Šta je pojačana maljavost i kako rešiti problem?

I žene i muškarci svakodnevno dolaze na tretman laserske epilacije u polikliniku “Diva” kako bi se rešili neželjenih dlačica na različitim delovima tela. Tokom procedure često nas pitaju da li je uobičajeno da na pojedinim mestima imaju dlačice i zato ćemo se u ovom tekstu potruditi da rešimo dilemu šta je u stvari pojačana maljavost, odnosno kada je u rešavanje problema, pored tretmana laserske epilacije, potrebno uključiti i određenu terapiju.

sta-je-pojacana-maljavost-i-kako-resiti-problem

Dlačice postoje svuda na licu i telu, a najveću površinu zauzimaju tanke i svetle, dok je uobičajeno da su izraženije na pojedinim delovima. Kod žena to su prepone, potkolenice i pazuh, a ponekad i ruke, a kod muškaraca, pored tih zona, vidljivije dlačice javljaju se na licu, kao i na grudima.

Šta je pojačana maljavost – hirzutizam?

Međutim, kao posledica različitih faktora, kod žena se mogu javiti tamnije, grublje i deblje dlačice i na licu (nausnicama, bradi i u predelu zulufa), grudima, donjem delu stomaka i unutrašnjoj strani natkolenica, kada se može zaključiti da je reč o hirzutizmu. Kod muškaraca se pak, o pojačanoj maljavosti, može govoriti kada su “jakim” dlačicama, pored uobičajenih delova tela, gde se pojavljuju izrazito guste i jake malje, zahvaćeni i leđa, vrat i ramena.

Kada je reč o pojačanoj maljavosti kod žena – hirzutizmu, dolazi do povećanog rasta dlačica po principu muškog modela, odnosno na onim mestima na kojima se izraženija maljavost javlja u najvećem broju slučajeva kod muškaraca.

Kada se kod žena jave tamnije, grublje i deblje dlačice u predelu nausnica, zulufa, na bradi, grudima, donjem delu stomaka i unutrašnjoj strani natkolenica, može se zaključiti da je reč o hirzutizmu.

Ovaj problem je potrebno razlikovati od hipertrihoze, koja predstavlja pojačanu maljavost čitavog tela, koja se vrlo retko javlja. Od hirzutizma pati oko 5% žena u svetskoj populaciji i češće se javlja kod žena tamnije puti sa tamnom kosom. Međutim, kada se pojačana maljavost javi kod žena koje su u menopauzi, tada se ne smatra hirzutizmom.

Koji su uzroci i simptomi pojačane maljavosti kod žena?

Kada govorimo uzrocima pojačane maljavosti žena, potrebno je napomenuti da je to često skup faktora. Pa se tako hirzutizam javlja usled:

  • genetske predispozicije (u 50% slučajeva),
  • hormonskog poremećaja,
  • policističnih jajnika (kada dolazi do neravnoteže polnih hormona, što se dodatno manifestuje neredovnim menstrualnim ciklusom, cistama na jajnicima, gojaznošću, neplodnošću…),
  • Kušingovog sindroma (javlja se kada je telo dugo izloženo visokom nivou hormona kortizola, na primer kada ga nadbubrežne žlezde proizvode u prevelikim količinama),
  • upotrebe pojedinih lekova,
  • dijabetesa,
  • tumora,
  • poremećaja rada hipofize,
  • kongenitalne adrenalne hiperplazije (nasledno stanje u okviru kojeg nadbubrežne žlezde proizvode veliku količinu steroidnih hormona),
  • pa čak i izloženosti stresu (u manje od 1% slučajeva).

Da li je opasno kada dođe do pojave pojačane maljavosti?

Pojačana maljavost, pored toga što je zdravstveni problem, kao estetski problem može dovesti do emotivnih i psiholoških poremećaja, odnosno uticati na manjak samopouzdanja, pa i na pojavu depresivnih epizoda, a posebno kada je nastala usled genetske predispozicije, kada nema drugih pratećih medicinskih simptoma ili zdravstvenih problema.

Važno je naglasiti da se kod polovine žena koje imaju problem sa pojačanom maljavošću ne javlja hormonska promena, te NIJE opasno. Međutim, uvek je kod pacijenta potrebno isključiti endokrinološka oboljenja, te bi zato na postavljanju dijagnoze trebalo zajednički da rade dermatolog, endokrinolog i ginekolog.

Kako lečiti pojačanu maljavost?

Ako se pojačana maljavost kod žene javila kao posledica hormonalnog poremećaja tada je potrebno sprovesti hormonsku terapiju. Odluku o tome koji će lekovi i kreme biti uključeni u terapiju donose ISKLJUČIVO lekari specijalisti i ne treba je sprovoditi na svoju ruku jer nije svaki tretman uspešan kod svakog pacijenta!

U obzir se uzima više stavki, od toga šta je tačno dovelo do problema, preko gustine i broja dlačica, njihove pigmentacije, površine koja je zahvaćena i gde se ona nalazi, debljine dlačica i njihove boje.

Uvek je kod pacijenta potrebno isključiti endokrinološka oboljenja, te bi zato na postavljanju dijagnoze trebalo zajednički da rade dermatolog, endokrinolog i ginekolog.

Dobra vest je da se problem pojačane maljavosti može rešiti, ali je potrebna upornost i odgovarajuća terapija.

Kako rešiti problem pojačane maljavosti?

Postoje različiti načini za uklanjanje neželjenih dlačica, kao što su brijanje, izbeljivanje dlačica, uklanjanje prirodnim metodama, zatim različitim preparatima i kremama, čupanje pincetom ili depilacija, ali pošto je ciklus rasta dlake vrlo kratak (7 dana), to sve nisu potpuna rešenja i moraju se ponavljati skoro svakodnevno.

Sa druge strane, kao EFIKASNO rešenje pokazala se laserska epilacija medicinskim laserima, koja daje odlične rezultate. Naglašavamo da je problem moguće rešiti medicinskim laserima, jer postoji velika razlika između njih i kozmetoloških aparata koji nisu laseri, a koji se za uklanjanje dlačica koriste u kozmetičkim salonima.

Kao EFIKASNO rešenje za rešavanje problema pojačane maljavosti pokazala se laserska epilacija medicinskim laserima.

U polikinici “Diva” epilaciju laserom obavljaju lekari specijalisti i u tu svrhu koriste najsavremenije Lumenis lasere kao efikasan i bezbedan način za uklanjanje tamnih i jakih dlačica sa većih površina, dok za uspešno uklanjanje svetlih dlačica koje se najčešće javljaju na licu koristi Nd:Yag laser, a svi su medicinski.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334