Zašto pucaju kapilari na licu?

Kapilari si sitni krvni sudovi koji se nalaze u površnom sloju kože. Kada postanu vidljivi golim okom to znači da je došlo do njihovog širenja i pucanja, a razlozi za to su mnogobrojni. Važno je znati da su ispucali kapilari na licu pre svega estetski problem, ali da ih je poželjno ukloniti kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje.

Kada i gde se najčešće javljaju kapilari na licu?

Prošireni kapilari se uglavnom javljaju nakon 30. godine i mogu se videti kod osoba oba pola. Na licu se najčešće javljaju u predelu nosa, obraza i na bradi u vidu crvenih ili ljubičasto-plavkastih razgranatih linija.

Koji faktori dovode do pucanja kapilara na licu?

Kao što smo rekli postoji više faktora koji mogu dovesti do širenja kapilarne mreže. Neki od najčešćih su:

Genetski faktor

Pre svega tu je genetika odnosno nasledna sklonost ka pucanju kapilara. Tako da ako imate članove porodice sa ovim problemom postoji velika verovatnoća da ćete ih i vi imati, a u kom periodu života će se oni javiti je individualno i zavisi i od vaših životnih navika, kao i od stanja kože vašeg lica.

Klima

Na drugom mestu je klima, tačnije nagle promene u temperaturi koje dovode do poremećaja u cirkulaciji odnosno do pojave crvenila lica (recimo prilikom ulaska iz hladne u toplu prostoriju). Temperaturne razlike mogu dovesti do iznenadnog pucanja zidova sitnih krvnih sudova i do pojave vidljivih kapilara.

Preterano izlaganje sunčevim zracima

Pored toga poznato je da često i dugotrajno izlaganje suncu dovodi do površnih oštećenja na koži, kao i da koža postaje dehidrirana. A takva koža je mnogo osetljivija, a kapilari u njoj podložniji pucanju. Sunčevi zraci takođe dovode do vazodilatacije tj. širenja krvnih sudova, koji vremenom pucaju i ostaju trajno vidljivi.

Izlaganje hladnoći i vetru

Pored sunčanja koje je štetno, i izlaganje hladnoći i vetru dovodi do dodatnog isušivanja kože zbog čega su ljudi koji rade napolju pod većim rizikom od pojave proširenih kapilara na licu.

Hormonske promene

Hormonske promene su takođe jedan od faktora zbog kojih dolazi do pucanja kapilara. To se pre svega dešava tokom trudnoće kao i u periodu menopauze.

Takođe, konzumiranje alkoholnih pića dovodi do širenja krvnih sudova kao i do pojave crvenila u licu, zatim tuširanje vrućom vodom, povrede tkiva, kao i uzimanja nekih lekova (hormoni ili lekovi za povišen krvni pritisak).

Prevencija popucalih kapilara na licu – savet lekara specijalista poliklinike Diva dr Bogdanović

Kako biste prevenirali pojavu kapilara na licu savetuje se svakodnevno korišćenje vitamina C koji jača zidove krvnih sudova i sprečava njihovo pucanje, kao i obavezno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom 50+ prilikom svakog izlaganja suncu.

Uklanjanje kapilara na licu laserom

Pre odluke o lečenju neophodno je obaviti dermatološki pregled kako bi vaš lekar ustanovio razlog zbog kojeg je došlo do pucanja kapilara kao i njihovu lokalizaciju i veličinu, kako bi se na na osnovu toga opredelio za laser sa kojim će postići maksimalne rezultate u uklanjanju kapilara.

U Diva poliklinici uklanjanje kapilara radimo Fotona Nd YAG laserom kao i D light IPL metodom koji predstavljaju najjednostavniji i najbezbedniji način za trajno rešavanje ovog problema.

NAPOMENA:

Da li je ova procedura pravi izbor za određeni tip i stanje kože proceniće lekar specijalista na besplatnim konsultacijama, te u skladu sa tim predložiti adekvatnu proceduru. Koliko tretmana je potrebno je individualno i zavisi od više faktora.

Rezultati procedure mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, a na to utiče više faktora uključujući genetiku, hormonski status i način života svakog pojedinačno.

Ceo disklejmer možete pročitati OVDE.

Zakazivanje za besplatne konsultacije za proceduru lasersko uklanjanje kapilara na licu u Beogradu

U poliklinici Diva dr Bogdanović Beograd, kod naših lekara specijalista dermatologije i estetske hirurgije, možete zakazati BESPLATNU konsultaciju za pregled pre procedure za lasersko uklanjanje kapilara na licu u jednoj od naših poliklinika ili specijalističkih dermatoloških ordinacija:

  • DIVA poliklinika dr Bogdanović – Kosovska 34 – Stari Grad,
  • DIVA Estetic Njegoševa 19a – Slavija – Vračar,
  • DIVA Dermal Z. Đinđića 125d – Novi Beograd

na jedan od brojeva telefona 063 338 334 ili 011 3242 841 ili na mail info@divaclinic.com

Naši lekari specijalisti će Vam na pregledu reći kakve rezultate možete da očekujete nakon ove procedure.

Pregled ili proceduru možete zakazati

  • svakog radnog dana od 9h do 20h
  • i subotom od 9h do 15h.

 

Vaša „Poliklinika Diva“

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar