratacije, a ona se bori sa tim tako što lojne žlezde počinju ubrzano da rade. Uz to, otvaraju se pore i proširuju kapilari. Na taj način pospešuje se njeno preuranjeno starenje.

S druge strane, hladna voda utiče na slabljenje i pucanje kapilara.

Idealno za kožu je da je voda koju koristite mlaka.

Previše trljate kožu peškirom nakon umivanja

Posle umivanja lice je potrebno obrisati posebnim mekanim peškirom, tačnije sakupiti vodu sa kože tapkanjem kako se ne bi oštetila.

3 saveta za brisanje lica nakon umivanja:

 • agresivno brisanje lica oštećuje zaštitnu barijeru na površini kože, zato je potrebno samo blago tapkanje,
 • zlatno pravilo je jedan peškir za lice, a drugi za telo, kako se ne bi bakterije i nečistoće sa tela prenele na lice i stvorili uslovi za infekcije, jer bez obzira na to što se briše čista koža, na peškiru se nakupljaju mrtve ćelije kože i to je savršeno mesto za stvaranje bakterija,
 • višestruko korišćenje istog peškira za lice može štetiti, naročito ako je koža sklona aknama iz istog ranije navedenog razloga.

Preterano koristite piling

Upotrebljavate sredstva za piling lica više od jednom nedeljno? Preporuka dermatologa je da se ovi proizvodi koriste jednom u 7 ili 10 dana, jer iako su idealni za uklanjanje nečistoća i mrtvih ćelija sa kože sa lica, mogu je oštetiti i smanjiti njenu prirodnu sposobnost zaštite od negativnih spoljašnjih uticaja ukoliko se koriste prečesto. Pokreti prilikom pilinga kože moraju biti lagani i blagi, bez preteranog trljanja.

Takođe, neophodno je koristiti one koji odgovaraju tipu kože.

Često upotrebljavate piling jer vam je koža masna?

Uprkos uvreženom mišljenju da češći piling kože pomaže da se smanji lučenje lojnih žlezda, kada se preterano koristi čini upravo suprotno. Kada previše tretiramo kožu takvim preparatima, ona se “bori” i ubrzava se rad lojnih žlezda te se poizvodi više masnoće. To je prirodan mehanizam odbrane kože od spoljašnjih uticaja.

Ne radite piling kože

Piling, pored toga što uklanja mtvi površinski sloj, kožu podstiče na regeneraciju i savršeno je priprema za masku, kako bi upila što više hranjivih materija. Zato s vremena na vreme, uradite piling kože i pomozite joj da se obnovi.

Nepravilan odabir i korišćenje sredstava za čišćenje kože

Prilikom svake kupovine proizvoda za skidanje šminke i čišćenje kože proverite za koji tip kože su namenjeni, ali i sastav. Izbegavajte one koji sadrže agresivne sapune i alkohol jer to dovodi do isušivanja kože – dehidrirana koža brže stari, a bore su dublje i vidljivije.

Takođe, prilikom korišćenja ovih sredstava trudite se da kožu ne trljate previše, jer tada dolazi do njenog pucanja. Ako je potrebno, ponovite postupak kako biste u potpunosti uklonili nečistoće i šminku sa lica.

Previše ili premalo proizvoda za negu kože? Koliko je dovoljno?

Da biste znali kolika je idealna količina proizvoda za negu kože koje koristite objasnićemo vam slikovito:

 • Proizvodi za čišćenje kože u gelu – veličine novčića od 1 dinara,
 • Proizvodi za čišćenje kože u penastom obliku – jedan pritisak pumpice,
 • Sredstva za piling – veličine novčića od 1 dinara,
 • Krema za lice – veličine novčića od 2 dinara,
 • Krema za predeo ispod očiju – veličine zrna graška,
 • Proizvodi za uklanjanje bubuljica – veličine zrna graška,
 • Serum – veličine zrna graška.

Neredovno uklanjanje šminke i nečistoća sa lica

Previše ste umorni i procenili ste da nemate snage za skidanje šminke pre spavanja? Poslušajte savet dermatologa i UVEK uklonite šminku pre nego što legnete. Tokom spavanja koža se regeneriše i započinje detoksikaciju, a ukoliko nije očišćena, ne može da “diše” i dobija manje kiseonika.

Neskidanje šminke pred spavanje dodatno utiče na starenje kože i zato izdvojite par minuta i barem je brzinski očistite i nanesite serum i noćnu kremu.

Takođe, jutarnje čišćenje kože je veoma važno jer uklanja sebum koji se nagomilao tokom noći.

Ne umivate se nakon skidanja šminke

Koristite sredstva za skidanje šminke? Naravno! Međutim, nakon uklanjanja šminke neophodno je umivanje kako bi se sa kože uklonili ostaci preparata i zaostala šminka.

Ne nanosite kremu ODMAH nakon umivanja

Kada se krema za lice nanese odmah posle umivanja koža je dodatno hidrirana, jer krema sprečava dalje isparavanje vode koja se i posle brisanja zadržala na koži.

Nanosite kremu na lice tik pred spavanje

Dermatolozi preporučuju da to uradite barem sat vremena pre odlaska u krevet kako biste koži dali vremena da upije kremu umesto da ostane na jastučnici.

Nedovoljno hidrirate kožu

Svakoj koži je neophodna hidratacije, bez obzira na tip. Zato birajte kreme sa hijaluronom koje će joj obezbediti dovoljno vlažnosti.

Nepravilan redosled nanošenja sredstava za negu lica

Kako treba da izgleda redovna nega lica?

 1. Čišćenje lica
 2. Piling jednom sedmično ili 1 u deset dana
 3. Maska za lice (ona se može nanositi i 2 do 3 puta nedeljno nakon čišćenja)
 4. Serum
 5. Krema za lice
 6. Antirid za negu kože oko očiju

Detaljno o tome kako izgleda dnevna rutina nege kože pisali smo u tekstu “Nega lica – saveti dermatologa za sjajan ten!”. Tu ćete pronaći i smernice o tome kako da odredite tip svoje kože.

Neredovno čišćenje pribora za šminkanje

Najmanje 2 puta sedmično nežnim sapunom potrebno je da operete i osušite na vazduhu četkice za nanošenje šminke. Tako ćete sprečiti da nečistoće i bakterije dospeju na nežnu kožu lica prilikom šminkanja.

Koristite isključivo pamučne jastučnice

Iako je pamuk dobar izbor materijala kada je reč o garderobi, jer omogućava protok vazduha, za noćni odmor birajte svilene jastučnice. Trenje koje nastaje tokom spavanja trljanjem kože o pamuk oštećuje kožu i uništava kolagen u njoj, te pospešuje nastanak bora.

Neredovno menjanje jastučnice

Koliko često je potrebno menjati jastučnicu? Dermatolozi savetuju da je idealno barem jednom sedmično, jer se na njoj nakupljaju mrtve ćelije kože, prašina, sebum…

Spavate sa puštenom kosom

Pre spavanja kosu uklonite sa lica laganom gumicom, a ako imate šiške – uklonite ih sa čela šnalicama kako biste sprečili da se na kožu prenesu nečistoće.

Malo i neredovno spavate

Koža obavlja detoksikaciju u periodu od 22h do 2h ujutru, a regeneriše se od 2h do 6h ujutru. Imajte to na umu.

Ne nosite naočare za sunce

Naočare koje štite od sunca nisu rezervisane samo za letnji period godine i ne predstavljaju samo modni detalj. One ujedno štite predeo oko očiju od štetnih uticaja UV zračenja te pomažu u sprečavanju nastanka sitnih borica u predelu oko očiju.

Često dodirujete lice rukama

Nešto vas je zasvrbelo na licu? Na njega je sletelo perce, listić, latica? Ili je jednostavno blag povetarac doveo do neprijatnog osećaja na koži i mate jaku želju da je dodirnete kako biste se toga oslobodili? Sledeći put kada se to dogodi, setite se da svaki put kada noktima ili prstima pređete preko lica rizikujete da na njega prenesete bakterije koje mogu dovesti do infekcije i akni. Zato umesto toga koristite spoljašnji deo dlana.

Nepravilno se hranite

Tokom dana je potrebno da u organizam unesete oko 2 litra vode, čime se koži obezbeđuje hidratacija iznutra. Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima – bobičasto voće, zeleno povrće… A već uveliko je poznato da pušenje i alkohol nepovoljno utiču na zdravlje kože.

Cedite akne

Ceđenjem akni oslobađa se bakterija koja će uticati na to da se one pojave i u okolini, a ujedno se stvaraju uslovi za nastanak ožiljaka od akni. Pravilno uklanjanje akni podrazumeva korišćenje adekvatnih preparata za lečenje akni uz konsultacije sa dermatologom i lečenje pravim procedurama.

Ne štitite kožu od sunca tokom cele godine

Uv zraci na našu kožu štetno deluju bez obzira na godišnje doba i zato je važno da kreme za zaštitu od sunca koristite redovno. O tome kako je izabrati pisali smo u tekstu “Kako izabrati kremu za sunčanje? 4 važna saveta lekara specijalista”.

Možda deluje kao da ima mnogo koraka za negu kože koje je potrebno poštovati, međutim, kad vam sve ovo pređe u naviku videćete da je potrebno tek nekoliko minuta tokom dana, a koža će vam biti zahvalna!

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar