Diva poliklinika > BLOG > Lečenje tamnih fleka – hiperpigmentacija

Lečenje tamnih fleka- hiperpigmentacija

Fleke ili hiperpigmentacije su nakupine pigmenta u koži koje joj daju tamniju prebojenost. Terapija D light laserom ili Frakcionisani ER yag laserom eliminiše flekice bez iritacije kože (moguća je pojava blagog crvenila koje nestaje kroz nekoliko sati, što zavisi od tipa kože), a istovremeno se dobija čistiji i lepši ten i efekat osvežene i podmlađene kože bez flekica.

mladezi-bradavice-hijaluron-mezoterapija-diva-fleke-blog

U letnjim mesecima pod dejstvom UV zraka iz sunčeve svetlosti i solarijuma može doći do pojave novih ili promene već postojećih pigmentnih promena – flekica na licu i telu.

Sta su to fleke – hiperpigmentacije ?

Fleke ili hiperpigmentacije su nakupine pigmenta u koži koje joj daju tamniju prebojenost od svetlosmeđe do tamnobraon.

Kako nastaju fleke ?

Hiperpigmentacije u velikom broju slučajeva nastaju kao posledica prekomernog izlaganja suncu ili kao posledica sunčanja kože koja je tretirana neadekvatnim kozmetičkim preparatima ili uzimanja lekova koji je čine fotosenzibilnom, a nekada su i posledica nekih sistemskih oboljenja.

Da li su fleke trajne promene ?

Većina fleka predstavlja promene koje ostaju na koži ako se ne tretiraju pravilno jer su prisutna oštećenja kože različitog stepena.

Da li su sve fleke bezazlene ?

Hiperpigmentacije su sasvim bezazlene i predstavljaju samo kozmetički problem, ali često nije moguće razlikovati hiperpigmentaciju od mladeža bez upotrebe dodatne dijagnostike, tako da je potreban oprez, a sud da li je konkretna promena samo hiperpigmentacija – fleka ili ne, treba ostaviti stručnjacima.

Kako se mogu odstraniti tamne fleke- hiperpigmentacije ?

Za tamne fleke – hiperpigmentacije, u zavisnosti od intenziteta i veličine zahvaćene površine bira se optimalna terapija D light laser ili Frakcionisani ER: yag laser koji imaju prilagođene talasne dužine da dezintegrišu depozite pigmenta – melanina u sitne čestice koje se kasnije resorbuju i eliminišu bez iritacije kože (prisutno je blago crvenilo kože tokom nekoliko sati, a koliko će crvenilo trajati zavisi od tipa kože), a istovremeno se pod dejstvom laserske svetlosti repariraju sve strukture kože pa se dobija čistiji i lepši ten i efekat osvežene i podmlađene kože bez flekica. O blagotvornom dejstvu ovih lasera na kožu govori podatak da se u Americi sve više koristi kao preventivna terapija protiv tumora kože, jer se tretiranjem kože ovim laserom postiže njeno ozdravljenje i reparacija oštećenja koja su nastala pod dejstvom UV zraka.

Postoje i mnogobrojni preparati za izbeljivanje flekica, ali njihova efikasnost je ograničena jer mogu delovati samo na površinske depozite pigmenta, a ne i na one koji su u dubljim delovima kože što dovodi do privremenog prosvetljavanja flekica, ali pri prvom kontaktu sa suncem se ponovo vraćaju jer se aktiviraju melaninske granule koje su ostale netaknute u dubljim slojevima kože.

DIVA POLIKLINIKA

Posetite nas na adresi, Kosovska 34, Beograd. Zakažite BESPLATNE konsultacije na telefon:   011/334-21-31 ili +381 63 338 334

Ostavite komentar