Diva poliklinika > BLOG > Nega kože > Nega lica – saveti dermatologa za sjajan ten!

Nega lica – saveti dermatologa za SJAJAN ten!

Svakog dana koža lica izložena je različitim spoljnim uticajima. Vetar, kiša, sneg, sunce, grejanje tokom zime, ali i genetika i način ishrane i života mogu ubrzati starenje kože lica ili izazvati promene na njoj. Pravilna nega lica je izuzetno važna, jer je to jedini način da ga sačuvate, usporite starenje i održite kožu lica zategnutom, jedrom i lepom. I zato pročitajte i primenite ove savete dermatologa poliklinike “Diva” kako bi i Vaša koža sijala punim sjajem!

saveti-dermatologa-za-lep-ten

Kako bi nega bila prilagođena tipu kože lica i godinama starosti, važno je znati kakvu kožu imate. Većina ljudi smatra da dobro poznaje svoju kožu, međutim svakodnevno korišćenje krema, gelova, sredstava za čišćenje i tonika može je isušiti ili doprineti dodatnom lučenju sebuma usled čega lice postaje masnije..

U poliklinici “Diva” možete zakazati BESPLATNU konsultaciju, gde će Vam savet o tome kako da negujete svoju kožu dati lekar specijalista dermatologije, sa 25 godina iskustva, koji će prethodno odrediti Vaš tip kože. Ali hajde da se, za početak, upoznamo sa vrstama kože lica, a zatim i sa važnim i koracima za očuvanje kože i njenu negu.

 

Tipovi kože:

Masna koža

Masna koža je čvrsta i debela sa vidljivim porama, sporije stari, a bore se kasnije pojavljuju. Međutim, zaštitni film, koji nastaje usled više lučenja kožne masnoće iz žlezda, a koja, kada dođe u dodir sa prašinom i prljavštinom koje padaju na kožu, dovodi do zapušavanja pora i pojavljuju se crne tačke – miteseri, odnosno komedoni.

Ukoliko nega masne kože nije adekvatna može doći i do upale i stvaranja akni. Takva koža ne zahteva čestu dodatnu hidrataciju, osim u letnoj sezoni.

 

Mešovita koža

Mešovita koža poznata je po T zoni – čelo, nos i brada su masni, dok su obrazi, predeo oko očiju i na vratu suvi. Takvu kožu potrebno je ponekad tretirati različitim kremama i tonicima, jer ona na različitim delovima lica zahteva drugačiju hidrataciju.

 

Suva koža

Suva koža je nežna, tanka, brže stari i na njoj se ranije pojavljuju bore. Ponekad dolazi i do perutanja kod takvog tipa kože, a zbog nedostatka zaštite (zaštitnog sloja masti), teže podnosi temperaturne promene.

S obzirom na to da je tanka, vidljiviji su kapilari koji su skloni pucanju. S druge strane, na suvoj koži ređe se pojavljuju bubuljice, ali lako puca i može biti gruba na dodir. Takvu kožu važno je tretirati kremama koje hidriraju lice i obratiti pažnju na to da sredstva za čišćenje ne sadrže alkohol.

Kako bi nega kože bila adekvatna potrebno je prvo utvrditi kojem tipu kože pripada Vaša koža lica – masnoj, mešovitoj ili suvoj koži. A u tome vam može pomoći dermatolog.

Nega kože lica – 4 VAŽNA koraka:

Kako bi Vaša koža bila zdrava, jedra, zategnuta i lepa potrebno je da je redovno čistite i hidrirate odgovarajućim i kvalitetnim preparatima za negu kože koji odgovaraju Vašem tipu kože.

4 OSNOVNA koraka za zdravu i lepu kožu su:

  1. čišćenje lica
  2. toniranje lica
  3. nega lica – nanošenje kreme za lice
  4. zaštita lica

 

  1. Čišćenje lica:

Nega lica prvenstveno podrazumeva da se vodi računa o tome da koža lica bude čista, oprana, a da se pritom koriste adekvatni sapuni, koji nisu preterano agresivni, da se ne bi narušila pH vrednost kože. Na taj način se uklanja znoj, sebum, šminka i prljavština, a lice se priprema za dalju negu, jer čista koža bolje upija kreme za lice.

Razlikuju se jutarnje i večernje čišćenje lica. I umivajte se mlakom vodom, nikako vrućom, jer može doći do iritacije. Ukoliko ste u mogućnosti, birajte meku vodu za umivanje.

 

Jutarnje čišćenje lica:

  • Umivanje – uklanja višak sebuma koji se stvorio tokom noći i priprema kožu lica za dalju dnevnu negu. Koji će se preparati (gelovi ili sapuni) koristiti tokom umivanja zavisi od tipa kože.
  • Pri izboru sredstva za čišćenje lica neophodno je obratiti pažnju na to da ono nije previše agresivno, kako se ne bi promenila pH vrednost kože i skinuo zaštitni sloj, jer je tada koža sklona infekcijama. Nakon umivanja preparatom za pranje lica, Vaša koža ne sme biti iziritirana niti suva.
  • Sapuni koji više pene više štete koži. Oni su agresivniji i zato birajte blage i kremaste sapune.
  • Isto važi i za umivanje masne kože, jer preterano čišćenje i umivanje može dovesti do dodatnog lučenja sebuma, što može izazvati zapušavanje pora i stvaranje bubuljica i akni.
  • Dobro isperite lice, a naročito obratite pažnju na predeo u blizini kose, jer ukoliko ne uklonite preparat u potpunosti tu može doći do perutanja.
  • Vodite računa da je peškir koji koristite za lice mekan, jer grub peškir može oštetiti kožu.

Večernje čišćenje lica:

  • Redovno skidanje šminke pred spavanje je OBAVEZNO! U suprotnom dolazi do zapušavanja pora, iritacije i ubrzanog starenja kože, jer prekrivena šminkom nema dovoljno kiseonika. Potrebno je koristiti preparat za skidanje šminke koji odgovara Vašem tipu kože, a naročito je važno da onaj koji koristite za predeo oko očiju bude namenjen upravo tome, jer je tu koža tanka i osetljiva. I zato je šminku sa očiju potrebno nežno ukloniti.
  • Večernje umivanje uklanje ostatke šminke, prljavštinu koja se na koži nakupila tokom dana, znoj i sebum.
  • Uveče se može koristiti i micelarna voda koja dodatno nežno uklanja sve nečistoće sa lica.
  • Kada je koža čista, najbolje upija hranjive sastojke iz noćne kreme.

 

  1. Toniranje lica:

Toniranje, pored toga što uklanja ostatke sredstava za čišćenje lica, vraća prirodnu pH vrednost koži, osvežava je i hidrira. Tonik za lice nanosi se vatom i bira se u odnosu na tip kože.

 

  1. Nega lica – nanošenje kreme za lice:

Izbor odgovarajuće dnevne kreme za lice zavisi od tipa kože, ali i od starosnog doba, kao i od toga da li je potrebno da deluju na različita stanja kože. Krema služi da kožu lica hidrira, obnavlja i štiti, a postoje i one koje se koriste u borbi protiv bora, za regulaciju nekih promena na koži, kao i one za negu kože posle 30-te, 40-t ili 50-te godine života. Savetuje se i upotreba krema posebno namenjenih za predeo oko očiju (gde je koža tanka i veoma osetljiva) koje je potrebno nežno utapkati vrhovima prstiju.

Kremu je potrebno nanositi, ne kružnim pokretima, već od sredine lica ka potiljku.

Noćna krema je važna kako bi se koža dok miruje nahranila i regenerisala, i baš kao što je i Vašem telu potreban san, isto važi i za Vašu kožu lica.

 

SAVET dermatologa:

Nakon nekog vremena koža lica se navikne na kremu koju koristite i potrebno ju je s vremena na vreme menjati, na svakih 3 do 6 meseci.

 

4 VAŽNA koraka za negu kože lica su: čišćenje, toniranje, nega kremama i zaštita lica.

 

  1. Zaštita lica:

Iako veliki broj dnevnih krema danas sadrži zaštitni faktor 15, koji štiti Vašu kožu od negativnih uticaja UV zraka, to nije dovoljno i u letnjim mesecima za lice je neophodno koristiti veći zaštitni faktor – od 30 do 50. Kremu za zaštitu nanosite na lice u razmaku od najviše 2 sata.

 

Piling lica:

Piling lica služi kako bi se uklonile mrtve ćelije kože. Međutim, važno je naglasiti da je piling dovoljno uraditi jednom nedeljno, a u zavisnosti od tipa kože i ređe. U suprotnom doći će do iritacije, a možete i oslabiti prirodnu zaštitu lica. Dakle, sa pilinzima ne treba preterivati!

 

Nega usana:

Nega usana podrazumeva korišćenje balzama ili krema za usne. Zaštitni faktor u takvim preparatima za negu usana danas je već uobičajen.

Tokom zime, kada su usne osetljivije, ali i leti, preporučljivo je da se nanose više puta tokom dana, čim se oseti da se usne suše. Takođe, i pred spavanje je poželjno namazati usne i na taj način održati ih nežnim.

 

Nega lica zavisi i od godišnjih doba:

Nega kože lica razlikuje se u zimskom i u letnjem periodu bez obzira na tip kože. Zimi niske temperature i hladan i jak vetar, kao i grejanje i suv vazduh u zatvorenim prostorima doprinose isušivanju kože, a isto tako, leti je koža suvlja zbog čestog izlaganja visokim temperaturama, suncu i bržeg gubljenja tečnosti. Šta tada činiti da biste sačuvali svoju kožu lica?

 

Nega lica leti:

S obzirom na to da visoke temperature i izlaganje kože lica UV zracima tokom leta utiču na sušenje kože i ubrzano starenje, bitno je da korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom (od 30 do 50) budu deo rutinske nege u tom periodu godine. Potrebno ih je nanositi na lice nekoliko puta tokom dana. Koliki ćete faktor za zaštitu od UV zraka koristiti zavisi od toga:

  • koliko ćete biti izloženi direktnom suncu,
  • kakva Vam je boja kože, i
  • u kakvom je stanju koža lica.

 

Nega lica zimi:

Tokom zime usled uticaja vremenskih neprilika, ali i drugih faktora, lice se često peruta, koža puca, iziritirana je i suši se. Da bi ostala meka i glatka potrebno je koristiti “jače” kreme za lice, odnosno one, koje pored hidratacije, obezbeđuju i masnoću. Na taj način stvara se film na koži koji sprečava dehidriranje kože. Dakle, potrebno je koristiti obogaćene kreme koje sadrže masne kiseline i obavezno ih nanositi pre izlaska na hladnoću.

Takođe, i zimi je potrebno koristiti kreme sa zaštitim faktorom, jer se sunčevi zraci reflektuju o sneg, što isto tako dovodi do isušivanja i oštećivanja kože.

 

Maske za lice i obloge:

S vremena na vreme, potrebno je dodatno nahraniti kožu, pa se preporučuje korišćenje maski za lice.

Kako bi se koža umirila, ukoliko je došlo do iritacije, mogu se napraviti oblozi od žalfije, nevena ili čička.

 

Tretmani lica:

Povremeni tretmani lica postali su redovni deo nege lica, a naročito tokom puberteta, kao i kada se pređe 30 godina starosti. Oni su neophodan i važan deo rutine jer pomažu da se reše akutni i hronični problemi sa kožom lica. Oni su intenzivan dodatak svakodnevnoj brizi o licu.

 

Uklanjanje bora, podmlađivanje i zatezanje lica:

Da li znate da je 4D Combo laser odličan način da uklonite bore, podmladite svoju kožu i zategnete je? Ova nova anti aging tehnika za podmlađivanje lica regeneriše epiderm i dovodi do zatezanja kolagenih mrežica, te koža postaje elastičnija i zategnutija. Koži se vraća svežina, nestaju bore i opuštenost kože. Preporučuje se 1 do 3 tretmana za dugoročne rezultate (a koliko je tremana potrebno i koliko će efekat trajati zavisi od tipa kože, zdravstvenog stanja i godina pacijenta), a ovaj metod, kao dopuna redovne nege lica, namenjen je starijim od 30 godina.

 

Uklanjanje akni i ožiljaka od akni:

4D Combo laserom je takođe moguće ukloniti akne i ožiljke od akni. On umiruje nastalu infekciju i regeneriše kožu, te je to veoma efikasna terapija za akne. Dejstvo procedure vidljivo je već nakon 3 do 5 upotreba lasera (a koliko će tačno puta biti potrebno obaviti proceduru zavisi od tipa kože i zdravstvenog stanja).

 

Smanjivanje pora i crvenila na licu:

Laserom je čak moguće smanjiti pore i ukloniti crvenilo sa lica, a koža je osvežena i glatka.

 

Uklanjanje mladeža i bradavica:

Deo nege lica obuhvata i uklanjanje mladeža, bradavica i lojnih cista. Pitate se zašto? Odgovor je jednostavan. Kada je reč o mladežima, njihovo uklanjanje dovodi do sprečavanja malignih promena, dok uklanjanje bradavica onemogućava njihovo dalje širenje. Na taj način Vaša koža ostaje zdrava.

U poliklinici „Diva“ ovi tretmani obavljaju se uz pomoć radio-talasa jer taj metod bezbolan (koristi se lokalni anestetik u obliku kreme), a ožiljci su skoro neprimetni (što zavisi od tipa kože pacijenta).

 

Dodatni savet dermatologa za savršen ten:

Kako bi Vaša koža lica bila lepa i zdrava, a nega upotpunjena:

  • unosite dovoljno tečnosti
  • pravilno se hranite
  • dovoljno spavajte
  • ostavite cigarete.

 

Za sve ostalo u vezi sa negom lica, tu je Vaša poliklinika „Diva“!

Brojevi telefona za zakazivanje BESPLATNE konsultacije kod dermatologa u poliklinici „Diva“ su 011 334 21 31 ili 063 338 334. Čekamo Vas!

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar